Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 782 til 28 806 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Hvor mange fugler dør hvert år grunnet vindmøller ?
K.H. (11.11.2016)
Svar:
Det er det nok dessverre ingen som vet. Men det blir funnet en del fugl under vindturbiner, ikke minst store fugler som havørn! Problemet er stort når turbinene står ute i havet - da forsvinner alle fugler som blir drept av turbinvingene.
Roar Solheim (11.11.2016)
Fuglekasser
Vi har ett prosjekt på skolen vår i (Søgne) at hele klassen skal lage hver sin fuglekasse.
Blir spennende til våren og se hva vi for besøk av.
Dette skulle flere skoler ha gjort....
S.O.H.I.S. (10.11.2016)
Svar:
Ja. Dette er en fin aktivitet for å skape forventning om fine fugleopplevelser! Lykke til!
Roar Solheim (11.11.2016)
Hakkespett o
Jeg har hørt at hakkespetten når den hakker i tre at den setter tungen mellom nebbet å at den stikker lengre fram en nebbet så det er den som brukes til og hakke med, stemmer det?
M. (10.11.2016)
Svar:
Nei, overhodet ikke. Hvis en spett stakk ut tunga under selve hakket mot treverket, ville tunga bli fullstendig maltraktert! Tunga stikkes ut og inn i sprekker eller hull som spetten har hakket seg inn til, for å forsøke å få tak i insektlarver.
Roar Solheim (11.11.2016)
Skadet Due Brumunddal
Hei:
Jeg har funnet en due som har skadet ryggen/vingen. Den er i live og spiser fuglefrø. Men jeg må få tak i noen som er interressert i fugler til å ta den.
Er det noen som vet hvem jeg skal kontakte? Ønsker ikke viltnemd de bare knekker nakken på den
Send meg SMS 93 23 64 37
R. (10.11.2016)
Svar:
Du må forsøke å få kontakt med Ornitologisk forening, avdeling Hedmark. Sjekk NOF-sidene birdlife.no under organisasjon.
Roar Solheim (10.11.2016)
Pinnekjøtt
Kan en gi pinnekjøtt til Kråkefugl som er uønsket på forringsbrettet?
L. (10.11.2016)
Svar:
Pinnekjøtt inneholder mye salt, og bør ikke gis til fugl.
Roar Solheim (10.11.2016)
Spørsmål:
Hvor finner jeg gulstrupespurv i Norge om dagen?
Hørte den var sett i Elverum........
J.T. (10.11.2016)
Svar:
Den er rapportert sett ved Jømna sør for Elverum, men jeg kjenner ikke lokalitet nærmere.
Roar Solheim (10.11.2016)
Hva slags fugl er dette? Video.
Hei!
Jeg og hunden var ute på tur. På turen i morges hørte vi en rekke med tikkelyder til det kom en slags alarmerende lyd etterpå. Jeg fikk filmet litt av alarmlyden, men ikke tikkelyden. Varslet fuglen på oss? At den ville ha oss vekk? Hva slags fugl er dette? Det ser jo ut som en kråkefugl, men jeg har aldri hørt den lyden før ...
A. (10.11.2016)
Svar:
Lyden kommer dessverre ikke fram på opptaket, annet enn ett enkelt kråkerop.
Roar Solheim (10.11.2016)
skjærer angriper ugle
er det vanlig at skjærer angriper og skader ugler?
N.N (10.11.2016)
Svar:
Ja. Kråkefugler vil mobbe og angripe ugler hvis de oppdager dem. Hvis ugla er frisk, stikker den vekk, men hvis det er en utsultet fugl i dårlig forfatning, kan den faktisk bli overmannet av kråkefuglene og bli drept. Det gjelder spesielt kattugler og hornugle.
Roar Solheim (10.11.2016)
trenger hjelp for å betemme art.
Observert i gamlebyen i Altea, Spania for få dager iden.
Fløy i flokk - se den fargerike undersiden av vingene.
E.L. (09.11.2016)
Svar:
Dette er en flokk duer, ikke ringduer, men skogduer eller byduer. "fargen" under vingene skyldes lyset fra sola som skinner på de hvite vingeundersidene (noen av fuglene kan du se er helt hvite på undersiden av vingene).
Roar Solheim (10.11.2016)
Svarte solsikkefrø
Kjøpte noen solsikkefrø på Felleskjøpet som var sorte i skallet.
Det ville fanken ikke fuglene ha.
Kjøpte en pakke solsikkefrø på europris som var mer hvitstripete i skallet og det spiser alle fuglene av.
Forskjell på frøene altså .....
Ø.O. (09.11.2016)
Svar:
I England og USA forer de mye med sorte frø. De er mer oljeholdige enn de som er sorte og hvite, som inneholder mer fett. Her hjemme er det ofte sagt at de sort- og hvitstripede er bedre for fugl enn de sorte. Det KAN være at frøene er av dårlig kvalitet, og at det ikke er oljeinnholdet som gjør at fuglene ikke vil ha dem. Dessverre er det en del svindel med fuglemat, dvs. at det selges mat av dårlig kvalitet for at produsentene skal tjene mest mulig. Siden vi ikke spiser dette selv, er det også vanskelig for oss mennesker å etterprøve kvaliteten. Fuglene gir svaret gjennom hva de velger å spise.
Roar Solheim (09.11.2016)
Tatt inn fugleunge
Det er Karoline igjen med gjerdesmetten. Fant ikke ut hvordan jeg svarte på det du skrev så stiller nytt spørsmål. Så bra at den er voksen og frisk! Tenkte kanskje den fløy inn fordi det ble 10 minus her nesten over natta.. Det er ikke for kaldt for den altså? Bor et lite stykke fra der jeg jobber, bør jeg ta den med tilbake og slippe den ut der? Hvis den har reir eller noe der jeg vet ikke om den finner veien dit selv herfra. Tusen takk igjen for svar! Skal slippe ut fuglen i morgen.
K. (09.11.2016)
Svar:
Det er bra å slippe den nær der den ble funnet, for der kjenner den omgivelsene og vil vite hvor den kan finne mat. Den har ikke reir på denne tiden av året. Gjerdesmettene prøver å overvintre langs kysten, og kan faktisk klare seg selv når det er snø og kulde, men dersom det blir veldig kaldt med snø lenge, kan mange omkomme.
Roar Solheim (09.11.2016)
Tatt inn fugleunge
Hei! Jeg jobber deltid i en dyrebutikk på et kjøpesenter hvor noen kom med en fugleunge de hadde fanget inne på senteret. Siden den hadde vært der ganske lenge ble det bestemt av de som eier butikken å avlive fuglen siden den mest sannsynlig ikke ville klare seg ute. Jeg hadde et lite undulat-bur hjemme så jeg sa at jeg kunne ta den. Jeg er litt clueless på hva slags fugl det er og hva jeg skal mate.. Lurer på om det kan være en trost? Har prøvd å ta bilde men jeg leste at jeg burde gi den en ullsokk, og den gjemmer seg bare inni der. Leste også at jeg kanskje burde mate med sprøyte? Den virker veldig rask og frisk. Kan jeg slippe den ut igjen når den er stor nok? Jeg har undulater og katter fra før av så blir litt mye! Hovedsakelig lurer jeg vel på hva slags fugl det er og eventuelt alder. Takk for svar!
K. (09.11.2016)
Svar:
Dette er en gjerdesmett, og det er ikke noen unge men en fullt utvokst fugl! Den ser ganske fin ut, så egentlig virker det som at den kanskje kan slippes direkte. Dersom du har mulighet til å forsøke å la den fly inne på et lite rom hvor den ikke kan kollidere med et vindu (f. eks. toalett eller bad<9, kan du sjekke om den flyr helt OK. I så fall bør den slippes snarest på dagtid. Du kan ikke gi denne fuglen store frø, men heller finoppsmuldrede kake- og kjeks-smuler, kanskje også meisebolle som den kan hakke fett fra. Bær og bløte epler eller pærer kan kanskje også gå an.
Roar Solheim (09.11.2016)
Fuglehund
Vi i familien lurer på og skaffe oss fuglehund (engelsk setter)
Blir det noe problem med fuglebrett og foring i hagen?
O.S. (09.11.2016)
Svar:
Det vet jeg ikke, men dersom ikke hunden får løpe vilt løst omkring, burde ikke det være noe problem. Katter er et større problem for fuglene.
Roar Solheim (09.11.2016)
kan man gi frokostblanding til vill fugler?
jeg tenker på sånn first price frokostblanding med 3 typer hvete, små sorte ( lin? ) frø, tørket rosin og tørket frukt^^ jeg har gitt de det og en blanding av solsikke frø tidligre og de er helt ville eter det. jeg ga dem det siden de av en eller annen grunn ikke solgte fuglefrø til vill fugler i matbutikkene. men jeg urte på åm det var skadelig for dem?
N.N (09.11.2016)
Svar:
Dette kan du trygt fore fuglene med. Alle tørkede frukter, rosiner osv. går det an å gi til fugl, og kornsortene er også helt OK.
Roar Solheim (09.11.2016)
Ukjent og kjent!
Hei! Har besøk av en spurvehauk her om dagen, 9/11-16. Er den vanlig her så sent på året?
Så på det andre bildet er det en spett som jeg ikke finner i mine bøker. Hva slags spett er det? Svart med spraglet drakt, gyllen brun på brystet.
Mvh Tony Thoresen, sted: Åsa, 3512 Hønefoss
T.T. (09.11.2016)
Svar:
Dette er ikke en spett, men en nøttekråke. Spurvehauk er vanlig å se rundt forplasser i hele landet hele vinteren.
Roar Solheim (09.11.2016)
Spørsmål:
Trodde jeg så en kjøttmeis, men dem hadde ei hvit stripe langs midten på hodet. Hvilken annen fugl kunne det være?
N.N (09.11.2016)
Svar:
Vanskelig å se hva annet dette kan ha vært. Kjøttmeis med avvikende farge?
Roar Solheim (09.11.2016)
Spørsmål:
Hvar mange ørne typer finnes det i verden
I.V.S. (09.11.2016)
Svar:
Spørsmålet er besvart på denne siden tidligere:
Hei!
Det er litt uvisshet om antall ørnearter i verden. Noen opererer med 59, mens andre skriver over 80. I følge Norsk Navnekomitè for Fugl (NNFF) så har de navnsatt 65 arter med ørn i verden. Gå til linken nedenfor og du vil få opp alle navnene. Hvis du ikke får det automatisk, skriv ørn i søkefeltet.
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=%F8rn&submit=S%F8kRoar Solheim (09.11.2016)
Stær som markørfugl
Far husker fra han var liten, svære flokker med Stær. Nå er det en meget fin flokk der jeg bor mellom Stokkavannet og Hålandsvannet i Stavanger. Er stæren på tilbakegang? Er det en bedring for Stæren lokalt i Stavanger? Når trekker stæren? Vi har den her enda, selv om vinteren nå er kommet. Vi synger jo at den måtte fly:-)
E.H.S. (09.11.2016)
Svar:
Stær har tidligere gått tilbake i antall. I sommer har det vært bra hekkeresultat for stær både i Agder og Rogaland, så dette kan være grunnen til at du ser noen flokker der nå. De fleste stærene trekker nok sydover i september-oktober, men det hender at noen kan forsøke å overvintre langs kysten.
Roar Solheim (09.11.2016)
Brødmat
Hei.
Kan man legge brødsmuler på fuglebrettet?
V. (09.11.2016)
Svar:
Ja. Før solsikkefrøene kom i handel på 1970-tall.et, var det stort sett oppskårne brødsmuler folk la ut til fuglene.
Roar Solheim (09.11.2016)
Gjøken 2 spørsmål!
Reiser gjøkungen sammen med foreldrene når de reiser på vinterferie? Har hørt at ungene kommer lang tid etterpå?
Er det spesielt kort rugetid for Gjøkegget siden Gjøkungen kommer først ut av egget? Vet vi hvor kort rugetiden er?
R.K. (08.11.2016)
Svar:
Se nylig besvart spørsmål om gjøk.
Roar Solheim (08.11.2016)
ville ender i dam
I går matet jeg endene i Femtedammen på Eik i Tønsberg.De var mange! I dag gikk jeg dit igjen med mat, men dammen hadde frosset nesten til fra i går, og alle endene var borte. Flyr de sydover?
M.A. (08.11.2016)
Svar:
De flyr nok til nærmeste vann som ikke er frosset. Når ferskvann i innlandet fryser til, trekker de fleste endene ut mot kysten.
Roar Solheim (08.11.2016)
Meisemat - som pilfinker ikke liker?
Hagen min i Bærum er fullstendig invadert av pilfinker, og meisene kommer ikke til matfatet (fatene). Jeg forer med rå peanøtter, fettboller og solsikke. Fins det noe mat som meiser vil ha og pilfinker ikke liker??
L.H. (08.11.2016)
Svar:
Det tror jeg ikke, men vet ikke sikkert, for dette spørsmålet krever vitenskapelig testing av ulike fortyper til forskjellige arter, og det tror jeg ikke noen har gjort ennå.
Roar Solheim (08.11.2016)
Småfugler
Spiser småfugler gresskar?
F.A. (08.11.2016)
Svar:
Aner ikke. Lett ut litt og se om de vil ha det.
Roar Solheim (08.11.2016)
Sidensvans
Hei. Har fått besøk av en flokk sidensvans her. Å nå lurer jeg på hva jeg kan legge ut av mat på fôrings-plassen til de. Har lest meg frem til at de er veldig glad i frukt og bær. Men er det noe annet som kan friste de? Nøtter f.eks?
A. (08.11.2016)
Svar:
Nei. Litt overmodne epler og pærer er nok det beste du kan friste med.
Roar Solheim (08.11.2016)
Meierismør
Kan småfugler få meierismør? Eller er det for mye salt i det?
N.N (08.11.2016)
Svar:
Det er jeg usikker på, men siden det inneholder salt, så hold det unna fuglene.
Roar Solheim (08.11.2016)