Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 600 til 28 624 av totalt 50 021 spørsmål


#Diverse

økosystem

Hva er så flott med ett økosystem?

S.V. (16.12.2016)

Svar:

Dessverre et håpløst spørsmål å besvare. Et økosystem er en måte vi kan betrakte naturen på, og et begrep som det ikke passer særlig godt å betegne som "flott" eller ikke. Økosystemer er ikke avgrensede enheter i naturen, men avgrenses av hvordan vi definerer ulike økosystemer.

Roar Solheim (16.12.2016)


#Fugleforing

Mugg på fuglemat

Hei
Har hytte på Myrdal ca 750 moh, og har stor glede av å mate fuglene her. Jeg er på hytta en til to ganger i måneden, og mater med fett og jordnøtter. Jeg har blant annet noen store rør av netting til jordnøtter. I vinter har det vært så mildt at endel nøtter har fått mugg på seg. Er dette skadelig for fuglene? Et spørsmål til, haukuglen har strøket forbi foringsstasjonen flere ganger, klarer denne å slå kjøttmeis, granmeis?

N.N (16.12.2016)

Svar:

Hvis det kommer mugg på fuglematen, bør den kastes. Haukugla klarer helt fint å fange fugl. Den er en rask flyger.

Roar Solheim (16.12.2016)


#Fugleforing

Stilits

Hei,
Jeg bor i Fusa kommune i Hordaland. Har fått 2 Stilits på foringsplassen min. Jeg har ikke sett de her tidligere. Er det uvanlig med stilits i denne delen av landet på denne årstiden?

B.G. (16.12.2016)

Svar:

Stillitsen har økt kraftig i forekomst og utbredelse de senere år, kanskje som følg av vinterforing med solsikkefrø. Den ses nå over det meste av Sør-Norge, men kan likevel ikke sies å være spesielt vanlig.

Roar Solheim (16.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Lurer på om bildene er klare nok til å se om det er en ørn og i såfall hva type det er? Den virker mye mer spraglete enn de havørnene jeg har sett flygende over området her til nå. Kan det være en ungfugl? Har sett den et par ganger på samme sted i det siste, men ikke fått frem kamera klar raskt nok til å få et skikkelig nærbilde. Bildene ble tatt 10.12.2016 i Rennesøy kommune.

E.W. (14.12.2016)

Svar:

Dette er ingen ørn, men en musvåk. Merk det hvite feltet på brystet.

Roar Solheim (15.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stillits

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg så denne stillitsen utenfor vinduet her jeg bor, i Bergen (Straumesvingen) idag (07.12.16 ca. kl. 14:00) Lurte på om de er vanlige fugler å se?

mvh.
Maria Haukaas

M.H. (07.12.2016)

Svar:

Flott bilde! Stillitsen har økt kraftig i forekomst og utbredelse de senere år, kanskje som følg av vinterforing med solsikkefrø. Den ses nå over det meste av Sør-Norge, men kan likevel ikke sies å være spesielt vanlig.

Roar Solheim (15.12.2016)


#Diverse

støyende skjærer som spiser spurvemat

er det en måte å bli kvitt disse støyende fuglene på?

N.N (13.12.2016)

Svar:

Skjærene er en del av fuglefaunaen rundt oss mennesker, og en art vi må lære oss til å leve med. Det finnes heller ikke noen gode metoder til å holde skjærer unna bestemte områder, når de først har funnet ut at det er levelig (Dvs nok mat) på stedet.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Trekkfugler

Gåsetrekk?

Den 6. november, tidlig på morgenen, så jeg et gåsetrekk. Det var vel sent på året, men skjønner at har de tilgang på mat så venter de med å dra. Det var -7 gr. og kl. 8. på morgenen. Er dette uvanlig? I dag, den 12. desember hører jeg den samme lyden av gåsetrekk. Jeg ser dem og de flyr i formasjon, ca. 7 stk. I dag kl. 10.30, -10 gr og klarvær over Trondheim. Kan det virkelig være gås? Tenkte at det kunne være svaner, men flyr de i formasjon? Så også 2 gråtrost i treet i dag, hvor de spiste rognebær. De skulle vel også ha reist sørover? Takknemlig for svar.

B.M.S. (12.12.2016)

Svar:

Gråtrost kan overvintre når de finner mat. Det spørs om gjessene er lokale grågjess eller kanadagjess som holder seg i området der du bor, hele året. Vanskelig å si noe mer enn dette uten bilde av fuglene for å avklare art.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Økologi og atferd

Hvem leder flokken og bestemmer retning

Hei, i en fugleflokk er det ofte en fugl som leder an. ER denne guglen utvalgt på noen måte, eller går dette på skift. Flyr den rett, eller svinger den på veien sydover? Tusen takk for svar :)

C.D. (12.12.2016)

Svar:

I en småfuglflokk er det ikke en fugl i teten, der reagerer fuglene på bevegelsene til de som flyr nærmest. Store fugler som flyr i plog, bytter på å fly forrest, siden det er tyngst. En fugl som flyr bak vingespissen til en annen, reduserer energiforbruket betraktelig.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Fugleforing

Fuglemat

Kan en gi småfuglene fett/smult som det er kokt smultringer i ?

T. (14.12.2016)

Svar:

Ja, det tror jeg ikke er problematisk.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Diverse

hønsehauk

Skal prøve og fange en hønsehauk som tar høner på gården når hønene er ute og lufter seg.
Er det lov og bruke ei levende høne som lokke mat i ei felle?

T.N.H. (14.12.2016)

Svar:

Nei, det er det nok ikke. Du har heller ikke lov til å fange en viltlevende fugl uten at du er autorisert til å gjøre det.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Fugleforing

Mat og stell av skadet svane.

Fant den i kveld og ringde veterinær....skal til han i morgen...svanen er på badet med dempet belysning...litt skivebiter i en bolle vann......er det ok??

N.N (13.12.2016)

Svar:

I lengden bør kanskje en svane fores med mer næringsrikt for. Tror hønsefor bør kunne egne seg bra.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Sykdom og skader

Fuglekopper

Ser ut som om en av kjøttmeis ene
Jeg har på besøk på fuglebrettet
har en byll/ kul under nebbet.
Har mange fugler her . Av typen kjøttmeis blåmeis . Bør jeg slutte å gi dem mat ? Kan denne fuglen smitte de andre?

N.N (13.12.2016)

Svar:

Det er trolig en kjøttmeis med fuglekopper. Bare la den være, det er ikke noe du kan gjøre med dette. Vet dessverre ikke hvor smittsomt dette er blant fuglene, men det kan ikke være altfor håpløst, for en ser ofte mange friske fugler og bare 1-2 med disse symptomene på en forplass.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Fugleforing

Spørsmål:

Kan jeg gi fuglene walnøtter som har blitt harske?

E. (12.12.2016)

Svar:

Du kan prøve, og se om de spiser dem eller ikke.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Diverse

Rapphøne

Jeg bare lurer på om det er av interesse å vite at jeg observerte rapphøne i går? Leser at det er sjelden i Norge nå.
Den satt musestille og "trykket", og fløy opp en halv meter i fra meg ved et tjern i Larvik kommune.

R.F. (12.12.2016)

Svar:

Det er absolutt av interesse. Vi fikk inn et foto av en rapphøne til denne siden tidligere i høst. Dette er mest sannsynlig rømte burfugler, og ikke viltlevende, spontant forekommende rapphøner.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Diverse

Fasan

Hei. Kom over en flokk fasaner i dag. Dette er i Ringsaker. Aldri sett fasan herover før jeg......vanlig/uvanlig?

A.S. (14.12.2016)

Svar:

Ringsaker hører til den delen av Hedmark hvor en kan forvente å se fasaner, men det er nok ikke så mange av dem nå som for 40-50 år siden, da de ble sluppet ut i større mengder på Helgøya for jaktformål.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Sykdom og skader

Svarttrost uten hale

Reddet en svarttrost fra en katt, men katten rev av stjerten og kan se litt av beinet fra den. Vingene ser greie ut og han kunne sånn fly sånn passe. Har tatt han inn. Kommer han til å klare seg der ute?

K. (14.12.2016)

Svar:

Dersom såret etter katten gror, så klarer den seg nok. Stjertfjærene vokser ut igjen, men det kan hende at du må holde den i en eske/stort bur og fore den et par uker for å være sikker på at det går riktig vei.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Er det mulig å stadfeste hva slags fugl dette er?

N.S.V. (11.12.2016)

Svar:

Bildet er uskarpt, men det ser absolutt ut som en hauk. Og siden den har lengdestriper/flekker og ikke tverrstreker i brystet, må det være en ung hønsehauk.

Roar Solheim (11.12.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Vi har en fugl som har tatt plass i et hulrom mellom tak og vegg (ikke loft). Det høres ut som en kjøttmeis, men den er så aktiv om natten? Pipper i ett kjør. Hva kan gjøres for å få den til å flytte?

N.N (11.12.2016)

Svar:

Den bruker det trolig som soveplass. Hvis du ikke ønsker fuglen der, bør du tette inngangshullet med metallnetting på dagtid når fuglen er ute.

Roar Solheim (11.12.2016)


#Fugleforing

kråker

Hvorfor skal ikke kråker og skjærer nyte godt av foring av fugl? De skal vel ha mat de og?

N.N (11.12.2016)

Svar:

Det er selvfølgelig ikke noe galt med å fore kråkefuglene også, men problemet på en foringsplass er at kråkefuglene kan ta med seg veldig mye av maten på kort tid for å lagre den andre steder. På den måten forsvinner all maten uten at de mindre spurvefuglene får nyte godt av den. Og fugleforing driver de fleste fordi det gir masse fine næropplevelser med fuglene. Derfor er det gunstig å lage forbur slik at maten som er tiltenkt meiser og finkefugler, ikke blir tømt på 1-2-3 av kråkefuglene. Vil du i tillegg mate disse, kan du legge ut ekstra mat på bakken som de forsvinner med.

Roar Solheim (11.12.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Idag kom katten hjem igjen efter og ha vært borte i 3 dager.
Den var sulten stakkar og har ett rift i det ene øret.
Dette ser ut som en skade som en rovfugl har påført Monsemann!!!
Vi er bare glad katten kom igjen og ikke ble haukemat.....

M.F. (10.12.2016)

Svar:

Dette høres mye mer ut som at katten (går ut i fra at det er en hann) har vært i slosskamp med en annen hannkatt. Spesielt siden den har vært borte i tre dager, det er veldig typisk dersom det er kamp mellom to hanner om territorie eller tilgang til hunner.

Roar Solheim (10.12.2016)


#Fuglekasser

Perleugle

Er det for sent og henge opp perleuglekasser nå?
Bor i Elverum

T.E. (09.12.2016)

Svar:

Nei, det er det ikke. Skynd deg ut med flere, for nå er det oppgang på museforekomstene i denne delen av Hedmark, og gode utsikter for å kunne få perleugler i kassene til våren. Lykke til!

Roar Solheim (10.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit stokkand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann.
Vi har en park der vi bor der en stor flokk stokkender holder til. Det er imidlertidig en and som skiller seg helt ut. Den ser ut som en hunn, men den er hvit på hele kroppen. Legger ved bildet. Er svært spent på hvilken type dette er? Hunn virker akseptert av flokken og ser ut som hunn holder seg til en hann.

N.N (10.12.2016)

Svar:

Denne har klart mye stokkand i seg, men det er helt umulig å si om det er en vanlig "vill" stokkand med avvikende fargemønster, eller en krysning mellom en vill stokkand og en rømt, hvit tamand (som er tamform av stokkand). Det er så mange slike rømte tamender rundt omkring, og de krysser seg med ville stokkender, at det kryr av stokkandvarianter lik denne, og alle skaper problemer for fuglekikkere som prøver å artsbestemme denne brokete massen.

Roar Solheim (10.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svane eller trane?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette? Svane eller trane?

N.N (08.12.2016)

Svar:

Dette er sangsvaner på et jorde.

Roar Solheim (08.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvit og svart fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Kom over en liten flokk med disse fuglene i en furu/gran skog. Hvite fugler med noe svart på siden, ca størrelse som spurv.
Men hvilke fugl er det??

T.G. (08.12.2016)

Svar:

Dessverre et veldig dårlig bilde som ikke kan forstørres, men jeg mistenker at det kan dreie seg om stjertmeis.

Roar Solheim (08.12.2016)


#Fugleforing

Solsikkefrø

Det er forskjell på størrelsen på solsikkefrøene.Tenkte ikke over dette da jeg kjøpte de men merket meg at det ble så lite søl under brettet. Nå har jeg fulgt med og det virker som fuglene har problemer med å åpne disse frøene,eller klarer de det til slutt ?

N.N (08.12.2016)

Svar:

Dette har vi ikke detaljert informasjon om, men det kan godt være forskjell på hvor lett eller vanskelig ulike solsikketyper lar seg åpne. Det er også stor forskjell på hvor lett ulike fuglearter håndterer slike frø. De fleste finkefugler vil nok klare alle solsikketyper, mens mindre meiser kanskje kan ha problemer med store frø (?).

Roar Solheim (08.12.2016)

««første 28 600 - 28 624 av 50 021 siste»»