Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 126 til 29 150 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Jakter på dagtid?
Denne karen kom jeg over øst i Voss kommune i Hordaland en fin oktoberdag. Den satt i et tre, flyr herfra (bilde) og forsvinner ned i et ugjennomsiktig bladbuskverk på bakken. Formodentlig for å fange en mus. Spørsmål: Jakter ugler på dagtid (og i solskinn)?
E.E. (03.11.2016)
Svar:
Dette er en haukugle, og den jakter mest ved hjelp av synet. Derfor er den dagaktiv. Fordi den ser etter mus, sitter den som regel i toppen av trær og tørrstokker, fordi den da kan holde øye med et større område på bakken enn hvis den sitter lavere ned i treet. Også spurveugla er for det meste dagaktiv.
Roar Solheim (03.11.2016)
Spørsmål:
hvor lange klør har en snøugle?
T.S.K. (15.09.2016)
Svar:
Lengste klo hos en snøugle hunn er ca 3,5 cm lang.
Roar Solheim (03.11.2016)
Filipinene
har forsøkt og finne noe om 2 store fugler jeg så veldig nært på vei fra Subic på Luzon de var hvite med mye rødt jaktet på noe i veikanten og de var virkelig store
T.V. (03.11.2016)
Svar:
Beskrivelsen din er dessverre litt mangelfull til at jeg kan finne fram til mulig fuglegruppe her.
Roar Solheim (03.11.2016)
Reinlav.
Hadde opprensking av noen fuglekasser ved Sørungen,Selbu,i dag.I en rødstjertkasse var det et 5-6 cm tykt lag av hvit,så ut som litt opphakket,reinlav.Uten tydelig reirgrop.Kan ikke komme på forekomst av reinlav nærmere enn 2-300 m.Har sett rødstjert der i år,men den ble jaga av en svart-kvit fra en annen kasse.Hvem har gjort dette?
N.N (02.11.2016)
Svar:
Dessverre ikke lett å si. Det kan dreie seg om rødstjert, men høres mer ut som et delvis bygget ekornbol. Det kan det være dersom hullet er stort nok til at ekorn kan komme inn.
Roar Solheim (03.11.2016)
Ugle i bynært område
I overgangen februar/mars har jeg hørt uglelyder oppe på en ås i friområde og med mye villahusbeyggelse i nærheten, ganske nær bysentrum (Larvik). Siden det er såpass nær boligbebyggelse i bynært område gjetter jeg på kattugle, men kan perleugle og spurvugle utelukkes? Er det et forsøk verdt å sette opp ei kasse, eller er det mer sannsynlig at den kun streifer rundt bare, uten hekkeintensjoner?
I tillegg: Nå i høst var det over ett par ukersperiode ei ugle som tutet på kvelds og nattetid også den i bynært villaområde. Låt/lyd var først et langstrakt uhuuuh for deretter etterfulgt av mer korte stakkato uh-hu-hu-hu. Kan du si art utfra dette, og om det er et forsøk verdt å sette opp kasse såpass nær bysentrum?
E.L.T. (02.11.2016)
Svar:
Dette dreier seg åpenbart om kattugle, og du kan gjerne sette opp en eller flere kasser for den i bynære områder. Kattugler kan hekke tett på folk, så lenge de har områder hvor de kan jakte i nærheten (skog, skogkanter mot eng osv).
Roar Solheim (03.11.2016)
Perleugle?
N.N (03.11.2016)
Svar:
??? Hva er spørsmålet her?
Roar Solheim (03.11.2016)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette? Bildet tatt på Mølen 8.sept.
Dessverre av dårlig kvalitet!
B.L. (02.11.2016)
Svar:
Ikke helt lett å se, dessverre, men jeg har en mistanke om at det kanskje kan være en ung pilfink.
Roar Solheim (02.11.2016)
Spørsmål:
hvorfor blir det færre ekorn hvis det kommer mange nøttekråke til en gran skog
N.N (01.11.2016)
Svar:
Det er ikke noen opplagt slutning, og ikke noe jeg tror er vist som et resultat av forskning eller lignende studier.
Roar Solheim (02.11.2016)
Spørsmål:
hvordan fanger havsulen maten sin
N.N (01.11.2016)
Svar:
Den stuper ned mot havoverflaten, strekker vingene bakover før den bryter vannflata, og sikter seg inn mot fisk i stim. Den kan svømme et stykke under vann for å fange fisken.
Roar Solheim (02.11.2016)
Rart fenomen
Jeg har lurt lenge på et rart fenomen som jeg observerte i romjula i fjor, så tenker det er på tide å spørre en ekspert. På vei til flyplassen i Sandefjord, kjører man gjennom et lite stykke granskog etter at man har kjørt av E18. På dette lille stykket var det en enorm flokk, sikkert tusenvis av individer, av en grønn småfugl. Det var bare et tynt dekke av snø på veien men vinter like fullt. Jeg droppet av de som skulle ta fly og kjørte tilbake gjennom dette skogsstykket. Fuglene var der fortsatt men denne gangen hadde flere titalls, kanskje hundrevis av individer blitt kjørt ihjel. Jeg har aldri sett noe liknende i Norge, hva kan dette ha vært midt på vinteren?
H.V. (02.11.2016)
Svar:
Dette kan ha vært en flokk grønnsisik - de kan opptre i slike store flokker. Men det er sjelden at så store mengder blir påkjørt, så dette har nok vært en tilfeldig hendelse.
Roar Solheim (02.11.2016)
Kjøttmeis-problem
Hei! Er plaget med en stor flokk kjøttmeis som flyr rundt inne i garasjen/uthuset mitt og skiter på ALT! Umulig å tette igjen, da det er åpen endevegg....hakker også i byggskummet rundt vindua mine..
N.N (02.11.2016)
Svar:
Har dessverre ikke noen forslag til løsning på dette eller lignende problemer.
Roar Solheim (02.11.2016)
fuglebrett
Hei. Jeg vil gjerne ha et fuglebrett i hagen, men har hørt at dette ikke er så bra som vi tror. Jeg har også katt som er glad i fuglejakt. Bør jeg la det være? OM jeg velger å anskaffe meg fuglebrett - er det noe jeg i alle fall må ta hensyn til? Hvilken mat bør jeg legge på brettet f.eks. , eller helst unngå? På forhånd takk.
K.H. (02.11.2016)
Svar:
Det er bedre å benytte ulike forautomater enn et brett, f. eks. nettingrør til meiseboller eller jordnøtter. Hvis du gjerder inn forplassen med et nettinggjerde ca 40-50 cm høyt, kan det kanskje holde katten på avstand.
Roar Solheim (02.11.2016)
Frukt og bær på fuglebrettet
Hei!
Hvilke frukt og bær er det lurt å ha på fuglebrettet for å lokke dit dompap og sidensvans?
M. (02.11.2016)
Svar:
Du kan legge ut litt overmodne epler og pærer - det spiser mange av. Rognebær er også ettertraktet.
Roar Solheim (02.11.2016)
Skadet/syk bydue
Det sitter noe jeg er ganske sikker er en bydue utenfor et bolig kompleks. Den er helt alene og den vil bare sitte i kroken. Den prøver verken å fly eller å "bite" etter meg når jeg kommer veldig nærme og vil heller ikke spise. Den har sittet samme sted noen timer nå, jeg la et lite håndkle over den, men vurderer om noen andre tiltak på til? Er veldig kaldt ute.
N.N (01.11.2016)
Svar:
Den kan være syk eller svekket, og dersom du vil gjøre noe med den, må du ta den inn i en pappeske og gi den mat og vann. Havregryn og brødsmuler kan gå i første omgang, så kan du se om den kommer seg.
Roar Solheim (02.11.2016)
Hva slags fugl kan vi ha sett
I dag så jeg noen ukjente fugler (3 stk) som spiste bær i vår barlind. Fikk ikke tatt bilder, men merket meg noen særtrekk. Prøvde så å finne de igjen i våre to fuglebøker, menn fant ingen som liknet.Fuglene hadde en form som kunne minne om en meis, noe som også ble forsterket ved deres kraftig nebb. Det som var mest i øynefallende var en tverr stjertende hvor de ytterste 2 millimetere var en hvit tverrstripe, dessuten var det en liten hvit trekant over nebberoten og over nakken var det et avgrenset ca 2cm lysesgrått felt. Vingefjærne var sorte og hodet hadde et svakt grårosa skjær. Buken var lys grålig og partiene mellom buk og sammenslåtte vinger var brune. Der var også en brun kile mellom de sammenslåtte vingene på ryggen. Når fuglen var i flukt så kom det til syne mer hvit. Sted for observasjonen var på Fjellhamar i Lørenskog og dato 1/11 på formiddagen i regn og 4 grader
O.H. (01.11.2016)
Svar:
Du kan ha sett tornirisk - sjekk den.
Roar Solheim (02.11.2016)
Spørsmål:
Bra at svarttrosten ble fredet
S.L. (02.11.2016)
Svar:
Det er du heldigvis ikke den eneste som er enig i!
Roar Solheim (02.11.2016)
Måke
Kor lenge kan en mose(fuglen) leve?
N.N (02.11.2016)
Svar:
Måker kan faktisk bli mer enn 30 år gamle.
Roar Solheim (02.11.2016)
Sidensvanser
Ser mye sidensvanser rundt on i Oslo om dagen.
Kan man se forskjell på hann eller hunn?
R.K. (02.11.2016)
Svar:
Ja, det går. Gamle hanner har som regel mer gult på vinge- og stjertbåndene.
Roar Solheim (02.11.2016)
Spørsmål:
Katten til den forbanna naboen sitter og følger med på forringsbrettet mange ganger om dagen.
Kan det hjelpe og legge ut litt pepper rundt brettet eller må jeg bare fore katten med hagl?
Det hadde vært det greieste.....
T.B. (02.11.2016)
Svar:
Det sies at det kan hjelpe å strø ut cayennepepper der du ikke vil at katten skal gå. Et annet tips av de mindre drastiske er å sette opp et halvmeterhøyt nettinggjerde i sirkel rundt selve forplassen. Katter er nemlig ofte ikke lystne på å hoppe, så det kan kanskje stoppe katten fra å komme nær fuglene.
Roar Solheim (02.11.2016)
Hva er den vanligste fuglen i fjellet
Hva er den vanligste fuglen i fjellet?
V.H.S. (01.11.2016)
Svar:
Ikke mulig å blinke ut et entydig svar på dette, fordi artene varierer i antall og utbredelse avhengig av hvor du er i landet, og hvor høyt du er til fjells.
Roar Solheim (01.11.2016)
Uvanleg besøk i hagen, kva fugl er dette?
Hei, vi hadde besøk i hagen av ein fugl som åt bær av berberis og hakka i epler. Vi har bladd gjennom fugleboka utan å finne den. Størrelse som slank due eller varsler. Gråbrun farge, kvitt hovud og hals, svart/kvite striper på vingene, mørk stjert/hale, svart/mørk markering/stripe ved auget. Veldig sky.
A.K.V.F. (30.10.2016)
Svar:
Bildet er dessverre altfor kornete til at det går an å artsbestemme fuglen, men jeg mistenker sterkt at det er en (svart)trost med avvikende farger, dvs en del fjær som ikke har fått farge under utvekst og er hvite. Dette er ganske vanlig å se blant troster og en del andre spurvefugler.
Roar Solheim (01.11.2016)
FASANER
Hello I live in a farm area in Stavanger and I see many "fasaner" near my house in autumn and winter time. However, they disappear in summer time and return again in Autumn. Where do they go in the mean time please?
R.P.T. (30.10.2016)
Svar:
They probably disperse out in thickets where they breed. In autumn they seek to houses and gardens where people are feeding birds.
Roar Solheim (01.11.2016)
Ringgås
En ringgås har i mer enn 14 dager holdt seg på et jorde på Gryting i Gjerstad kommune. Fuglen går og spiser gress og holder seg innenfor et område på under 100 x 100 meter. Folk har noen ganger gått imot den og kommet innpå den i en avstand av under 10 m. Da går den unna, og kan fly noen meter. Er fuglen og dens oppførsel vanlig eller uvanlig?
N.N (31.10.2016)
Svar:
Dette høres ut som en noe uvanlig adferd. Gjess holder seg vanligvis sammen med artsfrender, så hvis en enkelt fugl blir gående alene over lengere tid, kan den enten være syk eller ha fått en skade som gjør at den ikke klarer å følge med de andre fuglene når de flyr videre.
Roar Solheim (01.11.2016)
Rede bygging i oktober?
Jeg har et askebeger på verandaen og plutselig en dag la jeg merke til at det var tomt. Verken jeg eller samboeren min hadde tømt det. Et par dager etterpå tok jeg en kjøttmeis på fersken med en av sneipene i nebbet. Lager kjøttmeis vinterreder? (Jeg har nå selvfølgelig fjernet askebegeret i frykt for at sneipene kan gjøre skade) Hvis de trenger redemateriale, er det noe jeg kan legge ut til de som de kan bruke?
K. (31.10.2016)
Svar:
Nei, de bygger ikke noe rede for vinteren, men de har kanskje undersøkt sneipene for å sjekke om de kan inneholde noe spiselig.
Roar Solheim (01.11.2016)
Svartrødstjert
Hei,
Jeg var på hytten i Egersund i forrige uke, og da så jeg en fugl jeg ikke har sett tidligere. Vi mater småfuglene, men denne tassen bare landet på berget utenfor stuevinduene. Det første som slo meg var at det var en merkelig bok- eller bjørkefink. Den hadde et svart "belte" over øynene. Da den fløy fra meg, foldet den ut den røde stjerten. På vingene hadde den et tydelig, hvitt felt.
Etter å ha lett i fugleboken har jeg kommet fram til at det er en svartrødstjert. På grunn av det hvite feltet på vingen utelukket jeg vanlig rødstjert. Egentlig var den så markant i fargene at jeg trodde det var en diademrødstjert.
H.L.R. (31.10.2016)
Svar:
Det kan hende at du har sett en svartrødstjert, men uten bilde er det vanskelig å si sikkert om det er denne eller en annen art du har sett.
Roar Solheim (01.11.2016)