Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 29 490 til 29 514 av totalt 49 973 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fjær er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fjæra ble funnet på ei myr i Sør-Trøndelag. Hekker traner og forskjellige ender på myra.

Ø. (06.08.2016)

Svar:

Umulig å si av to grunner. 1: du har fotografert den fra undersiden og ikke oversiden. 2: det mangler en målestokk som kan si hvor stor den er.

Roar Solheim (07.08.2016)


#Sykdom og skader

Liten fugl med diare

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Fant en liten fugl i bilveien. Den klarte ikke å flytte på seg og lå så å si helt stille.
Tok den med meg hjem, lurer på hvilken rase det er? Den rører ikke så mye på seg, ser ut som den har litt problemer med den ene vingen sin, den har verken spist eller drukket noe siden jeg tok den inn. Tror den fortsatt er baby? Den har diare og gjør fra seg en god del, hva kan jeg gjøre ang. Diarene til fuglen?

N.N (07.08.2016)

Svar:

Dette ser ut til æ være en ung svarthvit fluesnapper. Ikke godt å si om den har fått indre skader, og det eneste du kan gjøre er å se om den kommer seg eller plutselig dør.

Roar Solheim (07.08.2016)


#Sykdom og skader

Skadet fugl

Hvordan kan man hjelpe en skadet fugl uten å avlive den

H.B. (07.08.2016)

Svar:

Det er det umulig å besvare generelt, fordi det alltid avhenger av hva slags skade fuglen har blitt påført.

Roar Solheim (07.08.2016)


#Diverse

Rypesnare

Har lyst til og sette opp noen rypesnarer til vinteren.
Må man ha noen form for jaktkurs for dette?

T.S. (07.08.2016)

Svar:

Dette må du sjekke med Miljødirektoratet. Men anbefaler sterkt at du ikke stjeler ryper fra de som virkelig trenger denne maten, nemlig kongeørn, jaktfalk og snøugle (for å nevne noen). Rypebestandene har gått kraftig tilbake, og enhver form for jakt og fangst av ryper er egentlig et unødvendig mattyveri!

Roar Solheim (07.08.2016)


#Diverse

Svart hvit fluesnapper

Hei. Jeg lurer på hvor i Norge man kan finne svart hvit fluesnapper? Jeg har hytte på fjellet i vågå kommune rett under tregrensa. Finnes den der?

M.M. (04.08.2016)

Svar:

Finnes over det meste av landet: se denne siden: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9625&vis=kart

Under tregrensa burde du kunne få den som kassehekker.

Roar Solheim (04.08.2016)


#Diverse

Skjære uten halefjer

hei,jeg er 13 og har funnet en skjære i nærområde som ser litt mobbet ut.Den har en flekk rundt øye uten pels/fjær og med bare to halefjær. ser ut som de andre var revet ut eller noe.Da jeg stoppet opp forran den hoppet den bare rundt meg og var ikke serlig opplagt på å fly. Noen dager tidligere fløy den ikke når nabobarn bare var en meter fra. Måtte jage den ut av bilveien når det kom en bil! Hva kan dette være? Er det normalt? Og bør jeg ta den med hjem? (redd for hva foreldre vil si hvis jeg tar den med)
(03.08.16 17:15)

K.D. (03.08.2016)

Svar:

Det kan være en ung fugl, eller en skjære som er skadet. Vanskelig å vurdere uten et bilde av fuglen. Dersom den klarer å hoppe omkring på egen hånd, er det som regel best å la den være for seg selv.

Roar Solheim (04.08.2016)


#Økologi og atferd

Kråka tar egg og unger fra måkepar

Vi har i flere år nå hatt et måkepar som har hekket på garasjetaket vårt. De er fredelige og bråker ikke når vi går til og fra. I år har det hengt minst ei kråke rundt i hekketida. Den tok først ett av eggene og deretter tok den den ene ungen som ble klekket ut. Også i andre runde gikk det galt. Kråka greier simpelthen å lure måken som ligger på reiret til å fly opp for å delta i jaginga. Den gjør en kjapp unnamanøver og plukker med seg byttet. Er det noen mulighet for å holde kråka på avstand?

Å.F. (03.08.2016)

Svar:

Ikke helt lett. Dette er del av den naturlige orden, og kråkefugler (og også måker) spiser en del egg fra andre arter.

Roar Solheim (04.08.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bandittøyne i Nansenparken på Forenebu

Hei, vi så flere fugler i Nansenparken på Fornebu i går som hadde bandittøyne, mørk hodeskalp, mørke vinger, nebb og hale, gulrødrustbrun mage og hvit understjert, veldg tydelig når de flyr. Utfra fugleboka var vi inne på steinskvett, buskskvett og vannpipelerke. Men utfra deres statistikk om ringmerking tror jeg mer på Tornskate. Hva tror dere?

H.M. (03.08.2016)

Svar:

På Fornebu er både buskskvett, steinskvett og tornskate mulige arter. Ikke mulig å si så mye mer ut i fra din beskrivelse, dessverre.

Roar Solheim (04.08.2016)


#Diverse

Utsira

Jeg blir 60 år i februar og har lyst å feire dagen på Utsira. Er det for tidlig å se rikt fugleliv i februar. Når på våren anbefaler du å reise dit?

B.K.S.A.Å. (03.08.2016)

Svar:

Tror ikke det er mye annet enn sjøfugler å se på Utsira i februar. Vanligvis er høsten den beste tiden for å oppleve masse fugl, og spesielt hvis en ser etter sjeldne rariteter.

Roar Solheim (04.08.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

snipe

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
jeg tok et bilde av denne lille snipa i Børgefjell nasjonalpark på 970 m.o.h nylig og er usikker på om det er temmnic snipe eller dvergsnipe. kan dere hjelpe meg med dette.

S. (04.08.2016)

Svar:

Dette er en temmincksnipe.

Roar Solheim (04.08.2016)


#Diverse

Bør jeg avlive min undulat?

Jeg har hatt min undulat veldig lenge nå, og nå som jeg begynner det nye skoleåret starter vil jeg ikke lenger ha tid til å passe på/gi undulaten min den oppmerksomhet den trenger. Jeg vil ikke at den skal sitte inne i et stilt hus nesten hele dagen med tanke på at jeg har kontor i et annet rom enn det undulaten er i.

N.N (04.08.2016)

Svar:

Undulater må du søke råd hos burfuglfolk om.

Roar Solheim (04.08.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvordan finner trosten meitemarken? er det ved syn,lukt eller hørsel.

N.N (04.08.2016)

Svar:

Den SER marken bevege seg, det er derfor den skakker på hodet (fordi øynene sitter på siden av hodet).

Roar Solheim (04.08.2016)


#Sykdom og skader

Mating av fugl

Hei! Jeg fant en fortumlet liten løvsanger langs veikanten. Jeg tok den med hjem og matet den, den virket mye kvikkere dagen etterpå så jeg prøvde å slippe den ut. Problemet er at den ikke kan fly. Det er en unge og det kan se ut som fjærdrakten ikke er særlig utviklet, vingene er spinkle. Jeg tok den med inn igjen etter noen timer og har til nå foret den med mark og maur. Jeg tenker at dersom jeg har den hjemme og mater den i et par uker så vil dette muligens hjelpe? Jeg lurer derfor på hvor mye og hva jeg bør mate den med?

H.M.K. (04.08.2016)

Svar:

Ikke lett å vurdere fuglens alder uten bilde av den. Løvsangere spiser mest små insekter og larver, ikke meitemark, og hvis du forer den med mark, må nok markene deles opp i mindre biter. Fuglen kan ha kollidert med bil. Da er det ikke mulig å si sikkert hva slags skader den kan ha fått. Du må bare se hvordan det går. Den kan komme seg, eller plutselig bare dø.

Roar Solheim (04.08.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gul fugl på Skinnskattberget

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi fikk se denne gule fuglen på en sykkeltur sist lørdag over Skinnskattberget. Den satt rolig på en grein i minst 5 minutter slik at vi fikk tatt bilder. Vi hørte først noen litt hese lyder som minnet om pipingen fra de fuktige skivebremsene våre. Kunne virke som fugle ble forstyrret da vi kom. Da vi var ferdige å fotografere fuglen som satt på greinen ca 10 meter unna, gikk det ca. 5 min til den kom flyvende over oss veldig nær, samtidig som den laget de samme lydene. Jeg tenkte at den ville beskytte et territorium. Under vingene var den litt rød og svart i tillegg til gul.Vingespennet var ca. 50 cm.

Først tenkte vi at dette kunne være en slags papegøye som hadde rømt, men på grunn av oppførselen og virker det som en villfugl.

Håper dere kan finne ut hva slags fugl dette kan ha vært.

E.Ø.J. (03.08.2016)

Svar:

Dette ER en papegøye, trolig en halsbåndparakitt. Det har tidligere vært slike på rømmen i Norge, men i tillegg har arten spredt seg nordover i Europa, og i dag finnes enkelte hekkende helt nord til Hamburg! Det KAN derfor være en fugl som opprinnelig er vill!

Roar Solheim (03.08.2016)


#Diverse

er det lov å slå ned reiret

Hi, jeg jobber på en firma. Og vi har to ung fugler - svelge på firma, og sjeffen min vil slå ned reiret. Jeg tror at det er ikke lov å gjøre det før de unge fugler er bort

Takk for svar

D.D. (03.08.2016)

Svar:

Nei, jeg tror nok fugleungene må få lov til å forlate reiret først.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Diverse

Ender

Hva spiser ender?

E. (03.08.2016)

Svar:

Det kommer asn på hvilken andeart det er snakk om. Hvis du er ute etter mat for tamender, må du spørre tamfuglholdere.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Diverse

Høne og hane

Hvordan ser man forskjell på biorama høner/ haner når de er 2 uker gamle?

N.N (03.08.2016)

Svar:

Det må du spørre hønseholdere om.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergfalk??

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en dvergfalk? Den ble sett i Jotunheimen i sommer

L.H.N. (03.08.2016)

Svar:

Nei, dette er nok en tårnfalk pga den lange stjerten.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Juvenil terne

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Så denne ternen ved Østensjøvannet i Oslo i dag. Er usikker på om det er en makrellterne eller en rødnebbterne. Vingene får meg til å tenke at det er en rødnebbterne.

E. (02.08.2016)

Svar:

Det er svært vanskelig å skille ungfugler av makrell- og rødnebbterne. I henhold til bilder i fuglebøker KAN dette se ut som en ung rødnebbterne, men jeg tør ikke trekke noen sikker konklusjon.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sebrafink

Hvordan ser man forskjell på gutt og jente sebrafink

N.N (03.08.2016)

Svar:

Hannen har oransje kinnflekk og rødt felt med hvite prikker på kroppssidene under vingen. Dette mangler hos hunnen.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Diverse

Artsbestemt en larve

Bilde vedlagt spørsmålet

I Steinberg barnehage har vi funnet en larve og lurer på hva slags insekt den blir til?

N.I.B. (03.08.2016)

Svar:

"Piggen" på bakparten av larven sier at dette er en tusmørkesvermerlarve. Denne larven blir til en furusvermer.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Sykdom og skader

Skogsdue fløy inn i vindu

En skogsdue, som ble jaget av skjærer, fløy inn i vinduet i dag og fikk seg en skikkelig trøkk og landet i gresset. Etterhvert kviknet duen litt til og "rullet" seg inn i tujahekken. Jeg sjekket ut etterhvert om den hadde fløyet, men den er fremdeles i hekken - etter 12 timer. Jeg får ikke tak i den - hekken er "helt tett". Hva skal jeg gjøre? Det er vanskelig å se om den er skadet.

G.B. (02.08.2016)

Svar:

La den være i fred. Den har trolig fått en kraftig hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller så dør den, og du kan ikke gjøre noe fra eller til med det.

Roar Solheim (02.08.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugleflokk

I 2 dgr har jeg sett store flokker med "spurveflokker" i skogkanten hvor det er løvtrær. Når de flyr er undervingen nesten gjennomsiktig grå. I kikkerten ser jeg de er gråbrune og underkroppen er spraglete med grå stripe midt under. Hvilken fugl kan det være??

B.R.H. (02.08.2016)

Svar:

Dessverre vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen, men sannsynligvis en av finkefuglene.

Roar Solheim (02.08.2016)


#Økologi og atferd

Stillits

Når kommer stillitsene?

N.N (02.08.2016)

Svar:

De er her hele året, men besøker fuglebrett helst om vinteren.

Roar Solheim (02.08.2016)


#Økologi og atferd

Skarv

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk besøk av denne på hytta på Kåveland i dag. Virket utrolig tam og hold seg ved terrassen 1 time. Vi kunne gå helt bort til den. Trodde den var skadet men den fløy elegant videre. Senere ble den observert ved strand, like tam. Går ut fra at Storskarv ung. Er den skadet/ syk?

N.N (02.08.2016)

Svar:

Den er neppe skadet, bare ung og uerfaren. Det er en storskarv.

Roar Solheim (02.08.2016)

««første 29 490 - 29 514 av 49 973 siste»»