Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 488 til 29 512 av totalt 49 959 spørsmål «forrige neste»
Mating av fugl
Hei! Jeg fant en fortumlet liten løvsanger langs veikanten. Jeg tok den med hjem og matet den, den virket mye kvikkere dagen etterpå så jeg prøvde å slippe den ut. Problemet er at den ikke kan fly. Det er en unge og det kan se ut som fjærdrakten ikke er særlig utviklet, vingene er spinkle. Jeg tok den med inn igjen etter noen timer og har til nå foret den med mark og maur. Jeg tenker at dersom jeg har den hjemme og mater den i et par uker så vil dette muligens hjelpe? Jeg lurer derfor på hvor mye og hva jeg bør mate den med?
H.M.K. (04.08.2016)
Svar:
Ikke lett å vurdere fuglens alder uten bilde av den. Løvsangere spiser mest små insekter og larver, ikke meitemark, og hvis du forer den med mark, må nok markene deles opp i mindre biter. Fuglen kan ha kollidert med bil. Da er det ikke mulig å si sikkert hva slags skader den kan ha fått. Du må bare se hvordan det går. Den kan komme seg, eller plutselig bare dø.
Roar Solheim (04.08.2016)
Gul fugl på Skinnskattberget
Hei! Vi fikk se denne gule fuglen på en sykkeltur sist lørdag over Skinnskattberget. Den satt rolig på en grein i minst 5 minutter slik at vi fikk tatt bilder. Vi hørte først noen litt hese lyder som minnet om pipingen fra de fuktige skivebremsene våre. Kunne virke som fugle ble forstyrret da vi kom. Da vi var ferdige å fotografere fuglen som satt på greinen ca 10 meter unna, gikk det ca. 5 min til den kom flyvende over oss veldig nær, samtidig som den laget de samme lydene. Jeg tenkte at den ville beskytte et territorium. Under vingene var den litt rød og svart i tillegg til gul.Vingespennet var ca. 50 cm.
Først tenkte vi at dette kunne være en slags papegøye som hadde rømt, men på grunn av oppførselen og virker det som en villfugl.
Håper dere kan finne ut hva slags fugl dette kan ha vært.
E.Ø.J. (03.08.2016)
Svar:
Dette ER en papegøye, trolig en halsbåndparakitt. Det har tidligere vært slike på rømmen i Norge, men i tillegg har arten spredt seg nordover i Europa, og i dag finnes enkelte hekkende helt nord til Hamburg! Det KAN derfor være en fugl som opprinnelig er vill!
Roar Solheim (03.08.2016)
er det lov å slå ned reiret
Hi, jeg jobber på en firma. Og vi har to ung fugler - svelge på firma, og sjeffen min vil slå ned reiret. Jeg tror at det er ikke lov å gjøre det før de unge fugler er bort
Takk for svar
D.D. (03.08.2016)
Svar:
Nei, jeg tror nok fugleungene må få lov til å forlate reiret først.
Roar Solheim (03.08.2016)
Ender
Hva spiser ender?
E. (03.08.2016)
Svar:
Det kommer asn på hvilken andeart det er snakk om. Hvis du er ute etter mat for tamender, må du spørre tamfuglholdere.
Roar Solheim (03.08.2016)
Høne og hane
Hvordan ser man forskjell på biorama høner/ haner når de er 2 uker gamle?
N.N (03.08.2016)
Svar:
Det må du spørre hønseholdere om.
Roar Solheim (03.08.2016)
Dvergfalk??
Er dette en dvergfalk? Den ble sett i Jotunheimen i sommer
L.H.N. (03.08.2016)
Svar:
Nei, dette er nok en tårnfalk pga den lange stjerten.
Roar Solheim (03.08.2016)
Juvenil terne
Hei.
Så denne ternen ved Østensjøvannet i Oslo i dag. Er usikker på om det er en makrellterne eller en rødnebbterne. Vingene får meg til å tenke at det er en rødnebbterne.
E. (02.08.2016)
Svar:
Det er svært vanskelig å skille ungfugler av makrell- og rødnebbterne. I henhold til bilder i fuglebøker KAN dette se ut som en ung rødnebbterne, men jeg tør ikke trekke noen sikker konklusjon.
Roar Solheim (03.08.2016)
Sebrafink
Hvordan ser man forskjell på gutt og jente sebrafink
N.N (03.08.2016)
Svar:
Hannen har oransje kinnflekk og rødt felt med hvite prikker på kroppssidene under vingen. Dette mangler hos hunnen.
Roar Solheim (03.08.2016)
Artsbestemt en larve
I Steinberg barnehage har vi funnet en larve og lurer på hva slags insekt den blir til?
N.I.B. (03.08.2016)
Svar:
"Piggen" på bakparten av larven sier at dette er en tusmørkesvermerlarve. Denne larven blir til en furusvermer.
Roar Solheim (03.08.2016)
Skogsdue fløy inn i vindu
En skogsdue, som ble jaget av skjærer, fløy inn i vinduet i dag og fikk seg en skikkelig trøkk og landet i gresset. Etterhvert kviknet duen litt til og "rullet" seg inn i tujahekken. Jeg sjekket ut etterhvert om den hadde fløyet, men den er fremdeles i hekken - etter 12 timer. Jeg får ikke tak i den - hekken er "helt tett". Hva skal jeg gjøre? Det er vanskelig å se om den er skadet.
G.B. (02.08.2016)
Svar:
La den være i fred. Den har trolig fått en kraftig hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller så dør den, og du kan ikke gjøre noe fra eller til med det.
Roar Solheim (02.08.2016)
fugleflokk
I 2 dgr har jeg sett store flokker med "spurveflokker" i skogkanten hvor det er løvtrær. Når de flyr er undervingen nesten gjennomsiktig grå. I kikkerten ser jeg de er gråbrune og underkroppen er spraglete med grå stripe midt under. Hvilken fugl kan det være??
B.R.H. (02.08.2016)
Svar:
Dessverre vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen, men sannsynligvis en av finkefuglene.
Roar Solheim (02.08.2016)
Stillits
Når kommer stillitsene?
N.N (02.08.2016)
Svar:
De er her hele året, men besøker fuglebrett helst om vinteren.
Roar Solheim (02.08.2016)
Skarv
Fikk besøk av denne på hytta på Kåveland i dag. Virket utrolig tam og hold seg ved terrassen 1 time. Vi kunne gå helt bort til den. Trodde den var skadet men den fløy elegant videre. Senere ble den observert ved strand, like tam. Går ut fra at Storskarv ung. Er den skadet/ syk?
N.N (02.08.2016)
Svar:
Den er neppe skadet, bare ung og uerfaren. Det er en storskarv.
Roar Solheim (02.08.2016)
Hva slags fugler er dette?
Observert i Totak / Telemark: Stor ( som kråke), svart overside, hvitt/ lyst bryst og nedover. Gult litt langt nebb. Sitter i et tre hele kvelden/natten ( 5 stk), svømmer og dykker på dagen.
N.N (02.08.2016)
Svar:
Mistenker at dette kan være unge storskarver - men de er betraktelig større enn kråker.
Roar Solheim (02.08.2016)
Dueskitt
Kom til vår leilighet i Åre Sverige og fant store mengder dueskitt på verandaen,samt 4 duer som fløy til og fra. Det så ut som to voksne og to store flyvedyktige kyllinger. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at det var et reir under takoverhenget på verandaen med to små kyllinger i. Vanskelig å si hvor gamle de er,men de har både dun og fjær. Vi ønsker å fjerne reiret da vi ikke kan benytte verandaen. Finnes det en grei måte å fjerne reiret på? Det er sannsynligvis skogsduer.
K.F. (01.08.2016)
Svar:
Når dueungene har forlatt reiret, kmå dere stenge av slik at duene ikke kan komme til å bygge eller hekke på stedet flere ganger. Noen av skadedyrfirmaene kan kanskje ha utstyr som kan holde duer unna (oppstiggende piggbørster mm).
Roar Solheim (02.08.2016)
Hva slags egg er dette?
fant et rede på bakken i blåbærskogen i hallingdal. Ligner litt på måke egg, men har ikke sett måker der oppe. lurer på hvilken Fugl dette er.
Y. (02.08.2016)
Svar:
Dette er et vadefuglegg. Det kan stamme fra en strandsnipe.
Roar Solheim (02.08.2016)
Hva slags fugl?
Hei!
Var oppe på Gaustadtoppen på søndag og så en flokk gråspurvliknende fugler der oppe - ca 8 stk. Lurer på hva slags fugler dette er? Håper dere kan hjelpe meg.
Vennlig hilsen Gudmund K.
N.N (01.08.2016)
Svar:
Litt vanskelig ut i fra denne beskrivelsen uten bilde, men sannsynligvis en eller annen liten finkefugl.
Roar Solheim (01.08.2016)
Mating og hakking Måker
Takk for raskt svar. Ref. mitt spørsmål angående måke unger i atrium, vet du hvorfor de voksne hakker barna i hode? De voksne ser ut til også å hakke hverandre i hodet, hva er begrunnelsen for den type oppførsel? Hvis ungene vil klare å fly ut derfra om en uke (de har allerede vært der i ca 2 uker) så tenker jeg kanskje at det er bedre å mate dem litt? Kan vi gi dem kattemat tørr og våt, eller anbefaler du noe annet?
L.H. (01.08.2016)
Svar:
Det KAN hende at det er konkurranse mellom ulike måkefamilier, slik at hakkingen skjer mot andre måkers unger, men ikke alltid helt enkelt å vite hvorfor ulik oppførsel skjer. Måkeunger kan fores med bløt kattemat, de er altetere og kan spise det meste.
Roar Solheim (01.08.2016)
Måsunge
Har en måseunge som har gått her i borettslaget i over en måned. Blir ofte jaget da den gjør i fra seg overalt, når er den flygedyktig ? Ser ikke ut som mora bryr seg med å mate den lenger
A. (01.08.2016)
Svar:
De voksne mater den nok fremdeles, selv om du ikke ser dette. Måkeunger skal være flyvedyktige etter omkring 1 måned.
Roar Solheim (01.08.2016)
Måker/måse
Hvor lenge ligger måsen på reiret? Vi har ei måsemor som ligger på 4/5 uka, og vi er litt bekymret for helsetilstanden hennes. Vi har ikke sett en make.
L.L. (01.08.2016)
Svar:
Måker ruger ikke lenger enn 4 uker, så hvis rugingen varer mer enn 5 uker, er eggene ubefruktet. Da vil den til slutt oppgi rugingen.
Roar Solheim (01.08.2016)
Måkeunger i atirum på skolen
Hei, det er 8 måkeunger som er i atriet (firkantet uteområde i midten av skolebygget) Disse ser ut til å kunne fly, men ikke høyt nok til at de kommer seg ut av atriet, (ca 10 meter høyt) de flyr kun ca 1 meter opp. Noen av disse ungene blir hakket i hodet av voksne måker, uten at vi skjønner hvorfor. Vi tenker på å fore dem, eventuelt prøve å få dem ut av atriet. Kan dere råde oss?
L.H. (01.08.2016)
Svar:
Det bør kunne gå bra å flytte dem på utsiden av bygningen hvis de er så store at de nå prøver å fly. Ellers bør de klare å fly ut selv i løpet av en ukes tid eller så.
Roar Solheim (01.08.2016)
forlatte sangsvaneunger
Har observert fire sangsvaneunger som har vært uten foreldre en ukes tid. Er dette normal adferd hos svaner, eller må vi regne med at noe har skjedd med foreldrene?
I.H. (01.08.2016)
Svar:
Dette høres uvanlig ut. Som regel lar ikke svaner ungene være alene, så det spørs om noe kan ha skjedd med de voksne.
Roar Solheim (01.08.2016)
Vedr. vart hvit fluesnapper.
Hei.
I en av mine fuglekasser der svart hvitfluesnapper etablerte seg, registere jeg at etter jeg trodde de hadde flyttet ut
12 egg. For å være helt sikker ventet jeg 14 dager. De samme kalde eggene lå forsatt der.
Knuste et par av eggene for deg fant jeg døde fuglunger.
Kan svart hvit fluesnapper legg 12 egg.
Hilsen
Rolf Ivar Lind
N.N (01.08.2016)
Svar:
Nei, det har jeg aldri hørt om. Største kull pleier å være opp mot 8 egg. Her er det trolig 2 hunner som har verpet i samme kasse, og så har det gått galt.
Roar Solheim (01.08.2016)
Blå fugl
Vi har sett en blå liten fugl som har sittet ved elvekanten de siste dagene.
Liten fugl med litt spiss nebb.
Flyr frem og tilbake over en stor bekk.
G.W. (31.07.2016)
Svar:
Du har nok sett en isfugl!
Roar Solheim (31.07.2016)
Fange en fugl med hendene.
Jeg har ved to anledninger fanget fugler som har fløyet inn i huset med hendene ved å rolig nærme meg fuglen mens jeg snakker lavt og rolig til den og til slutt kan legge hendene rundt fuglen og bære den ut. Første gang hadde to skjærer fløyet inn og satt i vinduskarmen. Rolig bar jeg ut først den ene, så den andre. Neste gang var det en flaggspett og jeg lykkes med samme metode. Fuglene var friske og fløy av sted. Mulig at de var ungfugler. De var ikke agressive. Er dette vanlig? Blir de beroliget av stemmen? Skjærene skakket på hodet og tydelig lyttet. Artig å vite om denne adferden kan forklares.
L.N. (31.07.2016)
Svar:
Nei. Det viktigste er at du har beveget deg rolig slik at du ikke har skremt dem opp mer, for i utgangspunktet er nok slike fugler vettskremt, og forsøker å sitte i ro. Hvis man da buser på dem, vil de fare opp, fly omkring, og kanskje kollidere med et vindu fra innsiden, i verste fall med døden til følge.
Roar Solheim (31.07.2016)