Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 30 638 til 30 662 av totalt 50 355 spørsmål


#Økologi og atferd

Tåler fugler brød?

Mennesker har visst i utgangspunktet intoleranse mot melk og hvete, og "lærte" først å fordøye disse matvarene etter flere tusen år med landbruk.

Har fugler, la oss si duer, måker og ender, gluten-, hvete-, laktose- eller melkeintoleranse? De mates jo ofte med brød som kan inneholde alt dette.

A. (28.05.2016)

Svar:

Det har de4 neppe. Mange av fuglene som spiser brød, er i utgangspunktet frøspisere, og tåler nok dette uten problemer.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Økologi og atferd

Ruger måker på de samme eggene?

Etterat det ble fjernet grener på et tre er fugleredet til måken her hos oss blir veldig synlig. Det ser ut som flere måker deler på å ligge på eggene..er dette riktig?,

N.N (28.05.2016)

Svar:

Tror nok bare det er hann og hunn i paret som skifter på å ruge på de samme eggene.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

portugal albufeira

Så trostlignende fugl med spiss fjærpryd i bakhodet fjærdrakt ellers minte litt om flaggspett. Hoppet rundt på plen og spiste maur. Hva kan dette være?

P.T.E. (28.05.2016)

Svar:

Tror du har sett en hærfugl - sjekk den.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Økologi og atferd

Høne

Ei høne får ein unge. Ungen er ein hane. Når den blir eldre kan den parre mora får å så få unge med mora?

N.N (28.05.2016)

Svar:

Ja. Det kan skje blant alle fugler og pattedyr.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart fugl med delvis hvitt hode

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Har sett denne i noen uker når jeg lufter hunden. Jeg befinner meg i Haugesund.

R.M.Y. (28.05.2016)

Svar:

Dette er en svarttrost med avvikende farge i hodet. Slike felter med hvite fjær er ikke sjeldent hos troster.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartstrupe i Gudbrandsdalen?

I dag var det en for meg ukjent fugl på foringsplassen vår. Den har helt svart hode, så svart som en kan tenke seg. Rødbrun/nesten oransje på bringa. Den opptrådte samtidig med en bjørkefink, og jeg mener de er omtrent like store. Kan rødstjerten ha helt svart hode, så kan det være den. Viss ikke, så kan det kanskje ha vært en svartstrupe?

K.J.O. (28.05.2016)

Svar:

Dessverre ikke helt lett å si noe sikkert ut i fra denne beskrivelsen. Verken rødstjert eller svartstrupe er kjent for å besøke forplasser, derimot høres det mer ut til at det faktisk har vært en bjørkefink hann i full hekkedrakt.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Fuglekasser

Flaggspett som tar egg og unger

Hei. Har flere fuglekasser hjemme hvor vi har bl.a. meis og svarthvit fluesnapper som hekker hvert år. Problemet er at det er en flaggspett som hvert år plyndrer fler av disse fuglekassene. Det ene året hakket den kassa i filler og tok eggene og andre ganger har jeg sett den tar de gjennom hullet i kassa. Hvordan kan vi unngå dette? Hvordan kan vi lage kassene for å unngå at flaggspetten "plyndrer" kassene?

K. (28.05.2016)

Svar:

Du kan få fatt i metallplater med 3,2 cm hull som kan festes utenpå kassehullet. Dette gjør det i alle fall vanskeligere for flaggspetten å få takk i egg og unger. Fås kjøpt hos NOF-butikken: Natur og Fritid.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Økologi og atferd

skjærekull

Skjæra legger ca 6 egg. Likevel observerer jeg ofte bare en eller to unger i reiret.
Hva kan årsken være?
Kan det ha seg sånn at skjæra "tynner ut" i eget kull?

A.V. (28.05.2016)

Svar:

Da er det nok dårlig med mat i disse skjærenes territorium, slik at bare 1-2 unger vokser opp i reiret.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Vi bor på Kongsberg nærme Numedalslågen og har nylig begynt å høre denne fuglelyden (vedlagt video kun med lyd).
Vi tror det er en vadefugl men finner ikke hvilken det er.

T.J. (28.05.2016)

Svar:

Dette er lyd fra en enkeltbekkasin.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Sykdom og skader

Skadet fugl, fløy inn i vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I dag tidlig fløy en fugl inn i vinduet vårt, det var for et par timer siden. Den har bæsjet veldig mye og kastet opp. Det ser ut som den ene vingen er skadet, henger ned, men er ikke sikker. Er det greit å la den være ut på verandaen som ligger to og en halv meter over bakken eller bør vi ta den med inn? Den har nå prøvd å fly et par ganger, men greier det ikke. Vetle, Nedre Silkestrå 11, Oslo.

V. (28.05.2016)

Svar:

Dette er en gråtrostunge, som kanskje ikke er helt flyvedyktig ennå. Den har nok fått hjernerystelse. Når den ser pigg ut, bør den slippes der dere fant den - foreldrene finner den når den tigger om mat.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Reirbygger - hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Lite og overraskende plassert over strømuttak på utendørsbod. I Skipvet. Bygget helt nylig i mai. Hvem er byggmesteren? Fugler observert her: trekryper, gjerdesmett, alle meiser og andre som bruker våre forskjellige fuglekasser.

I.L.Ø. (28.05.2016)

Svar:

Dette må være et gjerdesmett-reir - overbygget som en rund kule. En morsom, men litt uvanlig plassering!

Roar Solheim (28.05.2016)


#Økologi og atferd

Gjøkens vertsfamilier

Hei
Hvilke arter er det helt typisk gjøken foretrekker som vertsfamilier? Vi har stæren i alle fire hjørner i taket, kan gjøken bruke et av disse redene? Vi har en god del gjøk også.

C. (27.05.2016)

Svar:

Gjøken kan legge egg hos en lang rekke småfugler, men i Norge er trolig heipiplerke en av de viktigste vertsartene i dag. Linerle og buskskvett er også benyttet, og av og til også blåstrupe.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kven er eig denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fann fjæra på ein løpetur i skogen. Prøvde å finne ut kven eigaren er, men utan hell :) Kva slags fugl høyrer denne til?
Funnen i Vikedal, Vindafjord kommune, Rogaland

Den lyse stripa er kvit på undersida og grå på oppsida.

A.P. (27.05.2016)

Svar:

Dette er stjertfjær fra en ringdue.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Ringmerker

stokkand

Vi har en tillitsfull stokkand i vår hage, den har en aluminiumsring på foten. På vilken nettside kan vi lese av dens historie?
(ringmerking.no er jo bare for fargete ringer)...
mvh kaisa

N.N (28.05.2016)

Svar:

Denne fuglen har en ordinær ring på beinet. Her må en kunne lese av hele ringnummeret, samt navnet på sentralen (mest sannsynlig er fuglen merket i Norge). Så må man sende inn opplysningen om kontrollen til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum (søk på nettsider), da får du melding om hvor og når fuglen er merket.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Diverse

Utprøvd tiltak for tjelden?

her vi bor ved sjøen, kommer hvert år, tjelden og hekker. I år ser det ut for å være bare et par. Den bruker gjerne å lage reir i potetåkeren, men der er den jo veldig sårbar. både kråka og skjæra plager den. For noen dager siden la den 4egg, men det gikk knapt et døgn så var alle borte. Fins det noen måte å hjelpe den på? Kan en lage noe skjul rundt reiret.?

V.D.F.N. (28.05.2016)

Svar:

Det går nok dessverre ikke, siden tjelden foretrekker å legge reiret sitt i åpent område, og ikke under gjenstander. Noen reir går dessverre tapt fordi mange andre er glad i å spise egg.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Økologi og atferd

Stærfar fikk skjokk

En stærfamilie bor to hus bortenfor oss(bor i rekkehus) Har ikke sett noe til hunnen, men hannen er aktiv ungemater. Katten vår sitter på verandaen og stæren ser på katten som en trussel, noe han også er. I dag kom stære plutselig flyvende litt fortumlet inn verandadøra vår og fløy rundt og krasjet mange ganger inne i huset før vi fikk fanget den og tatt den med ut. Vi satte den på verandakanten og forlot den, men etter en stund satt den fremdeles der. Til slutt fløy den og satte seg på taket, men vi har ikke sett mer mathenting til ungene senere på dagen. Kommer stæren til å fortsette å hente mat til ungene eller kan det hende at den fikk hjernerystelse og ble så skjokkert at den ikke greier å hente mat til ungene mer?

L. (27.05.2016)

Svar:

Det KAN hende at denne stæren ble så fortumlet eller fikk hjernerystelse, slik at det tar en tid før den kommer til hektene igjen. Forhåpentligvis tar den til med ungematingen igjen i løpet av dagen, for ungene kan ikke være uten mat særlig lenge.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Hekling.

Lurer på om terna hekker mer enn en gang for året ? Om de også hekker i det landet de trekker til når høsten kommer her?

M.L. (27.05.2016)

Svar:

Ternene hekker kun her nord, og ikke der de overvintrer. De rekker bare ett kull om året, men det ser ut til at terner som mister det første kullet på eggstadiet, kanskje kan legge et nytt kull og få senere unger. I alle fall ser vi forskjell på ungenes flyvedyktighet langs Agder-kysten på 3-4 uker.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Diverse

hønsehauk

Har hønsehaukbestanden gått noe tilbake i landet?
Ser sjeldent den arten lengre...

I.G. (27.05.2016)

Svar:

Det kommer an på hvor i landet du befinner deg. Hønsehauken har nok blitt mer fåtallig i skogslandskapet, men kanskje vanligere i kulturlandskap. I Finland hekker nå mange hønsehauker inne i byer og tettsteder, og det er en utvikling som vi kanskje kan se i Norge framover også.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Diverse

Hvor mange egg?

Hvor mange egg kan skjære legge?

N.N (27.05.2016)

Svar:

Skjærene legger vanligvis 6-8 egg, i sjeldne tilfeller helt opp til 9 egg.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Diverse

Vipe I hagen

Hei! Hagen vår grenser til utmark og vi har stor glede av å se viper hvert år. Vi kom hjem fra 10 dagers ferie igår til en overgrodd plen. Min mann satte seg på traktoren og begynte å klippe gresset og hadde ikke holdt på lenge før han så to vipeunger i gresset hvor han hadde klippet. De var heldigvis uskadd og da vi gikk inn så vi at de fant frem til moren sin igjen. Vi vet ikke hvor fuglene har reirplass. Men vi er veldig bekymret da de oppholder seg midt på plenen vår nå . vi har både katt og hunder + 2 små gutter som liker å herje rundt på plenen. Bør vi stenge av plenen noen uker? Vil moren flytte ungene , nå som en del gress rund dem er klippet?

N.N (26.05.2016)

Svar:

Det beste er nok å holde huner, katter og unger vekk fra plenen så lenge vipeungene og foreldrene holder seg der. Vipeungene bør bli flyvedykltige etter ca 4 uker, men det kan hende de vandrer vekk før den tid.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Merkelig oppførsel av en tjeld. Hvorfor oppfører den seg slik, er den hjerneskadet eller?

Hei. Vi har vært plaget av et tjelde-par tett innpå huset i ca.9-10 år og de legger egg på taket på uthuset. Den ene Tjelden har oppført seg så merkelig i alle år. Hver dag hakker den på hus-vinduene. Den flyr også ganske hardt mot vinduene flere gang om dagen og surrer litt fortumlet rundt på bakken før den klarer å fly opp igjen. Nå har den også begynt å hakke løs på parkerte biler. Hva kan vi gjøre for å få stoppet dette? Håper på svar.

N.N (26.05.2016)

Svar:

Det er flere som rapporterer om denne adferden hos tjeld. Fuglen ser sitt eget speilbilde og forsøker å jage vekk en innbilt rival. Vinduet må dekkes til på utsiden en stund, så holder den nok opp med dette.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Diverse

Skjære som mangler fjær

Det har blitt observert en skjære i området her som mangler det meste av halefjær og som ser ut som har fått 'rotet' til noen av fjærene på vingen. Den flyr tilsynelatende ikke, og blir fryktelig mobbet av trosten. Er det noe som kan gjøres om vi skulle klare å få tak i skjæra? Vokser fjærene ut igjen, og hvor lang tid vil det evt. ta?

C. (27.05.2016)

Svar:

Fjærene vokser ut igjen. Skjæra kan klare seg uten stjert til fjærene vokser ut, men hvis den mangler mange vingefjær kan den måtte holde seg på bakken en stund. Hvis gråtrostene skiter den ned, må den fanges inn og såpevaskes - hvis ikke dør den.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser vipa

M. (27.05.2016)

Svar:

Meitemark, insekter og lignende småkryp.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Trekkfugler

stær

når flyr stæren om høsten?

O. (27.05.2016)

Svar:

Stæren trekker sydover i september-oktober.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Hvor er alle hunn stokkender blitt av

Her jeg bor er det en liten elv. Alle hunn stokk ender er borte. Det kryr av hanner og ikke en eneste hunn and. Trodde først at de lå å ruget på egg men nå er vi i slutten av Mai da burde det krydd av hunner og kyllinger.
Har aldri sett et sted der det er bare hanner. Så HVORFOR ?

N.N (27.05.2016)

Svar:

Hunnene ligger nok enten på reir og ruger, eller så har de gjemt seg vekk i våtmarksvegetasjonen med sine nyklekte unger.

Roar Solheim (27.05.2016)

««første 30 638 - 30 662 av 50 355 siste»»