Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 350 til 30 374 av totalt 50 318 spørsmål «forrige neste»
Lyder om kvelden/natta
Hei vi har et forsknings prosjekt som går ut på hvilke lyder man hører om kvelden. Vi lurer også på hvilke insekter og dyr som er aktive om kvelden/natta?
Flott hvis du kan gi et raskt svar på dette.
J. (10.06.2016)
Svar:
Dette er altfor omstendelig til at spørsmålet kan besvares her. Dette må dere søke etter selv på nettet, og ta lesejobben selv.
Roar Solheim (16.06.2016)
hegre
Hei er det litt sjelden og se 2 stk hegre med en kylling på disse kanter av landet. Bor i songdalen komune i ei bygd som heter Finsland ca 4 mil nord for Kristiansand. hilsen Kåre Grindland. Tlf 90543213
K.G. (15.06.2016)
Svar:
Nei, det er ikke uventet. Vi har flere hegrekolonier i Agder-regionen, både langs kysten og i innlandet.
Roar Solheim (16.06.2016)
skadet kråkeung
Har hatt en skadet kråkeunge hos meg i 2 døgn.den har flere sår under fjærene.disse ser nå mye bedre ut enn da jeg tok den inn.vingene ser ikke ut til å være skadet og den spiser og sover og virker i god form. lurer nå på følgende:1.kan den klare seg fint ute i det fri selv om sårene ikke r blitt dekket av fjær? 2.den kunne nok ikke fly før jeg fant den tror jeg(uten skader mener jeg)Hvordan går det nå hvis jeg slipper den ut:trenger de vanligvis trening for å kunne fly eller er det bare det å være sterk nok og "gammel"nok ,så flyr de automatisk?
m.a.o.kommer de ut av redet for tidlig eller trenger de flyveøving før de mestrer det?TAKK!
R.H. (12.06.2016)
Svar:
Kråkeunger hopper ut fra redet før de kan fly. Et bilde hadde hjulpet for å vurdere fuglen. Fuglenes fjær vokser ikke jevnt over hele kroppen, og på ungfugler kan en derfor som regel se de fjærløse hudpartiene før de utvokste fjærene dekker disse skikkelig. En kråkeunge vil låre å fly av seg selv, men den må nok fores noen uker før den kan klare seg på egen hånd. Den må få lov til å bestemme selv når den vil stikke avsted.
Roar Solheim (16.06.2016)
Måsebaby
Hei.
Det står en bitteliten måsebaby utenfor bygget der jeg bor. Den må ha kommet i dag og kan ikke være mange dager gammel - se bilde.
Kommer den til å overleve? (Passer foreldrene på at den får mat og ly?)
Eller er det fare for at den blir kattemat eller påkjørt av en bil?
Burde man la måsebabyer være i fred? Jeg fikk veldig lyst å passe på den, selv om jeg ikke vet hvordan jeg skulle gjor det...
A. (09.06.2016)
Svar:
Beklager sent svar. Foreldrene passer på ungene, så slike måkeunger skal en bare la være i fred.
Roar Solheim (16.06.2016)
Fant skadet skjære
Hei,jeg fant en skadet skjære midt I veien istad den ville ikke fly men bare haltet av gårde,jeg tok den med inn og broren min så han hadde sett den samme utenfor søren samme morgen.Da flyttet den seg heller ikke ,nå er den I dokke stuen og ligger og ynker/lager smerte lyder og er døende,har gjort det jeg kan men det var ikke nok
N.N (09.06.2016)
Svar:
Det høres ut til at denne fuglen kan ha blitt påkjørt av en bil. Da kan den ha indre skader som det ikke er mulig for oss å se, og resultatet er nok dessverre at fuglen vil omkomme.
Roar Solheim (16.06.2016)
Spørsmål:
Hvilken fugl har redet sitt ved inngangsdøra vår? Vi bor i skauen på Sørlandet. Fuglen har ligget sirka to uker på reiret. Eggene er som tommelfingernegelen min. Gulaktig. Et egg har ramlet ned, så jeg så skallet. 10-15 cm stor fugl
I.W.S. (09.06.2016)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (16.06.2016)
Rugetid for måker?
Hvor lenge ligger måkene på eggene før de klekkes?
Hilsen Vigdis
N.N (10.06.2016)
Svar:
De ruger 3-4 uker (avhenger av måkeart).
Roar Solheim (16.06.2016)
Døde blåmeisunger
Vi har fuglekasse med kamera, og har gledet oss stort over blåmeisparet som har bygd reir, lagt 7egg, og fått 7 små unger. Ungene ble klekket ut fredag 3.6. Mating og pass har skjedd jevnlig helt til kvelden tirsdag 7. Da kom ingen av foreldrene til kassen på flere timer. Dagen etter lå alle ungene livløse i reiret, og vi så ingen foreldre før på kvelden 8. Da kom en av dem inn i kassen og la seg over ungene som tidligere. De kommer også med mat, men flyr raskt ut igjen når ingen tar imot maten. Slik har de gjort det siste døgnet.
Spørsmålet er: Er det bedre for blåmeisforeldrene at vi fjerner de døde fugleungene, eller er det best at vi lar de ordne opp selv?
Vi er også nysgjerrig på hva som kan ha gjort at foreldrene forlot reiret såpass lenge, slik at ungene døde.
Tusen takk for svar!
I. (09.06.2016)
Svar:
Dere kan trygt rense ut kassa og kaste ut redet med de døde ungene. Det er vanskelig å forstå helt hva som kan ha skjedd i dette tilfellet. Den eneste rimelige forklaringen synes å være at foreldrene ikke klarte å finne mat en periode, men en skulle likevel forvente at en av de voksne da hadde kommet innom kassa og varmet ungene. Det hender en del i meisekassene som ikke alltid er like lett å forstå, dessverre.
Roar Solheim (16.06.2016)
Svale rede
Vi har også hatt svalerde på møna av hytta pluss et nytt i år opp under et vindu. Vi synes det er litt koselig men de skiter over alt. Er det nyttig å ha de hos oss i forhold til f eks mygg? Hva kan vi gjøre for at de ikke kommer tilbake?
N.N (11.06.2016)
Svar:
Hvis svaler skiter mye på ett sted kan det kanskje gå an å sette opp en treplate under der de sitter, slik at skitten kan samles opp på denne. Hvis en ikke ønsker svaler tilbake på ett bestemt sted, må du fysisk stenge av slik at fuglene ikke kan bygge rede på dette stedet neste år.
Roar Solheim (16.06.2016)
artsbestemmelse
Hei, jeg så en fugl ved askerelvutløpet idag. Type varsler men ikke rødhodevarsler. Den hadde klar rød isse, tydelig sort og hvit krage, kropp og vinger var olivenbrun. Stjert usikker tror det var sort. Hvilken fugl er dette tror du/dere?
N.N (12.06.2016)
Svar:
Dessverre ikke helt lett å finne ut hva dette kan ha vært ut i fra denme beskrivelsen.
Roar Solheim (16.06.2016)
Kvinandhunn dreper andres unger
Sønnen min og jeg var ved Børsesjø i Skien i forrige uke og observerte da en kvinandhunn som systematisk fulgte etter og druknes minst 4 unger fra en annen kvinand familie (hun hadde mange unger selv, men de var større enn "offeret" sine). Har ikke hørt om dette hos ender før (hos pattedyr er jo "infanticide" kjent som en måte å få et hunndyr i ny østrus igjen, men dette er jo overhode ikke tilfelle her)- lurte på om det er kjent om andre har observert dette?
E.M. (13.06.2016)
Svar:
Dette var et svært spesielt tilfelle, og er nok ikke vanlig blant ender. Fugler kan være svært aggressive mot artsfrender dersom de må konkurrere om begrensede matressurser. At de forsøker å redusere konkurransen ved å drepe andre artsfrenders unger, er nok likevel svært uvanlig. Det er imidlertid den eneste logiske forklaringen en kan tenke seg til denne uvanlige og noe sjokkerende oppførselen.
Roar Solheim (16.06.2016)
På fuglebrettet.
I dag fikk jeg se en fugl med kropp som en trost, men med helt gult hode. Kunne se ut som en blanding av trost og nyfeparakitt. Hva slags fugl kan dette være.
K.B. (15.06.2016)
Svar:
Dessverre ikke mulig å finne ut av bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (16.06.2016)
Spørsmål:
hvordan finner fulesnapperen veien til Norge
N.N (15.06.2016)
Svar:
Fluesnapperen er en afrikansk tropefugl som flyr nordover for å hekke om sommeren. Ulike arter finner veien på ulike måter (sol, stjerner, magnetisme, gjenkjenning av landemerker). Fuglenes trekk krever langt mer plass enn at det kan besvares her, så da må du søke etter lengre utredninger på nett eller i bøker om temaet.
Roar Solheim (16.06.2016)
Spurv som hakker på vindu
Hei.
Vi har en spurv(?) som driver og hakker på de samme vinduet om og om igjen. Tror ikke det har noe med refleksjon å gjøre for vinduet er ganske skittent, og det finnes helt nyvaskede vinduer rett ved siden av. Det er noen striper fra forrige gang det ble vasket helt øverst, og der flyr den opp og hakker. I timesvis. Har holdt på i en uke nå. Den gjør det ikke på noen andre vinduer, og det er ingen insekter på innsiden.
Er fuglen rett og slett i mental ubalanse? Eller finnes det en naturfaglig forklaring?
A.G. (16.06.2016)
Svar:
Dersom fuglen ikke reagerer på sitt eget speilbilde, eller det samles mat (insekter) på vinduet, er det vanskelig å finne noen mulig forklaring på oppførselen.
Roar Solheim (16.06.2016)
Kråkeunge
Jeg har funnet en kråkeunge med deformert høyre ben.
1. Kan du se sånn omtrentlig hvor gammel den ser ut på bildet?
2. Å tid pleier kråker å kunne fly på egen hånd?
3. Tror du den vil greie seg med bare ett fungerende ben?
L. (15.06.2016)
Svar:
Denne har nok noen uker igjen til normal flyvedyktig alder, men den ser helt klart underernært ut, og vil trolig måtte fores flere måneder inntil den får nye fjær før den kan klare seg på egen hånd.
Roar Solheim (15.06.2016)
Låvesvalerede
Er det mulig å bygge en konstruksjon i et høyt furutre for svaler?
N.N (10.06.2016)
Svar:
Tror ikke det. Svalene vil nok helst hekke på bygninger (låvesvale) eller på vegg eller bergvegg (taksvale).
Roar Solheim (15.06.2016)
To fugleunger i tett "prat"
Jeg har fortsatt å fore og nå ser det ut som det kommer unger og spiser på forings-plassen.En liten pilfink(kanskje en unge) satt og undersøkte nebbet til en annen liten grå fugel. Begge var rolige og med litt fantasi så det ut som de kysset. Hva kan det ha vært de holdt på med? Så ikke noe mat eller at de fòret hverandre, men på et bilde gaper den grå fuglen.
L.A. (09.06.2016)
Svar:
Fuglen til høyre er en unge som tigger fra en av sine foreldre. Dette er to pilfinker. Under tiggingen om mat vibrerer ungen med vingene, derfor er de uskarpe.
Roar Solheim (15.06.2016)
katt/ fugl
Naboens katt tar mye fugl!!!
Hva må til for og få tillatelse til og avlive beistet?
Kanskje den bare forsvant en dag.....
G.K. (10.06.2016)
Svar:
Tja.....
Dessverre ikke helt enkelt å stoppe kattene, annet enn å gjerde inn områdene der du ikke vil at den skal slippe til (det kan faktisk hjelpe).Roar Solheim (15.06.2016)
hva har skjedd?
Hei, i noen uker har et rødstjertpar hekket i en av fuglekassene vår. De hadde lagt ni egg, men i dag så jeg at hullet i kassen var tettet igjen med mose og fjær. Da jeg sjekket oppi kassa, lå det bare fem egg der. Jeg tror at det kan ha vært en større fugl der som har stukket hode inn in i hullet og tatt fire egg. Fuglen hadde også lagt igjen noen fjær inne og utenfor kassen. Hva kan ha skjedd?
N.N (09.06.2016)
Svar:
Mistenker at det kan være en flaggspett som har tatt seg inn i kassa og forsynt seg med egg - den kan ta både egg og fugleunger.
Roar Solheim (15.06.2016)
Svartbak gjør "rent bord"
Siste årene har det etablert seg en "svartbakfamilie" i området her.Her var ærfugl, svaner,hegre,terne, tjeld,stokkand, som etter tur klekker unger og svømmer rundt, eller finner føde ved stranden.Svartbaken ser ut tilå ha utviklet seg til den "dominerende" Det er sjokkerende og trist å se hvordan svartbaken helt systematisk forsyner seg med kyllingene etterhvert som de klekkes,når de skal lære seg å svømme, finne mat.Alt foregår på et belte på ca 200X 200 m, på sjøen, strandlinjen og på land.Til og med svaneunger.Svartbaken er pågående, ikke redd mennesker i det hele tatt.I dag tok den siste tjeldungen, så var det hegren sin tur.Ærfuglungene er de første som forsvinner.
Jeg spør, hva kan gjøres, kan vi være med å sikre ungene på noen måte?Svartbakene er nå 10 - 15 stk på to-tre år.
Mvh
Kari Eskeland
N.N (11.06.2016)
Svar:
Dette er dessverre en del av naturens gang, og vi kan vanskelig legge oss opp i at naturlig forekommende fuglearter spiser hverandre, selv om det kan føles aldri så tragisk.
Roar Solheim (15.06.2016)
Svalene
Har ikke sett mange svaler hittil i år. Vi bor i Haugesund, nær natur, og savner årets svale migrasjon..
V. (12.06.2016)
Svar:
Det høres ut som lokalt få svaler der du er. Det er ikke slik over alt, heldigvis.
Roar Solheim (15.06.2016)
Måker og reir
Hei, vi bor ved en elv, på andre siden av elva er det en mur som går ned til elva. Der er det en smal hylle som et måkepar har lagt reir..jeg har sittet og fulgt med de gjennom hele hekketiden deres, og nå er ungene klekket..jeg har tenkt med meg selv, at dette går aldri bra, de kommer til å falle ned i elva...som sagt så sant..nå driver de å deiser ned i elva. Bare i dag så har jeg fisket Opp to av de tre ganger og lagt de tilbake rett ved siden av redet..måsene har tydeligvis akseptert meg, for de lar meg redde de uten at de bombarderer meg. De kommer sågar å spør meg om hjelp når ungene faller ned..nå flyr de begge rundt meg og skriker når en av ungene har falt i elva...så spørsmålet er..skal jeg fortsette med det, eller skal jeg la naturen gå sin gang? Og hvorfor lager den reir på en så utsatt plass, vil den lære av feilen hvis den er "førstegangsfødende"? En annen ting, får ikke måsen til å redde egne unger når de faller i vannet? Har de ikke evnen til å gripe de med nebbet? De flyr jo bare rundt de og skriker..
P. (13.06.2016)
Svar:
Måkeunger kan vanligvis svømme, og burde derfor kunne klare å komme seg opp igjen på land ved egen hjelp (dersom ikke elva er bygget opp med bratte kantmurer, da.
Roar Solheim (15.06.2016)
Uvanlig
Hei,
Jeg tittet oppi fuglekassa som henger på dukkehuset fordi jeg hadde sett fugler der. Den ble hengt opp for pyntes skyld og hadde ikke tenkt på at noen skulle flytte inn. Det er veldig mange småunger som leker og bråker her. Jeg tror det er kjøttmeisunger. Er ikke dette veldig sent på året. Pleier ikke kjøttmeisen å ha mer enn 4 unger? Hvordan kommer dette til å gå?
N.N (15.06.2016)
Svar:
Dersom ingen av foreldrene omkommer, går nok dette bra. Hvis det er lite mat, kan kjøttmeisene ha små kull, helt ned i 2-3 unger.
Roar Solheim (15.06.2016)
Kråkeonge
Hvordan skal en kråke on ge ha det best mulig i en garasje?
H. (13.06.2016)
Svar:
Den har det best ute hos sine foreldre! Kråker spiser nesten alt mulig.
Roar Solheim (15.06.2016)
Grågås
Hei! lurer på hvor mye gress en grågås spiser pr. dag? Og hvor store føtter har de (diameter)?- tenker på tråkkskader.
I. (15.06.2016)
Svar:
Dette har jeg dessverre ikke tall for.
Roar Solheim (15.06.2016)