Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 755 til 28 779 av totalt 50 011 spørsmål


#Trekkfugler

Gåsetrekk i november?

Hei- var nettopp ute og hørte en stoooor flokk m gjess passere i mørket. Min samboer så dem, flokken var stor, de så kvite ut men det var mørkt. Er det normalt at de trekker så seint på høsten, og at de er ute og flyr kl elleve på kvelden? De lagde en voldsom lyd med snadringa si! Det hører med at det her er Tynset, her er det skikkelig vinter, -13 nå men vi var da nede i nesten -30 forrige uke.

K. (12.11.2016)

Svar:

Dette er både sent på året og sent på døgnet for gåsetrekk, så disse må nok ha blitt overrasket av den plutselige vinteren. Ikke godt å si hvilken art dette er, men både kortnebbgås og sædgås er mulige arter over indre deler av Østlandet.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Økologi og atferd

omvendt kjønnsrolle

hvilke fugler har omvendt kjønnsrollemønster?

N.N (12.11.2016)

Svar:

En del vadefugler (svømmesnipe, heilo, boltit), og f. eks. bladhøns i tropene.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Trekkfugler

Gåsetrekk.

Hvor langt flyr gåsa før den tar pause ?

T.S. (13.11.2016)

Svar:

Det varierer med hvilke arter det gjelder, og hvor de trekker (dvs hvor langt det er mellom steder der de kan raste). Kortnebbgjess trekker f eks. om høsten fra Trondhjemsfjorden og ned til Østlandet hvor de kan raste før de flyr videre til Danmark.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slag fugl er dette,sender et "dårlig"bilde

R.S. (13.11.2016)

Svar:

Dette er en stær i vinterdrakt (sort med mange hvite prikker).

Roar Solheim (13.11.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Jeg har bare lyst til å fortelle at jeg har sett svartmeis for første gang. Veldig moro!

N.N (13.11.2016)

Svar:

Det er alltid morsomt med nye fugleopplevelser og -oppdagelser. Lykke til videre!

Roar Solheim (13.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Traner

For et par dager siden så jeg 6 traner på et jorde nord i Akershus. Det må da være veldig sent på året? Et par av dem virket nesten helt hvite, kan det ha vært noe annet enn traner? Fikk dessverre ikke tatt bilde.

N.N (13.11.2016)

Svar:

Siden du så såpass mange sammen, er det nok helst traner og ikke gråhegrer. Det er i seneste laget, men det hender faktisk at enkelte traner har prøvd å overvintre, så kanskje disse har slikt i tankene (?).

Roar Solheim (13.11.2016)


#Økologi og atferd

Varmekasse for meiser om vinteren

Har laget vinterbolig for meisene av bygningsisolasjonsplater med flere leiligheter samlet. Jeg antar at de ikke tenker revir om vinteren slik at de godt kan overnatte med naboer tett innpå i naboleiligheten på denne årstida, eller stemmer ikke det? I tillegg: Vet du om flere meiser kan overnatte i en og samme enkeltkasse om vinteren eller er de for mye rivaler også utenom hekkesesongen til det?

E.L.T. (12.11.2016)

Svar:

Vanligvis overnatter nok meisene hver for seg, men det KAN hende at enkelte arter kan overnatte flere sammen hvis temperaturen synker mor minus 25 grader eller lavere. Vi vet at noen nordlige arter kan gjøre dette, men kjenner lite til i hvilken grad meisene kan ty til slike overlevelses-strategier.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Fuglekasser

Unødvendig ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Husker som gutt lagde jeg fuglekasser med et mellomgulv i den tro at det ble verre for inntrengere med "onde hensikter " . Som voksen har jeg aldri gjort det. Bortkastet tid og energi , mener du ................eller ?

P.B.,.T. (12.11.2016)

Svar:

Ja, dette har lite for seg - helt bortkastet energi tror jeg nok!

Roar Solheim (12.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Identifikasjon av småfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Ca. 30 småfugl av samme slag hadde i går (11.11.2016) et festmåltid i et paradis-tre i hagen vår. Eplene var tatt av frosten og begynte å bli bløte. De små og røde eplene kan sees i vedlagte bilder. Selv om fuglene virket velernærte, forsynte de seg veldig grådig. Fuglen var ukjente for meg; men min hjemmeværende kone har sett dem flere ganger med måneders intervall, bl.a. 1 gang om våren. De har vist seg alltid i stor flokk. Av størrelse kunne fuglen være 1/3-1/4 av en due.
Kan det ha vært en type bokfink?
Vedleger 2 bilder hvorav de ene bare er utsnitt. Fuglekroppen hadde elliptisk form (se bildene). Påfallende var at alle fuglene hadde en brem (som "crewcut" hos menn på 1950 tallet) på toppen av hodet. Mener at bremmen hos noen var mørkeblå, hos andre sort, atter andre hadde trolig både blå og sort brem. Det andre sterke kjennetegnet er lettere å beskrive og forelå hos de fleste av fuglene: Gul farget (knallgul) rektangulær ende på spissen av halen (stjerten). I bildene sees denne gulfargen hos fuglen til høyre.
Fuglene var meget sky, flere fløy bort mens jeg nærmet meg dem innendørs for å ta bilde fra vinduet. Da vi skulle ta utendørsbilde, fløy de borte alle, samlet seg i et høyt tre 20-30 meter fra vårt paradistre.
Vi er blitt svært nysgjerrig på hvilken type fugl dette er. Håper dere kan hjelpe oss litt med oppklaring.

Ø.K. (12.11.2016)

Svar:

Dere har hatt besøk av en flokk sidensvans.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i Spania

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet er tatt ca 900 moh i fjellene
nord for Marbella. Hvilken art kan det være?

N.N (12.11.2016)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Fugleforing

Mating av spurv

Hei.

Vi begynte å gi fuglene mat for noen uker siden, og vi har jevnlig besøk av kjøttmeis, gråspurv og skjære. Kjøttmeisene forsyner seg ivrig fra hengendekokosnøtt, meiseboller og hengende frøautomat, men gråspurvene spiser kun det som faller på bakken. Klarer ikke spurv å spise fra slik hengende mat? De spiser fra bakken når de er alene der også.

Vennlig hilsen Lene

L.G.L. (12.11.2016)

Svar:

Grå¨spurvene er mest frøspisere, og har ikke nebb egnet for å hakke på fett, kokos eller meiseboller. Dette er nok grunnen. Hvis du hadde hatt en solsikke-automat, ville de hengt på den og plukket solsikkefrø.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Diverse

Stort blodspor på foringsplassen

I morres så jeg en stor blodflekk på terrassen - like stot som en fyrstikkeske ca. - og flere drypp spredt rundt, ca 1 cm store. Det kommer meiser, spurver, svarttrost, skjærer og spiser her, sikkert også noen mus på natta. Men jeg har ikke sett så mye blod før - så hva tror dere har skjedd her?

I.I. (12.11.2016)

Svar:

Bilde mangler, så det er ikke mulig å mene stort ut i fra det du beskriver. NOE har sikkert blitt spist, men ikke mulig å si hva eller spist av hvem...

Roar Solheim (12.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar fugl - liten med meget kort stjert!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei denne kom inn i huset og det ser ut som den bor i huset når det er kaldt!

E. (12.11.2016)

Svar:

Dette er en gjerdesmett.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl i Gaula på Melhus

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei i Fuglevennen!
Vedlagt bilde av fuglen med tekst. Bildet ble tatt 8. november 2016. Det var omtrent 7-8 kuldegrader. Fuglen satt helt stille. Jeg trodde den var død, men den lettet da jeg kom helt nær med fotoapparatet.

H.D. (12.11.2016)

Svar:

Dette er en kvartbekkasin som tydeligvis trykker og forsøker å forbli uoppdaget. Et utrolig morsomt bilde! Denne arten ser man bare enkeltvis, og det er ikke ofte du får sett den så godt som her.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Sykdom og skader

Fuglekopper

Oppdaget en Granmeis ved mateplassen i dag som så ut som den har fuglekopper. Hva gjør jeg ang mateplassen, skal jeg fjerne all mat og og matkopper ? Eller fore som før ?

N.N (10.11.2016)

Svar:

Det KAN hende at denne virussykdommen kan smitte mellom fugler på en forplass, men det virker ikke som at dette er en viktig smittevei. Derfor tror jeg du kan fortsette foringen som før. Dersom du søker på nettet på ordet "fuglekopper", så kommer det også opp en del sider hvor du kan lese mer om dette. På denne danske siden: http://www.vildtsundhed.dk/vildtsygdomme#fuglekopper
finner du også informasjon om en rekke ulike viltsykdommer.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hvor mange fuglekasser bør hver husstand ha?

O.S. (11.11.2016)

Svar:

Det er det verken regler eller råd for. Antall fuglekasser er også avhengig av hvor stort tomteareal og antall trær du har rundt huset eller bostedet ditt. Men dersom hver husstand i Norge satte opp minst EN fuglekasse, ville det nok være svært god tilgang på reirplasser for de fleste hullrugerne som lever i byer og tettsteder.

Roar Solheim (12.11.2016)


Svaner som skriker

Vi bor nær Falkum elva Skien.
De siste dagene opplever vi at svanene skriker mye og det høres som de har det vondt. Det er flere svaner i elven. Det er Par med unger og enslige. Vi lurer bare på om det er noe galt eller om dette er normalt.
Vi har flyttet hit nå for tre mnd siden så det er nytt for oss.

I.M. (12.11.2016)

Svar:

Det er nok sangsvaner du hører, og de har nok ingen problemer. Ropene er deres kommunikasjon seg imellom. Hvis det er ekstra mye roping i disse dager kan det skyldes at nye svaner ankommer på trekk. Da vil det bli mer roping mellom fuglene, blant annet fordi familiegruppene markerer sin tilstedeværelse og status (par med unger har høyere rang enn fugler uten avkom og enslige fugler). Du må heller glede deg over den stemningsfulle svane-"sangen".

Roar Solheim (12.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sandløper?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette bildet ble tatt helt sør i Spania i går. Kan det være en sandløper?

N.N (11.11.2016)

Svar:

Ja, dette ser veldig ut som en sandløper.

Roar Solheim (11.11.2016)


#Fuglekasser

Kjøp av ferdige fuglekasser med innsyn til fuglene.l

Jeg ønsker å kjøpe fuglekasser som er ferdig laget med innsyn til fuglene (flexiglass?) Det gjelder småfugler- Kanskje dere kan hjelpe meg med det.

E.L.H. (11.11.2016)

Svar:

Sjekk "natur og fritid" på nettet om slike kasser finnes. Hvis ikke, må du nok få hjelp til å lage en.

Roar Solheim (11.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bergand eller Toppand,ad hunn

Hei
Jeg har prøvd å finne ut hvordan man skal bestemme om en voksen hunn er Bergand eller Stokkand. I Gyldendals Store Fugleguide står det jo mange forklaringer, men jeg får ingen til å stemme. Hvis toppen til Toppanda ikke vises og den har mye hvitt rundt nebbet sier en erfaren kollega at det este er å se på hodeformen. Berganda skal ha rund hodefasong i profil, mens Toppanda skal ha ujevnt rundt hode med høy panne og flat isse. Jeg har prøvd dette gjennom scope på litt avstand, men synes det er vanskelig med sikkerhet å anslå om det er Bergand eller Toppand. Bergand er mer sjelden, i alle fall i Trøndelag, og man skal gjerne legge ut funnet på Band; da må man være helt sikker. Jeg har sett på bilder i Artsobs, men uten å bli klokere på forskjellene, se vedlegg.
Hva skal jeg se etter som kan fastslå at det er en Bergand hunn og ikke en Toppand hunn når sistnevnte har like mye hvitt rundt nebbet som en Bergand, og det ikke vises noen topp?

K.S. (10.11.2016)

Svar:

Voksne hunner av bergand og toppand bør det være mulig å se forskjell på, bl. a. er berganda gråere på ryggen enn toppandhunnen. Ungfugler om høsten kan det imidlertid være vanskeligere å skille fra hverandre. Et vink om at arten er toppand kan også være at den ligger sammen med artsfrender - det er veldig ofte flere toppender sammen.

Roar Solheim (11.11.2016)


#Diverse

Hvor mange fugler dør hvert år grunnet vindmøller ?

K.H. (11.11.2016)

Svar:

Det er det nok dessverre ingen som vet. Men det blir funnet en del fugl under vindturbiner, ikke minst store fugler som havørn! Problemet er stort når turbinene står ute i havet - da forsvinner alle fugler som blir drept av turbinvingene.

Roar Solheim (11.11.2016)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Vi har ett prosjekt på skolen vår i (Søgne) at hele klassen skal lage hver sin fuglekasse.
Blir spennende til våren og se hva vi for besøk av.
Dette skulle flere skoler ha gjort....

S.O.H.I.S. (10.11.2016)

Svar:

Ja. Dette er en fin aktivitet for å skape forventning om fine fugleopplevelser! Lykke til!

Roar Solheim (11.11.2016)


#Økologi og atferd

Hakkespett o

Jeg har hørt at hakkespetten når den hakker i tre at den setter tungen mellom nebbet å at den stikker lengre fram en nebbet så det er den som brukes til og hakke med, stemmer det?

M. (10.11.2016)

Svar:

Nei, overhodet ikke. Hvis en spett stakk ut tunga under selve hakket mot treverket, ville tunga bli fullstendig maltraktert! Tunga stikkes ut og inn i sprekker eller hull som spetten har hakket seg inn til, for å forsøke å få tak i insektlarver.

Roar Solheim (11.11.2016)


#Sykdom og skader

Skadet Due Brumunddal

Hei:
Jeg har funnet en due som har skadet ryggen/vingen. Den er i live og spiser fuglefrø. Men jeg må få tak i noen som er interressert i fugler til å ta den.
Er det noen som vet hvem jeg skal kontakte? Ønsker ikke viltnemd de bare knekker nakken på den

Send meg SMS 93 23 64 37

R. (10.11.2016)

Svar:

Du må forsøke å få kontakt med Ornitologisk forening, avdeling Hedmark. Sjekk NOF-sidene birdlife.no under organisasjon.

Roar Solheim (10.11.2016)


#Fugleforing

Pinnekjøtt

Kan en gi pinnekjøtt til Kråkefugl som er uønsket på forringsbrettet?

L. (10.11.2016)

Svar:

Pinnekjøtt inneholder mye salt, og bør ikke gis til fugl.

Roar Solheim (10.11.2016)

««første 28 755 - 28 779 av 50 011 siste»»