Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 162 til 48 186 av totalt 50 185 spørsmål «forrige neste»
duer
Hei, har vært på Quiz der påsto de at bydue er den mest vanlige due arten i byene. er dette riktig?
Med hilsen Ole Jonny Pettersen
O.J. (16.10.2007)
Svar:
I likhet med andre byer og tettsteder i Norge så er det til dels store forekomster av byduer. Byduene er rett og slett forvillete tam- eller brevduer. Genetisk sett er de det samme som den ville klippedua, men det er en form som nå dessverre er utryddet fra Norge. Selv om det er mange fargevarianter så går alle under navnet bydue og den er den desidert vanligste due i byene. Det er uhyre effektive fugler, som ofte kan ha fire kull i året. De legger reirene sine på avlukker i hus o.l. til nær sagt hvilken som helt tid på året. Andre norske duer som hekker i landet er ringdue, skogdue og tyrkerdue. Av disse hekker både tyrkerdue og spesielt ringdue i byene.
Les mer om bydue her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=13Morten Ree (17.10.2007)
MÅR
Mår kommer ofte i større kasser til eksempelvis ugle eller ender. Er det noe råd for dette.
T.H.M. (17.10.2007)
Svar:
Dette er et velkjent problem. Når måren først har funnet en hekkekasse for ender og ugler, så husker den nøyaktig hvor den fant dette, og vil legge sine jaktturer om disse kassene flere ganger. Det du må gjøre er å flytte slike kasser ca. 100 meter, gjerne til et tre som står litt åpent plassert, da måren helst jakter i tett skog og kvier seg for å bevege seg i litt åpnere områder.
Henger du en ugle/andekasse i et frittstående tre, så kan stammen kles med en glatt blikk/aluminiumsplate 50-60 cm høy, ca 2 meter oppe på stammen. Da klarer ikke rovpattedyr som mår å klatre opp i treet.Morten Ree/Renate Sørdahl (17.10.2007)
Fakta om dompapp
Hei... Jeg har en oppgave på skolen om fugler og har lyst til og skrive om dompapp. Kan dere sende fakta om dem?
E. (17.10.2007)
Svar:
Dompap er en av våre mest kjente fugler, spesielt hannen med sitt røde vakre bryst. Hunnen er grå og kjedelig i fargen. Dompapen er ca. 17 cm lang. Den bygger sitt rede i de store barskogene, og lever et ganske skjult liv om sommeren. Den legger 5-6 egg i april-mai, de er lyseblå med svarte og brune flekker. Redet bygges for det meste i grantrær. Om vinteren kommer ofte flokker av dompap fram fra skogene og søker tilhold i bebygde områder hvor de blant annet finner mat som folk legger ut på fuglebrettet. De er veldig glad i solsikkefrø. Ellers lever de av forskjellig bær,frø og knopper. Om sommeren tar de også en del insekter.
Les mer om dompap her : http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=17Morten Ree/ Håkon Ree (17.10.2007)
Spørsmål:
Hei!
Har lyst til å lage en fuglekasse for kattugle til helgen. Har hørt at den bør henges opp i oktober måned. Har prøvd å finne målene for hvor stor kassen bør være, men finner ikke denne informasjonen.
Kan du hjelpe meg?
Med vennlig hilsen
Nanina Nygaard
N. (16.10.2007)
Svar:
En kattuglekasse bør være ca 50 cm høy, ha vegger på ca 25 cm bredde, og et innflygingshull ca 12 cm i diameter. Uglekasser må ha ca 10-15 cm oppsmuldret treflis fra en tørrstubbe i bunnen (kutterflis fra motorsaging går også). Heng kassa ca 5 meter over bakken i et tre i skogkant. Det bør være åpen innflyging mot kassa, og noen tette bartrær i nærheten som uglene kan gjemme seg i.
Roar Solheim (16.10.2007)
Pingviner og parring
Hei. Noen som hvet hvordan pingviner parrer seg? Det kan jo ikke være så lett reint praktisk?
N.N (16.10.2007)
Svar:
De gjør dette akkurat som andre fugler, og ikke er det vanskeligere for dem heller. Hunnen legger seg ned på buken, hannen klatrer opp på hennes rygg, og bøyer stjerten ned på siden av og under hennes stjert helt til kloakkåpningene til de to fuglene møtes.
Roar Solheim (16.10.2007)
Fuglenes Øre
Hvordan er og fungerer fuglenes øre?
S.O.M. (16.10.2007)
Svar:
Fugleøret er i store trekk bygget som menneskets, men det er noen forskjeller. Det finnes ikke noe ytre øre, som hos de fleste pattedyr. Et ytre øre ville forstyrret strømlinjeformen hos den flyvende fuglen. Den utvendige øreåpning en dekket av spesielle fjær som ikke hindrer lydpassasjen. Følehårene i det indre øret hos fugler sitter mye tettere enn hos pattedyr/mennesker. Dette gjør at de fleste fugler hører ca. 10 ganger bedre og kan dermed skille det med lyder i mye større grad. Lyd er jo en meget vesentlig del av fuglenes levesett.
Uglenes hørsel er helt enorm. Uglenes øreåpning er omgitt av helt spesielle fjær som omkranser øret i en halvsirkel, nesten som en halv parabolskjerm på hver side av hodet. Deres oppgave er å lede lyden inn mot øreåpningen, så analogien med parabolskjermer er ikke tilfeldig valgt. De kan helt nøyaktig bedømme både retning og avstand til en lydkilde. For å klare dette, har de utviklet såkalt asymmetriske ører. Det vil si at ørene sitter ulikt plassert på hver side av hodet.
Jo mer spesialisert en ugleart er til å jakte ved hjelp av hørselen, desto mer utpreget er denne asymmetrien. En perleugle på musejakt peiler seg inn på mus i stummende mørke eller når musa er gjemt mellom lyng og gress. Selv under stupet ned mot det intetanende byttedyret kan perleugla justere sin fluktvei nøyaktig inn mot musa.
Fjærtoppene som hubro og hornugle har, omtales ofte som ører, men de har ingen ting med uglenes hørsel å gjøre.Morten Ree/Roar Solheim (16.10.2007)
Praktærfugl
Hei!
Navnet på denne fuglen har ført til en liten vennskapelig diskusjon.
Uttales det "Prakt-ærfugl" eller "Praktærfugl" (med trykk på tær)?
B.E. (16.10.2007)
Svar:
Det uttales prakt - ærfugl. Hvis man ser hannen i sin flotteste draktfarger så er det en selvfølge å bruke ordet "prakt". Et annet navn på arten er È-konge.
Den hekker i arktiske områder i dammer på tundraen, men også ved grunne kyster ved Spitsbergen. I Norge kun som overvintringsgjest i svært store antall i Nord Norge, men kan påtreffes helt ned til Oslofjorden.Morten Ree (16.10.2007)
vanlige fugler på Nesodden
Hei jeg er lærer og skal gå gjenom ett lite skogholt på Nesodden hvor det er noe løvskog men barskog dominerer. Jeg ønsker å lage en oppgave hvor elevene skal lage hus for vanlige fugler i dette området. Hvilke fugler bør vi da forholde oss til? Håper på raskt svar. Tusen takk. Hildegunn
H. (15.10.2007)
Svar:
Kjøttmeis, blåmeis og svart-kvit fluesnapper er de enkleste artene å starte med. Hvis dere lager standard "meisekasse" med 32mm hull så får dere ganske sikkert tilslag i kassen. Husk avstand mellom kassen på ca. 30 meter. Heng kassen 1,5 - 2 meter over bakken og lag dem slik at lokket kan tas av, slik at elevene kan stå på en krakk eller løftes opp når kassen sjekkes.
Mer informasjon om målsetting og fuglekasser finner du på denne linken:
http://www.fuglevennen.no/fuglekasser/Morten Ree (16.10.2007)
hva slags hakkespett
Hei jeg bor i stavanger/sandnes område, og for en måneds tid siden observerte vi noe vi trodde var en hakkespett siden den "hakket" i treet og laget den lyden folk flest forbinder med en hakkespett. Men jeg finner ingen bilder av den i noen av mine bøker eller på nettet. Den var litt større en en vanlig spurv og litt mindre enn en vanlig stær, hadde en heldekkende grønnt hode, med en liten "vipp" bakover, ellers va den grålig i fargen. Har du noen idé om hvaslags fugl dette kan være ?
R. (15.10.2007)
Svar:
Din beskrivelse stemmer ikke for noen av våre hakkespetter. Nærmest er tretåspett hvor hannen har en gul til gulgrønn isse, og er på størrelse med stæren. Men arten er meget sjelden på Sør- og Vestlandet.
Mitt tips er at det du har sett er en korsnebb. De "bråker" i trærne som en hakkespett når de åpner konglene på jakt etter frø. Hos grankorsnebb og furukorsnebb har hunnen grønt hode og også grønngrå farge i store deler av kroppen.Morten Ree (16.10.2007)
Fugle mage
hva heter de to magene til fuglene og hvilke oppgaver har de?
S.N. (15.10.2007)
Svar:
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.
Morten Ree (16.10.2007)
Feil svar
Hei, sendte tidliigere inn ett spørsmål(nedenfor). Men mitt spørsmål er hva jobben til den som kommer og stadfester at fuglen er til stede heter? Alså jobben til en fuglerobservatør hva heter den? F.eks deg, du er en ornitolog, men hva heter den jobben som han har?
Overskrift: Fugleobservatør
Spørsmål:
Hei, viss jeg ser en keiserørn f.eks, hvem er det jeg skal kontakte for å rapportere dette, evt. få noen til å stadfeste det? Hva heter jobben til en reiser og bekrefter/tar bilde av fugleobserveringer?
Svar:
Hvis du ser sjeldne fugler kan du kontakte fylkesavdeling eller nærmeste lokallag til Norsk Ornitologisk Forening. Oversikt over dette finnes på vår hjemmeside www.birdlife.no.
For deg som hører til Rogaland kan du gå inn på; http://fugler.net/nofrog/ , der finner du også oversikt over de fire lokallagene i fylket, Stavanger, Jæren, Haugalandet og Dalane.
Når det gjelder keiserørn så er dette en meget sjelden fugl og er observert kun en gang i Norge, det var i år ved Lista i ditt hjemfylke.
Hilsen
Morten Ree
F.L. (16.10.2007)
Svar:
Norsk Ornitologisk Forening er bygd opp rundt et stort frivillig apparat og 9000 medlemmer. Dette styres av et sekretariat beliggende i Trondheim hvor vi er 6 ansatte som mottar lønn for arbeidet. De som reiser rundt og ser på fugler og eventuelt bekrefter observasjoner er som oftest medlem hos oss og gjør dette på frivillig basis, altså som hobby, og kan ha hvilken som helst jobb ellers.
Jeg kan også nevne at tittelen ornitolog er såkalt "ubeskyttet", og kan brukes av alle som føler for det ut fra sin fugleinterresse. De som jobber med dyr og fugler i forvaltning og forskning er utdannet biolog eller naturforvalter gjennom universitet- eller høgskolesystemet.Morten Ree (16.10.2007)
Fugleobservatør
Hei, viss jeg ser en keiserørn f.eks, hvem er det jeg skal kontakte for å rapportere dette, evt. få noen til å stadfeste det? Hva heter jobben til en reiser og bekrefter/tar bilde av fugleobserveringer?
L. (13.10.2007)
Svar:
Hvis du ser sjeldne fugler kan du kontakte fylkesavdeling eller nærmeste lokallag til Norsk Ornitologisk Forening. Oversikt over dette finnes på vår hjemmeside www.birdlife.no.
For deg som hører til Rogaland kan du gå inn på;
http://fugler.net/nofrog/ , der finner du også oversikt over de fire lokallagene i fylket, Stavanger, Jæren, Haugalandet og Dalane.
Når det gjelder keiserørn så er dette en meget sjelden fugl og er observert kun en gang i Norge, det var i år ved Lista i ditt hjemfylke.Morten Ree (16.10.2007)
hønsehauk
vi har ein skog ca 150meter frå huset vårt kan hønsehauken hekke der ????? (-:
K. (13.10.2007)
Svar:
Hønsehauken vil ha ganske store sammenhengende skogsområder med til dels gammel skog, helst med mye bartrær. Den kan ofte ha reiret sitt ganske nær folk, og den hekker i utkanten av flere byer i Norge, ettersom det der vil være mye kråke, duer og stokkender som den kan leve av.
Les mer om hønsehauken her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=82Morten Ree (16.10.2007)
Kjøttmeiser.
1. hvordan er lokke lyden til kjøttmeisen?
2.hvor lenge må ein fugle kasse til kjøttmeiser stå før di lager reir?
3. hvordan kan man ta et bilde av kjøttmeisen?
4. er kjøttmeisene fredet fugler?
5. er der tamme kjøttmeiser på karmøy?
6. hva liker kjøttmeis og blåmeis best å spise av det folk gir dem? (brød smuler, solsikkefrø, meise blanding.)
J. (13.10.2007)
Svar:
1) Sangen kan beskrives slik: tu-ti-tu-ti eller titi-tu-titi-tu. Hør sangen her: http://fuglar.no/galleri/lyder.php
2) Hvis du vil ha kjøttmeis i kassen så må det helst henge den opp senest i mars. Den starter reirbygging og egglegging tidligere enn de andre meisene, ofte i midten av april.
3) Enkleste å gjøre ved foringsplassen. Heng opp noen meiseboller og legg deg på lur med kamera. Husk at fotografering ved fuglekasse/reir kan virke forstyrrende på fuglene, så fremt du ikke gjør det raskt og ikke bruker noe lang tid.
4) Vi bruker å si det slik at i utgangspunktet er alle fugler i Norge er fredet, men noen har jakttid! Kjøttmeisa er fredet hele året.
5) Hvis man gir fuglene mat gjennom lang tid så kan de bli så vant oss mennesker at de blir lite redd. Men flere av de andre meiseartene er mindre redd enn kjøttmeisa, som ofte er ganske forsiktig.
6) Meisene er glad i solsikkefrø og fett (meiseboller, talg, usaltet matfett). Men de spiser også gjerne brødsmuler og korn. Husk at ikke alle fuglene klarer å få av skallet på solsikkefrøet og brødsmuler er fint å bruke til fòring.Morten Ree (16.10.2007)
Spørsmål:
Hei.
Jeg lurte bare på hvordan man temmer dvergpapegøyer?
Jeg har hørt at det er veldig vanskelig.
Jeg håper du kan hjelpe meg!
L. (12.10.2007)
Svar:
Norsk Ornitologisk Forening arbeider for å bevare livskraftige bestander av alle viltlevende fuglearter. Derfor er ditt spørsmål litt på siden av hva vi driver med, men du kan gå inn på nedenstående link:
http://www.123hjemmeside.dk/Jarlesfugleoppdrett/6189821Morten Ree (16.10.2007)
Lange trekk
Hva er de lengste trekk registrert av trekkfugler?
N.N (14.10.2007)
Svar:
Det er rødnebbterna som har det lengste kjente trekket av alle fugler. Noen av disse kan reise helt fra sine nordligste hekkeområder i de Arktiske strøk (Svalbard/Jan Mayen) og til utenfor sørlige Afrika og i Antarktis. Altså nesten fra "pol til pol", en distanse opp mot 17500 kilometer hver vei. Av andre langtrekkere så kan vi nevne svalene våre og tårnseileren som har tilhold i det sørlige Afrika på vinteren, en distanse på rundt 10000 kilometer hver vei.
Morten Ree (16.10.2007)
fuler i fjæra
hei. lurte på om du kunne si noe om de vanligste fulene som lever i fjæra og hva de lever av og hvordan de er tilpasset miljøet.
takk.
E.A.N. (10.10.2007)
Svar:
Mange fugler bruker fjæreområdene, spesielt i forbindelse med fugletrekket. Da kan det være store flokker som finner mat spesielt i de fjærområdene hvor det er svært langgrunnt. Tusener av vadefugler; brushane, heilo, myrsniper, rødstilk med flere kan da bruke disse områdene, før de trekker videre inn i fjellområdene(vår) eller er på tur til Afrika (høst). Mengder av kråker og måker er også på pletten når godsakene i fjæra åpenbares. Ellers så er arter som tjeld, sandlo, steinvender, fjæreplytt, rødstilk, storspove, småspove, strandsnipe, hegre, stokkand, linerle m.fl. flittige brukere av fjæra. Disse spiser da insekter, mark, krepsdyr, snegler, og annet småkryp som lett finnes når sjøen trekker seg tilbake. Det er spesielt vadefuglene som bruker slike områder og de er tilpasset dette ved å ha relativt lange bein og et langt spisst nebb. Jeg anbefaler at du går inn på Norsk Fugleatlas som ligger ut på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening og Fuglevennen(http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/)og leser mer om de aktuelle artene der.
Morten Ree (16.10.2007)
Kasse for kvinand
Jeg har hengt ut noen kasser for kvinand i år og har hatt en hengende fra tidligere. Her har jeg hatt kvinand, selv om avstand til nærmeste innsjø er ganske lang. Nå lurer jeg på om det er noe i veien for å henge disse kassene ganske tett (50-100 meter) eller om kvinanda har stort revir.
T.H.M. (15.10.2007)
Svar:
Kvinandkasser kan du henge 50-100 m unna hverandre. Du KAN få and i flere kasser, men også ulike arter i kassene (f. eks. laksand, kvinand og perleugle). Ender kan hekke opptil 1 km eller lenger unna vann - det sier noe om at de kan ha problemer med å finne egnede reirhull. Heng gjerne kassene nær vann, men la det være minst 25-50 m til vannet - det hindrer at f. eks. ugleunger faller i vannet når de forlater kassene. Husk å legge inn et 10-15 cm lag med stubbeflis i bunnen av ande- og uglekassene.
Roar Solheim (15.10.2007)
skjære
Hei!
Dette året har det vært mer skjære rundt huset, og på byggefeltet. Vi har ikke fulglebrett stående ute. Hva er det som gjør at skjæra trekker ned rundt byggefelt og er blitt så menneskekjær? Hva kan gjøres for å få de unna huset?
M. (10.10.2007)
Svar:
Skjæra har alltid vært der mennesket er. Du treffer ikke skjærer ute i marka, de er helt tilknyttet menneskene og dens utbredelse følger landets bebyggelse. Den skravler og bråker en del, den tar noen egg og fugleunger, og kan forsyne seg grovt fra foringsplassene, derfor er det mange som ikke liker fuglen. Men se på den, den er en av våre absolutt vakreste fugler, kledd i sort og hvitt, med en metallglinsende farge i sollyset.
Hvis man ikke legger ut mat til fuglene, unngår kompost og søppel, hugger ned tuntre og andre busker, så vil nok skjærene ikke trives så godt, men den er på et vis en del av menneskes hverdag.
Det at man legger godt merke til dem på ettersommeren og utover høsten er driver å lærer opp sine ungekull og vil ofte telle en 6-8 fugler.Morten Ree (15.10.2007)
Fugl i fjellet
Hei!
Håper du kan hjelpe oss. Vi har nylig observert en fugleart på fjellet i Hallingdal, mellom Ål og Geilo. Først trodde vi det var en nøtteskrike, men den ser annerledes ut. Det er også en del nøtteskriker i området, og vi har også observert dem samme sted. Fuglene vi har sett er på størrelse med nøtteskrike, muligens litt større. Har brunsvart hette, brunlig kropp, litt blålig skjær over bakre vinge, men ikke som på vanlig nøtteskrike. Hodet har en "rundere" form. De gangene vi så dem, kom de alltid to og to, og kom ganske nært hytta.
Har dessverre ikke bilde, eller særlig bedre beskrivelse. Har du noen ide?
T. (10.10.2007)
Svar:
Sannsynligvis er det nøtteskrikas nære slektning lavskrike dere har sett. Den er jevnt brungrå med mørkere hode. Svært lite sky og kan nesten spise av hånden, den har lydløs flukt. Lavskrika liker seg best i gammel barskog, men det er mulig dere har det rundt eller nær hytta? Det som ikke stemte helt var din beskrivelse av blålig skjær på vingen. Lavskrika har orangebrunt skjær i vingen og tydelig oransje ytre stjertfjærnå når man ser den bakfra i flukt.
Se bilde og les om lavskrika her:
http://www.miljolare.no/data/ut/bildearkiv/index.php?or_id=3974&bi_id=948&gruppe=2379
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=111Morten Ree (15.10.2007)
Lyder av norske fuglearter
Finnes det gratis nettssteder(alt. betalingssider)som har et større register av fuglelyder? Dette hadde vært interessant å visst og veldig greit i arbeidet med å få stadfestet ideer om hvike arter man har hørt selv.
R.H. (10.10.2007)
Svar:
På hjemmesiden til Norsk Ornitologisk Forenings avdeling i Hordaland finner du opptak av ca. 300 fuglelyder. Alle er små og kjapt nedlastbare MP3-filer. Her er linken: http://fuglar.no/galleri/lyder.php
Morten Ree (15.10.2007)
hvA HETER SPETTENEN
HVA ER DET SPETTENE HETER?
N.N (10.10.2007)
Svar:
I Norge finnes åtte spettearter. Disse er : grønnspett, gråspett, svartspett, flaggspett, dvergspett, hvitryggspett, tretåspett og vendehals. Det som kjennetegner spettene er at de har to tær vendt forover og to tær vendt bakover, bortsett fra tretåspetten som har bare tre tær. Alle hakkespetter har kraftig nebb som den hakker på trærne med, både for å hakke hullrom til sine egg, men også til å lete fram insekter med. Vendehalsen er ulik de andre spettene ettersom den har et spinkelt nebb og er ikke i stand til å hakke ut eget hull til rede, men den bruker ofte et gammelt flaggspetthull i stedet. Vår største hakkespett er svartspetten (48cm) mens dvergspetten er minst (16cm).
Les mer om spettene i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/Morten Ree (15.10.2007)
Oppførsel
Hvis man kommer nær fuglefamilien når ungene er klekket ut og går og beiter på bakken, kan en av de voksene fuglene pipe og flakse av gårde, og det ser ut som den har brukket vingene. Hva er denne oppførselen god før?
H. (10.10.2007)
Svar:
Denne adferden er typisk for mange fugler som legger sitt rede rett på bakken. De gjør dette for å lede oppmerksomheten bort fra reiret med egg eller unger. Hvis det f.eks. kommer en rev, så spiller den voksne fuglen skadet med å dra en vinge etter seg og samtidig fjerne seg lengst mulig unna reiret, dermed tror reven at det her blir et lett måltid og overser reiret og begynner å forfølge den "skadde" fuglen som etter hvert plutselig flyr avgårde. Dermed berger den sine egg og unger og reven blir lurt trill rundt.
Morten Ree (15.10.2007)
Hei
Strandsnipa.
hvor mange egg legger strandsnipa?
Og hva spiser den?
Er strandsnipa en trekk fugl.
Eventuelt andre interesante opplysninger.
M. (09.10.2007)
Svar:
Strandsnipa legger 4 egg. Den lever av insekter og annet småkryp. Den er utbredt langs elver og innsjøer over hele landet. Strandsnipa trekker helt til Afrika om vinteren, den trekker ut av Norge i juli-september og kommer tilbake i mai.
Les mer om strandsnipe i Norsk Fuglatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=193Morten Ree (15.10.2007)
fjellet
hva slags dyr kan du finne på fjellet? trenger mange svar.
R.S. (09.10.2007)
Svar:
I fjellet er det mindre dyr enn i skogen og langs kysten, dette på grunn av at det er mye kaldere klima, og en lang hard vinter.
I fjellet kan du treffe på lemen og forskjellige typer mus og spissmus. Enkelte år kan det være voldsomt mange av disse, det er såkalte "smågnagerår", eller lemenår/musår som noen sier.
I slike år så trives snømusa og røyskatten, som lever av disse smågnagerne.
Ellers finnes mye hare og rødrev, mens den sjeldne fjellreven er vanskelig å treffe ettersom den er nesten utryddet i Norge.
Reinsdyret er et typisk fjelldyr, mange steder er det såkalt tamrein, som samene eier, men vi har også villrein (Hardangervidda, Dovrefjell og Rørosvidda).
Av våre store rovdyr så er jerven den som holder til mest i fjellet.
Om sommeren er det også masse fugler i fjellene våre. Heipiplerka er den vanligste av dem alle. Om vinteren er det ikke mye fugl, men rypa er der hele året.
Les mer om og se bilder av fjellets dyreliv her:
http://www.bio.uio.no/finse/db05-courses/internet/html/docs/PattedyIifjelletNinaHolmengen.pdfMorten Ree (15.10.2007)