Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 707 til 29 731 av totalt 50 265 spørsmål «forrige neste»
Skadet fugl
Vi fant en liten fugl midt i veien. Den har nok blitt påkjørt. Den beveget seg nesten ikke, og det ser ut som den kan ha skadet en vinge. Vi tok den med hjem og prøver nå å se om den kommer seg. Den har ikke spist eller drukket noe på 7 timer siden vi fant den. Hva slags fugl er det? Og hva burde vi fore den med?
B. (15.08.2016)
Svar:
Dette ser ut som en piplerke (litt dårlig bilde). Hvis den har fått indre skader, er det stor mulighet for at den dør innen 1-2 dager. Gi den ro, vann og tilgang på mat (prøv fine kakesmuler) og se om den kommer seg.
Roar Solheim (15.08.2016)
Er dette ein fugl med fjør-genfeil?
Eg hoppa litt til då eg såg denne fuglen fly rundt inne i djup foreskog i Skåbu i Oppland ca 680 moh.Skjønte ikkje kva det kunne vera.Er det noko som liknar på albinisme inne i bildet her?Den er vel ca 16 cm stor vil eg tru.Heldt seg på same plass i fleire timar.Kan minna om ein raudstrupe i kropp og oppførsel.
B.A. (15.08.2016)
Svar:
Ja, det ser slik ut. Det ser ut til at det kan dreie seg om en rødstrupe. Uvanlig lys over det hele.
Roar Solheim (15.08.2016)
Toppskarv eller storskarv
Er dette en toppskarv eller storskarv? Bildet er tatt på Hornøya i Finnmark 15 juli. Jeg tror det er toppskarv, men den har jo ingen topp.
N.N (15.08.2016)
Svar:
Toppskarvene mister toppen litt ut i hekketiden, så dette er fremdeles toppskarv.
Roar Solheim (15.08.2016)
Kattugle
Hadde et spørsmål for nokre dager sidan ang. trafikkollidert ugle.Sender nytt bilde av vingen. Er dette en årsunge eller en vaksenfugl? Det er vel å håpe det er en årsunge då revirhannen er viktigere?
E.F. (15.08.2016)
Svar:
Dette er en ungfugl fra i år. Er den ivaretatt? Hvor i landet er dette? Legg den evt. i fryseboks da den har vitenskapelig verdi.
Roar Solheim (15.08.2016)
Gåsetrekk
I natt så og hørte jeg et gåsetrekk. Det må da være altfor tidlig? Bor i Stjørdal.
A. (15.08.2016)
Svar:
Nei, ikke for grågjessene. På grunn av jakt starter de trekket så tidlig som mulig.
Roar Solheim (15.08.2016)
hvilken fugl
Hei. Kan du ut ifra dette dårlige bilde se hvilken fugl dette er.? Den var i en elv på Bjorli i Oppland. Ca 5-600moh. Den var ivrig på å dykke etter fisk. Fant ikke noe som lignet i fugleboken som lignet .
Ø. (15.08.2016)
Svar:
Ja. Dette er en ung storskarv.
Roar Solheim (15.08.2016)
havre
Hva skjer om en blander havre og solsikkefrø?
Har pleid og gjort det men blir skeptisk i tidligere innlegg.
S. (15.08.2016)
Svar:
Solsikkefrø er mye mer energirike enn havre. Når du blander i samme automat, vil fuglene gjerne kaste ut havren for å få tak i solsikkefrøene. Dette blir det mye søl og nedfall på bakken av, og det er ikke alle steder at dette er like populært.
Roar Solheim (15.08.2016)
Kjøttmeis
Hei ! Hva har kommer det av at denne kjøttmeisen har fått maske ?
E.H. (15.08.2016)
Svar:
Denne har en sykdom som kalles fuglekopper. De får bylleutvekster på hodet hvor fjærene mangler. Uvisst om den kan overleve i lengden. Slike blir gjerne tatt av bl. a. spurvehauk.
Roar Solheim (15.08.2016)
Hvilken and?
Hei,så dette andeparet(?)ved Akerselva.Finner dem ikke i fugleboka mi. Kropp nesten like stor som Canadagås. Har dere forslag til art?
P.K. (15.08.2016)
Svar:
Ser ut som at dette kan være en moskusand - rømt tamfugl.
Roar Solheim (15.08.2016)
småfugl i vinduskarmen
I vår ble jeg vekket om natta av kjøttmeis i vinduskarmen som jeg forsto sanket materiell til redet. Dette fortsatte de med hele våren. Den siste uken har jeg derimot bli vekket av spurver. Jeg har vinduet på vanlig luftestilling, og blir vekket i 09-10 tiden av flere spurver som kommer inn i vinduet og romsterer bak persiennen. Det virker ikke som de gjør noe spesielt der, bare kommer inn....tripper litt fram og tilbake i vinduet, så flyr de ut igjen. Er dette vanlig hos spurver, at de oppsøker innsiden av vinduer? Kanskje de ser etter insekter? Nå har jeg fuglematstasjonen kanskje en 10 meter fra soveromsvinduet, så det er også endel fugler i hagen.
A. (11.08.2016)
Svar:
Dette høres litt uvanlig ut, men det er ikke mulig å gi noen generell forklaring på oppførselen akkurat hos deg.
Roar Solheim (14.08.2016)
skjærpiplerke
Hvordan skiller jeg en 1K skjærp.lerke fra en 2K+ ?
Finnes det sikre parameter ?
Jeg er ringmerker og sliter med piplerkene.
Ø.W. (12.08.2016)
Svar:
Kontakt Natur og Fritid (NOF-butikken) og spør etter den mest oppdaterte litteraturen på feltet.
Roar Solheim (14.08.2016)
Duepar tok over Skjærereir
Hei
Utenfor kjøkkenvinduet mitt, ca 20 meter unna står en ca 10 meter høy og tett hagefuru. Her har det vært et skjærereir i mange år og det har vært om lag 10 skjærer på meste som har holdt til rundt treet og området.
I våres la jeg merke til et duepar som satt i bjørka ca 20 meter unna og holdt øye med skjærene. En dag fløy dueparet inn i furua og jagde skjærene og tok så over reiret. Her har de nå klekket gjennom sesongen og har nå forlatt reiret.
Legger merke til at skjærene nå oftere er innom og av og til flyr de inn og bruker litt tid inne i sitt gamle reir.
Er det ikke slik at duer alltid vender tilbake til opprinnelig reir? Er det foreldrene som vender tilbake, eller er det årets kull?
Hva vil utspille seg til kommende vår når skjærene nå ser ut til å ta tilbake tapt område?
Ser frem til ditt svar da dette er en artig og helt ny observasjon for meg.
Med vennlig hilsen
Bjørn Ingvar Brønlund
B.I.B. (10.08.2016)
Svar:
Her vet jeg ikke svaret, så i dette tilfellet må du bare følge med å se hva som hender neste vår.
Roar Solheim (14.08.2016)
Spørsmål:
Hei.
Vedr. mat som tilbud til ville småfugler.
Forer daglig med solikkefrø, forholdsvis store korn for de minste fuglene, derfor ønsker jeg også for å gi en god variasjon, å blande med korn av havre. Men det synes vanskelig å få fatt i denne kornsorten.
1. Vil dette være en god blanding? 2. Hvor kan eventuelt havrekorn fås kjøpt i sekker?
Med vennlig hilsen fra Hans Magne Fjørtoft 12. august 2016.
H.M.F. (12.08.2016)
Svar:
Havre bør IKKE blandes med solsikkefrø, men tilbys fra en egen frøautomat. Prøv Felleskjøpet - de bør vite hvordan dette kan skaffes.
Roar Solheim (14.08.2016)
Så en skade måkeunge
Så en skadet måseunge som gikk rundt i et borettslag i sted. Den ene vingen lå nedenfor kroppen mens den gikk. På et tidspunkt tok den vingen opp og la den "vanlig"inntil kroppen, men den falt fort ned igjen. Ingen voksne måker var i nærheten, heller ikke når jeg bare var noen meter fra ungen. Hva bør gjøres?
M. (11.08.2016)
Svar:
Dersom ungen ikke kan fly, kan den evt. fanges inn og fores i fangenskap 2-3 uker til vingeskaden kanskje leges.
Roar Solheim (14.08.2016)
Trost og robotklipper
Vi har nettopp innstallert robotgressklipper som holder gresset på sommerhuset på Ørland nede. Nå i august har det begynt å lande flokker av trost på plenen. Det er nytt og hyggelig, og de ser ikke ut til å la seg skremme av klipperen. Det vi lurer på er hva trosten er ute etter. Er det gress-skudd eller insekter? Kan det være at robotgressklippere kan bedre forholdene for fuglene før den lange reisen?
I.S. (14.08.2016)
Svar:
Når klipperen kutter gresset, kan det være skadde, døde eller blottlagte insekter som trostene er ute etter.
Roar Solheim (14.08.2016)
Fasan
Er det lurt å begynne å fore/legge ut mat til Fasanene rundt oss? Og hva spiser de. Og hvor vil de bli servert?
N.N (09.08.2016)
Svar:
Fasaner spiser korn, hønsefor eller knust mais. De bør fores fra forautomat som står nær bakken, slik at de kan stå på bakken og plukke maten.
Roar Solheim (14.08.2016)
Irriterende fuglelyder på kveld og natt
Hei! Lytt til vedlagt fil. De lager et lurveleven hver eneste kveld/natt nå om dagen. Er heller ikke lettskremte, men får ikke sett de. Vi bor nær skogen og har ikke naboer rundt oss. Er det ugleunger eller noe?
T.H. (10.08.2016)
Svar:
Dette er kattugleunger som tigger om mat. Trolig flytter de seg noe unna etter hvert, så lydene burde ikke vedvare så lenge.
Roar Solheim (14.08.2016)
Styrtregn og vind/ustabilt vær og klimaendringer
Kan uforutsatt vær, vind og klimaendringer virke inn på hekkingen til troster og andre fuglearter som hekker nær bebyggelse? Trostene har vel kull 2 nå.
Er svært bekymret for rede i hekken utenfor huset, mye styrtregn og vind (Rogaland 13 august 2016)
I.M.V. (13.08.2016)
Svar:
Endringer i klima og værtype har helt klart innvirkning på fuglenes hekkeresultat. I fjor var våren sen, fuktig og kald, og mange spurvefugler fikk ikke fram unger fordi de ikke fant nok insekter.
Roar Solheim (14.08.2016)
Spørsmål:
Hva kan jeg fore en tjeld med? Fant den helt utmattet, men finner ingen ytre skader. Er selv veterinær.
N.N (12.08.2016)
Svar:
Tjeld spiser meitemark, innholdet av strandsnegler og skjell.
Roar Solheim (14.08.2016)
Spørsmål:
hvordan får måseungne mat
N.N (14.08.2016)
Svar:
De mates av sine foreldre til de kan fly og fange maten selv.
Roar Solheim (14.08.2016)
Katten har tatt en liten spurv
Hei,katten min kom inn men en liten spurv,først trodde jeg den var død,men det var den ikke. Etter nøye undersøkelse så ser det ut som om begge vingene funker,begge bena funker og den er i live men veldig redd. Den har ett åpent kjøtt sår som blør,men ikke alvorlig mye på magen ca 1-1.5 cm fremfor den venstre vingen. Har renset såret og tatt vare på fuglen for nå. Kan den overleve eller burde jeg gi opp?? Kan jeg forbinde såret sånn at det blir litt press på det?? Fuglen er trett og lar seg håndtere uten noe problem.
G. (14.08.2016)
Svar:
Så lenge du har renset såret, er det lite annet du kan gjøre enn å gi den beskyttelse, vann og mat. Dersom den spiser selv, er det bare å ta tiden til hjelp, og se om den kommer seg, eller dør av skadene.
Roar Solheim (14.08.2016)
Stillits?
Mistenker at jeg så en stillits i Stavanger. Hvor sannsynlig er dette? Den satt i en kornåker.
N.N (11.08.2016)
Svar:
Det er nok svært sannsynlig, for stillitsen har økt kraftig i utbredelse de senere årene.
Roar Solheim (14.08.2016)
stokkand i rar fjær drakt
Hva har skjedd.
H.K. (09.08.2016)
Svar:
Dette kan kanskje være krysning mellom stokkand og en hvit tamand. Det er MANGE slike uvanlig fargede, stokkandlignende ender rundt omkring.
Roar Solheim (14.08.2016)
Denne anda spiser rips bær
Har noen dager sett ender som er og forsyner seg av ripsbær
I hagen.Finner den ikke i fugleboka,og lurer på hva denne kalles?
R. (09.08.2016)
Svar:
Dette er trolig en krysning mellom stokkand og tamme ender (som er avarter av stokkand).,
Roar Solheim (14.08.2016)
Hubro
Hvor gammel kan en hubro bli
N.N (09.08.2016)
Svar:
Kanskje opp mot 20-25 år hvis den er flink til å jakte og unngå farer.
Roar Solheim (14.08.2016)