Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 461 til 30 485 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
tårnugle
Hekker det tårnugle i norge?
L. (18.05.2016)
Svar:
Nei, den er bare tilfeldig gjest. Du må til Danmark for å finne hekkende tårnugler.
Roar Solheim (18.05.2016)
Hva slags fugl
Trodde dette var en kvinand hunn, men synes det ikke ligner helt også har den hvite øyne og da tenker jeg litt på hvitøyeand?
F.A.H. (18.05.2016)
Svar:
På dette bildet mangler fuglen !
Roar Solheim (18.05.2016)
gjess
Det går så mange gjess på ett jorde og beiter hele dagen og alle virker voksne.
Må de være to år for og hekke?
Er dette unger fra ifjor?
i Søgne
S.T. (18.05.2016)
Svar:
Det kan være unge gjess, men det er også en mulighewt for at dette er grågjess som har mislykkes med hekkingen (grågjess i Agder-regionen starter egglegging allerede i mars).
Roar Solheim (18.05.2016)
Sort fugl i Lillestrøm
Hei, setter pris på et knippe forslag til hvilken fugl jeg kan ha sett. ca. 2 uker siden matet jeg skjærene på trappa og plutselig kom det en helt sort fugl på størrelse med skjæra, bare så vidt litt mindre. Jeg la ikke merke til grå områder eller andre skjær i fjærdrakten. Det jeg spesielt bemerket meg var at den hadde helt rett og spisst sort nebb, kanskje 1-1.5 cm langt, samt at den så ut som en ungfugl med tufsete fjær på hodet som så ut som stod ganske høyt, men den var flyvedyktig. Den var å pirket på en brødbit, og jeg trodde det var noe galt med nebbet da det så ut som den ikke helt klarte å gripe rundt brødbiten, men den bare spytta den ut og hoppa videre. Den var også veldig spretten og tøff og skremte bort skjærene rundt som kom nær brødbitene. Den hadde ikke svømmeføtter, så det var ikke en vadefugl da jeg holder til i nærheten av Øyeren.
Har ikke klart å finne noen bilder av fugler som ligner, så setter veldig pris på svar.
H.R. (17.05.2016)
Svar:
Mistenker at du kan ha sett en ung korkkråke - sjekk den.
Roar Solheim (17.05.2016)
Rødstjert eller svartrødstjert?
Hei,
2 individer (fikk fotografert én, se vedlegg) dukket opp i hagen. Er dette en juvenil rødstrjert eller en svartrødstjert? Man kan se noen mørkere 'flekker' på frontsiden.
På forhånd takk!
Mvh, Myrto Pirli
M.P. (17.05.2016)
Svar:
Denne virker så mørk at det virker som at det kan være en svartrødstjert hunn.
Roar Solheim (17.05.2016)
Fjærskifte.
Vet man noe om hvor stor del av fjærene en tjeld skifter i løpet av året? Og når på året er eventuelt "hovedfjærskifte"?
W.N. (17.05.2016)
Svar:
Antar at fjærskifte skjer fra juli og 1-2 måneder, men finner ikke litteratur som angir dette spesifikt. Tjeld og andre vadefugler skifter alle kroppsfjærene en gang om året. Det tar 2 (-3) år før ungfuglene har fått helt voksen drakt.
Roar Solheim (17.05.2016)
Ung flaggspett?
Hvor lenge har ung flaggspett rød isse? 15.5. hadde jeg besøk på foring på Tromøya av spett m rød isse, oppfattet som flaggspett, men så den kort tid bare forfra. Senere samme dag sikker adult flaggspett hann, 2 d tidl adult hunn. Kan den være årets?, fortsatt rød fra i fjor?,- hvis ikke hvitryggspett??
T.N. (17.05.2016)
Svar:
Tror nok ungfuglene får voksent utseende på senhøsten. Også dvergspett hanner har rød isse, og hvis du ikke så fuglen spesielt godt, kan også dette være et alternativ. Hvitryggspett er ikke umulig på Tromøya, men neppe fast som hekkefugl der.
Roar Solheim (17.05.2016)
Stork?
Jeg kjørte forbi Hillestadvannet 15.mai 2016 ca kl 15. Jeg tror jeg så et storkepar. Kan det være mulig? Har andre obsevert dette?
L.R. (17.05.2016)
Svar:
Vanskelig å si, men stork blir nesten aldri observert parvis i Norge, kun som enkeltindivider, siden de ikke hekker her i landet.
Roar Solheim (17.05.2016)
Svanepar som mistet hverandre
Historien for svanemor: Hun er enke etter at hennes partner døde etter hundebitt i mai 2015 mens hun satt på eggene. Fra medio desember 2015 ble hun sammen med en ny partner (som hadde familie med 5 unger i 2015, men hans partner ble sporløs forsvunnet fra 6. desember). Så disse to enker var sammen fra medio desember til 16 april 2016 i sjøen (sist registrert sammen på ringmerking.no). Det var observert kamp mellom 2 svaner og den 3. svanen observerte. Han-svanen hadde en markert men forbigående hevelse i kinnet etter det. Alt dette skjedde i sjøen. Rett etter det finner vi henne i innsjø som er hennes hekkeplass, mens han er fortsatt henger ofte ved brygge i sjøen. Han aldri vært i innsjøen. Det er hennes hekkeplass og der sitter hun alene i reiret nå med 7 egg, og hun har ingen som kan avlaste eller beskytte henne. Spørsmål er: er det noe vi kan gjøre for at han finner og kommer til henne ?
N.N (17.05.2016)
Svar:
Nei. Her må dere nok bare betrakte og følge naturens gang.
Roar Solheim (17.05.2016)
Gjerdesmett
Hei, i fjor en gang kom jeg over en flokk med gjerdesmetter inni en lund. Jeg trodde de var ganske sky, men de satt helt i ro i treet rett ved siden av meg, lenge. Jeg leste at de foretrekker insekter, men at det hender den spiser fra brett, så etter dette har jeg strødd fugler på bakken og hengt meiseboller opp i treet. Jeg har aldri sett dem siden, så jeg lurer på: kan det være jeg har skremt dem vekk ved å legge til rette for at andre fugler kan komme og spise der?
T.K. (17.05.2016)
Svar:
Nei, du har neppe skremt dem, men jeg tipper at du kom over et kull med nettopp flyvedyktige gjerdesmettunger. De holder seg ikke samlet, men sprer seg etterhvert enkeltvis.
Roar Solheim (17.05.2016)
Ny gjest i hagen
Se nytt bilde der jeg har zoomet inn på fuglen. Silhuetten på forrige bilde er bare dekorasjon på opphenget til meisebollene:)
M.H. (17.05.2016)
Svar:
Dette er en gråtrost. Silhuetten så litt merkelig ut, ja !
Roar Solheim (17.05.2016)
Vintererle
Har vintererle 2kull iåret?
D. (17.05.2016)
Svar:
Det kan de nok gjerne klare hvis det er bra mattilgang.
Roar Solheim (17.05.2016)
Løvmeis eller granmeis?
Hva slags meis er dette?
N.N (17.05.2016)
Svar:
Vanskelig å si ut i fra disse bildene, hvor en ikke ser ryggenm og vingene godt fra siden. Løvmeisen er grågrønn, mens granmeis er mer grålig med lyse kanter på armsvingfjærene.
Roar Solheim (17.05.2016)
fluesnapper
Er det hannfuglen av fluesnapperen som bygger reiret?
L.O. (17.05.2016)
Svar:
Ja. Den bygger reiret og synger for å lokke til seg en hunn.-
Roar Solheim (17.05.2016)
vaktel
Hei, jeg har nå i noen år nå hørt lyder som jeg ikke har visst helt sikkert hvem som har laget. Hørte i dag fuglelyder på en nettside,og da ble det vel bekreftet at det er vaktel jeg har hørt. Jeg lurer på hvor vanlig den er her utenfor Trondheim og om de overvintrer her,har sikkert hørt den 4/5 år.
N.N (17.05.2016)
Svar:
Vaktler er små hønsefugler (trostestørrelse), og de er trekkfugler. De vil ikke overleve en vinter hvor det er snø. De dukker opp omtyrent hvor som helst i Norge, hovedsakelig i åpent kulturlandskap.
Roar Solheim (17.05.2016)
Ny gjest i hagen
Hei, hvilken art kan dette være? Vi hadde et kort besøk av den i hagen vår på Høyland like sør for Sandnes i dag den 17.mai.
M.H. (17.05.2016)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si sikkert ut i fra dette bildet, som bare viser silhuetten.
Roar Solheim (17.05.2016)
Lita and
Så idag 17. mai kl 0730 ei lita and i Grilstadbekken.Ca stor som kvinand. Den foretok korte dykk(5-10 sek.) mørk overside og lys/kvit underside. Ikke noe kvitt på hodet/nebet men lys hals forside, mørk nakke/hals. Lyse streker/flekker langs siden. Den lyse undersiden vistes ikke når den lå på vannet. Lettet uten lyder med typiske raske vingeslag. Finner den ikke i boka Fugler v/ Lars Jonsson.
K.G. (17.05.2016)
Svar:
Litt vanskelig å finne riktig art ut i fra beskrivelsen, og den passer best på kvinand (kanskje en hunn?). Klarer dessverre ikke å finne noen andre gode alternativer. Et bilde hadde hjulpet betraktelig.
Roar Solheim (17.05.2016)
Egglegging og ruging-blåmeis
Hei. Har fuglekasse med kamera. Blåmeisen la første egg (som jeg har kunnet se)5. mai.Det var lett å se midt i reirgropa. Jeg har lest den legger 8-12 egg i snitt så jeg regnet med den la ett egg hver morgen inntil ruging begynte. Den forlot reiret tidlig hver morgen, men dekket til eggene så godt at det var vanskelig å se hvor mange det var, for de lå ikke i selve reirgropa, de lå gjemt i selve reirmaterialet rundt. Første dag jeg så tegn til endring var 13.mai da den ble liggende lenger og jeg så hannen komme med mat til hunnen. Da så jeg også det som så ut som et nylagt egg (blankt og glinsende). Da skulle det normalt ha vært 9 egg hvis den hadde lagt egg hver morgen.Nå ruger den for fullt og hannen kommer med mat når hunnen kaller. Jeg ser imidlertid kun ett egg i reirgropa??Jeg kan ikke se om det ligger noen andre egg gjemt i reirmaterialet slik jeg mente å kunne se tidligere. Har du en forklaring på dette? Jeg er sikker på at jeg har sett mer enn ett egg i reiret, jeg mente å være sikker på at jeg så 6 egg på et tidspunkt delvis skjult i reiret. Nå blir jeg usikker på om jeg har tatt feil?
R.H. (17.05.2016)
Svar:
Du må nok åpne kassa og titte ned for å kunne telle eggene riktig hvis du skal være helt sikker på eggantallet. Det KAN hende at meisene ikke legger egg hvert døgn i starten. Har selv noen kasser hvor jeg lurer på om dette har vært tilfelle.
Roar Solheim (17.05.2016)
hakkespett
hvorfor hakker hakkespetten på løa vår?
Hakker mange hull i veggen....
K. (17.05.2016)
Svar:
Mistenker at spetten hører resonans som i dens verden tolkes som at det finnes insekter innenfor panelet, og dermed fortsetter den å hakke stadig nye hull. Spetter kan ikke skjønne at treverk kasn gi slike lyder uten at det har sammenheng med mat.
Roar Solheim (17.05.2016)
Falk
Hei, kan dere svare på hva slags falk dette er? Observert i Rindal 16. mai 2016.
R.F. (17.05.2016)
Svar:
Dette er nok en ung vandrefalk klekket i 2015, og det ser ut til at den har ring på venstre bein (når en forstørrer bildet).
Roar Solheim (17.05.2016)
Spørsmål om egg
Hvilke egg
N.N (17.05.2016)
Svar:
Målestokk mangler, så dette er ikke helt lett. Kan dreie seg om orrfugl hvis en bare ser på fargene.
Roar Solheim (17.05.2016)
skadet spurv
fant en liten spurv som ikke kunne fly ute i dag, hadde ikke hjerte til å bare gå videre og lurer på hvordanjeg skal mate han og så videre til han er blitt frisk ?
N.N (16.05.2016)
Svar:
Her treng bilde for artsbestemmelse og vurdering av fugleungens størrelse/alder.
Roar Solheim (16.05.2016)
40mm langt egg!
Hei, jeg lurer på vilken fugl som legger helt hvite egg på 40mm altså 4cm, fuglen lager ett hull i bakken og så legger egget oppi der. Jeg fant et forlatt egg som var iskaldt så jeg lurer på vilken fugl har lagt det?
M. (16.05.2016)
Svar:
Ikke mulig å si noe sikkert her. De fleste artene som legger hvite egg, legger dem ikke på bakken, så dette kan være f. eks. et dueegg som er lagret av et rovpattedyr i et hull i bakken.
Roar Solheim (16.05.2016)
Ruger traner hele tiden?
Kom idag over 2 egg som ser ut til å være traneegg, men så ikke foreldrene. Lurer derfor på om de ikke ruger på eggene hele tiden, eller om de var forlatt?
M. (16.05.2016)
Svar:
Fugler KAN la egg ligge ubeskyttet mens de selv spiser og tømmer tarmen, selv om traner nok vil skifte på rugingen slik at eggene alltid er dekket av en av de voksne. Det KAN hende at eggene er forlatt, men det er alltid vanskelig å si noe sikkert her.
Roar Solheim (16.05.2016)
hvilken fugleart?
Min katt kom inn med en fugleunge i går, den var gråbrun i fjærene med kroket og spisst nebb, kan det være en kråkeunge tro? Vi bor inntil Østmarka i Oslo.
E.M.P.D. (16.05.2016)
Svar:
Her mangler bilde, så ikke mulig å si hva slags fugl det dreier seg om, dessverre.
Roar Solheim (16.05.2016)