Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 963 til 28 987 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Forlatt rede med egg
Hei. Vi skulle rense en fuglekasse på hytta nå i oktober. Der fant vi 6 uklkkede små egg. Ca i juni så vi at det fløy kjøttmeis ut og inn av kassen så vi trodde det var unger der. Hva kan ha skjedd?
K. (10.10.2016)
Svar:
Mange ting. Eggene kan ha vært ubefruktet, en av foreldrene kan ha omkommet slik at eggene ikke ble ruget, osv. Det kan også ha vært unger som kom seg ut av kassen mens disse egnene var ubefruktet og ble liggende igjen.
Roar Solheim (10.10.2016)
Skjærer borte fra nabolaget
Jeg har hjemmekontor og synes det er topp å følge med på fuglene i hagen utenfor. I de tre årene jeg har bodd her har det også bodd en skjærefamilie på 6-8 individer i nabolaget. Akkurat nå er det mye stær, spurv og meis i området men alle skjærene, unntatt en, har vært helt fraværende i en uke. Hva kan ha skjedd? Jeg er redd skjærene er blitt avlivet, kan ikke helt tro at de bare plutselig har flyttet?
H.V. (10.10.2016)
Svar:
Vanskelig å gi noe svar på dette, men det kan jo hende at noe ulovlig har skjedd dem, dessverre..
Roar Solheim (10.10.2016)
Nøttekråke
Hei! Vi bor i Sør-Trøndelag og har en del skog rundt huset. Jeg har en fôringsplass i skogen bak huset vårt og i den siste tiden har vi hatt besøk av mer enn bare småfugler, vi har også hatt besøk av 2 Nøttekråker. De kommer ganske nærme dersom vi legger ut nøtter (Hasselnøtter og mandler) og de har ingen problemer med at vi er der mens de spiser. De sitter på verandaen vår hver dag og det virker som om den venter på at vi skal komme med mere mat. Hvilken type Nøttekråke er dette??
L.F. (10.10.2016)
Svar:
Det er vanskelig å si, men jeg tror at nøttekråkene i Trøndelag er sibirnøttekråker som har etablert seg etter tidligere invasjoner (men er ikke sikker på dette). Det er ikke lett å skille de to underartene.
Roar Solheim (10.10.2016)
fugle sensor
finnes det en sensor som bare fugler høre?
B. (10.10.2016)
Svar:
Sensor er ikke noe man hører, det er et registreringsapparat.
Men jeg antar du spør om fugler kan høre lyder vi ikke kan høre. Det er usikkert. Det er ikke kjent at fugl lager lyder utenom vårt høre-register, og da kan de sannsynligvis heller ikke høre lyder som vi ikke hører heller.Roar Solheim (10.10.2016)
Er dette virkelig en Dompapp unge?
Har denne på besøk nå 10 oktober i 7 kuldegrader. Har aldri sett en slik fugl. Fant og har lånt vedlagte bilde som viser nøyaktig den fuglen vi har på besøk og fotograf Tom Jansson hevder det er en ung Dompapp. Stemmer det"
K.R. (10.10.2016)
Svar:
Det er ikke en unge, men en ungfugl som ikke har skiftet til voksen drakt ennå, og det er en dompap.
Roar Solheim (10.10.2016)
Due
Hvilke type due er dette ? Filmet på Hamar.
N.N (10.10.2016)
Svar:
Ikke noe vedlegg her, dessverre....
Roar Solheim (10.10.2016)
Hvilken fugl?
Jeg så den i en park i London nå i høstferien, men fant den ikke i noen fuglebok jeg har her hjemme. Hvilken fugl er det og hvor kommer den fra?
S. (10.10.2016)
Svar:
Denne vakre anda heter sølvand på norsk (Silver teal), og er hjemmehørende i Sør-Amerika. Den har nok rømt fra fangenskap i England.
Roar Solheim (10.10.2016)
lala
kor lenge må kongeørna ruge på eggga
L. (10.10.2016)
Svar:
Kongeørnens rugetid er ca 40-45 døgn.
Roar Solheim (10.10.2016)
Plogformasjon
Gjennom Bardu kommune renner Barduelva. Vannet blir oppvarmet ved at det passerer gjennom turbinene i en kraftstasjon. Dette har resultert i at elva er isfri fra tidlig vår til sein høst, noe som fører til at elvas åpent vann blir vente/transittsted for svaner på vei nordover om våren og samlingssted for trekket sørover om høsten.
Spesielt om høsten kan et stort antall (50-100)svaner samle seg i områder der elva renner stille og bred med god mattilgang. Det er tydelig at fuglene som etter hvert "sjekker ut" fra flokken i elva gjør dette i grupper.
Det jeg lurer på er om fuglene har et erfaringskrav til minsteantall individer for å danne plog ? Dette har jo betydning for plogens utholdenhet før fuglene må lande for hvile ?
A.T. (10.10.2016)
Svar:
Plogformasjonen dannes fordi en fugl legger seg bak vingetuppen fra fuglen foran, noe som reduserer luftmotstanden betraktelig. Sådan trengs det bare 2 fugler for å starte en "plog"-formasjon.
Roar Solheim (10.10.2016)
Rovfugl i fjellterreng
Sett i fjellet på Vestlandet i dag. Hvem er dette?
F. (09.10.2016)
Svar:
Det er en hauk, men litt vanskelig vinkel på bildet. Tror det helst dreier seg om en spurvehauk, men er ikke helt sikker.
Roar Solheim (09.10.2016)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken art? Ser ut som en ganske ung fugl.
M. (09.10.2016)
Svar:
Dette er en ung piplerke, sannsynligvis heipiplerke, men litt vanskelig å se sikkert.
Roar Solheim (09.10.2016)
Liten and
Var på tur til Vang i Valdres da jeg fikk se en meget liten and i Vangsmjøsa. Studerte den i flere minutter. Så ganske mørk ut, men hadde en hvit side på hodet. Dykket ganske ofte. Har studert mine fuglebøker, men ikke funnet noen jeg synes ligner. Kan det ha vært en dvergdykker jeg har sett? Så den på ca 30 meters avstand, og fikk ikke tatt bilde av den.Kjenner godt Kvinand, og det var det ikke.
B.H. (09.10.2016)
Svar:
Du kan ha sett en ung/hunn av svartand. Dvergdykker er svært lite sannsynlig der du så fuglen.
Roar Solheim (09.10.2016)
Rovfugler
Hei
Observerte disse to rovfuglene som fløy sammen, og begge har jeg observert over her tidligere (men ikke sammen). Den ene er vel en våk, og den andre en falk?
N.S.V. (09.10.2016)
Svar:
Den største er trolig en hønsehauk,mens den minste ganske riktig er en falk. Bildet er imidlertid for dårlig til at det er mulig å fastslå art. Formen er imidlertid mest lik dvergfalk/vandrefalk. Falken kan være en del høyere i lufta enn hauken, og følgelig KAN det være en vandrefalk selv om størrelsen alene kunne indikere dvergfalk.
Roar Solheim (09.10.2016)
Vadefugl i skogen i oktober
Hei! Jeg så en vadefugl igår, 7. oktober ved et vann 840moh. i Nore og Uvdal kommune i Buskerud.størrelse omtrent som skogsnipe. Den var mørk og hadde hvitt på stjerten men ikke overgumpen og ryggen. Vingene var mørke med en hvit stripe utover. Jeg så den bare i flukt. Den ga fra seg en skjærelignende skjæpp skjæpp lyd. Noen forslag til art?
N.N (08.10.2016)
Svar:
Lyden får det til å høres ut til at du kan ha skremt opp en enkeltbekkasin.
Roar Solheim (08.10.2016)
Er dette en koppand?
Observert i Akerselva. Går her mye, aldri sett denne før.
N.N (08.10.2016)
Svar:
Dette er rømte moskusender.
Roar Solheim (08.10.2016)
Hvilken fugl
Hei! Vi kom over et fuglehuset med relativt buet nebb, og like bortenfor fant vi masse flotte fjær. Hvilken fugl kommer dette fra?
N.N (08.10.2016)
Svar:
Dette er fjær fra en røy.
Roar Solheim (08.10.2016)
Spørsmål:
På hytta på Eggedal, så vi noen tillitsfull/tiggene fugl, stor som en trost, brunfarget, nesten oransje på halen, og sort kalott. Hva kan det være?
N.N (08.10.2016)
Svar:
Helt klart lavskrike. De er veldig tillitsfulle og nysgjerrige - den minste av kråkefuglene.
Roar Solheim (08.10.2016)
Mystisk trost
Hei, på Alfaset gravlund var det mye trost i dag, mest gråtrost men også rødvingetrost og svarttrost. I en av gråtrostflokkene på bakken var det fire fugler som av fjærdrakt minnet om nøttekråke, de var spraglete hvite og brunsorte over hele brystet og hodet, men uten ensfarget hette. De hadde heller ikke nøttekråkenebb, og lignet mest på trost. Snakker vi om en fargemutasjon hos gråtrost, eller en ungfuglvariant, eller er det en art jeg ikke er kjent med?
L. (08.10.2016)
Svar:
Mistenker at det er stær i vinterdrakt som har holdt seg blant trostene. De er mørke med hvite prikker over det meste av kroppen.
Roar Solheim (08.10.2016)
Hvilken fulg kan det være?
En fugl på størrelse med en grønnspette og ca samme form, landet på en furustamme og satt i veldig kort tid, slik at jeg ikke rakk å se så nøye på den. Den var svart på hode, rygg og vinger, grå på buken.helt opp til undersiden av nebbet. Det var ikke kråke. Tror nebbet var litt gråaktige. Dette var ved Gjuvsjå ved Austbygde i Tinn. ca. 600 MOH.Har ikke klart å finne den i noen av fuglebøker våre. Ikke interessert i solsikkefrøene vi har i materen. Dessverre ikke noe bilde. På forhånd takk!
L.U. (08.10.2016)
Svar:
Dessverre ikke helt lett å finne hva dette kan ha vært, men sjekk artene lavskrike og nøttekråke.
Roar Solheim (08.10.2016)
Spørsmål:
Hei. Lurer på hvorfor kjøttmeisen går løs på listene rundt vinduene. De hakker den istykker.
L.J.K. (08.10.2016)
Svar:
Dette er det dessverre vanskelig å finne en forklaring til. Tidligere tiders vinduskitt ble kanskje spist, men dagens lister (som vel er av gummi?) inneholder ikke noe interessant næring.
Roar Solheim (08.10.2016)
Haukugle så langt sør?
Hei! Denne kom og satte seg like over hyttetaket, der ble den sittende i 5-6 minutter, helt usjenert av hunder og folk. Leser at haukugle er skjelden så langt sør som helt på vestsiden av Hardangervidda (Vøringsfoss) -der dette bildet ble tatt 22.sept. Siden har samme fugl holdt seg i nærheten.
R. (08.10.2016)
Svar:
Det er for tiden invasjon av haukugler i store deler av Sør-Norge, så dermed ikke uventet at du også ser den på dine kanter.
Roar Solheim (08.10.2016)
Spurv type
Hei, en liten spurv jeg ikke har sett før hadde en pause utenfor vinduet etter en kræsj. Tok et bilde vedlagt. I dag 10 oktober, Tananger Rogaland. Hvilken type er dette?
M.R. (08.10.2016)
Svar:
Dette er en fuglekonge. Det oransje midt i det gule feltet viser at det er en hann. Håper den klarte seg og fløy videre.
Roar Solheim (08.10.2016)
overvintring
Kvar overvintrar Lundefuglen?
C. (13.09.2016)
Svar:
De overvintrer ute på havet, i Nordsjøen fra Norge til Island, Færøyene, Grønland og Canada. De fleste oppholder seg nok i kystnære områder om vinteren.
Roar Solheim (08.10.2016)
Linerle
Når reiser linerlen sydover
N.N (25.09.2016)
Svar:
De trekker ut fra Skandinavia i august-september, og i oktober finnes bare et fåtall etternølere tilbake.
Roar Solheim (08.10.2016)
Kråke som ikke kan fly
Fant en kråke som så ganske sliten ut og ikke kunne fly. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre med den, om det i det hele tatt er lurt å ta vare på den. Hva skal jeg gjøre?
J.O.A. (07.10.2016)
Svar:
Du bør forsøke å finne fram til noen fuglekyndige person(er) i nærheten av der du bor, som kan undersøke fuglen og vurdere dens tilstand.
Roar Solheim (08.10.2016)