Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 959 til 29 983 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Levealder tjeld
N.N (21.06.2016)
Svar:
Den hittil eldste ringmerkede tjeld i Norden ble litt over 32 år gammel!
Roar Solheim (21.06.2016)
Forlatt kjøttmeisunge?
Har hatt 8 kjøttmeisunger i fuglekassa i Hagen. Idag fløy de seks som overlevde ut. En sitter alene under ripsbusken. Har sett og hørt foreldrene kalle på den. De andre er ikke å se. Jeg tok den opp istad. Kanskje det var dumt av meg? Kommer de å henter den tror du? Hvis ikke, kan jeg gjøre noe for at den skal overleve? Mvh Trude Stavseth. Takk for svar.
T.S. (21.06.2016)
Svar:
Det beste er å sette den ut igjen slik at foreldrene kan høre tiggeropene dens. Da vil de kunne finne den igjen. Sett den nær der de andre ungene er.
Roar Solheim (21.06.2016)
Hva skags fugl er dette?
Denne filmet jeg ved et tjern i Romeriksåsen, Akershus 21 juni 2016.
Ikke så god og se men dere kan kanskje kjenne den på lyden?
M. (21.06.2016)
Svar:
Dette er enten en grønnstilk eller skogsnipe, men jeg tror helst det er en grønnstilk.
Roar Solheim (21.06.2016)
Turkise egg uten prikker
Hvilken fugl har lagt disse turkise eggene med en diameter på ca 1-1.5cm. Hunfuglen var brun, og reiret var på bakken. Kunne ikke se hvite striper som fluesnapperen har.
N.N (21.06.2016)
Svar:
Eggfargen stemmer med jernspurv eller buskskvett,men reirmaterialet stemmer best overens med jernspurv. Tror derfor det er denne arten.
Roar Solheim (21.06.2016)
Kjøttmeisunger
Hadde fuglekasse for første gang i år og det flyttet inn ett kjøttmeispar som jobbet iherdig med ruging og mating av unger. Så en dag så jeg en skjære som satt og spiste på en fugleunge og det var helt stille i fuglekassen. har hverken sett foreldre eller unger siden. Har ungene blitt flyvedyktige og dratt sammen med foreldrene eller har skjæra klart å få tak i alle ungene og spist dem opp?
N.N (21.06.2016)
Svar:
Vanskelig å si hva som kan ha skjedd. Skjæra kan ha fått tek i EN av ungene, mens de andre har forlatt området, eller den kan ha fått tak i alle ungene, spesielt dersom f. eks. foreldrene har omkommet av andre grunner (påkjørt, tatt av katt, spurvehauk osv.<9.
Roar Solheim (21.06.2016)
Spurv unge
Hei har en spurv unge i et reir i en bolle med masse bomull. Spurten sitt reir lå på bakken helt ødelagt. Så jeg valgte og ta vare på den til den ble voksen den har masse fjær og dun på seg jeg har foret den og passet godt på den. Jeg passer veldig godt på at den er god og varm. Vill den overleve eller bli voksen?
T.O. (21.06.2016)
Svar:
Dette er en pilfinkunge, og den ser ut til å være såpass stor at den bare har en snau uke (kanskje 4-5 dager) igjen av reirtiden. Deretter må den nok mates ekstra 1-2 uker før den kan begynne å bli selvstendig, men det burde kunne gå.
Roar Solheim (21.06.2016)
grågås og vipe
For 5-10 år sidan var det mykje vipe på garden, no er det berre grågås -i aukande mengder. Det var mykje "slossing" mellom dei ei stund og no er vipa fullstendig borte. Kan grågåsa hatt tatt over plassen og øydelagt reira til vipa- for ho la det i åkeren før?!
I. (21.06.2016)
Svar:
Grågås er en art som har økt i antall og utbredelse, mens vipene har gått tilbake over hele landet, men vipenes tilbakegang har nok ikke noen sammenheng med vekst i antall gjess. Dette er nok en mer tilfeldig samvariasjon.
Roar Solheim (21.06.2016)
Alenemor
En fluesnapper hunn ble alenemor etter at en nøtteskrike kom og tok hannen idet den skulle mate ungene ved kassehullet.
Hunnen ropte etter hannen i flere timer men fortsetter å mate ungene.
Mitt spørsmål er kan hun klare oppgaven alene ?
R.H.K. (21.06.2016)
Svar:
Ja, det bør hun klare. Mange fluesnapperhunner er hunn nr 2 for en og samme hann, og de må som regel fore opp ungene alene, så denne burde kunne klare oppgaven dersom det ikke blir næringssvikt (f. eks. under langvarig regnvær).
Roar Solheim (21.06.2016)
Vann?
Hva spiser og drikker blåmeisen om sommeren?
R.G. (21.06.2016)
Svar:
Den drikker vann, og spiser insekter og sommerfugllarver.
Roar Solheim (21.06.2016)
svaner
Er det bare de voksne svanene som blir ringmerket?
Ikke unger?
K.E. (21.06.2016)
Svar:
Svaneungene kan først merkes når føttene deres er store nok til at en ring ikke sklir ned over selve foten.
Roar Solheim (21.06.2016)
Hva i all verden er dette?
Jeg slo en flue, som havnet i vasken da den "landet".
Jeg tok den opp med papir for å kaste den i søpla- så oppdaget jeg at det var to insekter som satt på den!??
N.N (21.06.2016)
Svar:
Bildet er ikke godt nok til å kunne si sikkert hva dette er, men dyret minner om en flått eller et edderkoppdyr. Dersom det befant seg i lufta, kan de ha vært en edderkopp som svevde avsted på en lang silketråd.
Roar Solheim (21.06.2016)
Spurv unge
Hei det var ett reir som hadde falt ned på bakken.fugle ungen har masse fjær. Så jeg fant reiret og puttet det inn boks med masse bomull i bunn jeg har materien med masse innsekter. Den er rund og fin. Kommer denne til og overleve har matet masse har hatt den i 2 dager.
N.N (21.06.2016)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si om en slik fugleunge vil overleve eller ikke. Det kreves minst et par ukers mating etter at ungen er flyvedyktig før den kan klare seg på egen hånd.
Roar Solheim (21.06.2016)
ukjent småfugl.
har et par småfugl som har reir i en fuglekasse utenfor huset. hannen er rustbrun på hals-bryst-underside. rustfarge på vingene som går over i grått på rygg-hode. svart felt som går fra munn-nebbvik,undernebb. hvit stripe i roten av overnebb. hunnen har ikke disse feltene ved nebbet og er mer blass i fargene.mye lik fluesnapper i oppførsel. er det noe som heter rød fluesnapper? takknemlig for svar på epost eller telefon. tlf 93620464
H.F.1.L. (20.06.2016)
Svar:
Du har nok fått rødstjert som kassehekkere.
Roar Solheim (21.06.2016)
Fluesnappere
Hei.
Har en fuglekasse med kamera, og følger med et fluesnapperpar med 8 unger. Litt over 2 døgn siden de ble klekket.
Er 8 unger litt i overkant av hva de kan klare å for opp?
Vet man hvor stor prosent av fluesnapperungene som i gjennomsnitt overlever de to første ukene?
Dersom en unge dør i reiret, prøver da foreldrene å få den ut av kassen?
Det kan se ut som moren noen ganger tar mat ut av gapet på en unge og spiser den selv. Kan det i så fall bety at ungen har fått "for stor tugge"? (Vi synes å se at faren er merrask og uvøren ved matingen.)
Vi har hatt bare 8-9 grader her nu i lang tid. Er det en stor risiko for kullet?
Dersom en unge fremtrer som et svakt individ, vil da foreldrene prøve å stimulere den til å spise, eller er det alltid de som er mest ivrig som får maten?
H.E.R. (20.06.2016)
Svar:
Fluesnapperne legger stort sett 6-7 egg, og ved god mattilgang 8 egg. Jeg har hatt flere kull med 8 unger, så foreldrene kan gjerne klare å fore dem opp. Når det er forskjell på ungenes størrelse og vitalitet, vil nok foreldrene først og fremst fore de mest livskraftige ungene, spesielt dersom det kniper med mattilgangen. Ungeproduksjonen er en stor investering, og foreldrene mater ikke ungene tilfeldig. Når en hunn noen ganger napper mat ut fra gapet på en unge, KAN det være fordi den er sen med å svelge unna, eller har problemer med dette. Da kan det være at en mer ivrig unge heller får denne maten.
Roar Solheim (21.06.2016)
hakkespett
En hakkespett fløy rett i vinduet vårs i går. kan se ut til at han har brukket benet?
han er en fin liten tass, og bortsett fra benet ser han ut til å være i god stand.
Har litt problemer med å slippe han fri- overlatt til seg selv. Dette vil medføre den sikre død.
Er det noen fuglekyndig i Trondheim som kan ta hånd om skadde fugler?
N.N (21.06.2016)
Svar:
Ta direkte kontakt med hovedkontoret for Norsk Ornitologisk Forening, Sandgata 30B. Der finner du nok folk som kan vurdere skaden, men jeg er usikker på om det finnes noen som kan ta hånd om og pleie skadde fugler i Trondheimsområdet.
Roar Solheim (21.06.2016)
Fjær
Hei
Har funnet to fjær til, kan den ene være spurveugle?
N.N (20.06.2016)
Svar:
Fjæra til venstre kommer fra en kalkun (!), og jeg mistenker at den høyre kanskje også gjør det (da evt. fra en ungfugl eller hunn).
Roar Solheim (20.06.2016)
Spørsmål om en skadet måke.
Hei, jeg vil gjerne stille et spørsmål om en skadet og tam måke, en venn av meg har jevnlig besøk av en måke på terrassen, den virker å være tam og sulten. Den ser ut til å ha en skade fra munn og øye med litt rennende væske. Den "spør" etter mat, men er ikke alltid i stand til å fange den. Hva kan man evt. gjøre for å hjelpe denne fuglen?
A.H. (20.06.2016)
Svar:
For å vurdere om den er skadet eller er rammet av en sykdom, må en fuglekyndig veterinær se på den. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, og det beste du kan gjøre for en slik fugl, er nok i tilby den mat.
Roar Solheim (20.06.2016)
Spørsmål:
Fanten kaie fugleunge under trappa,,,nå har vi hatt den en uke men klarer ikke fly enda.vi vil jo ikke at den blir kattemat
N.N (20.06.2016)
Svar:
Den må nok fores og ivaretas til den selv bestemmer at den vil forlate dere - det kan ta flere uker.
Roar Solheim (20.06.2016)
Gulpebolle
Hei,her bilde av gulpebollen jeg ikke fikk med
Mvh
Chr.Gundersen
C.G. (20.06.2016)
Svar:
Dette er gulpeboller fra en platespisende fugl, og altså ikke etter verken rovfugler eller ugler. Kanskje kan det dreie seg om kråkefugl, siden de kan sitte på slike steder som du omtaler.
Roar Solheim (20.06.2016)
Merkelig observasjon
Var på hytta igår og kontrollerte en turstie da jeg bestemte meg å ta en snarvei gjennom krattet. Området heller 30-45 grader og består av Bjørk og Gran samt gress og bregner. På tur nedover stoppet jeg plutselig opp da en liten fugl på 10-12 cm tok av som en rakett rett ved siden av føttene mine uten en lyd. Den kunne minne om en Jernspurv i fargen og hadde en kort stjert. Da jeg tittet ned så jeg noe som lignet en iglo av gress 12-14 cm i diameter med en hul åpning foran. Hendelsen tok plass i Narvik kommune. Noen som har en ide på hva dette kan ha vært?
C.A. (20.06.2016)
Svar:
Beskrivelsen tyder på at det er en gjerdesmett som har blitt skremt ut fra reiret.
Roar Solheim (20.06.2016)
Måkeunge
Hei, hva kan vi gi en måke unge av mat?og hvordan kan vi mate den? Fant en liten løpene i byen, rett mot veger+at skjærer kom å nappet på den. Vi syntes så synd på den at vi ikke hadde hjerte til å gå i fra. Vi lette etter reir og fant ingen. Vi så heller ikke noen måker! Virket som den hadde blitt forlatt....
N.N (17.06.2016)
Svar:
Måkeungene tilbringer ikke tiden i et reir etter at de har begynt å gå omkring. Se om de voksne måkene er på stedet og om dere finner andre måkeunger der, i så fall kan det hende at det er bedre å sette den tilbake enn å forsøke å fore den opp selv (noe som tar minst 6-8 uker).
Roar Solheim (20.06.2016)
Skadet kjøttmeis
Hei dere.
Vi har tatt vare på denne lille fine fuglen i snart 14 dager. Vi laget en redde af en stoff "brødkurv" og la ned i ullsokker. Vi har fodret den med oppblødt kattemat, og det er alt sammen god stemning. Idag så jeg så at dens venstre ben er enten brukket eller under utviklet. Den virker ikke til å lide eller noe, og jeg lurer så på om den kan overleve med bare ett ben i naturen, siden den jo egentlig snart skal slippes ut?
Håper på svar. 😊.
Mvh Martin.
M. (17.06.2016)
Svar:
Dette er en kjøttmeisunge. Mange spurvefugler kan fint klare seg selv om de har et deformert eller manglende bein, men dersom det ser brukket ut, bør nok en fuglekyndig person vurdere skaden. I noen tilfeller kan det være bedre å avlive en skadet fugl enn å slippe den ut. Det går nok noen uker før denne kjøttmeisen er klar for et liv på egen hånd.
Roar Solheim (20.06.2016)
Kaie
Har en kaie unge som antagelig har falt ut av redet sitt. Vet ikke hvor gammel den er, men er stor nok til å flakse litt rundt. Får derimot ikke til å fly. Den har fortsatt litt dun på hodet. Er det noe vi kan gjøre for p hjelpe den? Har fått tilhold i putekassa nå, godt pakket inn. Har prøvd å gi den larver uten at den var interessert i det.
H. (17.06.2016)
Svar:
Det eneste som kan gjøres, er å fortsette å fore den til den finner ut av seg selv at den vil starte å fly omkring.
Roar Solheim (20.06.2016)
Bilde nr 2
Her er bilde nr. Vedr lille Knut.
N.N (17.06.2016)
Svar:
Fuglen er så bløt og pjuskete at det ikke er mulig å se hvilken art dette er.
Roar Solheim (20.06.2016)
Gulpeboller ?
Hei,jeg fant under rydding på verandaen i 2 etg noe jeg mener er gulpeboller,ca 15-20 stykker de er lys brune ser ut til og bestå av gress/planterester de er ca 25 mm lange og ca 15 i diameter kan dere si hva dette kommer fra?
Mvh
C.G. (17.06.2016)
Svar:
Her mangler et bilde, så det er ikke mulig å si hva du kan ha funnet.
Roar Solheim (20.06.2016)