Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 106 til 30 130 av totalt 50 338 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Hva spiser endene
N.N (08.07.2016)
Svar:
"Endene" dekker et bredt spekter med arter, og når spørsmålet er såpass unyansert, må svaret bli tilsvarende "alt mulig" (dessverre).
Roar Solheim (08.07.2016)
Sanitærbark
Kan man bruke sanitærbark i uglekassene?
L. (08.07.2016)
Svar:
Dersom dette er tørr bark, går nok det bra. Men det er like enkelt å finne morkent løvtre i skogen og så smuldre dette opp med hendene.
Roar Solheim (08.07.2016)
Hei
Her på sykehuset hvor vi jobber er det en hage med sykehusblokker rundt hvor det er en dam og noen ender. Nå har det 0gså kommet en måkeunge her. Ingen voksne måker å se på bakken men de flyr over og virker som de passer på han. Ingen har sett han spise av maten til endene og jeg lurer på om han kan spise selv. Og vil han klare å fly ut? Det er ca 20 meter opp og hagen er ca 40 x50 meter stor. Tror du han vil greie å fly ut selv?
A.J. (08.07.2016)
Svar:
Dette er trolig en fiskemåke som har hoppet ned/falt ned fra taket. Spørsmålet er hvor stor den er nå (et bilde hadde hjulpet). Dersom de voksne måkene flyr ned og forer ungen, vil den nok om noen uker ha utviklet vingene store nok til at den klarer å fly opp selv.
Roar Solheim (08.07.2016)
Hva kan jeg mate den med
Hei, jeg har en fuglekasse i hagen, hvor det bor en fugle familie, vi har holdt god utkikk gjennom vinduet og bort til kassen, men fugle faren må ha vært dø eller så må han ha forlatt familien sin, fordi det var bare en mor som måtte passe på alle ungene alene, men en dag kom det en katt og fikk takk i moren mens hun hoppet bortover bakken, nå er alle fugle ungene alene og trenger måt, vi har ordnet istand en plass til ungene inne hos oss, men hva skal de få å spise? De er ca.1 uke gammel.
K. (07.07.2016)
Svar:
Dessverre ikke lett å svare på når dere ikke sender med et bilde slik at man kan prøve å finne ut hvilken art dette dreier seg om.
Roar Solheim (08.07.2016)
Hvilken fugl?
Utenfor der jeg jobber i sentrum av Trondheim, er det et lite parkområde med syrintrær og busker. Der så jeg i dag et par fugler på omtrent samme størrelse som gråtrost, og jeg trodde først det var det, men da jeg så litt nærmere på dem lignet de mer på duer enn troster, men de var røde på store deler av kroppen (ryggen og magen) og grå på hodet. Fikk ikke anledning til å ta noe bilde eller komme veldig nært, pga. av de var ganske sky og fløy vekk. Hvilken fugl er det jeg har sett?
K.A. (07.07.2016)
Svar:
Klarer dessverre ikke å finne hva som kan passe med denne beskrivelsen som kan ha dukket opp i Trondheim.
Roar Solheim (08.07.2016)
blåstjert
Hekker det blåstjert i norge og hvor?
R. (08.07.2016)
Svar:
Nei, den er ikke funnet hekkende i Norge, men jeg tror noen få syngende hanner er registrert i Finnmark/Pasvik omnrådet.
Roar Solheim (08.07.2016)
Svarttrost
Hei, har svarttrost rede i nærheten og lurer på om det er vanlig at hunnen er alene om å ligge på eggene? Da første ungen kom, kom hannen såvidt innom på besøk.
Endrer eggene størrelse/fasong under ruging?
A.Ø. (08.07.2016)
Svar:
Det er nok mest hunnfuglene som ruger hos trostene, og spesielt dersom dette er en sekundær hunn (hvis hannen har en annen hunn i tillegg som er tidligere med eggleggingen). Dersom hannen dør, vil hunnen kunne klare å ruge og fostre opp ungene alene, selv om det er en stor påkjenning.
Roar Solheim (08.07.2016)
Levealder på tam italiensk hvit gås
Lurer på hvor lenge en italiensk hvit gås pleier å leve i "fangenskap"?
Har en italiensk hvit gås som fylte nettopp 20år og lurer på om det er normalt at de lever såpass lenge?
N.N (08.07.2016)
Svar:
Slike tamfugler må du spørre burfugl/tamfuglholdere om, men viltlevende grågjess er registrert med levealder over 25 år (ringmerket som unger).
Roar Solheim (08.07.2016)
Ein sånn fugleunge har eg aldri sett før!
Var på veg opp ein fjelldal ved Jostedalsbreen då eg fann ein stad det låg ein daud hjort og eit daudt storfe på ein stein i elva. Det svirra mange store fluger på storfekadaveret fordi det var det ferskaste. Rundt desse kadavera hoppa det ein ikkje heilt flygedyktig fugleunge. Den hadde korte vengjer, men greidde å flyge frå stein til stein. Den dreiv å fanga fluger på kadaveret. Fugleungen var stor, større enn ein trost. Den var grå på farge og hadde krem-/eggekvitt bryst og hals. Nebbet var kort og rett. Den vippa på kroppe heile tida, akkurat som Fossekallen, men som sagt mykje større. Eg sat ei heil stund å trudde det var ein rovfugleunge før eg såg nebbet. Kva var det eg såg? Helsing Torill Bruaas
T.B. (07.07.2016)
Svar:
Det klarer jeg dessverre ikke å finne ut av fra denne beskrivelsen. Eneste tenkbare mulighet kan være en fossekall ungfugl, som er gråaktig i farge.
Roar Solheim (07.07.2016)
Skader
Jeg har fått mye av sesongen spolert av flaggspetten . Vedlagt bilde. Må erstatte mange kasser . Alle kasser er beiset , mange med dekkbeis. Da er spørsmålet : Dersom jeg bruker impregnert materiale ville det da bli mindre fristende for hakkespetten ?
Per Beverfjord
Tingvoll
N.N (07.07.2016)
Svar:
Du må sette metallbeslag rundt hullet dersom du skal redusere faren for at spetten hakker seg inn i kassene. Impregnert materiale betyr ikke noe. Svartspetten hakker reir i kreosotimpregnerte lysstolper (!).
Roar Solheim (07.07.2016)
Hva slags fugl?
En liten fugl forvillet seg i butikk på Ørnes, Nordland. Den var nesten svart med lyst bryst. For tynn for å være fossekall og for liten for å være ringtrost. Dessuten ganske tynt spisst sort nebb. Den "neiet" da vi fikk reddet den ut akkurat som en fossekall, men hadde ikke samme markerte lyse bryst.
Hvilken fugl kan det være?
K.E. (07.07.2016)
Svar:
Et bilde hadde hjulpet mye. Kan nesten høres ut som en svarthvitfluesnapper, men vanskelig å si sikkert hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (07.07.2016)
Fremmed fugl
Kan det være mulig at en trane har besøkt Flatraket? Den er observert i elven som går gjennom dalen og bygda.
( jeg har vært registrert før, men har skiftet e-postadresse
I.V.K. (07.07.2016)
Svar:
Det er godt mulig, men hvis fuglen holder seg strengt langs elva, er sannsynligheten større for at det er en gråhegre.
Roar Solheim (07.07.2016)
Spurv
I går var det mange spurver på balkongen min og spiste. De kvitret bare verre og de begynte om natta ca halv fire. Hvorfor er det stille idag og jeg ser ingen spurver i det hele tatt? Jeg ble så skuffet da jeg ikke så dem.
Hulk, hulk.......
T.J. (07.07.2016)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å gi noe fornuftig svar på for en som verken er på stedet eller har fulgt med på spurvenes oppførsel direkte.
Roar Solheim (07.07.2016)
havørn
Hei, avhenger nok sikkert litt av om hvor i landet det er osv.
Men vet du når havørn-uungene hopper ut av reiret/lærer seg å fly?
Mvh
A. (06.07.2016)
Svar:
Nei, det kan jeg ikke gi deg noe eksakt svar på, annet enn at det trolig skjer i løpet av juli måned, avhengig av hvor tidlig eller sent ørnene har lagt egg.
Roar Solheim (07.07.2016)
Måkeunger på fortau
I går så jeg en død måkeunge på fortau ved busstoppet mitt. Det er ett rede oppe i fjellet over. I dag lå der enda en død måkeunge ved siden av, og de voksne måkene svirret rundt og hylte og prøvde å angripe alle som gikk forbi.
Kan man gjøre noe med dette? Altså, det er jo nærmest farlig å stå på busstoppet å vente på bussen pga måkene som angriper alt og alle.
Redet er kanskje for langt ut på kanten eller har dårlige kanter på Redet.
Etter mine observasjoner ligger redet ca 4-6m oppe på en fjellhylle.
N.N (06.07.2016)
Svar:
Nei, her er det dessverre ikke stort en kan gjøre. Noen måker velger dessverre reirplasser som viser seg fatale for ungene, og dersom de ikke lærer av dette kan de gjenta feilvalget året etter.
Roar Solheim (07.07.2016)
Kjøttmeisreir
Bør man grøre reint,fjerne, reirmateriale fra år til år, eller ordner meisen det sjøl? Vet jo at i skogen er det jo ikke noen som rydder opp etter endt hekking.
N.N (05.07.2016)
Svar:
Det er fornuftig å rense ut fuglekasser etter endt hekking, selv om ikke dette skjer i naturlige reirhull. Men i slike vil reirmateriale kunne bygge seg opp over tid, og bidra til at reirhullet råtner ned raskere enn det en renset fuglekasse vil gjøre.
Roar Solheim (07.07.2016)
Skade
Denne kjøttmeisforelderen har vært ute for noe siste døgn. Den er våt, noe som ikke barna er, og nakken har fått hard medfart. Lurer på om den har vært inne i en kattemunn eller om andre " fiender" kan føre til et slikt utseend?
N.N (06.07.2016)
Svar:
Denne fuglen har rett og slett veldig slitt fjærdrakt. Den KAN ha vært i slosskamp med en annen meis og mistet fjær. Hadde den vært i kjeften på en katt, hadde den neppe vært såpass sprek som det ser ut til på bildet.
Roar Solheim (07.07.2016)
Katten kom inn med en skadet fugel
Jeg har fuglen i et bur, men jeg ser at den har sår på brystet, stjerten er nesten borte. Tror vingen er brukket. Hva gjør jeg? Kan jeg ta en trost med til dyrlegen? Den har spist litt kokt eggeplomme. Nå står den i mørket i garasjen, men jeg har et fuglebur i hagen, står den bedre ute i solen, eller er det best med mørke?
A.V. (06.07.2016)
Svar:
Et bilde ville ha hjulpet på vurderingen, men uten et slikt er det umulig å gi best råd etter en slik beskrivelse. Det kan hende at fuglen bør avlives, men også at den kan klare seg. Det trengs vurdering fra en fuglekyndig person som kan se på og vurdere skadene.
Roar Solheim (07.07.2016)
Hvordan ringmerke Kanadagås, Kristiansand området
Hei, skulle merket en kanadagås. Vrient å finne ut hvem som kan gjøre denne jobben i nærheten av Kristiansand, har dere noen tips?
D.J. (06.07.2016)
Svar:
Let på denne siden:
http://www.birdlife.no/organisasjonen/fylkesavdelinger/vest-agder/Roar Solheim (07.07.2016)
fluesnapper
Hei
Fugler har alltid fasinert meg, og rundt hytta er det ørn og masse andre arter av stort og smått. Men fluesnapperen er nærmeste, i kassene rundt hytta. Hvordan kan den pipe med nebbet fullt av innsekter ?
K. (06.07.2016)
Svar:
Mange fugler kan gi lyd fra seg uten at nebbet er åpent. Bl.a. roper ugler med lukket nebb!
Roar Solheim (07.07.2016)
Fjerning av måkeegg
Hei. Har observert fjerning av måkeegg på hustak i bysentrum der jeg bor. Fikk vite at de blir erstattet av "liksom " egg som fuglene ruger på hele sommeren.. er usikker på art, men det ser ut som det er en litt større type måke. Har også hørt om andre tilfeller hvor måkeegg blir tråkket på i hjel. Det synes jeg er veldig synd. Er det noe man får gjort noe med? Også lurer jeg på om hvis eggene blir byttet ut eller blir tråkket på vil da fuglene legge nye egg? Takknemlig for svar
N.N (05.07.2016)
Svar:
Dette er neppe lovlig, heller ikke å bytte ut måkenes egg med narre-egg! Hvis en ikke vil at måkene skal hekke på bestemte hustak, må en fysisk sette opp hindere som umuliggjør at måkene kan hekke på stedet neste år.
Roar Solheim (07.07.2016)
Afrikanske savannesølvnebb-finker
Hei! Jeg har 2 afrikanske savannesølvnebb-finker som bor i et gigantisk 2 "etasjers" bur med 2 kanarifugler, 1 sebrafink og 1 grønnfink som jeg reddet i vår og som nekter å forlate oss. De liker seg godt der inne og går veldig godt overens med de andre. Men av en eller annen grunn sover de alltid i matskålen med raspet gulrot istedenfor på pinne slik som de andre. De bruker pinnene de også, så de kan jo helt åpenbart både stå, sitte og sove på dem, men om natten velger de gang på gang å legge seg oppå raspet gulrot i matskåla.. Hvorfor gjør de det? Jeg vet ikke om det er jente og gutt, de er helt like og finner lite info på nett. De er 5 mnd. Burde jeg legge inn et rede? Jeg vil jo ikke at de skal formere seg, og da har jeg fått beskjed om å ikke tilby reder... Men disse to ser rett og slett ut til å trives med å ligge ved siden av hverandre i matskålen...
A. (06.07.2016)
Svar:
Dette må du spørre burfuglfolk om.
Roar Solheim (07.07.2016)
Hva slags fugl?
Hei, vi har hatt en fin fugl som har hekket på utsiden av låveveggen vår, men hva slag fugl er det? Har ikke fått høre den synge dessverre, men legger ved bilde. Har også bilde av redet med unger og fuglen fra flere vinkler om det trengs.
C.S.E. (05.07.2016)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (07.07.2016)
Musvåk eller hauk?
Hei! Har fulgt med på disse fuglene noen uker nå. Lurer på om det er musvåk eller hauk?
H.G.R. (05.07.2016)
Svar:
Dette er ungfugler av hønsehauk.
Roar Solheim (07.07.2016)
Svalerede
Jeg har tidligere spurt om det er mulig å bygge basis for et svalerede i et stort tre (furu). Jeg anta da ingen adresse (dumt)
A.E. (05.07.2016)
Svar:
Det tror jeg ikke, for verken låve- eller taksvaler hekker i trær. De enste som kan hekke i trær (hule trær eller stærkasser), er tårnseilere.
Roar Solheim (07.07.2016)