Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 631 til 29 655 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
Mating av duer i parker
N.N (31.08.2016)
Svar:
.. Og hva er spørsmålet???
Roar Solheim (01.09.2016)
Hvilken fugl er det vi hører?
Hei!
Jeg bor i et hus som ligger for seg selv i en skog i Fana i Bergen. Jeg og sønnen min har flere ganger moret oss over en pussig lyd som kommer fra trærne. Jeg lastet ned appen "kvitre", og lytter igjennom alle lydene. Vi kom frem til at det elt klart måtte være dverghornugle, basert på lyden. Da vi skulle lese mer om den på wiki leser vi at denne bare er registrert observert i Norge 3 ganger. Har du forslag til andre fugler som lager et lignende karakteristisk ul, eller kan det faktisk være denne vi har her? Vi har sett ugler fly forbi et par andre ganger, men klarer ikke å merke oss farge eller størrelse. Er det i såfall noe vi kan gjøre for å lokke den nærmere og eventuelt få tatt et bilde av den? Hilsen veldig lite fuglekyndig, men likevel interessert.
A.B. (31.08.2016)
Svar:
Det er garantert IKKE dverghornugle du hører! Det beste er om du klarer å få gjort opptak av lydene slik at det er mulig å lytte på dem for andre fuglekjennere. Forsøk f. eks å ta opp lyd med mobiltelefonen.
Roar Solheim (01.09.2016)
Våk?
Hei! Legger ved et nytt bilde av det du tror er en våk (jeg trodde det var en hauk). Klarer du ut fra dette bildet og si noe sikkert?
N.N (31.08.2016)
Svar:
Ja. Nåe er det tydelig en fjellvåk pga stjerten.
Roar Solheim (31.08.2016)
fugl med hjernerystelse
Hvilken fugl er dette? Den fløy på vinduet nettopp og vinglet lenge. Vi tok den inn i varmen og håper at den kommer seg så vi kan sleppe den ut igjen. Gjør vi riktig?
M. (31.08.2016)
Svar:
Dette er en ung måltrost, og dere har gjort helt riktig - gi fuglen beskyttelse til den kommer til hektene igjen.
Roar Solheim (31.08.2016)
Ringtrost
Hvor hekker ringtrosten?
T.O. (31.08.2016)
Svar:
Den hekker i øvre del av skog og vierbeltet mot høyfjellet. På Vestlandet kan den hekke helt ned mot kysten. Du finner den typisk i heiområder med einerkratt her og der.
Roar Solheim (31.08.2016)
rugde
Er det lov og jakte rugde på høsttrekket?
O. (31.08.2016)
Svar:
Henvend deg til Miljødirektoratet med dette spørsmål.
Roar Solheim (31.08.2016)
Hønsehauk?
Hei! Trenger hjelp til artsbestemmelse av denne fuglen. Fikk sett den ovenfra når den fløy, den hadde hvite stjertfjær med svarte tupper. På størrelse med ei kråke. Ung hønsehauk, kanskje?
N.N (30.08.2016)
Svar:
Dette er ikke en hauk, men en våk. Mistenker at det er en fjellvåk, men bildevinkelen gjør det vanskelig å si sikkert.
Roar Solheim (31.08.2016)
ugler
Trekker spurveugla/ perleugla på høsten?
N.N (31.08.2016)
Svar:
De kan flytte på seg dersom det er lite gnagere å finne. I gode museår er de mer eller mindre stasjonære.
Roar Solheim (31.08.2016)
Fjær
Er dette en uglefjær. Funnet på Mydland i Egersund komune i Rogaland.
S.B. (31.08.2016)
Svar:
Nei. Dette er en fjær fra ei rugde.
Roar Solheim (31.08.2016)
Spørsmål:
hvor mange egg legger en frosk
M. (31.08.2016)
Svar:
Har ikke noe med fugl å gjøre!
Roar Solheim (31.08.2016)
gjøken
Har ikke hørt gjøken i år
N.N (31.08.2016)
Svar:
Vi merker oss det. Du stiller forøvrig ikke noe spørsmål.
Roar Solheim (31.08.2016)
Det å mate småfugler fra terrasse - Kjøttmeis
Tenkte jeg skulle høre med dere om flg, for noen måneder siden fikk vi plutselig besøk av en kjøttmeis i vår stue, han/hun fikk tydelig smaken av våre nøtter fra nøttefabrikken. Var daglig innom inntil han ble så husvarm at han ikke ryddet opp etter seg. Vi flyttet da matskålen ut på terrassen siden vi syntes det var veldig hyggelig med besøk, etterhvert kom han/hun med ungene sine. De satt på gelendret og skrek etter mere mat. Dette har resultert med at vår nabo i første etg har reagert, vi fikk plutselig en dag en lapp på vår dør (slik kommuniserer vår nabo) der hun skriver at det ikke er tillatt å mate fugler og dyr på terrassen, da fuglemat kan tiltrekke skadedyr som rotter og mus. Hun referer til husordensreglene i sameie. Etter dialog med styreformann stilte han seg meget undrende om dette. Han kjente ikke til at det ikke er lov å gi mat til småfuglene. Men, vil likevel sikkerhetstille meg om det er noe i dette. Er det tilfelle at det kan tiltrekke seg rotter og mus? Vi andre naboer synes det er veldig hyggelig med småfuglene. Hva mener dere? har hun et poeng? Takk for svar
T.J. (30.08.2016)
Svar:
Det er overdrevent at fugleforing tiltrekker seg smågnagere, men dersom slike allerede finnes på stedet, så forsyner de seg gjerne av det som måtte falle på bakken. Der folk har slike engstelser kan det lønne seg å fore med meiseboller, halve kokosnøtter og fett i metallnett. Da sitter fuglene på maten og hakker i seg småbiter uten å søle frø ned på bakken. Dette bør kunne tilfredsstille de som lider av gnagerfobi.
Roar Solheim (30.08.2016)
Gråmåke
Hei,
Vi bor ved indre Oslofjord og har i 10 år hatt en husmåke som vi mater. Den sitter dels i vinduskarmen, men følger oss når vi bader eller er utpå og fisker. Ulempen er at vi aldri kan gå fra noe spiselig ute. Den forsyner seg grådig. (Wenche Myhre omtalte noe tilsvarende i Vi over seksti for noen mnd. siden). Det konkrete spørsmålet er hvorfor den med ulike mellomrom legger fra seg et eggformet oppgulp på verandarekkverket. Vi lurer kanskje på om han/hun har en unge som noen ganger befinner seg i nærheten, men oppgulpet forsvinner ikke, så det ser ikke ut som om det er beregnet på ungen. Hva er det da? Takknemlig for svar.
Hilsen ektepar på Snarøya
D.B. (30.08.2016)
Svar:
Nei, måker, lik kråkefugler, gulper ofte opp ufordøyelige rester i maten. Hvis de spiser korn, inneholder bollene mye av dette. Spiser de krabber, kan du se slike boller fulle av krabbeklør og -føtter.
Roar Solheim (30.08.2016)
Mat til viper
Hva spiser viper?
G. (30.08.2016)
Svar:
De spiser meitemark, insekter og virvelløse småkryp som de plukker på jorder og i våtmarker.
Roar Solheim (30.08.2016)
Toppmeis
Er toppmeis en standfugl?
R. (30.08.2016)
Svar:
Ja, det er sjeldent å finne toppmeis utenfor dens faste tilholdssteder.
Roar Solheim (30.08.2016)
Rypejakt
Er jo mer rovfugl på heiene enn matfugl !!
På tide og redusere litt??
N.N (30.08.2016)
Svar:
Du kunne kanskje signere dette innlegget???
Det er heller for mange jegere som stjeler maten fra den viltlevende faunaen, som faktisk er avhengig av disse fuglene som vinterkost. Tenk litt på det. Vi MÅ jo ikke spise ryper.Roar Solheim (30.08.2016)
Hva slag snipe er dette
Lurer på den kva slag "snipe" den til høyre.
Sitter i lag med en Strand Snipe ? !
N.N (30.08.2016)
Svar:
Til venstre en strandsniupe, til høyre en sandløper.
Roar Solheim (30.08.2016)
sidensvanser
Når tid kan man forvente i høst og se sidensvanserflokker i Farsund kommune?
Hvis man plukker rognebær nå og fryser ned, tror du det er en mulighet og få dem på forringsbrettet til vinteren?
S. (30.08.2016)
Svar:
Det er det umulig å besvare, for sidensvansene ankomst varierer fra år til år avhengig av hvor mye bær de finner langs trekkruta. Det er en god ide å fryse ned rognebær for å kunne fore dem når de lokale bærforekomstene begynner å avta.
Roar Solheim (30.08.2016)
Hvilken vadefugl?
Hei!
Hvilken vadefugl er dette? Bildet er tatt i Varangerfjorden nå i helga.
N.N (29.08.2016)
Svar:
Dette er en sandløper.
Roar Solheim (30.08.2016)
Fuglekasse til vipe
Hei det er mange viper på jordet mitt så jeg lurte på om jeg burde lage fuglekasser til de? Eventuelt hva slags fuglekasse? Finnes det noen mål på de?
G. (29.08.2016)
Svar:
Vipene kan du nok ikke lage hekkeplasser til. Reiret er bare en oppskrapt grop på bakken, så her hjelper det ikke med menneskeskapte innretninger.
Roar Solheim (29.08.2016)
mate ender
hei jeg lurer på hvordan man skal mate ender
V.M.I. (29.08.2016)
Svar:
Forstår ikke helt hva du lurer på, er det HVA du skal gi dem, eller HVORDAN du skal gi dem maten? Hvis det dreier seg om tamender, må du kontakte burfuglholdere. Ville ender kan du fore med brødbiter som du kaster til dem på strandkanten eller på vannet. De spiser også gjerne hønsefor.
Roar Solheim (29.08.2016)
Hvilken fugel er dwtte
Hei.
Vi så en fugel i dag som vi ikke klare å finne ut av. Håper dere har svar.
N.N (29.08.2016)
Svar:
Bildet lar seg ikke forstørre mye, men det ser ut til at du har hatt en ung sandlo på besøk på plenen.
Roar Solheim (29.08.2016)
Helt brun nøttekråke?
På hytta i Gjerstad oppdaget vi en helt brun fugl i dag, i en furu like ved siden av fuglebrettet. Vi har brukt et par timer og søkt på alle slags fugler i Europa, men klarer ikke å finne ut hva vi har sett.
Størrelse og fasong stemmer overens med en Nøttekråke. Men den var helt brun ( lys melkesjokolade). Det var kun et lite parti med litt spraglete, lysere parti under nebbet/halsen. I overgangen fra det spraglete og ned til brunfargen på kroppen kunne det virke som et lyst, tverrgående bånd.
Dessverre rakk vi ikke å få tatt et bilde av fuglen....
T.V. (28.08.2016)
Svar:
Litt vanskelig å finne ut av. Men jeg mistenker at det kanskje er en nøttekråke i slitt drakt. De siste dagene har det nemlig dukket opp en del slike rundt omkring i Agder-fylkene, som invasjonsart akkurat nå.
Roar Solheim (28.08.2016)
Besøk i sommer
Hei
Vi hadde denne fuglen under taket på hytta i Gol i sommer. Hva kan dere være?
J. (28.08.2016)
Svar:
Dette er en ung fugl i trostefuglgruppen (rødstrupe - blåstrupe, rødstjert osv), men jeg har ikke gode nok fugleguider til å si sikkert hvilken av dem det må være. De aller fleste fuglehåndbøker mangler bilder av fuglenes ungedrakter slik som denne. Her er heller ikke stjerten utvokst, slik at man kan få en indikasjon på stjertfarge.
Roar Solheim (28.08.2016)
HVILKE FUGL ER DETTE?
Hei, tok dette bildet, men klarer ikke helt å finne ut hvilke fugl dette egentlig er. Vet du hvilke fugl dette er?
Takk på forhånd.
S.A. (28.08.2016)
Svar:
Dette er en ung storskarv.
Roar Solheim (28.08.2016)