Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 30 450 til 30 474 av totalt 50 318 spørsmål


#Diverse

Tårnfalk

Hvor gammel blir den samme reirplass i 5år og en unge hvert år ??

E.L. (09.06.2016)

Svar:

Dette spørsmålet gir ingen mening, og kan ikke besvares. Du må formulere deg mer forståelig.

Roar Solheim (09.06.2016)


#Diverse

Å ta på ett fugleegg

Hva skjer hvis man tar på et fugleegg.
Vil ikke moren til fuglen ha egget lenger?

O. (09.06.2016)

Svar:

Dette betyr ikke noe. Fugl reagerer ikke på dette.

Roar Solheim (09.06.2016)


#Økologi og atferd

Tårnfalkens byttedyr - og fugler

Jeg observerte i mai i år at tårnfalken skremte opp en flokk med polarsniper i Porsanger, men dog uten å ta fugl. Jeg vet at den mest spiser smågnagere. Men spørsmålet er om den kan ta så store fugler som polarsniper.

T.A.D. (09.06.2016)

Svar:

Det kan den nok, men gjør det svært sjeldent. Dvergfalken vil derimot lett gjøre det.

Roar Solheim (09.06.2016)


#Diverse

Andunge med feil benstilling

Har fått en andunge (moskusand) med feil beinstilling. Akkurat som om anda krøller beina under seg. Den sitter på rompa og ikke på beina, som da ligger slakke foran han.
Hva kan jeg gjøre for å hjelpe denne anda? Den falt oppi vannskåla si 2 ganger og derfor hadde jeg den sammen med meg i armkroken i natt slik at det ikke skulle skje noe med den første natta hos meg. Kan noen hjelpe med i forhold til hva jeg kan gjøre for denne lille vennen?

E.F. (09.06.2016)

Svar:

Dette må du spørre burfuglfolk eller en veterinær om.

Roar Solheim (09.06.2016)


#Fuglekasser

Blåmeisunger døde etter å ha forlatt kassa

Vi har en mye brukt kasse på husveggen, og den er vanligvis bebodd av blåmeis. I dag tidlig hadde 4 unger kommet seg ut på antakeligvis naturlig måte. Dessverre ble de funnet rundt om på gårdsplassen, halvdøde/døde. Jeg leser at de ofte forlater redet før de kan fly - betyr dette at de slo seg fordervet da de kom ut fra kassa? Har aldri sett dette før.

E. (08.06.2016)

Svar:

Nei., det betyr det neppe. Men det KAN hende at en eller begge foreldre har omkommet i løpet av ungeperioden, og at ungene har hoppet ut noen dager for tidlig på grunn av sult. Vel ute kan de rett og slett ha omkommet av sult fordi foreldrene ikke har vært der.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Økologi og atferd

Trekryperen "forsvinner" til våren

Når vinteren nærmer seg, kommer det alltid en trekryper til hagen vår, et villastrøk i utkanten av skog. Den leter etter mat på alle de gamle trestammene her, men den ser ikke ut til å besøke foringsplassen min. Når våren kommer, er den som søkk vekk. Trekker den inn i skogen da? - det er dessverre katter og mye skjærer her. Spettmeisa lagrer solsikkefrø i barken på disse trærne, spiser trekryperen av dette?

I.I. (08.06.2016)

Svar:

Den trekker nok vekk til gammel granskog, som er trekryperens foretrukne hekkeplasser.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Økologi og atferd

Trane hekking

Bilde vedlagt spørsmålet

Har sett at det er et tranepar som har holdt seg her hele halvåret. Lurer på om de kanskje hekker her? I fjor var de også her og da fikk de en unge. Er det vanlig at traner hekker i lavlandet? Hurum i Buskerud fylke

N.N (08.06.2016)

Svar:

Tranene har i stadig større grad begynt å hekke i kulturlandskapet, så dette er ikke uventet.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Økologi og atferd

Havørnunger i reir.

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er to unger i reiret de er begge 5 uker gamle men den ene har blitt mobbet av den førstefødte og generelt fått mindre mat den har i tillegg hatt to perioder hvor den hadde vankligheter med å svelge maten men nå går det bra, den er mye mindre enn den største, er det mulighet for at den vil klare seg den er ellers frisk og aktiv nå. Bildet er et skjermdump tatt 04/06 2016.

E.R.O. (08.06.2016)

Svar:

Det er helt vanlig at ørnunger klekkes til ulik tid, slik at det blir aldersforskjell. Dersom foreldrene ikke klarer å skaffe nok mat, dør den minste, mens den eldste vokser opp. Ved god mattilgang kan havørn klare å fostre opp hele tre unger.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Diverse

Skjæreunge

En skjæreunge har falt ut av redet sitt nær stuevinduet mitt. Og der sitter den. Den har vært der i to dager, og jeg synes så synd på den. Foreldrene flyr rundt og han roper på dem, men jeg har ikke sett at de har gitt den mat?. Hva gjør jeg om jeg gjør noe. Vil den klare seg?

M.S. (08.06.2016)

Svar:

Den blir nok matet av foreldrene, selv om ikke du har sett det.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleart

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg fant vedlagt bilde ved en tilfeldighet på Instagram, og ble vanvittig fascinert av fargene på denne fuglen. Jeg har forsøkt å finne ut hva slags fugleart dette er for å finne flere bilder av den - men uten hell! Har dere peiling?

C. (08.06.2016)

Svar:

Dette er en stær.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Økologi og atferd

Ble jaget av kråker

Jeg ble jaget av to kråker i Botanisk hage i dag. De fløy og «angrep» tre ganger før de gav seg. Det rare var at det satt en kvinne under treet og arbeidet og hun ble ikke jaget. Jeg gikk også med hunden min men den var de ikke ute etter. Jeg aldri gjort kråker noe. Ble veldig redd for de er store og hissige. Er dette normalt oppførsel for kråker?

E. (08.06.2016)

Svar:

Ja, dersom de har unger i nærheten og forsvarer disse. Men det er ikke ofte man opplever at kråker er så nærgående.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Økologi og atferd

kvinand

Vi har en rugende kvinand i en kasse med kamera. Nå har den vært borte i over et døgn. Hvor lenge tåler eggene å ligge uten at anda ruger på dem? Vi bor på finnmarksvidda og temperaturen nå er ikke mer enn 5-6 grader

D.S.A. (08.06.2016)

Svar:

Dette avhenger av om kullet er fullagt og anda virkelig har startet å ruge, eller bare holder på med egglegging ennå. I siste tilfelle kan eggene ligge ubeskyttet inntil anda legger seg til og starter rugingen. Men dersom den har startet å ruge, tåler nok ikke eggene å ligge udekket et helt døgn - da dør fosterne.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Fuglekasser

abandoned

Har hatt et par med svarthvit fluesnapper i en kasse som har lagt seks egg. To dager etter at det siste egget ble lagt forsvant hunnen. Hannen er fortsatt innom her i løpet av dagen. Det samme skjedde for et par år siden. Vi har et myrområde bak kassen. Mange katter og bikkjer i nabolaget her. Har ofte besøk av flaggspett og den er ikke småfuglene særlig begeistret for.Kassen har en metallring rundt hullet slik at hakkespett ikke kommer til. Blir frustert og lei oss for at det ikke blir mer enn egg i kassen.

V.B. (08.06.2016)

Svar:

Voksne fugler dør dessverre også under hekketiden, og her høres det ut til at hunnfuglen må ha forulykket. Det kan være mange mulige årsaker, umulig å si hva som har hendt.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

egg

Hvilken meis har små helt hvite egg? Ikke mer enn rundt 1 cm store, og 10-12 i antall. Er det blåmeis, eller?

I. (08.06.2016)

Svar:

Vanskelig å si. Det er variasjoner i meiseeggene, og som regel finnes noen små, rødbrune prikker, men noen ganger kan de kanskje være helt hvite. Blåmeis er nok den mest sannsynlige arten.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Pus kom hjem med en fugl, levende, ca 50g

F. (08.06.2016)

Svar:

Ungen er ikke stor nok (har ikke nok utviklet fjærdrakt) til at jeg klarer å artsbestemme den.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Diverse

Sort fjærdrakt, røde føtter, mindre enn kråke, større enn trost

To avvises fuglene angrep fuglerede til ringduene. Det ble et voldsomt basketak, blader og smågrener falt til jorden. Fant senere eggeskall noe lenger vekk. Veldig trist. Ringduene forlot reiret, men er i nærheten.

K.M.H. (07.06.2016)

Svar:

Ikke helt lett å få tak i om dette er et spørsmål eller bare en rapport om en hendelse...

Roar Solheim (08.06.2016)


#Diverse

Stokkand ruger på taket vårt

Hei. Vi bor ved Bindingsvann i Ski kommune og har torvtak på huset. Under arbeid med å renske taket for dødt gress, fant vi søndag en stokkand som har plassert reir med 7 egg på mønet. Vi lar damen få ruge i fred, men ønsker råd om hva vi gjør når kyllingene klekkes. Det er høyt ned for de små. Skal vi f eks prøve å samle de og flytte de ned på bakken umiddelbart når vi merker liv, eller vente litt. Gode råd mottas med takk.

F.H. (07.06.2016)

Svar:

Ikke gjør noe som helst! Andemor lokker med seg ungene, og de hopper selv uten problemer ned fra taket. De er så lette at de ikke skader seg i fallet. Hold dere på avstand. Hvis dere blander dere inn, risikerer dere at andemor flyr vekk og mister kontakten med ungene sine, og DA har dere et problem!

Roar Solheim (08.06.2016)


#Fuglekasser

Fugler i kasser

Hei!
Jeg ville bare fortelle at vi i år har vært så heldige - for det er det vi mener å være! - som har fått rødstjert i fuglekasse her bak på husveggen vår. Den har som nabo til venstre en svart/hvit fluesnapper (også i kasse)og som nabo til høyre en rødstrupe (reir oppunder en takbjelke - under et overbygg). I førstningen så det ut til at fluesnappern og rødstjerten sloss om reviret og vi var redd for at rødstjerten skulle forlate oss. Men nei, den har holdt stand - og vipper så ivrig på stjerten sin... På ei furu - også bak huset - har et kjøttmeispar flyttet inn. Alle disse bor på nordveggen.
På sørveggen av huset har vi et blåmeispar - som har kassa si rett over frokostplassen vår. Den er nå så tillitsfull at den flyr ut og inn mens vi sitter der - over hodene våre. Lenger opp på veggen bor et pilfinkpar. Som om ikke dette er nok så har vi også kjøttmeis og pilfink på østveggen i hver sin kasse.
Vi har med andre ord 8 par som ruger rundt huset vårt - og det er vi glade for. Vi har ennå to kasser ledige som noen skulle trenge husrom "i siste liten"..... Vi hadde også 8 par i fjor, men rødstjerten er nye av året! Er det vanlig at så mange småfugler ruger så nære hverandre?
Jeg trenger vel ikke si at vi er svært opptatt av småfuglene våre og at katter bes om å gå utenom vår hage!
Med vennlig hilsen
Reidun og Bjørn i Moelv

N.N (07.06.2016)

Svar:

Det høres ut som at dere er spesielt begunstiget, for det er nok ikke mange som har så mange ulike kassehekkere rundt huset!

Roar Solheim (08.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er det noen som kjenner denne fuglen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Var ved et vatn ca 200 m.o.h.?

V.H. (07.06.2016)

Svar:

Bildet har så lav oppløselighet at det ikke lar seg forstørre, så jeg klarer ikke å se hva dette er.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Diverse

Toppmeis

Hekker toppmeis langs sørlandskysten?

T. (07.06.2016)

Svar:

Det må den gjøre, så lenge vi hører den fast her hele året. Den er veldig karakteristisk i furuskog.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Diverse

Fugleunge dyttet ut av redet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har funnet en fugeunge som har blitt dyttet ut av redet gjentatte ganger. Første gang plasserte vi den tilbake i redet men dagen etter var den på nytt dyttet ut. Vi tror det enten er en kjøttmeis eller blåmeis. Den er veldig liten og har fått fjærdrakt, men har fortsatt ikke åpnet øynene. Hva burde gjøres, og eventuelt hva burde man fore den med?

N.N (07.06.2016)

Svar:

Det beste er å få den tilbake i redet, siden det ennå er noen dager til den skal forlate redet. Men hvis det ikke går, er eneste alternativ å forsøke å fore den. Ikke helt lett, siden de fores av foreldrene med insekter og insektlarver. Kattemat blandet med egg kan kanskje gå an.

Roar Solheim (08.06.2016)


#Diverse

Blåfugl

Spørsmålet er muligens pussig, men kan noen svare på hva det er som menes med "skip skip skare" i sangen "Fløy en liten blåfugl"?
Bedriver Research, og finner ingen teorier noe sted.

N.N (07.06.2016)

Svar:

Lurer på om sangen kan ha amerikansk opprinnelse, fordi det der finnes tre arter av "bluebird" en art i slekt med rødstjert og rødstrupe.

Roar Solheim (07.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl fløy inn i glasset på verandaen?

Bilde vedlagt spørsmålet

En ganske stor fugl fløy i glasset på verandaen til ei venninne av meg, den satt en liten stund, og da katten nærmet seg, flakset den med vingene, men klarte ikke å lette. Den mistet tre små fjær i sammenstøtet. Mannen til venninnen min løftet opp fuglen og bar den bort til et kratt, slik at den skulle være trygg for kattene. Hvilken fugl er dette, og tror du den kommer til hektene og klarer og fly igjen?

I. (07.06.2016)

Svar:

Dette er en ung gråtrost.

Roar Solheim (07.06.2016)


En sjelden fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hva heter denne? Finner den ikke i fugleboka. Det er og en lignende som jeg mener er uten den hvite toppen, og kanskje litt mindre markant rødfarge. Har bare iPhone bilde av den. Tror den hekker her, men har ikke forsøkt å finne ut av det.

Fint om jeg får et svar. Mvh Tron Kjønnø

T. (07.06.2016)

Svar:

DFette er en rødstjert hann.

Roar Solheim (07.06.2016)


#Økologi og atferd

Urolig fuglemor

Hei. Har en fuglekasse m/kamera hvor en svarthvit flusnapper har lagt sju egg (på sju dager). Fuglemor virker utilpass og ligger på eggene noen få minutter i gangen og så stikker hun ut av kassen og er borte kjempelenge. Hannen kommer med mat til hunnen som ikke er der og blir da veldig forvirret ?
Er dette normalt eller ?
Mvh Bjørn Aronsen

B.A. (07.06.2016)

Svar:

Nei, dette høres veldig spesielt ut, men jeg kan ikke gi noen forklaring på hvorfor hunnen oppfører seg slik. Du må bare følge med og se om hun legger seg på fast. Det KAN hende at hun er en sekundærhunn for hannen, slik at hun må bruke en del mer tid på å finne mat selv enn den første hunnen.

Roar Solheim (07.06.2016)

««første 30 450 - 30 474 av 50 318 siste»»