Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 940 til 47 964 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
egg nok en gang
jeg spurte tidligere om nymfeparakitt-hunnen legger egg uten å være befruktet. fant ikke svaret i linken du svarte med..
M. (29.10.2007)
Svar:
Den kan legge egg som ikke er befruktet. Selv om den er alene kan det legges noen egg. Men om hannen er tilstede så trenger ikke eggene å være befruktet, eller at kun noen ikke befruktes. Dette kan blant annet ha sammenheng med kostsammensetning og trivsel.
Her er noen fine sider om nymfeparakitt:
http://www.home.no/oddfridh/Nymfeparakitt.htmlMorten Ree (29.10.2007)
Mating i skog
Det går fryktelig mye frø, 6-8 liter hver annen dag, og hagen fylles med skall. Funderte på å plassere fòringsautomatene i skogen, kanskje i en slags blandingsskog. Er det ok for fuglenes del å flytte på denne årstiden, eller blir de sittende i hagen og vente på mat? Kan man ta seg friheter til å fòre i naturen uten å spørre grunneier? Vil fòringen trekke til seg elg eller andre dyr, som igjen lager problemer for turgåere? Hvor stor er sjansen for at løshunder kan bli smittet av salmonella? Vil det plutselig vrimle av mus og andre gnagere?
T. (29.10.2007)
Svar:
Det er klart du kan flytte fòringen fra hagen til skogen, det gjør ikke noe for fuglene, de streifer likevel rundt omkring i vinterhalvåret. Det blir verre med deg som mister gleden med å ha småfuglene i hagen!!
Ved å flytte fòringsplassen til skogen vil du nok få enda flere fugler, men du vil også kunne få besøk av blant annet elgen, og da går det nok mye frø hvis den skal slikke rent fòringsbrettet hver dag. Du vil også få besøk av mye mus på bakken under fòringsplassen, men det har vel ikke noe å si. Noen problemer for turgåere blir det ikke, elgen vet å trekke unna. Hunder/løshunder snuser på alt og kan nok bli smittet av både det ene og andre, men det kan man ikke tenke på, det finnes jo slike farer over alt. Hvis man skal sette opp fuglekasser og fòringsplasser på annen manns eiendom, så er det å anbefale å snakke med grunneier først.Morten Ree (29.10.2007)
Kivi!
Har hørt at kiviene har fått navnet sitt etter lydene de lager. Ville gjerne hørt hvordan det høres ut :D Har du noen nettsider eller noe hvor jeg kan få hørt det?
T.F. (27.10.2007)
Svar:
Gå inn på linken nedenfor og du finner den som nr. 7 på listen:
http://www.angelfire.com/co/fuzzywassyworld/nzsounds.htmlMorten Ree (29.10.2007)
befruktning av fjærfe
N.N (27.10.2007)
Svar:
Faktasider for dere som driver med hold av hønsefugl finnes på denne linken:
http://www.prydfugler.no/Morten Ree (29.10.2007)
Hei.
Hei.Jeg ville bare si en ting om mine to dvergpapegøyer. Jeg har en gutt og en jente. Jeg er veldig bekymret for gutten. Han pleier hele tiden å klikke på en måte, han skelver og vingene hans blir på en måte helt ødelagte. Nakken hans går nesten rundt og kroppen blir helt baklengst! Når jeg tar han ut av buret for at han skal trene vingene sine,også når han faller skjer det med han, men det skjer også når han er inne i buret. Men jenta er ikke sånn. Håper jeg kan høre fra deg!=)
L. (21.10.2007)
Svar:
Faktasider for våre mest kjente kjæledyr, herunder undulater og papegøyer finnes her:
http://dyrenett.no/no/s/fakta.asp?art=FuglMorten Ree (29.10.2007)
Undulater :)
Jeg vurderer å få meg undulat, og i den anledningen lurer jeg på hva det beste for en undulat er når det kommer til bur og innredning av bur. Jeg har et ganske stort bur fra tidligere, men har veldig lyst å lage det meste selv slik at det blir så "naturlig" som mulig. Da tenkte jeg feks pinner fra trær utendørs, kanskje en plante og sovebur av feks rengjort kokosnøtt? Med andre ord vil jeg bort fra alt som har med plastgjenstander å gjøre. Har du noen tips? Har hørt at undulater er allergisk mot jord, og jeg lurer derfor på om dette er noe jeg burde være oppmerksom på?
Jeg lurer også på om undulater trives alene, eller om de burde ha noen å dele bur med? Går hannundulater med andre hannundulater?
Håper på svar! :)
L. (21.10.2007)
Svar:
Faktasider for våre mest kjente kjæledyr, herunder undulater og papegøyer finnes her:
http://dyrenett.no/no/s/fakta.asp?art=FuglMorten Ree (29.10.2007)
Underlat med syksdomtegn på foten
Hei
vi har underlat som er ca 8 år gammel. nå har han pluteslig fått en stor kul på foten, samt at fargen på huden er blitt mørk lilla. ( han har lite hår på kroppen, det har han hatt siden han var liten). Han vil ikke sitte nede med foten som har kul, han spiser normalt,kvittrer og er ellers ok
Hva feiler det han?
Bør vi avlive han?
Mvh
Trond
T. (19.10.2007)
Svar:
Faktasider for våre mest kjente kjæledyr, herunder undulater og papegøyer finnes her:
http://dyrenett.no/no/s/fakta.asp?art=FuglMorten Ree (29.10.2007)
egg
legger nymfeparakitten egg, selv om hun ikke har en make?
når begynner hun i så fall med det?
M. (26.10.2007)
Svar:
Faktasider for våre mest kjente kjæledyr, herunder undulater og papegøyer finnes her:
http://dyrenett.no/no/s/fakta.asp?art=FuglMorten Ree (29.10.2007)
fasan
jeg har fasaner i fangenskap. den ene høna har hatt kyllinger 1 gang. så la den 21 egg etterpå igjen og rugte lenge men de klekket aldri. også har høna fått en hvit ring runt halsen og den har fått en lang hale og blitt litt bruner, den ligner litt på en hane. Hvorfor har den blitt slik?
N.N (23.10.2007)
Svar:
Det finnes egne foreninger i Norge for dere som driver med tamfugl. På hjemmesidene til Norsk Prydfugl får du sikkert mye bedre svar enn det vi i Fuglevennen kan gi deg. Her er linken: http://www.prydfugler.no
Morten Ree (29.10.2007)
Hvor gammel kan røy og tiur bli?
Hei!
Jeg lurer på hvor gammel orrfugl, røy og tiur kan bli?
Når er de kjønnsmodne?
T.O. (23.10.2007)
Svar:
Når vi skal finne ut eksakt alder på fugler så må vi støtte oss til ringmerkingsmateriale som finnes. Når det gjelder storfugl og orrfugl så er det et svært lite grunnlag, ettersom disse artene svært sjelden blir ringmerket. I følge Norsk Ringmerkingsatlas er høyeste kjente alder for storfugl og orrfugl henholdsvis 3år 4mnd og 5 år 3 mnd. Det er helt opplagt at slike robuste fugler kan oppnå en atskillig høyere alder. Er ganske sikker på at disse fuglene kan bli rundt 15 år gamle, hvis de er heldig og unngår alle de farer disse artene tross alt omgir seg med.
Hunnfuglene orrhøne og røy blir kjønnsmodne etter ett år, mens hannen deltar først i leiken som 2 åringer. Det kan nok gå enda flere år før de får parre seg, ettersom det er hard kamp blant hannene under vårens orreleik og tiurleik.Morten Ree (29.10.2007)
ugler
hei hvor mye tror du en komplett ugle samling koster når de er utstoppet og har papirene på dem?
N.N (26.10.2007)
Svar:
Jeg vet at prisen for å få en ugle utstoppet varierer fra ca. 2000 for den minste av uglene, spurveugle, og opp til ca. 5000 for den største av de, hubro. Hva prisen kan være på en komplett samling vet jeg ikke.
Morten Ree (29.10.2007)
Støy av skjærer og kråker
Hei, de siste årene har det blitt værre og værre, ca kl 04-05 om morgenen begynner de med et veldig bråk og det varer til sent på høsten. Det er umulig å sove samtidig.
De befinner seg også på terassen vår når de skriker.
Vi bor i en blokk med skog utenfor.
O.J.P. (21.10.2007)
Svar:
Mange av våre kråkefugler har en sterk tilknytning til befolkningen. Dette skyldes at de er altetende og at vi mennesker er flinke til å spre rundt oss med "spiselig" søppel. Dette er også noe måkene har funnet ut, og opptrer derfor i store antall i våre byer.
Det kan godt være at den skogen du har utenfor ditt bosted fungerer som en overnattingsplass for kråker fra et stort område. Kråkene har en atferd som gjør at de samler seg i hundrevis, på enkelte plasser tusenvis, for en felles overnatting. Dette er såkalte "kråketing". Det medfører en god del bråk utover morgentimene før de sprer seg utover til sine dagområder.
Det er svært vanskelig å finne metoder som skremmer skjære og kråke. Om man bråker diverse fugleskremsler så er de kloke fugler som raskt finner ut av at dette ikke er farlig, og kan i stedet gå over til kraftig mobbing av skremslet som da vil føre til ytterligere bråk. Du kunne prøvd å kjøpe en såkalt "plasthubro" (selges i sportsbutikker), og plassert på din terasse, så kanskje skjærene ville holdt avstand, men den kan også ha motsatt virkning.Morten Ree (29.10.2007)
Byduer
Vi har noen byduer som har bosatt seg imellom taket og en bjelke på ene terassen. Med tanke på smitte og avføring ønsker vi å få disse fjernet siden jeg det er barn som er veldig mye ute på denne terassen. Hvordan kan man få de fjernet på en skånsom måte? Er det noen man kontakte? Og hva er den beste måten for å få fjernet avføringen som har samlet seg opp?
J.N. (20.10.2007)
Svar:
Viser til linken under fra Folkehelseinstituttet:
http://www.fhi.no/dav/9d6e65659f.pdfMorten Ree (29.10.2007)
hakkespett-skade
Jeg har en hytte i Sogn Hagekoloni. Et stort hull (som håndflata mi) er hakket over en vinduskarm. Helt inn til isolasjonspappen). En nabo har observert en hakkespett i hagen min. Hvorfor er dette skjedd? Kan det være husbukk-larver eller noe sånt i hytteveggen min? Hvis det er det, dør de da når frosten kommer? Det er frost i hytta om vinteren. Hilsen bekymret hytteeier.
B.R.B. (27.10.2007)
Svar:
Årsakene kan være flere. Det kan være for å lage seg en overnattingsplass innom panelet, det kan være insektegg, larver eller insekter i panelet, eller den kan bli narret til å tro at det er noen kryp i veggen p.g.a. statisk elektrisitet.
Vi får 20-30 slike henvendelser hvert år, og vi har laget et eget skriv om spetteskader på bygninger som du finner på denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77Morten Ree (29.10.2007)
Til Norge eller EU med en dvergpapegøye
Hei!
Vi er et par som bor i Paris for tiden. Oppholdet vårt vil vare til sommer neste år, da vi flytter enten til Oslo eller London. Vi vil ta med oss fuglen vår på flyttelasset, men har litt vansker med å finne regler/informasjon når det gjelder reise fra land til land med fugl. Vi vil gjerne vite hvordan vi kan sørge for at reisen blir minst mulig traumatisk for vår lille venn!
S. (28.10.2007)
Svar:
Regler om dette finner du i en forskrift fra Landbruksdepartementet, se denne linken:
http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20040220-0464.html
Du kan også ringe Direktoratet for naturforvaltning på telefon +47 73 58 05 og spørre etter Øystein Størkersen.Morten Ree (29.10.2007)
Spørsmål:
Hvilke dyr og fugler finnes i norske fjellområder?
N.O.M.E. (24.10.2007)
Svar:
I fjellet er det mindre dyr enn i skogen og langs kysten, dette på grunn av at det er mye hardere klima, mindre mat, og en lang kald vinter. Men flere dyr og fuglearter er tilpasset et liv i fjellet og spesielt på sommeren er det mye liv i fjellheimen, men om vinteren er det kun noen få dyr og fugler tilbake.
I fjellet kan du treffe på lemen og forskjellige typer mus og spissmus. Enkelte år kan det være voldsomt mange av disse, det er såkalte "smågnagerår", eller lemenår/musår som noen sier.
I slike år så trives snømusa og røyskatten, som lever av disse smågnagerne.
Ellers finnes mye hare og rødrev, mens den sjeldne fjellreven er vanskelig å treffe ettersom den er nesten utryddet i Norge.
Reinsdyret er et typisk fjelldyr, mange steder er det såkalt tamrein, som samene eier, men vi har også villrein (Hardangervidda, Dovrefjell og Rørosvidda).
Av våre store rovdyr så er jerven den som holder til mest i fjellet.
Om sommeren er det også masse fugler i fjellene våre. Heipiplerka er den vanligste av dem alle. Fjellrype og snøspurv er to arter som lever i høyfjellet. Om vinteren er det ikke mye fugl, men fjellrypa og lirypa er der hele året. Den sjeldne jaktfalken og ravnen er også arter som er i fjellet på vinteren.
Hvis du vil ha mer eksakt opplysninger om fjellets fugleliv må du nesten gå igjennom art for art i Norsk Hekkefuglatlas: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
Les mer om og se bilder av fjellets dyreliv her:
http://www.bio.uio.no/finse/db05-courses/internet/html/docs/PattedyIifjelletNinaHolmengen.pdfMorten Ree (26.10.2007)
Spørsmål:
verdens største fugl
N.N (24.10.2007)
Svar:
Strutsen er den størte fuglen, med en vekt på opptil 150 kg. Men når vi snakker om største fugl, så tenker vi som regel på største flyvende fugl, og utelukker dermed flere av de store tunge fuglene i strutsefamilien som ikke er flyvedyktig. Som vanlig når det gjelder rekorder så er det en viss uenighet. Dette gjelder også når det gjelder fugler og hvilken art som er den største.
Stortrappe (Ungarn, Russland, Portugal, Spania) går for å være den tyngste flyvende fugl, med sin gjennomsnittelige vekt på 13,5 kg (hannen). Men dens slektning koritrappe (Afrika)er også oppgitt til å ha en gjennomsnittelig vekt på 13,5 kg. Knoppsvanen har en vekt på 12 kg og konkurerer med disse to, og er Norges største flyvende fugl. Felles for de tre nevnte arter er at de alle har eksemplarer som er veid til rundt 20 kg.
Vandrealbatrossen omtales av mange som den største fuglen, og når det gjelder vingespenn så er den størst, maks. 3,7 m, den har en vekt fra 6-12 kg. Andre omtaler andeskondoren som verdens største fugl, noe den ikke er, selv med sine 3 m vingespenn. Verdens høyeste fugl er for øvrig sarustrane med sine 200 cm.Morten Ree (26.10.2007)
Beste fuglebok.
Har en far som er veldig opptatt av fugler. Jeg har kjøpt mange fuglebøker til ham, men enten er det tegninger som ikke stemmer helt med virkeligheten, eller det er halvgode fotos. Beste fuglebok med våre norske arter, fullstappet med fantastiske bilder? Gjerne tykkest mulig.
T. (24.10.2007)
Svar:
Jeg anbefaler deg å kontakte Natur&Fritid AS, telefon 38393575, eller nettbutikk http://www.naturogfritid.no.
Den boken som brukes av flest ornitologer er Gyldendals Store Fugleguide. Dette er regnet som den klart beste identifikasjonsboken for Europas fugler. Når det gjelder fuglebøker så foretrekkes tegninger, da disse får fram alle detaljer bedre enn hva er tilfelle med fotos.Morten Ree (26.10.2007)
Heij
kva er ei trekkrute?
K. (25.10.2007)
Svar:
Ei trekkrute er den veien som fuglene bruker vår og høst når de reiser fra/til sine hekkeområder. De fleste av våre hekkefugler er trekkfugler, de drar til sørlige strøk på vinteren. Mange drar til Afrika, andre til Sør-Europa, noen få til Asia. Noen arter trekker i flokk, mens andre trekker hver for seg. Hos noen fuglearter er trekkruten svært lik hvert år, mens hos andre arter kan den være litt mer tilfeldig. Underveis har de også noe vi kaller rasteplasser, steder hvor de finner mye mat slik at de makter å fortsette på sin reise, f.eks. store våtmarksområder.
Les mer om fugletrekket her:
http://www.imv.uit.no/trekkfugl/FUGLETREKKHVA.HTML?%20.htmlMorten Ree (26.10.2007)
Vandrefalk
Hvor mange egg, og hvor gammel kan en vandrefalk bli.
M.P. (25.10.2007)
Svar:
Vanligvis legger vandrefalken 3 eller 4 egg. Men det er funnet fra 2-6 egg i rede. Vandrefalken kan bli rundt 15 år gammel.
Les mer om vandrefalken her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=229Morten Ree (26.10.2007)
vandrefalken
hvor hekker vandrefalken?
M.C.H. (25.10.2007)
Svar:
Vandrefalken hekker i på hyller i stupbratte berg. Falkene bygger ikke noe rede selv og de tar derfor i bruk gamle ravnereir eller rovfuglreir. Ofte kan de også legge eggene direkte på en grasvokst berghylle.
Les mer om vandrefalken her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=229Morten Ree (26.10.2007)
skadet hønsehauk
hei. Jeg har funnet en skadet hønsehauk. Den bruker vinga veldigt sjeldent. men den flakser litt med den av og til.Jeg har sjønt det slik at de er fredet her i norge. Har snakket med viltnemda i komunen, og de tok seg ikke tid til og komm eog se hva som kunne være galt en gang, sa bare at jeg skulle avlive den. Så nakka jeg med en dyrlege på telefonen, og han sa at vis vingen var brukket så kunne den opereres. Han sa at det finnes organisasjoner eller foreninger eller noe slikt, som får penger i kassa til og legge ut for slike operasjoner. Så jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med og finne noen slike foreninger som jeg kan snakke med? Bor i rogaland. på forhånd takk
A. (25.10.2007)
Svar:
Gå inn på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening:
Birdlife.no, og søk etter lokalforeningen i Rogaland (http://fugler.net/nofrog/). Der vil du kunne finne kontaktpersoner du kan ringe til som kan hjelpe deg og gi en vurdering av skaden.
Hvis vingen er brukket så sier det seg selv at fuglen har dårlige odds. Det er selvsagt mulig å få veterinærer som har spesialisert seg på smådyr og fugler til å operere slike skader, men dette koster mange penger (kr. 7000-10000) og vil ikke alltid gjøre at fuglen blir 100% frisk. Spesielt rovfugl er avhengig av at vingene fungerer for at de skal klare å jakte etter byttedyr. Vi i Norsk Ornitologisk Forening mottar fra tid til annen fugler med brukket vinge og bare unntaksvis blir dette forsøkt operert. Det er synd å si det, men avliving er oftest eneste løsning. Men hør med lokale fuglefolk først.Roar Solheim og Morten Ree (26.10.2007)
Rødhalsgås og Dverggås
Kan man se rødhalsgås og dverggås i trekktiden på Jæren???????
S. (21.10.2007)
Svar:
Svaret er helt klart nei. Men fugl på avveier kan jo dukke opp hvor som helst, i så fall er rødhalsgås en viss mulighet, ettersom vi har et titalls funn av den under trekket, mest i Trøndelag.
Morten Ree (24.10.2007)
Båndkorsnebb
Hvilke plasser i Norge og hvilke plasser i Sverige kan man se båndkorsnebb?
S. (23.10.2007)
Svar:
Båndkorsnebben er den av korsnebbene med det tynneste nebbet. I hovedutbredelsesområdet er frø fra lerketrær den viktigste føden. Hvis det har vært et toppår av lerkefrø i Russland og dermed stor produksjon av båndkorsnebb, vil vi få en innvandring innover Skandinavia det påfølgende år. Derfor opptrer denne arten svært uregelmessig hos oss. Og den søker først og fremst etter lerkeskog, men kan også klare å nyttiggjøre seg grankongler. Den er også observert på fuglebrett og meisboller, men dette hører med til sjeldenhetene. Båndkorsnebb er en svært sjelden hekkefugl hos oss og det er kun noen få påviste hekkinger. I vinterhalvåret kan den i enkelte år altså dukke opp hvor som helst bare der er barskog, spesielt hvis det i tillegg finnes lerketrær.
Morten Ree (24.10.2007)
Løvmeis eller granmeis
Hei.
Eg spurde ein fugleman om det var løvmeis eller granmeis som var på foringsbrette mitt. han sa at det mest sannsynleg var granmeis. Men etter at eg hadde lest litt i ei bok, såg at løvmeisen omtrede parvis på foringsplassen. Det stemte me det eg hadde sitt. Kva trur dere. Er det løvmeis eller granmeis eg har på besøk.
Helsing øyvind
Ø.R. (23.10.2007)
Svar:
Løvmeisa er den mest utpregede lavlandsarten blant meisene, er tilknyttet løvskog og påtreffes ikke i høyerliggende strøk og i fjellbjørkskogen. I forhold til granmeis så er løvmeisa nærmest enerådende i bystrøk og tettbebyggelsen. Granmeisa trives helst i litt høyereliggende barskog, blandingsskog og i fjellbjørkeskogen. Men la oss si at innenfor høyden 150-300m over havet så vil man påtreffe begge artene såfremt ikke løvskogen er helt fraværende.
Kjennetegn for å skille de to artene er: Granmeisa har lysende hvite kinn, mattsvart hette trukket langt ned i nakken, askegrå rygg, stor svart strupeflekk, svak lys stripe på vingen. Løvmeisa har skittenhvite kinn, glinsende svart hette, brunaktig rygg, mindre strupeflekk, mangler lys vingestripe.
Se bilder av artene her: http://www.miljolare.no/data/ut/bildearkiv/index.php?or_id=2379
Les om granmeis og løvmeis her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=46
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=118&vis=Morten Ree (24.10.2007)