Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 356 til 30 380 av totalt 50 338 spørsmål «forrige neste»
Kråkeunge
Hei! Jeg fant en kråkeunge idag. Det virker som om den er skadet i skulderen og halter veldig. Vil ha vann om den blir gitt men ikke fra skål. Hvor lenge blir kråkeunger matet av foreldrene? Det virker som den maser på den ene kråka som sitter her men den bare spiser maten vi hat lagt ut og flyr sin veg. Er det noe vi kan gjør for ungen?
N.N (16.06.2016)
Svar:
Dere kan gjerne legge ut mat til den, men la den bare være ute og ikke ta den med noe sted. Foreldrene vet sikkert hvor den er og prøver å mate og beskytte den så godt de kan. Mulig den har en skade, men det anbefales å la naturen gå sin gang, selv om det kan være vanskelig noen ganger.
Morten Ree (20.06.2016)
Spørsmål:
Hekker målene flere ganger i året
N.N (19.06.2016)
Svar:
Måkene har bare ett kull. Men hvis eggene blir røvet eller ødelagt så vil den ofte legge egg på nytt.
Morten Ree (20.06.2016)
Hesan
Hekker måker i tre og murpiper
N.N (19.06.2016)
Svar:
I sjeldne tilfeller kan måkene hekke i tre. Når det gjelder murpiper så er det svært vanlig at måkereder blir lagt på taket inntil pipa. Bygger de oppå pipa så må det være en bred steinkant rundt hvis det skal være aktuelt. En vanlig huspipe vil normalt være alt for smal rundt om.
Morten Ree (20.06.2016)
Mat
Kan en gi brødmat til nyfødde skærer?
N.N (19.06.2016)
Svar:
Skjæra er "altetende" og spiser således det meste. Brødmat går bra, men det bør hverken være for salt eller søtt.
Morten Ree (20.06.2016)
Kråkeunge med muligens skadet fot !
Jeg og min Hund hva å gikk tur ,plutselig så jeg en kråkeunge som satt på stien,men så opdaga jeg at noe hva galt ,så jeg betta hunden fast i ett tre å gikk å så på kråkeungen å det hva noe rart med benet ,Foten hva stiv å sto rett ut ,Hva Gjør jeg ,Dyrlege som kan hjelpe ?! Jeg måtte flytte den fra veien litt opp mot skogen ,begge foreldrene til den stakkarsen hva der! Men er bekymret for foten !
N.N (19.06.2016)
Svar:
Det er klart det er hemmende for kråkeungen å ha bare en brukbar fot, men det anbefales å la naturen gå sin gang. Det er også mulig at foten kan bli bra igjen. Behandling hos veterinær kan være krevende, og ta lang tid, og er slett ikke gratis. Kråkeungen er dessuten fortsatt litt avhengig av foreldrene og vil fort miste den kontakten hvis den blir tatt med til behandling.
Morten Ree (20.06.2016)
samme tre
Går det bra å henge en fuglekasse på samme tre som en flaggermuskasse?
K. (19.06.2016)
Svar:
Det går veldig bra.
Morten Ree (20.06.2016)
Skjære
Hei katten min har fanget og drept en skjære tror den har unger så ikke når katten min tok skjæra men når hun sprang rundt med den døde i munnen så var partneren fortvilet? Den lagde mye leven og fløy rundt katten og prøvde sikkert å jage katten vekk og vet ikke om den sørget over partneren somvar død fikk skikkelig vondt i meg og lurer på hva som skjer når den ene skjæra dør? Både med ungene og partneren
M.K. (19.06.2016)
Svar:
Er du sikker på at det var en voksen skjære som ble tatt? Skjærene starter ofte eggleggingen svært tidlig i april og har allerede store unger nå i juni. Hvis det var en voksenfugl så vil det selvsagt bli dobbel jobb på partneren, men mange skjæreunger har lært seg å finne en del mat selv på denne tiden, så det er stor sjanse for at det går bra.
Morten Ree (20.06.2016)
2.kull
Hei,
Endel fugler har jo 2 kull (noen kan vel også ha 3!?)
Bruker de samme reir ved kull nr 2 (3) eller bygger de nytt reir og finner evnt nytt område å hekke i?
S. (20.06.2016)
Svar:
Vanligvis bygger de et nytt rede oppå det gamle til kull nr. 2.
Morten Ree (20.06.2016)
Skjæreunge (svar fortest mulig)
HeiHei
Idag når vi spiste middag så jeg plutselig en liten skjæreunge som satt ute på en sten i Hagen vår. Den var fjær dekket og alt det der men det var bare en av den. Det var et skjærereir rett over han. Tror du han har fant ned? Jeg har sett at han hopper rundt i Hagen og foreldrene ser jeg av og til men de bare flyr sin vei kort etter. Tror du han kan overleve natta? Vi har en nabokatt som pleier å være i Hagen vår også... Jeg er litt bekymret, har du noen tips eller noe vi kan gjøre?
S. (20.06.2016)
Svar:
Skjæreunger hopper ut av redet før de kan flyve noe særlig. Dette gjelder også mange andre fugleunger. Foreldrene mater den og passer på, men det er selvsagt mange farer som lurer, slik er bare naturen. Det er bare å la naturen gå sin gang og håpe på det beste.
Morten Ree (20.06.2016)
Rengjøring av fuglekasse?
Ska fuglekasser tømmes for gamle rester av reir hver høst, eller kan man regne med at neste års innflytter tar i bruk gammelt reir?
Har en kasse med kamera, svarthvit fluesnapper med 8 egg, og forventer klekking i løpet av 2-3 dager.
Artig med filmopptak av livet i kassen, og dette har resultert i 18 innslag på FaceBook.
H.E.R. (16.06.2016)
Svar:
Veldig kunstnerisk fuglekasse, men tydeligvis populær hos svartkviten! Reiret bør fjernes før ny hekkesesong, men det er mulig å vente til slutten av mars, slik at det er med å isolerer i kassen for vinterbruk. Fuglekasser brukes mye til overnatting hos spesielt meiser. Hvis redet ikke blir fjernet vil fuglene bygge nytt rede på det gamle, men etter 2-3 år vil det komme så høyt at egg og unger blir lett tilgjengelig for kråkefugl, katter og røyskatt.
Morten Ree (17.06.2016)
Svaler
Har et spørsmål om svaler i Spania, tror det er Amursvaler , har bygget rede i taket på vår terasse i april.Rede har en tunnell( inngang) Når vi nå er tilbake på ferie,er de svært hissige når vi beveger oss ute på terrassen. Spørsmålet er om vi kan forvente at ungene snart flyr ut? Kan vi evt. Regne med et nytt kull, eller kan vi fjerne rede snart? Ser frem til hurtig svar.
B.F. (15.06.2016)
Svar:
Vanskelig å si hvilke art dere har på terrassen, men det kan godt være amursvaler (siden ingen av de norske bygger slike reder lik det du beskriver). Svaleunger har en reirtid på rundt 3 uker.
Roar Solheim (16.06.2016)
fugleunge med lammelser i bena
Hei
For vel en uke siden fant jeg et reir med blåmeisunger der begge foreldrene var blitt drept av katter. Jeg tok inn ungene og foret dem og til å begynne med så alle sammen ut til å vokse og trives, men for et par dager siden ser jeg at den minste av dem har fått en slags lammelse i bena. jeg har isolert den fra de andre og lagt den på varmepute og klarer å få i den litt mat. Hva kan dette være, og er det noe håp om at den skal klare seg?
L. (16.06.2016)
Svar:
Det er dessverre ikke mulig å vite sikkert hva som ligger bak fugleungens tilstand. Det KAN skyldes feilernæring, underernæring, medfødt arvelig feil eller noe annet. Det KAN hende at den kan komme seg, men sannsynligheten er nok dessverre større for at den omkommer. Det er svært vanlig at den eller de minste ungene i meisereir dør helt på slutten før de skal hoppe ut.
Roar Solheim (16.06.2016)
Lydfil
Hei
jeg har fått tilsendt denne filmen der lydsporet er viktigst. Det er fra Hernar, ytterst i havgapet. Det er to fugler som svarer hverandre. Lyden minner om rugde, men er ikke helt lik.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/48819260/MAH01450.MP4
F.T. (12.06.2016)
Svar:
Opptaket er av en åkerrikse. Den er ganske fåtallig, men dukker opp her og der i engmark og åkerlandskap.
Roar Solheim (16.06.2016)
Knoppsvane på 70 grader nord
Hei! Befinner oss på en øy utenfor Hammerfest i Finnmark. Her for noen dager siden oppdaget vi plutselig en enslig ung knoppsvane her i havna. Vi lurer på om det har noe å si om vi mater den? Vil den trekke videre når det blir for kaldt? Og har det noe å si om vi mater den i saltvann?
Har til nå gitt den forskjellig type brød og den ser ut til å bli tammere.
M. (10.06.2016)
Svar:
Det gjør ikke noe at dere mater den - det vil kanskje hjelpe fuglen over en vanskelig periode dersom den f. eks. er avmagret. Høænsefor er ekstra bra mat for svaner.
Roar Solheim (16.06.2016)
Lyder om kvelden/natta
Hei vi har et forsknings prosjekt som går ut på hvilke lyder man hører om kvelden. Vi lurer også på hvilke insekter og dyr som er aktive om kvelden/natta?
Flott hvis du kan gi et raskt svar på dette.
J. (10.06.2016)
Svar:
Dette er altfor omstendelig til at spørsmålet kan besvares her. Dette må dere søke etter selv på nettet, og ta lesejobben selv.
Roar Solheim (16.06.2016)
hegre
Hei er det litt sjelden og se 2 stk hegre med en kylling på disse kanter av landet. Bor i songdalen komune i ei bygd som heter Finsland ca 4 mil nord for Kristiansand. hilsen Kåre Grindland. Tlf 90543213
K.G. (15.06.2016)
Svar:
Nei, det er ikke uventet. Vi har flere hegrekolonier i Agder-regionen, både langs kysten og i innlandet.
Roar Solheim (16.06.2016)
skadet kråkeung
Har hatt en skadet kråkeunge hos meg i 2 døgn.den har flere sår under fjærene.disse ser nå mye bedre ut enn da jeg tok den inn.vingene ser ikke ut til å være skadet og den spiser og sover og virker i god form. lurer nå på følgende:1.kan den klare seg fint ute i det fri selv om sårene ikke r blitt dekket av fjær? 2.den kunne nok ikke fly før jeg fant den tror jeg(uten skader mener jeg)Hvordan går det nå hvis jeg slipper den ut:trenger de vanligvis trening for å kunne fly eller er det bare det å være sterk nok og "gammel"nok ,så flyr de automatisk?
m.a.o.kommer de ut av redet for tidlig eller trenger de flyveøving før de mestrer det?TAKK!
R.H. (12.06.2016)
Svar:
Kråkeunger hopper ut fra redet før de kan fly. Et bilde hadde hjulpet for å vurdere fuglen. Fuglenes fjær vokser ikke jevnt over hele kroppen, og på ungfugler kan en derfor som regel se de fjærløse hudpartiene før de utvokste fjærene dekker disse skikkelig. En kråkeunge vil låre å fly av seg selv, men den må nok fores noen uker før den kan klare seg på egen hånd. Den må få lov til å bestemme selv når den vil stikke avsted.
Roar Solheim (16.06.2016)
Måsebaby
Hei.
Det står en bitteliten måsebaby utenfor bygget der jeg bor. Den må ha kommet i dag og kan ikke være mange dager gammel - se bilde.
Kommer den til å overleve? (Passer foreldrene på at den får mat og ly?)
Eller er det fare for at den blir kattemat eller påkjørt av en bil?
Burde man la måsebabyer være i fred? Jeg fikk veldig lyst å passe på den, selv om jeg ikke vet hvordan jeg skulle gjor det...
A. (09.06.2016)
Svar:
Beklager sent svar. Foreldrene passer på ungene, så slike måkeunger skal en bare la være i fred.
Roar Solheim (16.06.2016)
Fant skadet skjære
Hei,jeg fant en skadet skjære midt I veien istad den ville ikke fly men bare haltet av gårde,jeg tok den med inn og broren min så han hadde sett den samme utenfor søren samme morgen.Da flyttet den seg heller ikke ,nå er den I dokke stuen og ligger og ynker/lager smerte lyder og er døende,har gjort det jeg kan men det var ikke nok
N.N (09.06.2016)
Svar:
Det høres ut til at denne fuglen kan ha blitt påkjørt av en bil. Da kan den ha indre skader som det ikke er mulig for oss å se, og resultatet er nok dessverre at fuglen vil omkomme.
Roar Solheim (16.06.2016)
Spørsmål:
Hvilken fugl har redet sitt ved inngangsdøra vår? Vi bor i skauen på Sørlandet. Fuglen har ligget sirka to uker på reiret. Eggene er som tommelfingernegelen min. Gulaktig. Et egg har ramlet ned, så jeg så skallet. 10-15 cm stor fugl
I.W.S. (09.06.2016)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (16.06.2016)
Rugetid for måker?
Hvor lenge ligger måkene på eggene før de klekkes?
Hilsen Vigdis
N.N (10.06.2016)
Svar:
De ruger 3-4 uker (avhenger av måkeart).
Roar Solheim (16.06.2016)
Døde blåmeisunger
Vi har fuglekasse med kamera, og har gledet oss stort over blåmeisparet som har bygd reir, lagt 7egg, og fått 7 små unger. Ungene ble klekket ut fredag 3.6. Mating og pass har skjedd jevnlig helt til kvelden tirsdag 7. Da kom ingen av foreldrene til kassen på flere timer. Dagen etter lå alle ungene livløse i reiret, og vi så ingen foreldre før på kvelden 8. Da kom en av dem inn i kassen og la seg over ungene som tidligere. De kommer også med mat, men flyr raskt ut igjen når ingen tar imot maten. Slik har de gjort det siste døgnet.
Spørsmålet er: Er det bedre for blåmeisforeldrene at vi fjerner de døde fugleungene, eller er det best at vi lar de ordne opp selv?
Vi er også nysgjerrig på hva som kan ha gjort at foreldrene forlot reiret såpass lenge, slik at ungene døde.
Tusen takk for svar!
I. (09.06.2016)
Svar:
Dere kan trygt rense ut kassa og kaste ut redet med de døde ungene. Det er vanskelig å forstå helt hva som kan ha skjedd i dette tilfellet. Den eneste rimelige forklaringen synes å være at foreldrene ikke klarte å finne mat en periode, men en skulle likevel forvente at en av de voksne da hadde kommet innom kassa og varmet ungene. Det hender en del i meisekassene som ikke alltid er like lett å forstå, dessverre.
Roar Solheim (16.06.2016)
Svale rede
Vi har også hatt svalerde på møna av hytta pluss et nytt i år opp under et vindu. Vi synes det er litt koselig men de skiter over alt. Er det nyttig å ha de hos oss i forhold til f eks mygg? Hva kan vi gjøre for at de ikke kommer tilbake?
N.N (11.06.2016)
Svar:
Hvis svaler skiter mye på ett sted kan det kanskje gå an å sette opp en treplate under der de sitter, slik at skitten kan samles opp på denne. Hvis en ikke ønsker svaler tilbake på ett bestemt sted, må du fysisk stenge av slik at fuglene ikke kan bygge rede på dette stedet neste år.
Roar Solheim (16.06.2016)
artsbestemmelse
Hei, jeg så en fugl ved askerelvutløpet idag. Type varsler men ikke rødhodevarsler. Den hadde klar rød isse, tydelig sort og hvit krage, kropp og vinger var olivenbrun. Stjert usikker tror det var sort. Hvilken fugl er dette tror du/dere?
N.N (12.06.2016)
Svar:
Dessverre ikke helt lett å finne ut hva dette kan ha vært ut i fra denme beskrivelsen.
Roar Solheim (16.06.2016)
Kvinandhunn dreper andres unger
Sønnen min og jeg var ved Børsesjø i Skien i forrige uke og observerte da en kvinandhunn som systematisk fulgte etter og druknes minst 4 unger fra en annen kvinand familie (hun hadde mange unger selv, men de var større enn "offeret" sine). Har ikke hørt om dette hos ender før (hos pattedyr er jo "infanticide" kjent som en måte å få et hunndyr i ny østrus igjen, men dette er jo overhode ikke tilfelle her)- lurte på om det er kjent om andre har observert dette?
E.M. (13.06.2016)
Svar:
Dette var et svært spesielt tilfelle, og er nok ikke vanlig blant ender. Fugler kan være svært aggressive mot artsfrender dersom de må konkurrere om begrensede matressurser. At de forsøker å redusere konkurransen ved å drepe andre artsfrenders unger, er nok likevel svært uvanlig. Det er imidlertid den eneste logiske forklaringen en kan tenke seg til denne uvanlige og noe sjokkerende oppførselen.
Roar Solheim (16.06.2016)