Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 597 til 28 621 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Rapphøne
Jeg bare lurer på om det er av interesse å vite at jeg observerte rapphøne i går? Leser at det er sjelden i Norge nå.
Den satt musestille og "trykket", og fløy opp en halv meter i fra meg ved et tjern i Larvik kommune.
R.F. (12.12.2016)
Svar:
Det er absolutt av interesse. Vi fikk inn et foto av en rapphøne til denne siden tidligere i høst. Dette er mest sannsynlig rømte burfugler, og ikke viltlevende, spontant forekommende rapphøner.
Roar Solheim (14.12.2016)
Fasan
Hei. Kom over en flokk fasaner i dag. Dette er i Ringsaker. Aldri sett fasan herover før jeg......vanlig/uvanlig?
A.S. (14.12.2016)
Svar:
Ringsaker hører til den delen av Hedmark hvor en kan forvente å se fasaner, men det er nok ikke så mange av dem nå som for 40-50 år siden, da de ble sluppet ut i større mengder på Helgøya for jaktformål.
Roar Solheim (14.12.2016)
Svarttrost uten hale
Reddet en svarttrost fra en katt, men katten rev av stjerten og kan se litt av beinet fra den. Vingene ser greie ut og han kunne sånn fly sånn passe. Har tatt han inn. Kommer han til å klare seg der ute?
K. (14.12.2016)
Svar:
Dersom såret etter katten gror, så klarer den seg nok. Stjertfjærene vokser ut igjen, men det kan hende at du må holde den i en eske/stort bur og fore den et par uker for å være sikker på at det går riktig vei.
Roar Solheim (14.12.2016)
Rovfugl
Hei!
Er det mulig å stadfeste hva slags fugl dette er?
N.S.V. (11.12.2016)
Svar:
Bildet er uskarpt, men det ser absolutt ut som en hauk. Og siden den har lengdestriper/flekker og ikke tverrstreker i brystet, må det være en ung hønsehauk.
Roar Solheim (11.12.2016)
Spørsmål:
Vi har en fugl som har tatt plass i et hulrom mellom tak og vegg (ikke loft). Det høres ut som en kjøttmeis, men den er så aktiv om natten? Pipper i ett kjør. Hva kan gjøres for å få den til å flytte?
N.N (11.12.2016)
Svar:
Den bruker det trolig som soveplass. Hvis du ikke ønsker fuglen der, bør du tette inngangshullet med metallnetting på dagtid når fuglen er ute.
Roar Solheim (11.12.2016)
kråker
Hvorfor skal ikke kråker og skjærer nyte godt av foring av fugl? De skal vel ha mat de og?
N.N (11.12.2016)
Svar:
Det er selvfølgelig ikke noe galt med å fore kråkefuglene også, men problemet på en foringsplass er at kråkefuglene kan ta med seg veldig mye av maten på kort tid for å lagre den andre steder. På den måten forsvinner all maten uten at de mindre spurvefuglene får nyte godt av den. Og fugleforing driver de fleste fordi det gir masse fine næropplevelser med fuglene. Derfor er det gunstig å lage forbur slik at maten som er tiltenkt meiser og finkefugler, ikke blir tømt på 1-2-3 av kråkefuglene. Vil du i tillegg mate disse, kan du legge ut ekstra mat på bakken som de forsvinner med.
Roar Solheim (11.12.2016)
Spørsmål:
Idag kom katten hjem igjen efter og ha vært borte i 3 dager.
Den var sulten stakkar og har ett rift i det ene øret.
Dette ser ut som en skade som en rovfugl har påført Monsemann!!!
Vi er bare glad katten kom igjen og ikke ble haukemat.....
M.F. (10.12.2016)
Svar:
Dette høres mye mer ut som at katten (går ut i fra at det er en hann) har vært i slosskamp med en annen hannkatt. Spesielt siden den har vært borte i tre dager, det er veldig typisk dersom det er kamp mellom to hanner om territorie eller tilgang til hunner.
Roar Solheim (10.12.2016)
Perleugle
Er det for sent og henge opp perleuglekasser nå?
Bor i Elverum
T.E. (09.12.2016)
Svar:
Nei, det er det ikke. Skynd deg ut med flere, for nå er det oppgang på museforekomstene i denne delen av Hedmark, og gode utsikter for å kunne få perleugler i kassene til våren. Lykke til!
Roar Solheim (10.12.2016)
Hvit stokkand?
Heisann.
Vi har en park der vi bor der en stor flokk stokkender holder til. Det er imidlertidig en and som skiller seg helt ut. Den ser ut som en hunn, men den er hvit på hele kroppen. Legger ved bildet. Er svært spent på hvilken type dette er? Hunn virker akseptert av flokken og ser ut som hunn holder seg til en hann.
N.N (10.12.2016)
Svar:
Denne har klart mye stokkand i seg, men det er helt umulig å si om det er en vanlig "vill" stokkand med avvikende fargemønster, eller en krysning mellom en vill stokkand og en rømt, hvit tamand (som er tamform av stokkand). Det er så mange slike rømte tamender rundt omkring, og de krysser seg med ville stokkender, at det kryr av stokkandvarianter lik denne, og alle skaper problemer for fuglekikkere som prøver å artsbestemme denne brokete massen.
Roar Solheim (10.12.2016)
Svane eller trane?
Hva er dette? Svane eller trane?
N.N (08.12.2016)
Svar:
Dette er sangsvaner på et jorde.
Roar Solheim (08.12.2016)
hvit og svart fugl
Hei!
Kom over en liten flokk med disse fuglene i en furu/gran skog. Hvite fugler med noe svart på siden, ca størrelse som spurv.
Men hvilke fugl er det??
T.G. (08.12.2016)
Svar:
Dessverre et veldig dårlig bilde som ikke kan forstørres, men jeg mistenker at det kan dreie seg om stjertmeis.
Roar Solheim (08.12.2016)
Solsikkefrø
Det er forskjell på størrelsen på solsikkefrøene.Tenkte ikke over dette da jeg kjøpte de men merket meg at det ble så lite søl under brettet. Nå har jeg fulgt med og det virker som fuglene har problemer med å åpne disse frøene,eller klarer de det til slutt ?
N.N (08.12.2016)
Svar:
Dette har vi ikke detaljert informasjon om, men det kan godt være forskjell på hvor lett eller vanskelig ulike solsikketyper lar seg åpne. Det er også stor forskjell på hvor lett ulike fuglearter håndterer slike frø. De fleste finkefugler vil nok klare alle solsikketyper, mens mindre meiser kanskje kan ha problemer med store frø (?).
Roar Solheim (08.12.2016)
Spørsmål:
Katten har forsvunnet.....:-(
Mistenker en rovfugl men hvilken???
M.F. (07.12.2016)
Svar:
Det er langt større sannsynlighet for at katten enten er påkjørt, har blitt utkonkurrert (jaget vekk) av en annen katt, tatt av dage av mennesker, eller rett og slett har forsvunnet av egen vilje - katter bestemmer seg av og til for å flytte til nye steder/eiere.
Roar Solheim (07.12.2016)
Smult
Kan smult som er brukt til steking av smultringer brukes som mat til småfuglene?
N.N (07.12.2016)
Svar:
Det bør kunne gå, siden det vel ikke inneholder masse salt. Prøv deg fram og se om fuglene vil ha det.
Roar Solheim (07.12.2016)
Mating av småfugler og svarttrost vs duer og skjære
Jeg har i flere år lagt ut mat til fuglene fra høst og til vår, og har stor trafikk på fuglebrettet av div meiser og andre små fugler. I tillegg har jeg de siste to årene hatt flere daglige besøk av to svarttrostpar som har overvintret. Nå har jeg imidlertid også fått en flokk på 5-6 duer og 5-6 skjærer som først skremmer bort de mindre fuglene for deretter å forsyne seg grådig og etterlate et tomt fuglebrett. Jeg har sett på og lest om ulike "bur" som hindrer de store fuglene i å nå maten, mens de små slipper til. Det jeg lurer på er hvorvidt svarttrosten kommer til maten, eller om også disse fuglene blir hindret i å nå fuglebrettet. Det vil i så fall være litt trist. Er det noen som vet noe, eller har erfaringer med dette, som kan gi en tilbakemelding?
L. (07.12.2016)
Svar:
De forburene vi vanligvis har omtalt og referert til, slipper inn meiser og finkefugler, men ikke troster. 5 x 5 cm nettingåpning er for lite for dem. Det KAN hende at du kan lage bur som er bedre tilpasset også trostene, men som fremdeles holder kråkefugler og duer ute, men da må man rett og slett prøve seg fram.
Roar Solheim (07.12.2016)
Spørsmål:
Regnes sidensvanser som kramsfugl? (Matfugl)
J.T. (07.12.2016)
Svar:
Det vet jeg ikke. Det er heldigvis slutt på at man spiser opp spurvefuglene i Norge, så begrepet går forhåpentligvis ut av bruk med tiden.
Roar Solheim (07.12.2016)
Ivareta fasaner
Hei.
Er så heldig og ha et par fasaner i Hagen , og er redd rev og andre rovdyr skal ta de. Jeg vil gjerne bygge/ lage et trygt sted i låven el noe for å Værne
Om disse . Hva kan vi gjøre? Mvh fuglevenn
R. (07.12.2016)
Svar:
Fasanene er viltlevende fugler, så du har nok ikke lov til å stenge dem inne i låven selv om det er for å "hjelpe" dem om vinteren. Fuglene må få klare seg selv, og blir de spist av andre, så er det også en del av naturens gang.
Roar Solheim (07.12.2016)
gåsetrekk 1 desember 2016
Jeg observerte en forholdsvis stor flokk med gjess 1 desember 2016 kl 1530 i Ski sentrum i Akershus.
Jeg var ikke i stand til å anslå hvilken type gjess de var. De fløy i V formasjon, og lagde støy som kun gjess kan. .
Er gjess i stand til å overvintre i Norge?
T.G. (06.12.2016)
Svar:
Både grågjess og kanadagjess kan overvintre der det er åpent vann, så det kan ha vært en flokk av en av disse to artene du har sett.
Roar Solheim (06.12.2016)
Hvilket kjønn?
Hvilket kjønn er denne moskusanden?
N.N (06.12.2016)
Svar:
Kjenner dessverre ikke til variasjonen for kjønnene hos moskusender, så jeg kan ikke gi deg noe svar her.
Roar Solheim (06.12.2016)
Fett av pinnekjøtt
Kan jeg legge ut fett som har lagt seg i kraften av kokt pinnekjøtt ut til fuglene. Jeg har endel kjøttmeis som jeg har lagt ut solsikkefrø til.
N.N (06.12.2016)
Svar:
Er usikker på hvor velegnet dette er som fuglefor. Ville nok unnlatt å legge det ut selv.
Roar Solheim (06.12.2016)
Hvilken fugl er dette?
Hva slags fugl/and er dette? Har aldri sett den før. Den er veldig tam og er ikke redd mennesker. Jeg bor med sjøen og har aldri sett noen lignende sjøfugl før. Den er rød rundt nebbet. Nebbet er oransje med svarte lodrette striper. Den har en stor og brei stjert. Det er en hvit flekk på begge vingene.
A.O. (05.12.2016)
Svar:
Dette er en rømt tamfugl - moskusand. >Ikke rart den er uredd!
Roar Solheim (05.12.2016)
hvilken and er dette?
Møtte en and i dag da vi gikk langs Nidelven i Trondheim. Den var litt større enn en vanlig stokkand, påskekyllinggul på begge sidene og en bred stjert. Vet du hvilken type and det er. Finner den ikke i noen fuglebok.
I.A. (04.12.2016)
Svar:
Vanskelig å si siden du ikke har lagt ved noe bilde av fuglen, men det er dessverre mange ender på rømmen fra fangenskap. Hvite og lyse avarter etter stokkender og deres hybrider med ville stokkender, samt moskusender som er svært variable i utseende.
Roar Solheim (04.12.2016)
Merkelig spettmeis?
Har fått en fugl på brettet på hytten som ligner en spettmeis, men er rundere, noe ulik og spiser annerledes. Den foretrekker meisebolle og brødmat, mens øvrige spettmeiser foretrekker solsikkefrø, de henter frø eller hakker frem innholdet og spiser. Nykomlingen hamstrer ikke og kan sitte lenge og spise
T.R. (04.12.2016)
Svar:
Dette er fremdeles en spettmeis, men det kan hende at dette er en enslig ungfugl på leting etter et sted å slå seg til, mens de øvrige er fugler i fastboende par. Hamstringen er gjerne planlegging for vårens hekking; fuglene legger opp mat som er til stor hjelp før og under hekkestart.
Det kan også dreie seg om en syk spettmeis, ettersom den virker svært "oppblåst" på bildet så kan det tyde på f.eks. salmonella. Slike fugler kan være så avkreftet at de sitter mest mulig i ro og har heller ikke makt nok til å splitte opp solsikkefrø, derfor velges brødmat og meiseboller.Roar Solheim og Morten Ree (04.12.2016)
Å stelle fjøra
Hva kalles det fuglen gjør, når den steller sine fjør
E.T.H. (04.12.2016)
Svar:
Det omtales som regel som at fuglen pusser fjærene, eller også at den steller fjærene. Fjærpuss og fjærstell brukes mye om hverandre.
Roar Solheim (04.12.2016)
Spørsmål:
Spurveugle hulker er det fint om de er 15 cm breie bord?
O.G.1.Å. (04.12.2016)
Svar:
15 cm bredde bør kunne gå fint til spurveugle! Inne i et tretåspettreir, som spurveuglene ofte kan hekke i, kan det være mye trangere.
Roar Solheim (04.12.2016)