Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 30 437 til 30 461 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gluttsnipe

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Gluttsnipe? Sett i Tufsingdalen i Hedmark .

G.H. (18.05.2016)

Svar:

Ja, dette er en gluttsnipe.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Ringmerker

Meke av fugel

Fant denne ringen i hagen pluss mye fjær Orange farge.
412-2016-NOR002

J.G. (18.05.2016)

Svar:

Dette er nok en brevduering. Kontakt Norges Brevdueforbund.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Diverse

Flaggermus

Hei ! Finnes det ett effektivt skremsel mot flaggermus ? F.eks. høyfrekvent lyd ?

E. (18.05.2016)

Svar:

Ikke som jeg kjenner til. Hvorfor og hvor ønsker du å skremme dem? Er det for å hindre en ynglekoloni i å bruke et hus? I så fall er eneste metode å registrere hvor dyrene flyr ut/inn til huset, og å tette disse stedene om vinteren når flaggermusene ikke er i huset.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Økologi og atferd

Roting i barkbed

Hei. Hver dag,kveld,natt har vi svarttrost eller stær som driver på og graver og roter i barkbedet. Er lei av å sope.. Hva driver den med? Leter etter mat eller "moller" seg? Er det et alternativalternativ å henge opp mat?

L.L. (18.05.2016)

Svar:

De finner mest sannsynlig småkryp der som de spiser/forer ungene sine med. Hvis du absolutt ikke ønsker fuglene der, må du faktisk dekke over bedet med netting et stykke over bakken slik at fuglene ikke slipper til. Tror ikke du vil kunne hindre dem i å søke etter næring på stedet selv om du legger ut ekstra for.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Diverse

Måke egg

Hei jeg lurer på hvor lenge kan 3 måkeegg være alene minutter,timer, uten at mora ruger på eggene på 2 meters høy fjellhylle nærme stranda. Spørsmål 2 hvis det er 3 egg hvor mange er det som overlever til de kan fly circa.3

N.N (18.05.2016)

Svar:

Det kan jeg ikke gi deg eksakt tid for. Dette avhenger av hvor varmt det er i lufta, og hvor langt ut i rugetiden eggene blir liggende udekket. Hvis måkene finner nok mat, vil alle 3 ungene kunne overleve til flyvedyktig alder. En ser av og til kull med 3 store måkeunger langs kysten.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Fugleforing

Foring

Er det ok å mate fuglene i Mai/ Juni. Gir dem solsikkefrø som de spiser mye av. Har hørt at det ikke er bra på denne tiden fordi da mater de sine små med frøene som kanskje ikke tåler det. Er det slik ?

G.J. (18.05.2016)

Svar:

Det er sannsynligvis OK å mater fuglene også i hekketiden. Det vil hjelpe de voksne til raskere å finne mat til seg selv. Dermed får de mer tid til å finne insekter, larver og småkryp til ungene sine.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Diverse

Hvor blir det av vipene?

Hei.
Som hobbyornitolog er jeg bekymret for vipene, her på Oppdal har jeg iløpet av våren kun observert 1 vipe. Vi har normalt mange av de utover våren. Er det bare her, eller er det slik flere steder? Mvh. Per Christiansen

P.C. (18.05.2016)

Svar:

Vipene er på generell tilbakegang i Norge, så du observerer nok en del av denne utviklingen, dessverre.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Jeg har bodd på Søfteland i Os i 48 år, og har i alle disse år hatt besøk om våren av flere stær som har tatt i bruk mange av mine oppsatte fuglekasser. I år derimot har jeg ikke sett en eneste av disse fuglene og lurer på om det er noe spesielt i år siden disse flotte fuglene ikke gjester oss?
Vennlig hilsen
Herleif Storlid

N.N (18.05.2016)

Svar:

Dette kan skyldes lokale forhold, så det er dessverre umulig å gi noe godt svar. Rundt min arbeidsplass (Agder naturmuseum) i Kristiansand hekker minst 8 par stær i år, så der er forholdet motsatt.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som gjemmer seg i hagen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Har gjentatte ganger sett en fugl som oppholder seg i hagen på hytta (romsdalskysten). Det ser ut som den hele tiden prøver å gjemme seg, men bytter stadig plass. (Feks. blandt ved i vedskuret, under en rot, tett inntil en vegg osv.) Tror den er flyvedyktig - i alle fall litt - (har sett den flakse seg bortover), men den står mest og "sturer" og ser ut til å ville gjemme seg. Greier ikke å se hvilken art det er. (Det er mye trost her, men denne fuglen er større). Vet heller ikke om det er en fugleunge? Eller om den er syk? Hva tror du? (Sender med et litt dårlig bilde).

M. (18.05.2016)

Svar:

Dette er en svarttrost unge som ennå ikke er flyvedyktig. Den forsvinner nok i løpet av 1-2 uker.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Økologi og atferd

kvinand

Vi har nå flere år på rad hatt kvinand i kassa vår. Kan det være den samme anda, og i tilfelle hvor gammel kan den bli forutsatt at den får leve i fred?

D.S.A.K. (18.05.2016)

Svar:

Ja, det er meget mulig at samme and vender tilbake til den samme reirplassen dersom forrige års hekking var vellykket (dvs eggene ikke ble spist av mår). Ender kan bli opp mot 20-25 år gamle.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Diverse

tårnugle

Hekker det tårnugle i norge?

L. (18.05.2016)

Svar:

Nei, den er bare tilfeldig gjest. Du må til Danmark for å finne hekkende tårnugler.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Trodde dette var en kvinand hunn, men synes det ikke ligner helt også har den hvite øyne og da tenker jeg litt på hvitøyeand?

F.A.H. (18.05.2016)

Svar:

På dette bildet mangler fuglen !

Roar Solheim (18.05.2016)


#Økologi og atferd

gjess

Det går så mange gjess på ett jorde og beiter hele dagen og alle virker voksne.
Må de være to år for og hekke?
Er dette unger fra ifjor?
i Søgne

S.T. (18.05.2016)

Svar:

Det kan være unge gjess, men det er også en mulighewt for at dette er grågjess som har mislykkes med hekkingen (grågjess i Agder-regionen starter egglegging allerede i mars).

Roar Solheim (18.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sort fugl i Lillestrøm

Hei, setter pris på et knippe forslag til hvilken fugl jeg kan ha sett. ca. 2 uker siden matet jeg skjærene på trappa og plutselig kom det en helt sort fugl på størrelse med skjæra, bare så vidt litt mindre. Jeg la ikke merke til grå områder eller andre skjær i fjærdrakten. Det jeg spesielt bemerket meg var at den hadde helt rett og spisst sort nebb, kanskje 1-1.5 cm langt, samt at den så ut som en ungfugl med tufsete fjær på hodet som så ut som stod ganske høyt, men den var flyvedyktig. Den var å pirket på en brødbit, og jeg trodde det var noe galt med nebbet da det så ut som den ikke helt klarte å gripe rundt brødbiten, men den bare spytta den ut og hoppa videre. Den var også veldig spretten og tøff og skremte bort skjærene rundt som kom nær brødbitene. Den hadde ikke svømmeføtter, så det var ikke en vadefugl da jeg holder til i nærheten av Øyeren.

Har ikke klart å finne noen bilder av fugler som ligner, så setter veldig pris på svar.

H.R. (17.05.2016)

Svar:

Mistenker at du kan ha sett en ung korkkråke - sjekk den.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødstjert eller svartrødstjert?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

2 individer (fikk fotografert én, se vedlegg) dukket opp i hagen. Er dette en juvenil rødstrjert eller en svartrødstjert? Man kan se noen mørkere 'flekker' på frontsiden.

På forhånd takk!

Mvh, Myrto Pirli

M.P. (17.05.2016)

Svar:

Denne virker så mørk at det virker som at det kan være en svartrødstjert hunn.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Diverse

Fjærskifte.

Vet man noe om hvor stor del av fjærene en tjeld skifter i løpet av året? Og når på året er eventuelt "hovedfjærskifte"?

W.N. (17.05.2016)

Svar:

Antar at fjærskifte skjer fra juli og 1-2 måneder, men finner ikke litteratur som angir dette spesifikt. Tjeld og andre vadefugler skifter alle kroppsfjærene en gang om året. Det tar 2 (-3) år før ungfuglene har fått helt voksen drakt.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ung flaggspett?

Hvor lenge har ung flaggspett rød isse? 15.5. hadde jeg besøk på foring på Tromøya av spett m rød isse, oppfattet som flaggspett, men så den kort tid bare forfra. Senere samme dag sikker adult flaggspett hann, 2 d tidl adult hunn. Kan den være årets?, fortsatt rød fra i fjor?,- hvis ikke hvitryggspett??

T.N. (17.05.2016)

Svar:

Tror nok ungfuglene får voksent utseende på senhøsten. Også dvergspett hanner har rød isse, og hvis du ikke så fuglen spesielt godt, kan også dette være et alternativ. Hvitryggspett er ikke umulig på Tromøya, men neppe fast som hekkefugl der.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stork?

Jeg kjørte forbi Hillestadvannet 15.mai 2016 ca kl 15. Jeg tror jeg så et storkepar. Kan det være mulig? Har andre obsevert dette?

L.R. (17.05.2016)

Svar:

Vanskelig å si, men stork blir nesten aldri observert parvis i Norge, kun som enkeltindivider, siden de ikke hekker her i landet.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Diverse

Svanepar som mistet hverandre

Historien for svanemor: Hun er enke etter at hennes partner døde etter hundebitt i mai 2015 mens hun satt på eggene. Fra medio desember 2015 ble hun sammen med en ny partner (som hadde familie med 5 unger i 2015, men hans partner ble sporløs forsvunnet fra 6. desember). Så disse to enker var sammen fra medio desember til 16 april 2016 i sjøen (sist registrert sammen på ringmerking.no). Det var observert kamp mellom 2 svaner og den 3. svanen observerte. Han-svanen hadde en markert men forbigående hevelse i kinnet etter det. Alt dette skjedde i sjøen. Rett etter det finner vi henne i innsjø som er hennes hekkeplass, mens han er fortsatt henger ofte ved brygge i sjøen. Han aldri vært i innsjøen. Det er hennes hekkeplass og der sitter hun alene i reiret nå med 7 egg, og hun har ingen som kan avlaste eller beskytte henne. Spørsmål er: er det noe vi kan gjøre for at han finner og kommer til henne ?

N.N (17.05.2016)

Svar:

Nei. Her må dere nok bare betrakte og følge naturens gang.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Økologi og atferd

Gjerdesmett

Hei, i fjor en gang kom jeg over en flokk med gjerdesmetter inni en lund. Jeg trodde de var ganske sky, men de satt helt i ro i treet rett ved siden av meg, lenge. Jeg leste at de foretrekker insekter, men at det hender den spiser fra brett, så etter dette har jeg strødd fugler på bakken og hengt meiseboller opp i treet. Jeg har aldri sett dem siden, så jeg lurer på: kan det være jeg har skremt dem vekk ved å legge til rette for at andre fugler kan komme og spise der?

T.K. (17.05.2016)

Svar:

Nei, du har neppe skremt dem, men jeg tipper at du kom over et kull med nettopp flyvedyktige gjerdesmettunger. De holder seg ikke samlet, men sprer seg etterhvert enkeltvis.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny gjest i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Se nytt bilde der jeg har zoomet inn på fuglen. Silhuetten på forrige bilde er bare dekorasjon på opphenget til meisebollene:)

M.H. (17.05.2016)

Svar:

Dette er en gråtrost. Silhuetten så litt merkelig ut, ja !

Roar Solheim (17.05.2016)


#Økologi og atferd

Vintererle

Har vintererle 2kull iåret?

D. (17.05.2016)

Svar:

Det kan de nok gjerne klare hvis det er bra mattilgang.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvmeis eller granmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags meis er dette?

N.N (17.05.2016)

Svar:

Vanskelig å si ut i fra disse bildene, hvor en ikke ser ryggenm og vingene godt fra siden. Løvmeisen er grågrønn, mens granmeis er mer grålig med lyse kanter på armsvingfjærene.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Økologi og atferd

fluesnapper

Er det hannfuglen av fluesnapperen som bygger reiret?

L.O. (17.05.2016)

Svar:

Ja. Den bygger reiret og synger for å lokke til seg en hunn.-

Roar Solheim (17.05.2016)


#Diverse

vaktel

Hei, jeg har nå i noen år nå hørt lyder som jeg ikke har visst helt sikkert hvem som har laget. Hørte i dag fuglelyder på en nettside,og da ble det vel bekreftet at det er vaktel jeg har hørt. Jeg lurer på hvor vanlig den er her utenfor Trondheim og om de overvintrer her,har sikkert hørt den 4/5 år.

N.N (17.05.2016)

Svar:

Vaktler er små hønsefugler (trostestørrelse), og de er trekkfugler. De vil ikke overleve en vinter hvor det er snø. De dukker opp omtyrent hvor som helst i Norge, hovedsakelig i åpent kulturlandskap.

Roar Solheim (17.05.2016)

««første 30 437 - 30 461 av 50 005 siste»»