Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 29 370 til 29 394 av totalt 50 366 spørsmål


#Diverse

Fuglevennen nr 2

Når kommer nr. 2 av Fuglevennen ut?

N.N (14.10.2016)

Svar:

Fuglevennen nr 2 2016 er nå klart, og leveres til trykking kommende mandag. Da vil du nok ha det i posten i løpet av et par uker, skulle jeg tro!

Roar Solheim (14.10.2016)


#Trekkfugler

Fugleflykt fra vest til øst!

Har høstferie på hytta vår på Moysand denne uka, og i tre dagar har me observert ein slags masseflukt av småfugl fra vest til øst. Veit jo at det er på tide å komma seg til varmare land no, men har aldri før sett så mange har reist på samme dag, eller i løpet av tre... Eg er snart 53 år, og har aldri før sett at dei organisera seg på denne måten. Hadde vore fint å fått nokre betraktningar over kva det er som skjer?

M.L. (13.10.2016)

Svar:

Av og til kan det komme veldig store fugleflokker på kort tid. Nå om dagen er det både trosteflokker med rødvingetrost og gråtrost som har vært på farten, men også store flokker med bjørkefink. Trostene kan plutselig ankomme veldig konsentrert når det blir frost eller snø i fjellet. Trostene flyr nemlig nær skoggrensa og spiser bær om høsten for å fete seg opp før trekket. Ved første snøfall kommer store trostemengder ned i lavlandet.

Roar Solheim (14.10.2016)


#Fuglekasser

hvorfor kloss på taket

Hei SER DERES BYGGING AV FUGLEKASSER , HVORFOR HAR DERE EN KLOSS PÅ TAKET?
gjelder samme størrelse i cm for alle kasser til alle typer meis ? med cm hull for inn og utflyving?
Når må kassene settes opp for før våren s egg legging? kan mår klatre langs hyttevegger , tenker i forbindelse med mating av fuglene vinterstid . Jeg trodde jeg hadde laget verdens sikreste matbur , men den gang ei, Mår Mamma kom seg igjennom et 5 cm hull :( Jeg forer i Trondheim BYmark . Familiens Hytte.finnes det noen sjanse for OG HOLDE Mår på avstand for fuglematen ?

R.C.B. (13.10.2016)

Svar:

Jeg går ut i fra at du sikter til tegningene som er gjengitt på Fuglevenn-sidene under fuglekasser veiledning. Dette er en konstruksjon jeg IKKE vil anbefale. Klossen sitter på undersiden av taket og har vært brukt som en "kile" ned i kassa for å feste taket. Dette er en DÅRLIG konstruksjon fordi klossen kan utvide seg og kile seg fast slik at lokket ikke lar seg åpne (det er ikke undertegnede som har ansvar for kasseinformasjonen på siden). Bruk en enkelt planke som er (minst) like bred som bredden på kassa, og fest den f. eks. med hengsler på siden samt ståltråd over slik at lokket ikke kan åpnes av vinden eller av ekorn. Småfuglkasser bør settes opp innen utgangen av mars, men gjerne allerede på høsten. Mår er dte ikke lett å holde unna fuglemat.

Roar Solheim (14.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er det?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Hvilken fugl er dette?
Sett i Telemark i dag.
På forhånd takk :-)

M.M. (13.10.2016)

Svar:

Dette er en rapphøne! Det må være en fugl som har rømt fra fangenskap, for vi kjenner ikke til noen ville bestander av rapphøne i Norge for tiden. De må man ellers til Danmark eller syd-Sverige for å finne.

Roar Solheim (13.10.2016)


#Fugleforing

Toppmeis

Kan man få besøk av toppmeis på fuglebrettet?

B. (13.10.2016)

Svar:

Ja, det kan du, men sannsynligheten er størst dersom du bor med furutrær rundt forplassen. Toppmeisen er nemlig sterkt knyttet til furuskog. Har selv arten av og til på forplassen, fordi det er furuskog der jeg bor.

Roar Solheim (13.10.2016)


#Trekkfugler

Sildemåke

Hvor trekker sildemåken på høsten?

N.N (13.10.2016)

Svar:

Sildemåkene trekker om høsten langs kysten av Vest-Europa til kysten av Vest-Afrika. Sildemåker i Østersjøen trekker over sentral-Europa til det Østre Middelhavet og videre sørover til de østre delene av Afrika.

Roar Solheim (13.10.2016)


#Diverse

Undulat

Jeg har en liten undulat som jeg har hatt i snart tre uker. Han er enda livredd meg, og de kan skyldes at jeg har trodd at litt tøff men snill håndtering kunne være en grei måte å temme han på, men.... Ved to anledninger har han klart å komme seg ut av buret mens jeg var på jobb, og da var han, uvisst hvor lenge, sammen med min hund som løp etter og ville slikke han. Nå virker han å være svært stresset, og halefjæra ser noe pjusket ut. Mistenker selvskading nå. Hva gjør jeg, og vil halefjæra vokse ut igjen. Isf hvor lang tid kan det ta?

A. (13.10.2016)

Svar:

Dette må du spørre folk i dyrebutikken om, eller folk som arbeider med burfugler og papegøyer.

Roar Solheim (13.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hva er en piplerke?

S. (13.10.2016)

Svar:

Piplerkene er en egen fugleslekt i samme familie som erlene. De er nokså slanke, har tynt nebb, og er spraglete i gråbrune til grågrønne farger. De vanligste i Norge er heipiplerke og trepiplerke, fulgt av skjærpiplerke. Flere andre arter finnes også, og det kan være vanskelig å skille artene bare ut i fra enkeltfotografier.

Roar Solheim (13.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær i skogen

Bilde vedlagt spørsmålet

På en skogstur med bikkja i går så jeg et "fenomen" som jeg ikke har sett tidligere, dette kan være menneskeskapt eller noe naturen har gjort selv. "Funnet" ble gjort i Oslomarka, uten andre spesielle observasjoner i nærheten. Fjærene var spredd ut over et par kvadratmeter. Det jeg synes er mest rart er "ballene" med fjær, og at det er kun hvite fjær.

J. (12.10.2016)

Svar:

Her er det nok en rovfugl som har ribbet en voksen måke. Noen hudbiter med fjær har krøllet seg sammen slik at fjærsamlingen mest ser ut som en "dott".

Roar Solheim (12.10.2016)


#Diverse

Trost.

Finnes det myter og sagn om trosten?

N.N (12.10.2016)

Svar:

Svært lite, og ikke mye kjent. Hvis du låner boken: Fåglarna i folktron av Carl-Herman Tillhagen (1978) finner du litt om noen av trostene.

Roar Solheim (12.10.2016)


#Diverse

fugl

hva kan jeg gjøre for å få en fugl til å sultte å krase i vinduet ?

M. (12.10.2016)

Svar:

Du kan enten dekke til vinduet med noe på utsiden, klistre på rovfuglsilhuetter (fra Natur og Fritid), eller forsøke å få tak i "usynlige" mønster som reflekteres bare i UV-lys. Vi ser ikke dette, men fuglene ser det.

Roar Solheim (12.10.2016)


#Økologi og atferd

Stær som overvintrer i Norge.

Hei.
Fant et par Stærfugl utenfor huset 8 oktober i 2016. En lå veranda, en annen på terrassen. Så ut som de var fulle. Bær kom ut av nebbet, som om de spydde. En kollega ca 1 km unna, fant døde stæren på trappa si.
Hva kan dette skyldes?

N.N (12.10.2016)

Svar:

Det hender at fugl blir "fulle" av gjærede bær, men dette er ikke vanlig. Kanskje er det det som har skjedd her.

Roar Solheim (12.10.2016)


#Fugleforing

hva skal jeg ha av mat på fuglebrettet

hei jeg lurer på hva småfuglene spiser, hva kan jeg legge på fuglebrettet og ikke minst hva de ikke skal ha?

H.V. (12.10.2016)

Svar:

Gå inn på Fuglevennen.no og les i eldre utgaver av Fuglevennen - der finner du mye foringstips (de ligger som nedlastbare PDF-dokumenter).

Roar Solheim (12.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjellvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kom over et gammelt kadaver etter en mellomstor rovfugl i skogen, og for meg ser det ut som en fjellvåk men er forsatt usikker.
Fjærene på bildet er ca. 35-40cm lang.

N.N (12.10.2016)

Svar:

Litt vanskelig å si sikkert ut i fra bildet, men det ser ut til at våk (mus-. eller fjellvåk) er riktig. Hvis du har armsvingfjær og eller stjertfjær vil de kunne avdekke det sikrere.

Roar Solheim (12.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ujent flokk observert på nordmøre

Bilde vedlagt spørsmålet

hei.
vet noen hvilke fugler dette er? De ble observert på en holme 15 km ut til havs. De satt tett og skvaldret masse. ha aldri sett dem her ute før og lurer på om de var trekkfugler på vei ett sted.
størrelse ca 17 cm. gule bein og mørkbrunt nebb. se vedlagt foto

N.N (12.10.2016)

Svar:

Dette er en flokk fjæreplytt - vadefugl som overvintrer langs norskekysten.

Roar Solheim (12.10.2016)


#Diverse

Rypesnarer

Er det lov og sette ut snarer til lirype/fjellrype/orrfugl?

T.W. (12.10.2016)

Svar:

Dette bør du henvende deg til Miljødirektoratet for å få oppdaterte regler om.

Roar Solheim (12.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette er en sosial og uredd liten kar som jeg har besøk av flere ganger daglig. Det hender også at han tusler inn en liten tur om døren står oppe.
Han skiller seg veldig ut fra de andre gråspurvene her i "tegningene" og spesielt stjerten er annerledes. Er dette vanlig? Er han en ungfugl?
Mvh Lene

N.N (11.10.2016)

Svar:

Dette ser ut som en voksen gråspurv hann, men han er i ferd med å få nye stjertfjær - det er derfor de ytterste er så korte. De er i ferd med å vokse ut.

Roar Solheim (11.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bergand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Så denne anden i Østensjøvannet i Oslo 28.09. Det er flere toppender med hvitt felt rundt nebbet der, men noe med hodeformen fikk meg til å lure på om det kan være en bergand. Så heller ingen antydning til topp. Anden var langt ute på vannet, så jeg fikk ikke mulighet til å se om den svarte neglen på nebbet var stor eller liten.
Ella.

N.N (11.10.2016)

Svar:

Hunnen til høyre har så mye hvitt rundt nebbrota at det ser ut til å være en bergand hunn. Fuglen til venstre er nok mest sannsynlig en ung toppand. De kan ha litt hvitt. Siden fuglene er såpass langt unna, tør jeg ikke konkludere sikkert på artsbestemmelsen av berganda.

Roar Solheim (11.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt i juli i Drøbak. Hvilken fugl er dette?

N.N (11.10.2016)

Svar:

Dette er en ung steinskvett.

Roar Solheim (11.10.2016)


#Diverse

Kan geiter svømme?

Jeg lurte på om geiter kan svømme?

A.E. (11.10.2016)

Svar:

Ja, det kan de (men dette er ikke et spørsmål til en fugleside).

Roar Solheim (11.10.2016)


#Fugleforing

Talg

Hvor for man tak i talg/fett til fuglebrettet.
Er talg bra for spetter?

S.T. (11.10.2016)

Svar:

Du må prøve å finne en slakterbutikk eller et slakteri hvor du kan spørre etter talg, spekk eller fett. Spettene elsker dette!

Roar Solheim (11.10.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hei hvor mange unger kan svaner få.

C. (11.10.2016)

Svar:

Er ikke sikkert på maksimal kullstørrelse, men i sommer har vi fått flere dokumentasjoner på knoppsvaner med kull på 6 store unger! Sangsvaner kan ha 4-5 unger.

Roar Solheim (11.10.2016)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisene invaderer huset

Hva er det kjøttmeisene søker på høsten? Det ser ut som osm de vil trenge seg inn opp under mønet. Søker de etter gjemmesteder på terrassene, under mønet osv? Pga av mange fóringsplasser har vi enormt med fugler rundt oss (Skiptvet), men kun kjøttmeisene strever med å innta huskroppen. Hva slags atferd er dette?

I.L.Ø. (11.10.2016)

Svar:

De leter sannsynligvis etter steder hvor de kan fly inn og sitte sikkert når de sover. Luftekanaler med hull eller skader blir ofte benyttet. Likeledes er fuglekassene mye brukt.

Roar Solheim (11.10.2016)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Er utrolig mye Kjøttmeis for tiden.
Hva er årsaken til dette?

O.H. (11.10.2016)

Svar:

Sannsynligvis god reproduksjon for kjøttmeisene i sommer, til forskjell fra i fjor.

Roar Solheim (11.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Er dette en fasan hoe eller en vaktel? Kjørte forbi den i skogkanten på Sånerveien i Østfold

T.C.L.J. (11.10.2016)

Svar:

Selv om bildet er håpløst ute av fokus, ser det mest ut som en kylling hunn av vanlig fasan.

Roar Solheim (11.10.2016)

««første 29 370 - 29 394 av 50 366 siste»»