Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 704 til 30 728 av totalt 50 287 spørsmål «forrige neste»
kattugle
Trekker kattugla ut av Norge på vinteren?
Noen andre ugler som gjør det?
S.A.V. (19.05.2016)
Svar:
Kattuglene er standfugler og trekker ikke. Hornugle og jordugle er de eneste uglene som er skikkelige trekkfugler (dvs. de trekker regelmessig sydover for å unngå snødekket mark).
Roar Solheim (19.05.2016)
Rede på loftet
Hei! Jeg jagde ut en due fra loftstrappa i dag, og fant fort ut at hun har et rede og har lagt to egg. Jeg prøvde å ringe dyrebeskyttelsen for å finne ut hva jeg skal gjøre, men de hadde ikke telefontid. Jeg har latt redet være i fred, men tenker at det ikke er noe sted for de å vokse opp siden det er i en blokk. Hva foreslår du at jeg gjør?
T. (19.05.2016)
Svar:
Vanskelig å vite hva en skal gjøre. Dua vil nok klare å fostre opp ungene sine på loftet, men siden bør dere nok tette igjen åpningen den kommer inn gjennom, for det kan bli mye møkk og grisete etter duer innendørs.
Roar Solheim (19.05.2016)
Spørsmål:
så en anduge på verandaen i 3. etasje. . Hva gjør jeg hvis jeg får tak i den?
N.N (19.05.2016)
Svar:
Hvis andemor er i nærheten, vil hun forsøke å få ungen til å hoppe ned. Ungene kan ikke fanges inn uten at også mor er fanget først, slik at alle kan slippes ut i samme vann. Fanges ungen uten at moren er der, vil hun ikke kunne finne igjen ungen sin.
Roar Solheim (19.05.2016)
Sort hvit fluesnapper banker på vinduet
Har hatt et fluesnapperpar i fuglekasse på terrassen i flere år, og i år er de tilbake. Det vil si jeg har ikke sett hunnen, men en svart hvit (hann) er her, og i hele dag har den sittet ved kjøkkenvinduet og banket på ruta. Det er helt tydelig at den banker på ruta, og det er blitt masse fuglebæsj under vinduskarmen allerede. Hva vil den? Leter den etter konen sin? Jeg har satt ut en skål med havregryn, men det er vel kanskje ikke livretten til en fluesnapper? Hva bør jeg gjøre?
E. (19.05.2016)
Svar:
Den forsøker å jage en innbilt rival som den ser i sitt eget speilbilde. Dekk til utsiden av vinduet i nedre del, så slutter den nok med dette. Fluesnapperhannene kommer før hunnene, og synger for å lokke til seg en hunn. Det er ikke alltid at de klarer dette.
Roar Solheim (19.05.2016)
Hva slags rovfugl?
Denne store rovfuglen kom i lav høyde over meg og hundene ved et hogstfelt. Den skar brått oppover mot huset vårt. Ut i fra bilder, er det mulig å fastsette hva slags rovfugl dette er? Er det mulig at dette er en havørn, her i Øvre Eiker? Hilsen beskjemmet fotograf
N.S.V. (19.05.2016)
Svar:
Denne profilen er helt karakteristisk havørn, med brede vinger som mest kan minne om ei stor låvedør mot himmelen.
Roar Solheim (19.05.2016)
Reirsnylter eller har han to damer?
Hei igjen, jeg spurte sist om kvinand-kassa, hvor det plutselig kom to egg, og det skyldtes reirsnylting. Vi har også nå observert to hunnfugler som er rundt og i kassen, de legger egg i samme kasse. I dag kunne vi se at de begge var inne i kassen, uten å krangle. Er dette vanlig, og har du noen link til en detaljert forklaring, for eksempel en artikkel? Er dette reirsnylting, eller at hannen har fått to damer i samme kasse? En reirsnylter, sånn jeg har forstått det, er ikke med på selve ruginge, men at den kan komme innom å sjekke. Kan den legge flere egg i samme kasse? Og hvorfor sloss de ikke? :)
S.G.A. (19.05.2016)
Svar:
Reirsnyltingen har ingen kobling til om hunnene parres av samme eller forskjellige hanner. Den evolusjonære forklaringen er at hunnene ved å legge egg i flere reder, sikrer at i det minste noen av ungene kan vokse opp. Det er ofte høy predasjon på hullrugeres egg av mår. En kvinand som verper i flere kasser, sprer dermed ungene sine ved å legge egg "i flere kurver".
Roar Solheim (19.05.2016)
Lyden av hva/hvem
Dette er en fugl fra Sørreisa i Troms. Sitter høyt i trærne og synger, og får tilsvar fra venner i toppen av andre trær
N.N (19.05.2016)
Svar:
Dette er opptak av en rødvingetrost.
Roar Solheim (19.05.2016)
stær
Hvor lever stæren om vinteren
N. (19.05.2016)
Svar:
De overvintrer i nord- og mellom-Europa, sydover til Middelhavslandene.
Roar Solheim (19.05.2016)
Hvilke fugler er dette?
Hei! Det dukket opp en liten kar på utematta på hytta, samlet tråder til reir regner jeg med :-) Hva slags fugl er dette? Stusset pga det tynne spise nebbet.
Sender også med et bilde av en fugl som satt høyt oppe i et tre i skogen, tror jeg vet, men greit å få bekreftet.
På forhånd takk :-)
L.I. (19.05.2016)
Svar:
Dette er løv- eller gransanger. Det er ikke alltid lett å skille dem bare ut i fra bilder. Mest sannsynlig er dette en løvsanger, men man kan ikke si sikkert ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (19.05.2016)
Kjøttmeisreir i blomstervase på verandaen
Oppdaget i dag en aggressiv kjøttmeis som har tilholdssted eller reir i en blomstervase vi har på verandaen vår. Vi vil ikke ha den der, hva gjør vi?
A. (18.05.2016)
Svar:
Når den allerede har lagt seg på for å ruge, må du nok la den få fullføre hekkingen og fore opp ungene sine i blomstervasen.
Roar Solheim (19.05.2016)
kattugle
Ruger kattugla med en gang det første egget er lagt?
I. (19.05.2016)
Svar:
Stort sett starter uglene å ruge etter at første eller andre egg er lagt.
Roar Solheim (19.05.2016)
Spørsmål:
Hei :-)
Er det greit å følge etter kattugler etter man har kakket på kassen og flydd ut? Slik at man kan finne evt dagplass?
N.N (19.05.2016)
Svar:
Tviler på at du finner dagplass på den måten. Kattugler er som regel veldig sky, og flyr vekk fra mennesker før du får sjansen til å se nøyaktig hvor fuglen sitter.
Roar Solheim (19.05.2016)
Hvor langt flytter skjæreungene
Vi har et skjæremaskin som vi mener er de samme hele året, og i det samme reiret. De får som oftest to kull med unger. Vi bor på landet med ca 4-5 husstander i vår nærhet. Jeg tror det er våre to skjærer som "holder hus" også i de nærmeste husa fordi jeg aldri ser andre enn de to. Kommer det kråker eller slikt i nærheten er de snar til å jage dem. Vi har fôringsplasser hele vinteren, og noe matavfall ellers til dem. Så de har det godt her. Men når ungene forlater redet ser vi dem aldri i området her. Hvor langt unna redet kan ungene flytte for å finne seg nye steder å bo ettersom de vil være i nærheten av folk.
K.H. (18.05.2016)
Svar:
Vet dessverre ikke hvor langt skjæreunger flytter vekk fra oppvekstområdet før de etablerer sine egne revir. I bebygde strøk kan konkurransen om levesteder være knallhard mellom skjærene, og ungfugler oppholder seg derfor ofte i foreldrenes revir ett eller flere år etter at de er klekket, og fungerer som hjelpere med å fore neste års ungekull.
Roar Solheim (18.05.2016)
Rødstilk
Stemmer det at bildet viser rødstilk? Sett i Tufsingdalen, Hedmark.
G.H. (18.05.2016)
Svar:
Ja, dette er en rødstilk.
Roar Solheim (18.05.2016)
Hva slags fugl?
Heisann, fant denne nå nettopp. Noen som vet hva slags fugl dette er?
N.N (18.05.2016)
Svar:
Dette er en orrhane.
Roar Solheim (18.05.2016)
Gluttsnipe
Er dette en Gluttsnipe? Sett i Tufsingdalen i Hedmark .
G.H. (18.05.2016)
Svar:
Ja, dette er en gluttsnipe.
Roar Solheim (18.05.2016)
Meke av fugel
Fant denne ringen i hagen pluss mye fjær Orange farge.
412-2016-NOR002
J.G. (18.05.2016)
Svar:
Dette er nok en brevduering. Kontakt Norges Brevdueforbund.
Roar Solheim (18.05.2016)
Flaggermus
Hei ! Finnes det ett effektivt skremsel mot flaggermus ? F.eks. høyfrekvent lyd ?
E. (18.05.2016)
Svar:
Ikke som jeg kjenner til. Hvorfor og hvor ønsker du å skremme dem? Er det for å hindre en ynglekoloni i å bruke et hus? I så fall er eneste metode å registrere hvor dyrene flyr ut/inn til huset, og å tette disse stedene om vinteren når flaggermusene ikke er i huset.
Roar Solheim (18.05.2016)
Roting i barkbed
Hei. Hver dag,kveld,natt har vi svarttrost eller stær som driver på og graver og roter i barkbedet. Er lei av å sope.. Hva driver den med? Leter etter mat eller "moller" seg? Er det et alternativalternativ å henge opp mat?
L.L. (18.05.2016)
Svar:
De finner mest sannsynlig småkryp der som de spiser/forer ungene sine med. Hvis du absolutt ikke ønsker fuglene der, må du faktisk dekke over bedet med netting et stykke over bakken slik at fuglene ikke slipper til. Tror ikke du vil kunne hindre dem i å søke etter næring på stedet selv om du legger ut ekstra for.
Roar Solheim (18.05.2016)
Måke egg
Hei jeg lurer på hvor lenge kan 3 måkeegg være alene minutter,timer, uten at mora ruger på eggene på 2 meters høy fjellhylle nærme stranda. Spørsmål 2 hvis det er 3 egg hvor mange er det som overlever til de kan fly circa.3
N.N (18.05.2016)
Svar:
Det kan jeg ikke gi deg eksakt tid for. Dette avhenger av hvor varmt det er i lufta, og hvor langt ut i rugetiden eggene blir liggende udekket. Hvis måkene finner nok mat, vil alle 3 ungene kunne overleve til flyvedyktig alder. En ser av og til kull med 3 store måkeunger langs kysten.
Roar Solheim (18.05.2016)
Foring
Er det ok å mate fuglene i Mai/ Juni. Gir dem solsikkefrø som de spiser mye av. Har hørt at det ikke er bra på denne tiden fordi da mater de sine små med frøene som kanskje ikke tåler det. Er det slik ?
G.J. (18.05.2016)
Svar:
Det er sannsynligvis OK å mater fuglene også i hekketiden. Det vil hjelpe de voksne til raskere å finne mat til seg selv. Dermed får de mer tid til å finne insekter, larver og småkryp til ungene sine.
Roar Solheim (18.05.2016)
Hvor blir det av vipene?
Hei.
Som hobbyornitolog er jeg bekymret for vipene, her på Oppdal har jeg iløpet av våren kun observert 1 vipe. Vi har normalt mange av de utover våren. Er det bare her, eller er det slik flere steder? Mvh. Per Christiansen
P.C. (18.05.2016)
Svar:
Vipene er på generell tilbakegang i Norge, så du observerer nok en del av denne utviklingen, dessverre.
Roar Solheim (18.05.2016)
Spørsmål:
Jeg har bodd på Søfteland i Os i 48 år, og har i alle disse år hatt besøk om våren av flere stær som har tatt i bruk mange av mine oppsatte fuglekasser. I år derimot har jeg ikke sett en eneste av disse fuglene og lurer på om det er noe spesielt i år siden disse flotte fuglene ikke gjester oss?
Vennlig hilsen
Herleif Storlid
N.N (18.05.2016)
Svar:
Dette kan skyldes lokale forhold, så det er dessverre umulig å gi noe godt svar. Rundt min arbeidsplass (Agder naturmuseum) i Kristiansand hekker minst 8 par stær i år, så der er forholdet motsatt.
Roar Solheim (18.05.2016)
Fugl som gjemmer seg i hagen.
Har gjentatte ganger sett en fugl som oppholder seg i hagen på hytta (romsdalskysten). Det ser ut som den hele tiden prøver å gjemme seg, men bytter stadig plass. (Feks. blandt ved i vedskuret, under en rot, tett inntil en vegg osv.) Tror den er flyvedyktig - i alle fall litt - (har sett den flakse seg bortover), men den står mest og "sturer" og ser ut til å ville gjemme seg. Greier ikke å se hvilken art det er. (Det er mye trost her, men denne fuglen er større). Vet heller ikke om det er en fugleunge? Eller om den er syk? Hva tror du? (Sender med et litt dårlig bilde).
M. (18.05.2016)
Svar:
Dette er en svarttrost unge som ennå ikke er flyvedyktig. Den forsvinner nok i løpet av 1-2 uker.
Roar Solheim (18.05.2016)
kvinand
Vi har nå flere år på rad hatt kvinand i kassa vår. Kan det være den samme anda, og i tilfelle hvor gammel kan den bli forutsatt at den får leve i fred?
D.S.A.K. (18.05.2016)
Svar:
Ja, det er meget mulig at samme and vender tilbake til den samme reirplassen dersom forrige års hekking var vellykket (dvs eggene ikke ble spist av mår). Ender kan bli opp mot 20-25 år gamle.
Roar Solheim (18.05.2016)