Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 30 200 til 30 224 av totalt 50 318 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nøttekråke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en nøttekråke (sett Våttakammen i Trondheim)

N.N (28.06.2016)

Svar:

Dette er en sibirsk nøttekråke som er en underart av den europeiske nøttekråka, som hekker på Østlandet. Det var en stor invasjon østfra over Midt-Norge av sibirsk nøttekråke i 1985, og den har siden holdt seg her og hekker i et antall på ca. 100 par i Trondheim og tilgrensende kommuner.

Morten Ree (29.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulstrupesanger (Phylloscopus ruficapilla)

Lurer på om denne fuglen vanligvis er å finne i Norge, nærmere bestemt i Selbu

A.K.T. (29.06.2016)

Svar:

Denne arten er hjemmehørende i tropisk Afrika og det er utenkelig at den dukker opp i Norge. Men vi har mange andre sangere med løvsanger og gransanger som de vanligste.
En nærmere beskrivelse av spesielt sangen vil være nyttig om vi skal forsøke å artsbestemme en sanger.

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

Gjerdesmett

Bilde vedlagt spørsmålet

En gjerdesmett har reir inne i veggen og har gravd seg opp i glavaen. Det er unger i reiret. Er dette vanlig? Dette er på sommerhuset i Sverige.

N.N (29.06.2016)

Svar:

Dette er ganske typisk for gjerdesmett, å utnytte hulrom på bygninger. Ellers bygger den rede under grastorv, i røtter og rotvelt, i bergsprekker osv.

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

Måsebaby

Heisann! En måsebaby falt ned i bakgården vår i går. Den er omlag 10 cm stor. Har grå dun og svarte prikker. Flyr ikke.

Mammaen bor på taket. Vi lurer på om det er noe vi kan eller skal gjøre. Vi klarer ikke å få lagt babyen tilbake i redet, hvis det er et alternativ. Skal den ha noe mat? Varme? Vann? Har den det best i en bakgård (uten katter og andre dyr) og den slags, eller lever den bedre hvis vi får flyttet den ut av bakgården?

E. (29.06.2016)

Svar:

Ungen hoppet sikkert ned av taket av egen fri vilje. Måkeunger forlater redet så å si umiddelbart, og for de som hekker på tak, så hopper de ned lenge før de kan å fly. Om dere skal flytte den fra bakgården så må dere være sikre på at foreldrene observerer flytting og ser hvor dere setter fra dere ungen.

Morten Ree (29.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl på Gaustatoppen

Jeg var på den høyeste delen av Gaustatoppen idag, og så noen fugler som hoppet rundt på snøen nedenfor toppen. Fuglene befant seg på ca 1850 meters høyde. Jeg googlet og mistenker at det er en stjertspurv, da de hadde svært lang stjert. De var for langt unna til å se fargene. Kan det stemme?

T.L.W. (29.06.2016)

Svar:

Du mener sikkert stjertmeis, men det er utenkelig i denne høyden. Den eneste aktuelle arten er faktisk snøspurv.

Morten Ree (29.06.2016)


#Fugleforing

Blåmeis hvor er de blitt av

Lurer på hvor det er blitt av blåmeisene.
Har alltid hatt mange av de på foringsplassen men har ikke sett en eneste den siste tiden, hva kan dette skyldes?
Har ellers mye fugl som kjøttmeis grønnfink sissik dompapp spettmeis svartmeis bokfink og ekorn men hvor er blåmeisene?

E.R. (29.06.2016)

Svar:

Hvis meisene hekker nært en foringsplass vil nok de voksne stikke innom for et måltid. Men på sommeren så er det larver og insekter som gjelder, spesielt for å fore opp sine unger. Mulig at blåmeisene måtte langt til skogs for å finne steder for egglegging, og nå streifer de omkring med ungeflokken for å lære dem å fange larver og insekter.

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Jeg har mange fugler på foringsplassen og har alltid hatt blåmeis der men den siste tiden ca en måned har jeg ikke sett en eneste hva kan dette skyldes?

N.N (29.06.2016)

Svar:

På denne tiden av året så foretrekker meisene larver og insekter, og såfremt dette er å finne. Nå som meisekullene stort sett er på vingene så vil foreldrene lære opp sine unger til å finne slik mat. Når det blir høst å kaldere i været vil du nok få besøk av blåmeisa igjen!

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

Måkeunge i en inngjerdet hage.

Vi har hatt en måkeunge i Hagen vår en uke og det er ganske plagsomt. Mine barnebarn kan nesten ikke være ute for de store sitter "vakt" og kommer stupende. Vi har en innelukket hage så den kommer seg ikke ut på egen hånd. Vi gir den ikke mat, men foreldrene forer ofte. Hva kan vi gjøre for å bli kvitt den?

E. (29.06.2016)

Svar:

Flytt den utenfor hagen, men sørg for at foreldrene ser hvor dere setter den.

Morten Ree (29.06.2016)


#Fuglekasser

Kjøttmeis

Vi oppdaget 2 kjøttmeisunger som hadde flydd ut av buret sitt og ned på bakken. Der gikk de bare rundt, for så ikke ut som de hadde lært seg å fly. Vi holdt de litt og prøvde å legge de tilbake i buret sitt, men de hoppet bare ut. De var på bakken sist vi så de. Senere på dagen tok vi en titt i buret og der satt det 2 døde fugleunger. Usikker på om dette er de samme som vi holdt tidligere på dagen. Kan fuglene dø fordi vi holdt de? Eller tror du dette mest sannsynlig er søsken av de vi holdt? Hvor lang tid bruker fuglene på å lære seg å fly? Tror egentlig ikke at de vi holdt har klart å komme seg oppigjen i buret på egenhånd. Tror du? Bør vi fjerne de døde eller fjerner moren de selv?

S. (27.06.2016)

Svar:

Fuglene dør ikke fordi dere holdfer dem, men det er helt feil å putte meiseunger tilbake i en kasse når de har hoppet ut av egen vilje. Meiseungene hopper ut før de kan fly skikkelig. Dersom de har hoppet ut FOR tidlig, kan det være et signal om at en eller begge foreldrene er døde, slik at ungene har sultet. Da vil de ikke kunne klare seg. Det ligger ofte igjen 1-2 døde meiseunger når et kull har forlatt reiret. Dette kan være de minste i kullet som ikke har fått nok mat.

Roar Solheim (27.06.2016)


#Diverse

Canadagjess

Ser det går og beiter ca 25 stk voksne canadagjess på ett jorde på vigeland i vest agder.
Men ingen unger og se!!
Er dette ettåringer tro som ikke hekker??

I.N. (27.06.2016)

Svar:

Det KAN det være, men det kan også være fugler der som har mislykkes med årets hekking.

Roar Solheim (27.06.2016)


#Fugleforing

Stor havre som ikke er lettkokt?

Kan storhavre/rolled oats brukes i meisbolle?

N.N (27.06.2016)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (27.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Heilo ?

Bilde vedlagt spørsmålet

En venn hadde lagt ut dette på nett , en lokal gruppe . Spurte meg om fra hvilken fugl dette egget kunne være . Jeg foreslo Heilo. Langt fra sanheten , eller..............?

Per Beverfjord

N.N (27.06.2016)

Svar:

Det KAN være egg fra heilo, men rødstilk er også en mulig art. Det er vanskelig å skille mellom disse artene, bl.a. fordi det er variasjon innen arten.

Roar Solheim (27.06.2016)


#Diverse

Nyklekket fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg gikk tur idag og fant en nyklekket fugleunge på bakken helt alene, og den var iskald. Fant ingen tegn til reir noen sted(ingen trær eller hus i nærheten)Jeg tok med den inn og fikk varme i den og ga den litt lunket vann. Den puster jevnlig men piper ikke? Er det normalt? Eller tar det tid for den skal pipe?

M. (26.06.2016)

Svar:

Ikke helt lett å si hva slags art dette er, annet enn at det er en spurvefugl (kanskje en stær- eller trostunge). Det er ikke lett å¨fore opp slike, så dumå nok være forberedt på at den sannsynligvis ikke vil overleve.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjente fugler på jorde

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
disse fuglene landet på jordet på Hvasser i dag 26. juni.
Det er dessverre dårlige bilder, men håper dere kan tyde dem.
De var i størrelse litt mindre enn en tjeld og i flokk på ca. 10 stk.
Håper på svar.

Mvh
Nina B. R. Borgenvik

N.N (26.06.2016)

Svar:

Dette er brushaner - hannfugler som er ferdige med forplantningen og har startet trekket sydover allerede (det er bare hunnfuglene som ruger og passer ungene).

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skjære/kaie

Bilde vedlagt spørsmålet

La merke til denne skjæreungen med uvanlig kroppsfasong og oppførsel på tunet. Den har kroppen til en kaie, og oppfører seg som en (hopper rundt på plenen). Kan det være en krysning?

F. (26.06.2016)

Svar:

Dette er en normalt utseende skjæreunge. Litt kort stjert fordi den ikke har vokst ut helt ennå. Kråkefuglene er ikke kjent for å hybridisere mellom artene. Det foregår mest i andefugl- og hønsefuglfamiliene.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Diverse

Linerle egg

Hei! Vi var på hytta og fant ut at ei linerle hadde slått seg til rette og laget rede og lagt 5 små egg opp på ei hylle i taket. Vi prøvde å flytte det slik at fuglen skulle få fred men uten hell, for da vi kom opp noen dager senere var redet forlatt. så nå sitter vi igjen med 4 små linerle egg og aner ikke hva vi skal gjøre... Et egg ble med et uhell knust og da fant vi ut at det allerede hadde dannet seg foster inn eggene. vi ønsker å "ta vare på" på eggene. ( vi vet at ungene er døde ) Men vi aner vi ikke hva vi skal gjøre for å bevare dem slik at de ikke råtner.

I. (26.06.2016)

Svar:

Dersom di skal ivareta eggene, må innholdet blåses ut slik man blåser ut påskeegg. Det er ikke lett med så små egg, og dersom det er utviklet fostre i eggene, vil dere ikke klare dette. Da vil eggene sannsynligvis sprekke under forsøket.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kvitspett eller flaggspettunge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen flaug rett inn i stovevinduet mitt i dag. Den vart liggande stille i graset så eg la den i ei kasse med avispapir. Etter ein halvtime både flaug den litt og klatra oppgjennom ein trestamme så eg trur det gjekk bra med den. Men kva slags spette er det?
Eg har diverre ikkje foto av ryggen eller vingane, men vingane var full av kvite flekkar. Eg bur på Stranda på Sunnmøre.

K.L.F. (26.06.2016)

Svar:

Dette er en ungfugl av flaggspett. De har rødt oppå hodet, til forskjell fra voksne hanner. Den hvite skulderflekken er artstypisk. Du handlet akkurat slik en bør når fugler får hjernerystelse etter kollisjon med vinduer. Flott at det gikk bra med dern!

Roar Solheim (26.06.2016)


#Fuglekasser

få beboere i fuglekassene mine

Jeg har hengt opp ca 30 fuglekasser med ca 10-15 m mellomrom rundt setra. Alle kassene er like. De har 3,2 cm åpning - og har stålplate. De henger ca 1,5 m opp på en stamme. Det er mye bjørk og grantrær i nærheten. Stedet ligger på 8-900 meter. Kvikne i Gudbrandsdalen. Jeg synes det er altfor få kasser som er i bruk. Hva er feil? Er det en fordel å lage større hull i noen av kassene? Bør de vende mot en bestemt himmelretning? Henger de for tett?

S.S. (26.06.2016)

Svar:

Hva er "for få"? Vanskelig å besvare ditt spørsmål. En kan sjeldent gjøre noe spesielt for å få mange fugler i kassene, kun henge opp kassene spredt og håpe på det beste.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Diverse

Hønsehauk

Hører man hønsehauk ungene tigge etter mat nå om dagen?

J.L. (26.06.2016)

Svar:

Kanskje. Jeg vet ikke hvor langt hønsehaukene rundt om i landet har kommet i hekkingen (du sier heller ikke noe om hvor i landet du holder til), men jeg vil anta at hønsehauk har tigge-store unger over mye av Østlandet nå.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Diverse

Dueunger

Hei. Vi har et rede utenfor vinduet vårt med to Dueunger. Mor har ikke vært hos dem på flere dager, har hun forlatt dem?

N.N (26.06.2016)

Svar:

Dersom det med sikkerhet ikke har vært noen voksen fugl på redet på flere dager, burde ungene være døde av sult nå, så spørsmålet er om det kan ha vært voksen fugl innom selv om dere ikke har sett det. Dersom den voksne ER borte, kan det skyldes at den har kollidert med bil, har blitt tatt av en hauk, eller har omkommet på andre måter. Da er det dessverre lite håp for ungene.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lappspove?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tatt 25.6.16 på vidda i Tana (der det forøvrig er en hvit flekk for lappspove på NOF's kart). Et par som bråkte forferdelig når jeg passerte. Tatt med mobiltlf på avstand, kvaliteten så som så.

E.K. (26.06.2016)

Svar:

Ja, dette er en lappspove. Den hekker nok på stedet når den varsler slik.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Fugleforing

duer

hva kan man fore duer med,hva spiser de.har 4 stk som er ute i hagen min så tenkte æ sku kjøp mat til den og

A. (26.06.2016)

Svar:

Duer spiser all slags brødmat/smuler, korn, havregryn og knust mais. Hønsefor er sikkert også populært.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sykdom og skader

Skadet skjære

Hei
Vi fant en skjære på veien i går som ikke kunne fly. Det var ingen synlige skader på vinger eller bein så veterinærhjelpen ba oss om å ta den inn i en pappeske og tilby den grovbrød og vann noe som vi gjorde. I begynnelsen lå den bare på siden som om den ikke kunne reise seg opp. Nå ca 14 timer etter vi tok den inn så sitter den og siden den ikke hadde rørt noe mat dyppet vi brød i litt vann og tilbydde den det og da spiste den litt fra hånda. Var inne i sted og da drakk den vann på egenhånd. Vet ikke hva som har skjedd med fuglen for det var ingen vinduer i umiddelbar nærhet så tror ikke den har flydd på noe vindu. Er det mulig at denne kan fly igjen? Veterinær så vi kunne vente en dag eller to og så forsøke å ta den ut for å se om den flyr. Men hva gjør vi dersom den ikke flyr etter noen dager ? Hvor lenge er det forsvarlig å holde en skjære inne?

A. (26.06.2016)

Svar:

Det kan hende at fuglen har blitt på kjørt av bil. Da er det ikke lett å vite om den bare er lettere skadet, eller har fått indre skader som dere ikke kan se. Det eneste dere kan gjøre er å holde fuglen i en pappeske (eller et bur, eller i et større rom hvis dere har slikt tilgjengelig), og tilby den mat og vann. Hvis skadene kan leges, kommer den seg (det kan ta fra noen timer til dager/noen uker). Eller det kan hende at skadene fører til at fuglen plutselig dør. Det er ikke annet dere kan gjøre enn å gi fuglen beskyttelse og mat.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Diverse

gråmåke overtok fiskemåkereir?

Har en hytte i Stavern. Huset nedenfor oss har denne våren hatt et fiskemåkereir på taket. Da jeg sist var der helga 28.-29. mai, lå måkene fredelig på reiret. Det var fiskemåker, og de hadde ligget ca. 2 uker. Da jeg på ny kom ned i går, ble jeg imidlertid møtt av varslende og hissige gråmåker. Jeg beveget meg nærmere, og oppdaget at det var unger på taket.

Hvordan kan dette ha seg? For under én måned siden lå altså rugende fiskemåker på reiret. I dag var der et gråmåkepar med unger...?? Har de overtatt eggene til fiskemåka? Kan ikke forstå hvordan gråmåkene har kunnet rekke å klekke unger på under én måned. Er det for øvrig vanlig at større måkearter kan stjele reirene til mindre artsfrender?

J.M. (25.06.2016)

Svar:

Nei, gråmåkene vil aldri overta reir fra andre arter, så her er det vanskelig å vite hva som har hendt. Spørsmålet er om ungene på taket er fiske- eller gråmåkeunger, og om måkene er hissige på grunn av ungene eller av en annen årsak.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjellfugl som høres ut som en frosk

Vi er på ringebufjellet og har sett en fugl som høres ut som en frosk. Den er på str med en stor trost. Hva Kan dette være.

K. (25.06.2016)

Svar:

Kan det være enkeltbekkasinens oppfluktlyd?

Roar Solheim (26.06.2016)

««første 30 200 - 30 224 av 50 318 siste»»