Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 912 til 29 936 av totalt 49 930 spørsmål «forrige neste»
hvilken fugl er dette?
Kl 00:30 tittet jeg ut av vinduet og så en liten krabat på gresset i hagen. Jeg har aldri sett denne fuglen før, tok noen bilder med iphonen, men de ble dårlige. Fuglen var mørk på hode og overside (antar brunfarge), undersiden var markert hvit, og det var hvitt under vingene når den strakk dem ut, og hvit under halen, nebbet var langt og spisst(mørkt), bena mørke,tynne og lange, den var større enn de fleste småfugler, veldig rund i kroppen, lite hode. Kort stjert. Den holdt seg på plenen i en halv time, nippet i gresset, satte seg på noen heller, stakk hodet under vingen og satt slik en stund før den begynte å trippe rundt igjen. Observerte den i nær en time.Den gjorde ikke mine til å fly, men virket sprek.Den vippende gangen fikk meg til å tenke på en liten vadefugl, men siden jeg bor på en gård 540 moh og det er lite vann her, finner jeg det litt merkelig... Eller er den på gjennomreise? Fant den ikke i noen av fuglebøkene mine.
K.B. (18.06.2016)
Svar:
Dessverre mangler bildet her, så det er vanskelig å si sikkert hva du kan ha sett, selv om en vadefugl kan være sannsynlig.
Roar Solheim (20.06.2016)
Kråkeunge
Hei, en kråkeunge holder til i bakgården, syns den er for stor til ikke å kunne fly, mor er innom og mater den. Kan det vare at den er skadet? Ser helt fin ut etter 5 dager.
B.K. (18.06.2016)
Svar:
Nei, den er nok helt OK så lenge de voksne mater den.
Roar Solheim (20.06.2016)
Skjærer og Kyllinger
Kan skjærer drepe og evt spise hønekyllinger? Har sett noen rundt i området og er litt redd for å slippe kyllingene ut uten dekke.
K.Ø. (18.06.2016)
Svar:
Ja, absolutt når de er små. Alle kråkefugler kan ta fugleunger og spise dem, så hold kyllingene innenfor stengsel til de er minst 3-4 uker gamle.
Roar Solheim (20.06.2016)
Spørsmål:
På fuglebrettet idag så jeg en fugl på størrelse med trost som var nesten kakaobrun på mye av kroppen. Hodet var delvis skarpt gult og ytterst på halen var den hvit. Finner ikke ut hva dette er.
N.N (18.06.2016)
Svar:
Dessverre er det ikke mulig å si sikkert hva du kan ha sett ut i fra denne beskrivelsen, men skarpt gult hode passer mest med en gammel gulspurv hann.
Roar Solheim (20.06.2016)
Fant en kråkunge for et par dager siden
Den fikk ikke opp nebbet og når jeg fikk lirket det opp var det en halvspist brunsnegle og en masse kliss der. fikk fjernet dette og kråka ville ha litt vann og fikk litt brød. utpå kvelden døde kråkeungen. Var dette pga manglende mat de siste dagene, eller var det som det så ut, brunsneglen som tok knekken på kråkungen?
T.F. (19.06.2016)
Svar:
Det kan hende at den ikke har fått i seg mat på en stund på grunn av sneglens slim, og da har den nok omkommet av sult.
Roar Solheim (20.06.2016)
Hva er best å mate med på sommeren
Hei,
Jeg synes det er veldig stas med fugler I hagen og på mat brettet. Hva er best å mate dem med nå på sommeren?
E.T. (18.06.2016)
Svar:
Du kan fore med akkurat det samme som om vinteren. Meiseboller er ekstra fint, fordi det gir lett tilgang på fett.
Roar Solheim (20.06.2016)
Fugl med rødt bryst står stille i luften
Vi har fået en ny fugl i haven i Kirke Hyllinge - eller rettere et par. De har bygget rede oppe under tagskægget, og de flyver flittigt frem og tilbage.
Inden de hopper ind under taget, står de stille i luften (holder antageligt udkik efter fjender), akkurat som en kolibri, som vi kender så vel fra vores andet hjem i Sri Lanka. Men denne danske fugl er nok 3-4 gange så stor som en kolibri. Det nærmeste vi kan komme er rød vipstjert, hvis en sådan fugl findes? Den gebærder sig i hvert fald lige som de vipstjerter, vi også har i Sri Lanka. Altså - halen er hele tiden i vippe-bevægelse, når den går på jorden.
E. (18.06.2016)
Svar:
Det høres mest sannsynlig ut som at det er en rødstrupe som har bygget rede oppunder takskjegget.
Roar Solheim (20.06.2016)
Fugler å avføring
Hei! Etter at vi la brostein rundt huset og skifer på inngangspartiene og uteplassene ser vi at det blir ekstremt mye fugle avføring, er det noen spesiell grunn til dette?
T. (18.06.2016)
Svar:
Det er det dessverre umulig å svare på, annet enn at det kan hende det var like mye skitt tidligere, men at den da ikke var like lett å oppdage som når den havner på skiferplatene.
Roar Solheim (20.06.2016)
Bildet tatt i rotsund i nord Troms
Ukjent fugl for oss - bildet tatt av Odd Enoksen - hvilken fugl er dette ?
B.G. (18.06.2016)
Svar:
Bildet er dårlig, men det er tydelig en svale. Den avlange formen får den mest til å ligne en låvesvale, selv om det ikke er mulig å se om den har rød strupe.
Roar Solheim (20.06.2016)
To arter som bruker samme kasse
Vi har ei fuglekasse som har stått tom et år, i år så vi en fugl vi tror er løvsanger fly ut og inn av kassa. Den fikk besøk av en svart-hvit fluesnapper som tittet inn noen ganger. Nå ser det ut som fluesnapperen har tatt reiret og løvsangeren titter inn.
I.L. (18.06.2016)
Svar:
Fuglen på greina til venstre for kassa er en svarthvitfluesnapper hunn. Det er nok et fluesnapper-par dere har sett. En løvsanger vil aldri finne på å¨fly inn i et trehull eller en fuglekasse.
Roar Solheim (20.06.2016)
Ligner på en and - men hva ?
Blant alle stokkender og måker i Egersund sentrum var det en som skilte seg ut.
Dessverre ikke så godt bilde da det var motlys
A.P. (18.06.2016)
Svar:
Dette er en form for tamand, altså ikke en viltlevende art i Norge.
Roar Solheim (20.06.2016)
Liten fugl
Her om dagen fløy en liten fugl inne i og over hekken.Den gav fra seg en klikkelyd.Vi har aldri sett denne før.Hva heter den?
N.N (18.06.2016)
Svar:
Høres ut som at du kan ha hørt/sett en rødstrupe. Den varsler med en tynn, metallisk klikkelyd.
Roar Solheim (20.06.2016)
hvilken fugl?
Hva heter denne? Observert på Lørenskog 18 juni 2016.
N.N (18.06.2016)
Svar:
Dette er en tamdue/brevdue.
Roar Solheim (20.06.2016)
Fjær
Hei
Var ute og gikk kveldstur, og fant denne fjæra, hvem kan ha mistet den tro?
N.N (18.06.2016)
Svar:
Dette er en stjertfjær fra en flaggspett.
Roar Solheim (20.06.2016)
Hvilken fugl?
Sitter å ser gjennom gamle bilder og kom over dette. Noen ide om hvilken fugl det kan være? Ligner en sivsanger, men ikke helt. Fargen på bryst og de sorte beina klarer jeg ikke helt å plassere. Bildet er tatt mellom narvik og Ballangen kommune i juni, 2013.
C.A. (19.06.2016)
Svar:
Dette er en buskskvett. Den har mye mer oransje bryst enn det du ser hos en sivsanger.
Roar Solheim (20.06.2016)
Hvorfor rede på bakken?
Jeg og mamma passerte et løvtre i skogen der vi bor, i 20-tiden, og la merke til en liten fugl som fløy lydløst opp fra en grop under treet. trodde det var en flaggermus og ville se hvor den holdt til, for treet var levende, og ikke hult. Der så vi fugleunger som stille ventet på fuglemor (jfr bildet).
Hvilken fugl kan det være, og hvorfor har den redet sitt på dette stedet? Virker dumt å ha redet så synlig uten beskyttelse på bakken for en fugl som kan fly, og sårbart for rovdyr.
R. (19.06.2016)
Svar:
Redet ser faktisk ganske godt beskyttet ut, siden det ligger inne i trestammen. Ungene er for små til at jeg kan se hvilken art dette kan være.
Roar Solheim (20.06.2016)
Gjøkunge
Hei! Ønsker svar på om redet jeg kom over i Nord-Østerdalen i dag er bebodd av en gjøkunge; Redet var plassert på bakken ved en bjørkestamme, under en plate som var lent mot stammen (skulle flytte platen, men lot den være da vi så hva den skjulte). Ser ut som ungen har klart å skubbe to egg ut av redet, som såvidt jeg kan skjønne tilhører grå- eller svarttrost? Vet at gjøken har kommet på rødlista, og en gjøkunge er i tilfelle et kjærkomment syn. Ettersom de andre eggene er uklekket lurer jeg på om mammaen har avvist redet, og om det i tilfellet er slik at ungen burde mates? Det var mye ståhei med traktorkjøring og folk i nærheten av redet før det ble oppdaget i dag, har det stukket kjepper i hjulene for dem?
På forhånd takk for svar!
I. (19.06.2016)
Svar:
Nei, dette ser mer ut som en trosteunge, og de to eggene er nok da ubefruktede egg som ikke har hatt noen fosterutvikling.
Roar Solheim (20.06.2016)
Hesan
Kan svartbaksvelge lundefugl hel
N.N (19.06.2016)
Svar:
Ja, det tror jeg kanskje at den klarer, men jeg tipper at den helst vil forsøke å hakke i seg deler av den.
Roar Solheim (20.06.2016)
Grågås eller sædgås
Er dette grågås eller sædgås. Jeg tror det er grågås, men er ikke sikker. Jeg synes det er vanskelig å skille dem.
H.D. (19.06.2016)
Svar:
Dette er grågås. Sædgjess er mørkere i hals og hode.
Roar Solheim (20.06.2016)
Ugle-lyd
Glemte å sende med lydfilen på denne ugla som jeg tror må være en kattugle. Som sagt har jeg aldri hørt denne lyden før.
I.B.S. (20.06.2016)
Svar:
Varsellyd fra hornugle.
Roar Solheim (20.06.2016)
ugle-lyd
Denne uglen kretser rundt i skogen ved huset vårt. Den har nok redet i nærheten, klarer ikke helt å se hva slags ugle det er ( ser den i dårlig lys) men tror det er en kattugle. Men har aldri hørt denne lyden før
I.B.S. (20.06.2016)
Svar:
Lyden på neste fil høres ut til å være varsellyd fra en hornugle. Det stemmer også best med din beskrivelse at fuglen kretser rundt.
Roar Solheim (20.06.2016)
Skadet skjære
Hei. Det går en skadet skjære rundt i gården vår. Den står liksom bare der i regnet. Innimellom hopper den og går litt, drikker vann fra terrassen, men den flyr ikke. Skal jeg ringe noen? Skal jeg gi den solsikkefrø eller noe?
S. (20.06.2016)
Svar:
Så lenge den kan bevege seg normalt omkring på bakken, tror jeg bare du skal la den være. Du kan fore skjærer med omtrent alt mulig - kråkefuglene er altetere.
Roar Solheim (20.06.2016)
Rødvingetrost og dialekt
Da jeg bodde i Narvik som ung rundt 1960-70 var det en glede hver vår da rødvingetrosten kom. Nå 2016 har jeg hørt rødvingetrosten i Vestmarka, Eidskog med samme dialekt. Veldig koselig! Men er dette vanlig med så stor geografisk avstand og samme dialekt?
Tove Johnsen
N.N (16.06.2016)
Svar:
Det med rødvingetrostens sang er merkelig, ettersom den varierer sangen innen geografiske soner. En sangtype kan være begrenset til et forbausende lite område, og et større område, eks. et fylke vil inneholde en mengde forskjellige "dialekter". En grense mellom to sangtyper kan være meget markant.
Å finne et system i dialektene er vanskelig å gjøre rede for, og samme sangstrofer kan dukke opp på vidt forskjellige steder, selv om det er milevis i mellom.Morten Ree (20.06.2016)
Funnet blåmeis med skadede øyne
Jeg fant en blåmeis under verandabordet. Veldig grå den den skal være blå, er den ung?
Øynene var helt sammenklistret.
Jeg har prøvd å rense øynene, gitt den sukkervann og nå sover den på baderomsgulvet. I begynnelsen satt den apatisk og oppblåst, men nå har den kviknet litt. Problemet er at den virker helt blind. Til tross for at det ene øyet har begynt å åpne seg.
Hva gjør jeg videre?
K. (19.06.2016)
Svar:
Dette er nok en ung blåmeis. Om den er blind eller synshemmet så har den nok ingen framtid. Naturens lover en ubønnhørlig slikt sett. På denne tiden av året skulle den streifet sammen med foreldrene for å lære å finne mat og passe seg for alle fiender den har i naturen. En blåmeisunge fores normalt med larver og insekter. Om du har tenkt å ha denne fortsatt, bør du få tak i melormer på en dyrebutikk. Når det gjelder øynene er det vanskelig å vite. Mulig en dyrlege kan ha gode råd til noe å dryppe på, men det spørs hvor mye tid og penger man skal bruke på et slikt individ. Om den blir i stand til å slippes så burde det skje der hvor det er meiseunger fra før, slik at den kan gi seg med flokken. En vandring i skogen på denne årstiden gir som regel kontakt med meisekull.
Morten Ree (20.06.2016)
Hva slags fugleunge er det jeg tar meg av?
Hei, jeg sendte inn spørsmål og bilde forrige helg, men jeg har ikke fått svar enda, så jeg sender ny forespørsel i tilfelle forrige ikke kom gjennom. I 10 dager har vi tatt oss av en liten fugleunge som var forlatt. Jeg tror at hvert fall en av foreldrene er død, men det kan jo skyldes flere grunner, men vi var sikre på at den var forlatt før vi tok den inn. Den var da svært forfrossen og forkommen. Alt har gått veldig fint og vi vil ta oss av den til vi tror den kan klare seg selv igjen. Jeg håper du kan hjelpe oss å identifisere lille Knut. Jeg sender 1 bilde med denne meldingen og 1 bilde til på en ny.
B.J. (17.06.2016)
Svar:
Dette ser ut til å være en ung bokfink. Fugleunger kan ofte virke forlatt og enkelte ganger litt forkomne, men som regel er ikke foreldrene langt unna. Derfor blir det ofte feil å ta inn slike, selv om vi vet at det skjer i beste mening.
Når denne skal slippes så har den selvsagt mistet den opplæringen som de voksne fuglene gir den i å finne mat og passe seg for rovfugl og rovdyr. Men hvis den finner tilhold sammen med artsfrender så kan den ha en viss sjanse til å klare seg.
Jeg vil anbefale at dere etter hvert slipper den. Kanskje først ved å sette ut buret og mate den ute en stund. Deretter å legge mat utenfor buret, åpne det og la den selv finne tidspunkt å se seg om i den store verden. Mulig den blir rundt dere noen dager slik at dere kan mate den i det fri før den vil dra avgårde i skogen på egen hånd.Morten Ree (20.06.2016)