Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 523 til 29 547 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
spørsmål til fiskeørns atferd
Bivånet i dag en hendelse i Stavern. Legger først merke til en flokk med måker som flyr omkring på himmelen. Blant måkene ser jeg plutselig en større fugl, og etter å ha hentet kikkerten konstaterer jeg at det må være en fiskeørn. Måkene var tydelig oppskjørtede over fiskeørnas nærvær, men jeg har et spørsmål til ørnas atferd: Den fløy omkring, men plutselig "stoppet den opp" i noen sekunder, stod helt stille i lufta og flakset med vingene før den igjen fløy rundt. Dette skjedde flere ganger inntil den forsvant. Er dette normal oppførsel, og hvilken hensikt hadde det?
J.M. (04.08.2016)
Svar:
Ja, dette er normal fiskeørnadferd. Fiskeørna "stiller" i lufta når den får øye på noe som kan være en fisk, og holder seg over stedet slik at den kan sjekke ut om fisken er noe den kan stupe ned på eller ikke.
Roar Solheim (07.08.2016)
Skarvunge?
Vi har akkurat feriert på sørlandet. Den siste dagen besøkte denne flotte fuglen oss. Den hadde en litt rar atferd. Dvs. den gikk på asfalten mellom rorbuene og var ikke særlig engstelig. Senere på kvelden kom til til rorbua vi bodde i og spiste opp makrellen vi skulle spise til kvelds.Synes det ligner en skarvunge. Den virket litt forvirret, vi så den svømte et lite stykke. Så kom til opp på land igjen og ruslet rundt på asfalten.Den var ganske liten, men vi så ingen foreldre. Er dette en normal atferd for fuglunger?
K.B. (04.08.2016)
Svar:
Kan du sende et bilde av fuglen, så kan den bestemmes. Skarv bruker ikke oppføre seg slik du beskriver.
Roar Solheim (07.08.2016)
fugl som stiller
Jeg vet at noen fugler stiller: Tårnfalk + Fjellvåk + Fiskeørn.I Skåne (Mølle ved Kullenberga) i forrige uke så jeg en fugl som var i størrelse mellom Tårnfalk og Fiskeørn som stillet. Kan det være Pilgrimsfalk?
S. (04.08.2016)
Svar:
Nei, vandrefalken gjør ikke dette.
Roar Solheim (07.08.2016)
Svart gås
Hei har en gås oss meg som jeg først trodde var en skarv,men når jeg så nærmere ligner den på en gås.Den svømmer i tjernet mitt og liker seg tydeligvis i vann.Den er like svart som en skarv,finner ingen gås som samsvarer med dette? Med vennlig hilsen Jens Fortun.
J.F. (05.08.2016)
Svar:
Det spørs om du har fått besøk av en rømt tamfugl, kanskje en moskusand.
Roar Solheim (07.08.2016)
Hauk
Er det mulig å se om det er hønse eller spurvehauk ?
E.D. (04.08.2016)
Svar:
Dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (07.08.2016)
Hauk.
Kan hauken ta med seg en stor pekingand?
G.S. (04.08.2016)
Svar:
En hønsehauk kan nok klare å avlive en slik and, men kan ikke lette med den. Hvis den dreper en slik stor and, må den spise av dern på stedet.
Roar Solheim (07.08.2016)
Storskarv
Har idag observert 2 storskarv på ett lite tjern rett foran hytta vår, som ligger på 850 moh i vågsli telemark. Fuglene svømte, dykket i tjernet i ca 10 min. før de lettet og fløy vestover. Har aldri sett skarv her oppe før, troddde de mest var en kystfugl. Er det vanlig at de trekker så langt inn i landet ?
G.K. (07.08.2016)
Svar:
Ja, storskarv kan dukke opp nesten hvor som helst i ferskvann i innlandet.
Roar Solheim (07.08.2016)
hauk
Er det mulig å se om dette er spurv eller hønse hauk?
Tror det er en av ungene.
E.D. (04.08.2016)
Svar:
Her mangler bilde, så spørsmålet kan ikke besvares.
Roar Solheim (07.08.2016)
Er dette en møller?
Jeg så denne i tett blandingsskog ved Viksfjord (Larvik) 27/7-16. Er dette en møller unge?
K.S.B. (04.08.2016)
Svar:
Ja, dette ser ut som ern ung møller.
Roar Solheim (07.08.2016)
Takpapp
Er det lurt og ha kjørepapp/takpapp på uglekassene?
Gjør det noe for uglene?
T. (04.08.2016)
Svar:
Det er alltid en fordel å spikre takpapp på taken av fuglekassene, da varer de lenger. Fuglene bryr seg ikke om hva som er på utsiden av kassene.
Roar Solheim (07.08.2016)
Fiskeørn?
Hei!
Trodde dette først var en fiskeørn men den er veldig mørk til å være det. Bildene er tatt på lang avstand så kvaliteten er ikke på topp. Tatt 4.8.16 ved Eidangerfjorden i Porsgrunn
Ø.U. (06.08.2016)
Svar:
Dette er en vepsevåk.
Roar Solheim (07.08.2016)
Hva er dette?
Lurer på om dette er en hybrid med lirype og f.eks. orrfugle (eller jerpe, pga toppen på hodet)? Tatt 7. juni på Reinøy i Karlsøy kommune. Oppfattet den for mørk (for lite hvitt) og kompakt til å være vanlig lirype.
A.K.G. (06.08.2016)
Svar:
Dette er en helt ordinær lirype hunn.
Roar Solheim (07.08.2016)
Kva slags fugl?
Fuglen det gjeld har eg sett både på sjøen og fjellet.
Den har brune og kvite fargar og spisse vengetuppar. Den flyg med kjappe vengeslag rett over vass-skorpa. På fjellet har eg nyss sett den symjande på eit vatn i nærleiken av hytta mi. Lyden den lagar er skarp og korte lydar. Eg har diverre ikkje bilete av den, den er veldig sky. Einaste gongen eg har sett den på nært hald var då den sat attmed maken sin som var blitt påkøyrd av ein bil?på fjellet. Området på fjellet ligg påca.900 m.o.h.
B.B.G. (06.08.2016)
Svar:
Dette høres mest ut som svømmesnipe.
Roar Solheim (07.08.2016)
Hvilken fjær er dette?
Fjæra ble funnet på ei myr i Sør-Trøndelag. Hekker traner og forskjellige ender på myra.
Ø. (06.08.2016)
Svar:
Umulig å si av to grunner. 1: du har fotografert den fra undersiden og ikke oversiden. 2: det mangler en målestokk som kan si hvor stor den er.
Roar Solheim (07.08.2016)
Liten fugl med diare
Hei,
Fant en liten fugl i bilveien. Den klarte ikke å flytte på seg og lå så å si helt stille.
Tok den med meg hjem, lurer på hvilken rase det er? Den rører ikke så mye på seg, ser ut som den har litt problemer med den ene vingen sin, den har verken spist eller drukket noe siden jeg tok den inn. Tror den fortsatt er baby? Den har diare og gjør fra seg en god del, hva kan jeg gjøre ang. Diarene til fuglen?
N.N (07.08.2016)
Svar:
Dette ser ut til æ være en ung svarthvit fluesnapper. Ikke godt å si om den har fått indre skader, og det eneste du kan gjøre er å se om den kommer seg eller plutselig dør.
Roar Solheim (07.08.2016)
Skadet fugl
Hvordan kan man hjelpe en skadet fugl uten å avlive den
H.B. (07.08.2016)
Svar:
Det er det umulig å besvare generelt, fordi det alltid avhenger av hva slags skade fuglen har blitt påført.
Roar Solheim (07.08.2016)
Rypesnare
Har lyst til og sette opp noen rypesnarer til vinteren.
Må man ha noen form for jaktkurs for dette?
T.S. (07.08.2016)
Svar:
Dette må du sjekke med Miljødirektoratet. Men anbefaler sterkt at du ikke stjeler ryper fra de som virkelig trenger denne maten, nemlig kongeørn, jaktfalk og snøugle (for å nevne noen). Rypebestandene har gått kraftig tilbake, og enhver form for jakt og fangst av ryper er egentlig et unødvendig mattyveri!
Roar Solheim (07.08.2016)
Svart hvit fluesnapper
Hei. Jeg lurer på hvor i Norge man kan finne svart hvit fluesnapper? Jeg har hytte på fjellet i vågå kommune rett under tregrensa. Finnes den der?
M.M. (04.08.2016)
Svar:
Finnes over det meste av landet: se denne siden: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9625&vis=kart
Under tregrensa burde du kunne få den som kassehekker.Roar Solheim (04.08.2016)
Skjære uten halefjer
hei,jeg er 13 og har funnet en skjære i nærområde som ser litt mobbet ut.Den har en flekk rundt øye uten pels/fjær og med bare to halefjær. ser ut som de andre var revet ut eller noe.Da jeg stoppet opp forran den hoppet den bare rundt meg og var ikke serlig opplagt på å fly. Noen dager tidligere fløy den ikke når nabobarn bare var en meter fra. Måtte jage den ut av bilveien når det kom en bil! Hva kan dette være? Er det normalt? Og bør jeg ta den med hjem? (redd for hva foreldre vil si hvis jeg tar den med)
(03.08.16 17:15)
K.D. (03.08.2016)
Svar:
Det kan være en ung fugl, eller en skjære som er skadet. Vanskelig å vurdere uten et bilde av fuglen. Dersom den klarer å hoppe omkring på egen hånd, er det som regel best å la den være for seg selv.
Roar Solheim (04.08.2016)
Kråka tar egg og unger fra måkepar
Vi har i flere år nå hatt et måkepar som har hekket på garasjetaket vårt. De er fredelige og bråker ikke når vi går til og fra. I år har det hengt minst ei kråke rundt i hekketida. Den tok først ett av eggene og deretter tok den den ene ungen som ble klekket ut. Også i andre runde gikk det galt. Kråka greier simpelthen å lure måken som ligger på reiret til å fly opp for å delta i jaginga. Den gjør en kjapp unnamanøver og plukker med seg byttet. Er det noen mulighet for å holde kråka på avstand?
Å.F. (03.08.2016)
Svar:
Ikke helt lett. Dette er del av den naturlige orden, og kråkefugler (og også måker) spiser en del egg fra andre arter.
Roar Solheim (04.08.2016)
Bandittøyne i Nansenparken på Forenebu
Hei, vi så flere fugler i Nansenparken på Fornebu i går som hadde bandittøyne, mørk hodeskalp, mørke vinger, nebb og hale, gulrødrustbrun mage og hvit understjert, veldg tydelig når de flyr. Utfra fugleboka var vi inne på steinskvett, buskskvett og vannpipelerke. Men utfra deres statistikk om ringmerking tror jeg mer på Tornskate. Hva tror dere?
H.M. (03.08.2016)
Svar:
På Fornebu er både buskskvett, steinskvett og tornskate mulige arter. Ikke mulig å si så mye mer ut i fra din beskrivelse, dessverre.
Roar Solheim (04.08.2016)
Utsira
Jeg blir 60 år i februar og har lyst å feire dagen på Utsira. Er det for tidlig å se rikt fugleliv i februar. Når på våren anbefaler du å reise dit?
B.K.S.A.Å. (03.08.2016)
Svar:
Tror ikke det er mye annet enn sjøfugler å se på Utsira i februar. Vanligvis er høsten den beste tiden for å oppleve masse fugl, og spesielt hvis en ser etter sjeldne rariteter.
Roar Solheim (04.08.2016)
snipe
Hei.
jeg tok et bilde av denne lille snipa i Børgefjell nasjonalpark på 970 m.o.h nylig og er usikker på om det er temmnic snipe eller dvergsnipe. kan dere hjelpe meg med dette.
S. (04.08.2016)
Svar:
Dette er en temmincksnipe.
Roar Solheim (04.08.2016)
Bør jeg avlive min undulat?
Jeg har hatt min undulat veldig lenge nå, og nå som jeg begynner det nye skoleåret starter vil jeg ikke lenger ha tid til å passe på/gi undulaten min den oppmerksomhet den trenger. Jeg vil ikke at den skal sitte inne i et stilt hus nesten hele dagen med tanke på at jeg har kontor i et annet rom enn det undulaten er i.
N.N (04.08.2016)
Svar:
Undulater må du søke råd hos burfuglfolk om.
Roar Solheim (04.08.2016)
Spørsmål:
hvordan finner trosten meitemarken? er det ved syn,lukt eller hørsel.
N.N (04.08.2016)
Svar:
Den SER marken bevege seg, det er derfor den skakker på hodet (fordi øynene sitter på siden av hodet).
Roar Solheim (04.08.2016)