Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 997 til 29 021 av totalt 50 265 spørsmål


#Fuglekasser

Flaggspett i hekkekasse

Hei, vi er mye på Skafsåheia i Tokke(Telemark) vi forer fuglene påvinteren og følger med på fuglelivet rundt hytta. I helgen så vi med undring en flaggspett som forsvant inn i en hekkekasse! Den kom ikke ut igjen så lenge vi så i allefall, dette var i skumringen,- så kan det være at den sover i kassa?Kassa er egentlig for fluesnapper, men har fått større hull , antagelig av en flaggspett.

E.B. (14.11.2016)

Svar:

Ja, flaggspett og en del andre spetter sover ofte inne i reirhull eller fuglekasser nattestid om vinteren. Flaggspetten kan ofte utvide hullet i en småfuglkasse for å kunne komme inn. Ofte hakker den et hull et annet sted på kassa, slik at denne kan bli ganske maltraktert.

Roar Solheim (14.11.2016)


#Diverse

Fuglers synssperkter

Er det mulig å for en ungdomsbedrift å minske dødsraten til fuglene rundt vindmøllene? kan vi skremme fuglene bort i fra vindmøllene slik at de unngår å krasje med turbinene og blir skaddet?
mvh
Birdsavers UB

K.H. (14.11.2016)

Svar:

Ikke såvidt jeg kjenner til. Men det finnes sikkert noen som forsøker å finne løsninger, uten at jeg har kjennskap til dette, dessverre.

Roar Solheim (14.11.2016)


#Diverse

Svarttrost

Hvor gammel er Svarttrost hannen Når den er fullvoksen og flott orange ring rundt øynene?

S.K. (14.11.2016)

Svar:

Jeg tror den får denne fargen når den er ca ett år gammel.

Roar Solheim (14.11.2016)


#Diverse

Gråspurv har kommet inni huset! Har den lopper nå i november?

Jeg leste at loppene går i dvale i reir om vinteren men kan gråspurven ha lopper på seg i november likevel?

I. (14.11.2016)

Svar:

Det er sjeldent at fuglene har lopper på seg, de ser ut til å finnes mest i reirmateriale, og det er særlig i gamle meisereir at du kan finne lopper.

Roar Solheim (14.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Haukugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvordan ser jeg om denne er en hann eller hunn, gammel eller ung ?Observert Askelandsneset, Radøy , nord for Bergen
Mvh Kari

N.N (14.11.2016)

Svar:

Du ser ikke forskjell på kjønnene hos haukugle, men alder kan ses på stjerten. Denne har veldig markante, ytre lyse bånd på stjertfjærene, og sakal da være en eldre fugl (dfvs den er ikke en unge fra i år, men eldre).

Roar Solheim (14.11.2016)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis sier fra at det er tomt for mat på brettet!

Har nå begynt å mate fuglene igjen pga årstiden. Har et fuglehus som jeg fyller med frøblanding, å hengt opp kokosnøttskall med fett og frø. Det er så koselig å se alle småfuglene der ute om dagen. Det rare er at det er en kjøttmeis , jeg innbiller meg at det er den samme, som kommer på vinduet hver gang huset er tomt for frø! Er det virkelig mulig at den vil fortelle meg at de ønsker mere mat?

T.R. (14.11.2016)

Svar:

Ja, det er svært sannsynlig. Fuglene kobler raskt at maten har sammenheng med deg, og når maten mangler, kan de forsøke å påkalle din oppmerksomhet. Har selv sett det samme hos kjøttmeis på min egen forplass.

Roar Solheim (14.11.2016)


#Diverse

jaktfalk

Hei
Jeg lurer på om det kan være er noe av interesse om mulig hekking og observasjoner av jaktfalk i skjærgården i vestfold. Observert et par i sommer flere ganger ved et godt egnet hekkested,og nå tre stk idag ikke langt unna første observasjoner, som lekte akrobatikk i luften. Tenkte med en gang ungfugler av samme kull.
Ta gjerne kontakt for mer info.
Mvh Espen

E. (13.11.2016)

Svar:

Opplysningene er av intereesse, men det er nok vandrefalk du har funnet. Jaktfalk hekker ikke i lavlandet på Østlandet.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Trekkfugler

Gåsetrekk

Så en stor gåseplog over Røros i dag 13 november. Har aldri sett dem så seint før.

N.N (13.11.2016)

Svar:

Det har også kommet andre rapporter om disse gjessene. Dette er sent, så det er nok en flokk litt utenom vanlig trekktid.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten dykkender sjøfugl på Hustadvika, Averøy

Fikk besøk av en uredd liten fugl, minnet meg litt om en fossekall, men litt større (mye mindre enn en reist). Hvit og med svarte vinger med hvite spetter og svart nebb. Svømte svært raskt under vann langs bunnen og brukte vingene å svømme med. Svært tillitsfull, fulgte båtsiden k(kunne nesten ta på den). Fikk dessverre ikke tatt bilde, og finner den ikke i noen fuglebøker.

L.S. (13.11.2016)

Svar:

Det høres ut som at du kan ha sett en alkekonge.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rosa liten kompakt fulg

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne ble sett i Porsgrunn 14/10-16. Noen som vet hvilke fugl dette er?

P.K. (13.11.2016)

Svar:

Dette er en kjernebiter hann.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Har du hørt om en Gunnar Bergo som har veldig kjennskap til kongeørn?
Spesielt på 80-tallet tror jeg?

H.T. (13.11.2016)

Svar:

Ja, Gunnar Bergo jobbet med kongeørn på Vestlandet (Spesielt i Hordaland) tidligere. Det er dessverre mange år siden jeg har hørt noe om/til ham, men mener han skal holde til på Voss.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Fugleforing

SMÅFUGL TIL FUGLEBRETTET

Hei. Vi bor i en liten grend i nedre Telemark ,ca 1 mil fra sjøen, midt inni skogen. Det er mye fugl her på vår , sommer og høsten , men når vinteren kommer er det så og si helt tomt ! Vi har prøvd å henge ut fuglematere og meiseboller, men ingenting skjer. Vi har hengt det i overbyggende tak over veranda. Ganske høyt over bakken. Kan det være derfor ? Det er ingen fugler hos naboene, på ledninger , i trær eller noe. Merkelig ?

N.N (13.11.2016)

Svar:

Ja, dette høres merkelig ut. Det KAN hende at kjøttmeis og blåmeis trekker ut fra skogsområdet, men vanligvis vil de forsøke å overvintre når det finnes flere husstander med forplasser. Og arter som svartmeis, nøtteskrike, flaggspett og gråspett burde kunne dukke opp når dere bor med skog omkring.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Trekkfugler

Gåsetrekk i november?

Hei- var nettopp ute og hørte en stoooor flokk m gjess passere i mørket. Min samboer så dem, flokken var stor, de så kvite ut men det var mørkt. Er det normalt at de trekker så seint på høsten, og at de er ute og flyr kl elleve på kvelden? De lagde en voldsom lyd med snadringa si! Det hører med at det her er Tynset, her er det skikkelig vinter, -13 nå men vi var da nede i nesten -30 forrige uke.

K. (12.11.2016)

Svar:

Dette er både sent på året og sent på døgnet for gåsetrekk, så disse må nok ha blitt overrasket av den plutselige vinteren. Ikke godt å si hvilken art dette er, men både kortnebbgås og sædgås er mulige arter over indre deler av Østlandet.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Økologi og atferd

omvendt kjønnsrolle

hvilke fugler har omvendt kjønnsrollemønster?

N.N (12.11.2016)

Svar:

En del vadefugler (svømmesnipe, heilo, boltit), og f. eks. bladhøns i tropene.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Trekkfugler

Gåsetrekk.

Hvor langt flyr gåsa før den tar pause ?

T.S. (13.11.2016)

Svar:

Det varierer med hvilke arter det gjelder, og hvor de trekker (dvs hvor langt det er mellom steder der de kan raste). Kortnebbgjess trekker f eks. om høsten fra Trondhjemsfjorden og ned til Østlandet hvor de kan raste før de flyr videre til Danmark.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slag fugl er dette,sender et "dårlig"bilde

R.S. (13.11.2016)

Svar:

Dette er en stær i vinterdrakt (sort med mange hvite prikker).

Roar Solheim (13.11.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Jeg har bare lyst til å fortelle at jeg har sett svartmeis for første gang. Veldig moro!

N.N (13.11.2016)

Svar:

Det er alltid morsomt med nye fugleopplevelser og -oppdagelser. Lykke til videre!

Roar Solheim (13.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Traner

For et par dager siden så jeg 6 traner på et jorde nord i Akershus. Det må da være veldig sent på året? Et par av dem virket nesten helt hvite, kan det ha vært noe annet enn traner? Fikk dessverre ikke tatt bilde.

N.N (13.11.2016)

Svar:

Siden du så såpass mange sammen, er det nok helst traner og ikke gråhegrer. Det er i seneste laget, men det hender faktisk at enkelte traner har prøvd å overvintre, så kanskje disse har slikt i tankene (?).

Roar Solheim (13.11.2016)


#Økologi og atferd

Varmekasse for meiser om vinteren

Har laget vinterbolig for meisene av bygningsisolasjonsplater med flere leiligheter samlet. Jeg antar at de ikke tenker revir om vinteren slik at de godt kan overnatte med naboer tett innpå i naboleiligheten på denne årstida, eller stemmer ikke det? I tillegg: Vet du om flere meiser kan overnatte i en og samme enkeltkasse om vinteren eller er de for mye rivaler også utenom hekkesesongen til det?

E.L.T. (12.11.2016)

Svar:

Vanligvis overnatter nok meisene hver for seg, men det KAN hende at enkelte arter kan overnatte flere sammen hvis temperaturen synker mor minus 25 grader eller lavere. Vi vet at noen nordlige arter kan gjøre dette, men kjenner lite til i hvilken grad meisene kan ty til slike overlevelses-strategier.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Fuglekasser

Unødvendig ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Husker som gutt lagde jeg fuglekasser med et mellomgulv i den tro at det ble verre for inntrengere med "onde hensikter " . Som voksen har jeg aldri gjort det. Bortkastet tid og energi , mener du ................eller ?

P.B.,.T. (12.11.2016)

Svar:

Ja, dette har lite for seg - helt bortkastet energi tror jeg nok!

Roar Solheim (12.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Identifikasjon av småfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Ca. 30 småfugl av samme slag hadde i går (11.11.2016) et festmåltid i et paradis-tre i hagen vår. Eplene var tatt av frosten og begynte å bli bløte. De små og røde eplene kan sees i vedlagte bilder. Selv om fuglene virket velernærte, forsynte de seg veldig grådig. Fuglen var ukjente for meg; men min hjemmeværende kone har sett dem flere ganger med måneders intervall, bl.a. 1 gang om våren. De har vist seg alltid i stor flokk. Av størrelse kunne fuglen være 1/3-1/4 av en due.
Kan det ha vært en type bokfink?
Vedleger 2 bilder hvorav de ene bare er utsnitt. Fuglekroppen hadde elliptisk form (se bildene). Påfallende var at alle fuglene hadde en brem (som "crewcut" hos menn på 1950 tallet) på toppen av hodet. Mener at bremmen hos noen var mørkeblå, hos andre sort, atter andre hadde trolig både blå og sort brem. Det andre sterke kjennetegnet er lettere å beskrive og forelå hos de fleste av fuglene: Gul farget (knallgul) rektangulær ende på spissen av halen (stjerten). I bildene sees denne gulfargen hos fuglen til høyre.
Fuglene var meget sky, flere fløy bort mens jeg nærmet meg dem innendørs for å ta bilde fra vinduet. Da vi skulle ta utendørsbilde, fløy de borte alle, samlet seg i et høyt tre 20-30 meter fra vårt paradistre.
Vi er blitt svært nysgjerrig på hvilken type fugl dette er. Håper dere kan hjelpe oss litt med oppklaring.

Ø.K. (12.11.2016)

Svar:

Dere har hatt besøk av en flokk sidensvans.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i Spania

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet er tatt ca 900 moh i fjellene
nord for Marbella. Hvilken art kan det være?

N.N (12.11.2016)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Fugleforing

Mating av spurv

Hei.

Vi begynte å gi fuglene mat for noen uker siden, og vi har jevnlig besøk av kjøttmeis, gråspurv og skjære. Kjøttmeisene forsyner seg ivrig fra hengendekokosnøtt, meiseboller og hengende frøautomat, men gråspurvene spiser kun det som faller på bakken. Klarer ikke spurv å spise fra slik hengende mat? De spiser fra bakken når de er alene der også.

Vennlig hilsen Lene

L.G.L. (12.11.2016)

Svar:

Grå¨spurvene er mest frøspisere, og har ikke nebb egnet for å hakke på fett, kokos eller meiseboller. Dette er nok grunnen. Hvis du hadde hatt en solsikke-automat, ville de hengt på den og plukket solsikkefrø.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Diverse

Stort blodspor på foringsplassen

I morres så jeg en stor blodflekk på terrassen - like stot som en fyrstikkeske ca. - og flere drypp spredt rundt, ca 1 cm store. Det kommer meiser, spurver, svarttrost, skjærer og spiser her, sikkert også noen mus på natta. Men jeg har ikke sett så mye blod før - så hva tror dere har skjedd her?

I.I. (12.11.2016)

Svar:

Bilde mangler, så det er ikke mulig å mene stort ut i fra det du beskriver. NOE har sikkert blitt spist, men ikke mulig å si hva eller spist av hvem...

Roar Solheim (12.11.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar fugl - liten med meget kort stjert!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei denne kom inn i huset og det ser ut som den bor i huset når det er kaldt!

E. (12.11.2016)

Svar:

Dette er en gjerdesmett.

Roar Solheim (12.11.2016)

««første 28 997 - 29 021 av 50 265 siste»»