Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 930 til 29 954 av totalt 50 013 spørsmål «forrige neste»
Ukjent grønn meisefugl
Hei. Fikk besøk av 3 nye venner på fuglebrettet i dag. Ligner i grunnen på kjøttmeis i størrelse og tegninger (bla mørk hette) men er militærgrønn på ryggen og lys mosegrønn på brystet. Litt dårlig bilde med mobilen. Fint om dere kan hjelpe med tips om art.
G.H. (25.06.2016)
Svar:
Dette er en ungfugl av kjøttmeis - litt blassere i fargene enn de voksne fuglene.
Roar Solheim (25.06.2016)
Forrige opptak er av en svarttrost
Fant ingen måte å svare på forrige post. Fuglen kom ut av bladverket og visste seg å være en svarttrost. Den har sunget denne enkle strofen i flere dager utenfor vinduet mitt.
mvh
Morten
N.N (24.06.2016)
Svar:
Takk for tilbakemeldingen. Den var litt atypisk, og da er det fint å få fasiten på det man ikke klarer å bestemme sikkert.
Roar Solheim (25.06.2016)
Hivlken fugl er dette opptak av?
Hivlken fugl er dette opptak av?
mvh
Morten
N.N (24.06.2016)
Svar:
Vanskelig å si sikkert. Første del kan faktisk minne litt om pirol, mens den siste halvdelen har en slutt som gir sangen et trosteaktig preg. Klarer derfor ikke å si sikkert hva dette er.
Roar Solheim (24.06.2016)
Fugler i Hagen
Hvilke fugler er dette? Tok bilde i Hagen i dag.
E.N. (24.06.2016)
Svar:
Den til venstre er steinhøne eller rødhøne, den til høyre ser ut til å kunne være en lys fargevariant av samme fugl. Dette er rømte burfugler som opprinnelig hører hjemme rundt Middelhavet.
Roar Solheim (24.06.2016)
Natsangere
Synger nattsangere i regnvær ?
N.N (24.06.2016)
Svar:
De synger ikke hvis det er kraftig regn, men hvis det er lett duskregn kan kanskje noen synge. Det hele er gradsforskjeller. Kraftig regn overdøver sangen, og da kaster ikke fuglene bort energi på å synge.
Roar Solheim (24.06.2016)
Hva er dette
Greier ikke å finne ut hvilken fugl dette er. Bildet er tatt i Finnmark.
A.N. (24.06.2016)
Svar:
Dette er en snøspurv.
Roar Solheim (24.06.2016)
Kattugle
Hei,har nokon forslag til kva eg bør mate ein unge av kattugle med? Denne vart forlatt i reiret. Eg har teke vare på den og har til no fora den med kjøttdeig og kyllingvinger. Den veks og har no byrja fyka. Har laga eit bur på 3*3*2,5m. Vil den klara seg om eg slepp den laus? Eg har fora den i 15dagar.
J.L. (24.06.2016)
Svar:
Ugler må ha tilgang til hele byttedyr - fugler eller smågnagere, slik at de kan sluke det meste og lage gulpeboller. Hvis de får rent kjøtt, får de raskt mangelsykdommer og kan dø av dette.
Roar Solheim (24.06.2016)
Fuglehat
Hei
Hva synes du om alt fuglehat som finnes idag, og da spesielt måkehatet. Naboer eller familiemedlemmer som klager når du mater måkene, eller gamlemor i borettslagstyret som klager på nattesøvn i avisa eller alle disse svarte dragene som folk setter opp nå.
Hvordan skal man forholde seg til sånne mennesker?
Takk for tankene dine :)
L.P. (24.06.2016)
Svar:
Dette er rett og slett tragisk. Selv om det er forståelig at varslende måker kan oppleves som støy når du får lyden rett utenfor soveromsvinduet tidlig på morgenen, så bør vi kunne klare å lære oss til å leve med de fugle- og pattedyrartene som faktisk klarer å tilpasse seg en tilværelse blant oss mennesker. Det er dessverre alt for mange arter som IKKE gjør dette, og som forsvinner på grunn av økende antall mennesker, både her i landet og på jordkloden som helhet.
Roar Solheim (24.06.2016)
Kaje?
Jeg bor i Bærum. Igår var det en kaje på min vinduskarm på terrassen, og tittet på meg. Havregryn spiste den glupsk fra min hånd, og drakk vann fra fatet. I dag er den her igjen og skriker når jeg retter ut en tom hånd til den. En oppførsel jeg ikke har opplevd. Jeg mater småfugler fra min
lilie hageflekken om vinteren. Er dette vanlig oppførsel av en kaie? Og skal jeg fortsette å mate den med havregryn?
Den er på størrelse med en trost og total svart med litt lyser nakke.
B.H. (24.06.2016)
Svar:
Kaiene kan bli både tamme og litt vel nærgående (noe en ser i mange sydsvenske byer og tettsteder). Dersom du synes det er OK at den nærmest "tigger" om mat, kan du fortsette å mate den. Men hvis du er engstelig for at den kan bli litt for innpåsliten, bør du ikke håndmate den, men bare legge ut mat til den på bakken.
Roar Solheim (24.06.2016)
Hvilken fugl er dette
Vi fant denne fuglen død på bakken nedenfor glassrekkverket vårt. Den har nok kollidert og fått seg en smell
N.N (24.06.2016)
Svar:
Det er en ungfugl, og det ser ut til at det er en rødstrupe (litt vanskelig å se farge på vinger og rygg).
Roar Solheim (24.06.2016)
Måkehekking på verandaen.
Hei. Trenger råd ang. Hva jeg gjør når måkene har lagt egg i verandakassen og måkene ligger å ruge på eggene der. Jeg har solgt min leilighet og skal flytte om en uke. Jeg kommer meg ikke ut på verandaen for å få vasket og ta inn møbler Bl.a .
Hva gjør jeg nå?
N.N (24.06.2016)
Svar:
Gjør det du må på verandaen, men hvis du vil gi måkene en sjanse til å klare seg, bør du bare jobbe der 30-45 minutter av gangen, og så la måkene få varme eggene sine igjen.
Roar Solheim (24.06.2016)
Hvilken fugl
Sender med et bilde og en videosnutt der den synger av en fugl jeg ikke har sett tidligere i min hage hvor jeg har en mater, så jeg lurer på hvilken fugl det er.
R.M. (24.06.2016)
Svar:
Dette er en rødvingetrost.
Roar Solheim (24.06.2016)
Spørsmål:
Hvordan mater svanene ungene sine
N.N (23.06.2016)
Svar:
De mater dem ikke, men viser dem hvor de skal beite på planter i vannet. Svaneungene spiser selv.
Roar Solheim (24.06.2016)
Hvilken fugl?
Hei! Dårlig bilde på grunn av kraftig zoom, men er det mulig å se hvilken fugl dette kan være?
C. (23.06.2016)
Svar:
Dette er en grønnspett.
Roar Solheim (24.06.2016)
Måseunge i hagen
Igår dukka det opp en liten måseunge i hagen vår. Foreldrene følger med fra takmønet, og kommer stupende med en gang vi går ut av døra her. De flyr ned til måseungen hvis vi rører oss for mye, men mesteparten av tiden sitter den alene på plena- og roper av full hals.
Skal vi gå ut fra at foreldrene har alt under kontroll, eller må vi ut med noe mat til stakkaren? Og isåfall, hva?
Hvor lang tid går det før de begynner å røre på seg og kanskje beveger seg videre? Gubben ønsker å slå plena nå, men jeg har gitt han forbud så lenge vi har smått i hagen ;)
T. (23.06.2016)
Svar:
Så lenge foreldrene er der, og forsvarer ungen sin, skal der holde dere unna! De klarer selv å fore ungen, men hvis dere er i nærheten for mye, går tiden med til å forsvare ungen fremfor å finne mat til den.
Roar Solheim (23.06.2016)
hegre med knekt vinge!
hei! jeg fant en stor hegre i veien i dag; og den har brukket vingen sin. jeg tok den med hjem men jeg er ikke sikker på hva jeg skal gjøre, og foreldrene vil ikke kjøre den til små dyrs klinikken! hva gjør jeg?
A.E. (23.06.2016)
Svar:
Det kommer an på hvordan bruddskaden ser ut. Hvis du ikke kan få en fuglekyndig person til å vurdere skaden, er det trolig best at fuglen blir avlivet, dessverre.
Roar Solheim (23.06.2016)
Kan ikke huske sett svaneunger blitt født i Frognerparken ?
Frognerparken igår 22 mai..Svanemor fikk foreløpig 3 unger. Kan ikke huske sett svaneunger blitt født i Frognerparken?
E.K.A. (23.06.2016)
Svar:
Kjenmer dessverre ikke til knoppsvanenes historie i Frognerparken, og om de har hekket akkurat der tidligere eller ikke. Men siden de er faste hekkefugler i og omkring Oslo, så er det ikke så underlig om de også kan hekke ved vannet i Frognerparken også.
Roar Solheim (23.06.2016)
Hva er dette en stare eller ?.
Usikker på denne karen.
J.M. (23.06.2016)
Svar:
Dette er en ung svarttrost.
Roar Solheim (23.06.2016)
Hva driver tårnseileren med her?
Vi har i årevis hatt pilfinker i en krok av huset, opp under taket. Det blir både 2-3 kull i løpet av sommeren. De siste dager har 3 tårnseilere forsøkt å komme seg inn der, til tross for at det er fugleunger der nå. Hva gjør jeg nå som den ene har satt seg der? Har prøvd å dunke i veggen osv men den rører seg ikke og nå får ikke pilfinken matet ungene sine. Redd for å skade tårnseileren hvis jeg kommer opp dit med stige men alternativt sulter vel pilfinken sine unger ihjel.
T.R. (23.06.2016)
Svar:
Tårnseileren prøver å finne en egnet hekkeplass, men blir vel ikke sittende i timesvis på kassa slik som dette? I så fall kan du nok sette opp en stige og ta ned seileren. Kast den opp lufta slik at den kommer seg på vingene.
Roar Solheim (23.06.2016)
Blåmeisdame i vinduskræsj
Vi har tatt inn ei lita dame som er litt forslått og trøtt, flakser men flyr ikke. Hva er best fremgangsmåte for å sørge for høyest overlevelse mulighet. Fått en liten kasse, fuglefrø, brød og vann. Med kvist å krafse i.
M. (23.06.2016)
Svar:
Dette er en ung blåmeis fra i sommer. Den har nok fått en lettere hjernerystelse, og trenger beskyttelse og ro i alt fra noen timer til kanskje 1 (-2) dager. Sett den i en pappeske og gi den tilgang til vann, og kanskje en meisebolle å hakke på (lett tilgjengelig fett). Men når den først kommer seg så mye at den kan hakke på en meisebolle, er den samtidig også klar for å slippes.
Roar Solheim (23.06.2016)
Spørsmål:
jeg har minst 10 voksene kjernebitere hos meg de hekker her ,det verste er nå ungfuglen styrter seg mot vinduene.det6 er så trist ,flere dør hvert ær i mine vinduer
N.N (23.06.2016)
Svar:
Hvor i landet skjer dette? Fint om du kan ivareta fuglene og legge dem i frys, de kan ha museal vitenskapelig verdi.
Roar Solheim (23.06.2016)
En gjøk?
Hvilken fugl har mistet denne? Funnet i skogsterreng i Lier.
K.K. (23.06.2016)
Svar:
Dette er en armdekkfjær fra en nøtteskrike - ingen andre fugler i Norge har dette mønsteret med blå og sorte striper.
Roar Solheim (23.06.2016)
Fluesnappere jaget flaggspett
hei. Jeg har hytte i Meldal kommune. Blandigskog, 570 moh. Her har jeg flere fuglekasser og foring med litt matrester fra i vinter. I en av fuglekasene er svart og hvit fluesnapper med unger. I dag kom en flaggspett på foringsautomaten. Men den ble jaget av flere fluesnappere, minst 3. Hvorfor gjorde fluesnapperne det? Kan flaggspetten true fluesnapperungene? Og det var flere Fluesnappere enn foreldrene i kassen. Fikk de hjelp av av slekta?
E.W. (22.06.2016)
Svar:
Flaggspett kan ofte hakke seg inn i reiret til hullrugere og spise egg eller unger, derfor er det ikke underlig at fluesnapperne forsøker å mobbe vekk en flaggspett. Flere fluesnappere kan ta del i dette, dersom det hekker andre par i nærheten.
Roar Solheim (23.06.2016)
Kan den minste fuglen overleve?
Hei
Jeg sitter her og følger med på ørn ungene.
Har dere noen formening om hvordan dette går?
https://www.zooom.no/havornreiret/live
E. (23.06.2016)
Svar:
Umulig å si noe sikkert om den minste ungen i et ørnekull vil overleve eller ikke - dert avhenger av hvor mye mat de voksne klarer å fange.
Roar Solheim (23.06.2016)
Hvilken fjær er dette
Jeg lurer på art, alder på fuglen og hvor lenge har fjæra ligget ute. Den ble funnet idag. Er det mulig å si noe om den er fra i år eller fjor?
T.B. (22.06.2016)
Svar:
Dette er en vingefjær fra en spurvehauk.
Roar Solheim (23.06.2016)