Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 29 262 til 29 286 av totalt 50 330 spørsmål


#Diverse

ugler

kor lang kan uglene bli?
kor lang kan vingane til ugla bli?
kor mange ungar kan ugla få på eit år

E.H. (21.10.2016)

Svar:

"Ugla" er altfor upresist til at dette kan besvares. Det finnes 10 uglearter i Norge, og nesten 300 arter i hele verden.

Roar Solheim (21.10.2016)


#Diverse

Rypejakt

Føler ikke jeg gjør noe galt da jeg først har betalt en formue for og jakte i ett godt fugleterreng + at vi ikke kan skyte mer enn 3 fugl pr. dag

R.M.O. (21.10.2016)

Svar:

Rypejakt handler ikke om lovlighet eller ikke, men om å faktisk innse konsekvensene for naturen av at man fjerner mat for andre deler av faunaen.

Roar Solheim (21.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødtoppfuglekonge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, denne stakkaren ble tatt av en katt. Kan det være en Rødtoppfuglekonge? Eller er det en vanlig fuglekonge? Hvor vanlig er de i Norge?

I. (20.10.2016)

Svar:

Nei, dette er en vanlig fuglekonge, men det er en hann. De har oransje inne i det gule feltet på hodet.

Roar Solheim (21.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lurer på hvilken fugl den bitte lille helbrune fuglen er

Søk i tidligere stilte spørsmål: 

Ingen treff på søk etter «bitteliten brun fugl, mye mindre enn spurvene. Den har farge som lys sjokolade, og lurer på om den var litt lysere rundt kulerunde øyne. Finner den ikke i noen fuglebok eller nett. Kan klart si at det ikke er noen Gjerdesmett, som vi også har mange av i hagen. Den ligner en spurv, bare så veldig mye mindre. Tror den har en partner her også. Lurer virkelig på hvilken fugl dette er.»

D. (20.10.2016)

Svar:

Hvis dette ikke er en gjerdesmett, er det vanskelig å se hva slags fugl det kan dreie seg om når den er mye mindre enn en spurv. Rødstrupe er etr annet alternativ med liten, rund kroppsform, men der skal du jo kunne se det oransjerøde brystet lett. Brune versjoner av gråsisik kan kanskje passe.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Diverse

Rypejakt

Blir så inderlig forbannet på disse rypejegerene.
Er det ikke snart på tide og forby jakt på disse fuglene.
Jakter jegerene med fuglehund støvsuger de terrengene for fugl....
Hva kan man gjøre for og redusere uttak av disse fuglene?
Jakta varer jo ut februar også .... En galendom!!!!!

G.N. (20.10.2016)

Svar:

Det er på tide å omtale rypejakt med den virkningen dette uttaket har på den øvrige faunaen - nemlig et mattyveri. Rypene er basismat for fjellarter som kongeørn, jaktfalk og snøugle i vinterhalvåret! Snøugla er en truet art, og grunnen til at den forsvant fra Hardangervidda fra midten av 1960-tallet har trolig sin årsak i mangelen på ryper vinter og vår. Rypejakt bør helt klart reguleres kraftig. En god start hadde være at det ble forbudt med all jakt i norske NASJONALPARKER! Jakt i nasjonalparker er uhørt i internasjonal sammenheng, og setter Norge på lista blant miljøverstinger, ikke en foregangsnasjon i miljøvernsammenheng, dessverre.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Diverse

Skjeggmeis/ pungmeis

Er disse i meisefamilien?

T.T. (20.10.2016)

Svar:

Nei, de er i hver sin egen familie.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Diverse

Pilfink

Jeg har mange pilfinker på fuglebrettet. Én peker seg ut som betraktelig mye større enn de andre. Er det som med måker at første året er de større enn sine foreldre?
Mvh Trude

N.N (20.10.2016)

Svar:

Nei, spurvefugl ungfugler blir sjeldent større enn sine foreldre. Denne fuglen kan kanskje være syk og blåsde seg opp mer (bruse mer med fjærene) enn de andre pilfinkene (?)

Roar Solheim (20.10.2016)


#Fuglekasser

Fugleholker

Er det viktig og sette ut Fugleholker?
Om det er vil jeg lage mange på skolen

T.B. (20.10.2016)

Svar:

Der hullrugerne mangler naturlige reirplasser, hjelper det å tilby kunstige reirhull i form av fuglekasser. Spesielt der det drives intensivt skogbruk er mengden hulltrær lav. Da kan fuglekasser væreb til stor hjelp for fuglene. Men fuglekasser er samtidig en veldig fin måte å få flotte næropplevelser med fuglene, samt å lære mange av artene og deres levevis å kjenne.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Totoppskarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag så vi to fugler vi ikke har sett tidligere her ved Holmendammen i Oslo. De var anslagsvis 40 cm store, sorte/grå på ryggen med et lysere parti på brystet. Gult parti under øyet. Den ene var svært var og stakk fort avgårde. Den andre (litt mindre enn den første)ble sittende
rolig så jeg kom nær innpå. Er dette totoppskarv?

P.K.L. (20.10.2016)

Svar:

Dette er ikke toppskarv, men en ung storskarv. Vi kjenner ikke til at toppskarv opptrer i ferskvann inne i landet, slik storskarv ofte gjør.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Økologi og atferd

Småfugler som hakker i veggen

Hei.

Vi opplever til stadighet at småfugler flyr rundt og hakker i veggen på terrassen og oppunder mønet. Det samme ser vi på husene rundt her vi bor. Er fugler veldig territoriale, og skjer dette fordi området vi bor i er bygget i deres gamle skog? Det er ikke så fryktelig plagsomt, men som fuglevenn så får jeg dårlig samvittighet dersom dette viser seg å stemme.....

D. (20.10.2016)

Svar:

Se tidligere sspørsmål om samme emne. Vi vet rett og slett ikke hvorfor meiser av og til gjør dette.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

havørn

hvordan ser mann forskjellen på mann og dame på en havørn?

S. (20.10.2016)

Svar:

Det gjør du ikke. Hunnene er større enn hannene, men dette ser du ikke på en fugl ute i naturen. Du ser bare forskjell på ungfugler og gamle havørner.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Økologi og atferd

storfugl

hva spiser stofug

N. (20.10.2016)

Svar:

Den spiser planter, insekter og bær. Om vinteren beiter den mye furubar.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Økologi og atferd

hønsehauk

kva farge har dei på øya?
kva spis dei?

V.B.H. (20.10.2016)

Svar:

Hønsehauk har gul irisfarge (voksne litt guloransje).
Hønsehauk spiser nesten alt den kan fange av fugl og pattedyr.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er dette?

Hei
På kveld/natt når det er mørkt og stille, kan vi av og til høre denne lyden utenfor huset. Vi bor ved et skogholt. Hva kan det være?
(Har tidligere hørt Kattugle i en periode)

K. (20.10.2016)

Svar:

Dette er ropet til en kattugle hunn.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl som jeg ikke har sett før

Bilde vedlagt spørsmålet

Den satt, en kald morgen, helt stille i ca 15 minutter etter at jeg oppdaget den. Det var bare et par varmegrader og det så ut som dan var kald og stiv. Men etter en stund så forsvant den.
Jeg bor i Egersund by

E.A. (20.10.2016)

Svar:

Dette er en fuglekonge. Denne har kanskje hatt et treff mot et vindu, og er litt fortumlet.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Ringmerker

Spørsmål:

Hva er en fugleruse?

E..H. (20.10.2016)

Svar:

Det er en fangstinnretning som brukes på ringmerkingsstasjoner for å fange inn fugler for ringmerking.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Diverse

hortulan

Hei, i forbindelse med en grunneiers ønske om å ta ut skogsvirke i form av tynning av skog. i et biotopområde, skulle jeg gjerne hatt kontakt med en fagperson som kan si noe om hvordan dette kan gjøres til det beste for hortulanen, i beskrivelsen av området, naturbasen id BN00029982, står det at det kan være gunstig og tynne kratt på myra, og at gjengroing kan være en trussel. skulle gjerne hatt en som kjenner artens behov til og lage en beskrivelse av hva som hortulanen ønsker, som optimale forhold.

Y. (20.10.2016)

Svar:

Det hadde vært gunstig å vite hvor i landet dette er, for skal det ha noen effekt bør det kanskje være i et område hvor arten forekommer eller har gjort det nylig. Ta kontakt med Jon Bekken, Ringsaker i Hedmark. Han har arbeidet med hortulanregistreringer i Hedmark de senere år.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisene har fått fuglegalskap

Husene våre blir angrepet av hakkegale kjøttmeiser. De hakker ut isolasjon og papp der de kommer til. Vi blir snart gal!!!! Hva feiler dem? De har nok mat så det er ikke det. Hva skal vi gjøre? De hakker også på treverket. HJELP!!!!

A.E.S. (20.10.2016)

Svar:

Det er dessverre ikke noen god forklaring på hvorfor meiser noen ganger gjør dette. Trolig må en være på stedet og observere meisene over tid i et forsøk på å finne en eller annen forklaring til fenomenet. Dessverre finnes heller ikke noen gode eller enkle løsninger til å løse dette heller. Beklager.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Fuglekasser

stærekasser

Stæren raser utfor, og ser på DOFs hjemmesider at man nå mener at bl a opphør av beiting på eng av storfe faktisk er en viktig årsak. Mener også å ha sett at den klarer seg bedre i bynære strøk, pga gunstgige forhold i parker og villaplener? Men: det er også blitt mye lenger mellom stærekassene. Bør vi oppmuntre folk til å henge opp flere stærekasser - igjen?

C.B.L. (19.10.2016)

Svar:

Det er absolutt en god ide! I sommer har det faktisk vært bra stærhekking med mange par og mange unger på vingene i Agder og Rogaland-kanten, så noen steder ser det i alle fall ut til at stæren klarer seg.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Diverse

Gråsisik/ Brunsisik

Er det to forskjellige arter?
Hvis ikke kan de pare seg og få kull ut av det?

S.S. (19.10.2016)

Svar:

Vanskelig materie. Noen mener de er to arter, andre at de bare er fargevarianter innenfor samme art - gråsisik. Det er flytende overganger fra svært brune til mer grå fugler, så disse krysser seg imellom typene.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Fugleforing

Julefuglen

Når tid kommer Dompapen på fuglebrettet?

F. (19.10.2016)

Svar:

Det varierer med hvor lett de finner mat ute i skogen. Når snøen faller, kommer ofte mange fugler til forplassene.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Fuglekasser

Trekryper- og rødstjertkasser

Har gjennom åra snekret og forgjeves hengt opp de trekanta trekryperkassene slik de er anbefalt bygget i alle tenkelige beskrivelser - men funker de? Er det noen som får trekryper til å hekke i dem -egentlig? Og: For rødstjert står det konsekvent at de skal ha 5 cm innflygningshull - det er jo bare tull? De klarer seg fint med "fluesnapperåpning",og gitt størrelsen - hvorfor skulle de ikke det?

leels byg

C. (19.10.2016)

Svar:

Trekryperen kan være vanskelig. Det spørs også om du har laget de smaleste kassene eller en type med ca 45 graders tak - den er for stor (finnes tegninger av slike her og der). Hvis trekryperkassene har trange hulrom, tas de også gjerne i bruk av svartmeis.
Det er helt riktig at rødstjert bruker mange hullstørrelser - de kan også hekke i uglekasser, men man må vanligvis ende med et hull som ser ut til å fungere bra, det er nok grunnen til at hull for rødstjkertkasser ofte oppgis til 5 cm.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Diverse

Hjelp

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg blir helt sønderknust når jeg ser døde dyr, især små fugler.

I dag krasjet en fugl inn i kjøkkenvinduet.
Jeg vil ikke at det skal gjenta seg, selv om det skal bli en av de beste begravelsene i fuglenes historie.

Men hvilke tiltak kan jeg gjøre, som jeg kan leve med?

Kommer ikke til å spikre for vinduet.
Ønsker å klistre på ett merke eller henge opp noe værfast på utsiden.

Dog ønsker jeg ett motiv som er fint mulig å se hver dag for ett menneske-øye, men samtidig forteller fuglen: Her er det forbudt å fly!

Hilsen Tom

T. (19.10.2016)

Svar:

Dette er en fuglekonge. Du kan forsøke å klistre på spurvehauksilhuetter (fås fra Natur og Fritid), men det kan også kanskje hjelpe å henge remser av farget stoff eller glinsender materiale på utsiden av vinduet, noe som blafrer litt hvis det er bevegelse i lufta.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Fugleforing

Kokosfett

Jeg lager egne meisboller. Kan jeg bruke kokosfett istedenfor Flott matfett?

A.N. (19.10.2016)

Svar:

Jeg tror fint du kan bruke kokosfett, siden fuglene gjerne spiser kokosnøtter.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Fuglekasser

kjøttmeis

Hei!
Vi har 2 kjøttmeiser som bruker fuglekassen i oktober. Lagrer de mat eller? De ser ikke ut for at de overnatter der, men de sirkler rundt kassen og er inne og ute av kassen flere ganger!

H.L. (19.10.2016)

Svar:

Jo, jeg tror helst de sover der om natta. Hvis du åpner lokket etter at det har blitt mørkt, og lyser ned i kassa, kan det hende du oppdager en meis på nattekvarteret.

Roar Solheim (19.10.2016)

««første 29 262 - 29 286 av 50 330 siste»»