Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 865 til 28 889 av totalt 50 296 spørsmål «forrige neste»
Fugl flyr rart
Hei, har funnet en kjøttmeis som ikke klarer å fly normalt. Når den prøver å fly begynner den å vingle i lufta og ender opp med å måtte lande. Tror ikke seter vingene som er skadet, de ser iallfall ikke skadet ut. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe?
N.N (19.12.2016)
Svar:
Den kan ha fått hjernerystelse ved kollisjon med et vindu. Sett den i et bur eller en stor eske noen dager, med tilgang til vann og mat (meisebolle er fint å hakke på, biter av eple og åære kan også være fint).
Roar Solheim (19.12.2016)
Fuglekvitter i Bergen, Vinter 2016
Hvordan kan det ha seg at samtlige fugler har fått for seg å kvitre i Bergen sentrum til alle døgnets tider? I går natt og nå 03:42 er det full fuglesang på høyden.
N.N (19.12.2016)
Svar:
Ikke helt enkelt å forklare, men flere steder hører folk ulike spurvefugler om natta inne i byer og tettsteder. Dette skyldes trolig lyset fra gatebelysning - det blir som skumringslys, ikke helt mørk natt.
Roar Solheim (19.12.2016)
Droner og rovfugler
Er det ikke en stor mulighet for at beina blir lemlesta på rovfuglen hvis den får dem inn i propellene?
G.F. (18.12.2016)
Svar:
Det kan tenkes, men dette vet vi lite konkret om. Kjenner egentlig bare til noen anekdotiske beretninger om at ørner har angrepet droner og fått dem i bakken. Det er også stor forskjell på hvor store og kraftige slike droner er.
Roar Solheim (18.12.2016)
Spørsmål:
Hva er grunnen til at kråkene "buster" med fjørene på hodet? Hvis det er noe spesiell grunn til at de gjør det. Gjør andre fugler også dette?
Bildet er henter fra Google
N.N (18.12.2016)
Svar:
Fugl uttrykker mye med kroppsspråk, uten at vi kan klare å vite sikkert hva det er de formidler. Dette er helt sikkert et signal til artsfrender. Ofte bruser fugl med fjærene for å se store og kanskje farlige ut, for å skremme unna artsfrender. Det gjelder særlig når det er kamp om mat.
Roar Solheim (18.12.2016)
Hønsehauk
Spiser hønsehauk mus?
H. (18.12.2016)
Svar:
Ja, det gjør nok alle rovfugler og ugler når det er mange mus å finne. Men hønsehauken spiser nok ikke mye mus, siden den er spesialisert på å jakte både fugl og litt større pattedyr (ekorn og kanin er perfekt størrelse).
Roar Solheim (18.12.2016)
Kråkeunge på vinteren
Hei! Jeg mater kråkene daglig der hvor jeg er på tur med hunden. Jeg ser så og si de samme kråkene hver dag, nesten alltid samme antall. Men i dag kom jeg over en kråkeunge, den var vokst en del til men den lagde lyd etter mat av foreldrene, som matet den og etterhvert så ut til å på en måte ignorere den. Er det vanlig med unger på denne tiden av året?
K.H. (18.12.2016)
Svar:
Går ut i fra at denne kråke"ungen" var voksen i størrelse, siden kråkene ikke hekker veldig sent. Men ungfugler kan forsøke å tigge fra sine foreldre langt ut over høsten. Dette ser en blant annet hos måker. Unge gråmåker som tigger med pipelyder når voksne er nær. Men jeg har ikke tidligere hørt om slik oppførsel hos kråker så sent på året.
Roar Solheim (18.12.2016)
Hvilken fugleart er dette?
Hei! Mine småsøsken fant en liten fugleunge på en lekeplass i juli i 2015. Fugleungen virket ikke redd, og vi kunne nærme oss den uten at den flyttet på seg. Men jeg kunne ikke finne noen fuglearter som lignet på bildet. Dette siden fuglen har gule avtegn ved nebbet på hver side. Fugleungen ble funnet på Træna i Nordland. Kan det være en gråspurv hunn-unge? Eller er det en annen fugleart?
M.S. (17.12.2016)
Svar:
Ja, dette er en ung gråspurv.
Roar Solheim (17.12.2016)
Spørsmål:
Det ble faktisk stilt et spørsmål om hvor mye en voksen hubro veier. Jeg ble litt slu, og lurer på om du kan hjelpe meg
N.N (17.12.2016)
Svar:
Som hos alle ugler og rovfugler, er hunner større enn hanner. En hubro kan veie mellom 1,5 og 4 kg. Gjennomsnitt for hanner er 2,4 kg, mens det er 3,0 kg for hunner.
Roar Solheim (17.12.2016)
Svante Rogn revir
Vi had de I flor vintner en stor flokk saner her 20- 30 stk. På våren ble en etter en jaget av et par og det seirende paret hekket her og fikk 4 unger som forsvant en etter en mens de var ganske små. I høst og vinter er det flere svaner som har forsøkt å etablere vinterkvarter her , men de er alle blitt bryskt jaget bort. Er det vanlig at svanene hevder revir også om vinteren. Dette er et ganske stort vann. Hjellevannet i Skien, men dette svaneparet synes å eie hele vannet og tillater ingen konkurranse. Inger Karin
I.K.R. (16.12.2016)
Svar:
Har ikke hørt om dette tidligere, og det gjelder nok helst knoppsvaner når de holder seg på hekkeplassen hele året. Dersom de må flytte på seg om vinteren, er de nok ikke område-territorielle lik disse fuglene du beskriver.
Roar Solheim (16.12.2016)
Musvåk
Tar Musvåk hareunger?
H.A. (15.12.2016)
Svar:
Det kan sikkert skje, men smågnagere, frosk og faktisk også hoggorm er vanligere mat for denne rovfuglen.
Roar Solheim (16.12.2016)
økosystem
Hva er så flott med ett økosystem?
S.V. (16.12.2016)
Svar:
Dessverre et håpløst spørsmål å besvare. Et økosystem er en måte vi kan betrakte naturen på, og et begrep som det ikke passer særlig godt å betegne som "flott" eller ikke. Økosystemer er ikke avgrensede enheter i naturen, men avgrenses av hvordan vi definerer ulike økosystemer.
Roar Solheim (16.12.2016)
Mugg på fuglemat
Hei
Har hytte på Myrdal ca 750 moh, og har stor glede av å mate fuglene her. Jeg er på hytta en til to ganger i måneden, og mater med fett og jordnøtter. Jeg har blant annet noen store rør av netting til jordnøtter. I vinter har det vært så mildt at endel nøtter har fått mugg på seg. Er dette skadelig for fuglene? Et spørsmål til, haukuglen har strøket forbi foringsstasjonen flere ganger, klarer denne å slå kjøttmeis, granmeis?
N.N (16.12.2016)
Svar:
Hvis det kommer mugg på fuglematen, bør den kastes. Haukugla klarer helt fint å fange fugl. Den er en rask flyger.
Roar Solheim (16.12.2016)
Stilits
Hei,
Jeg bor i Fusa kommune i Hordaland. Har fått 2 Stilits på foringsplassen min. Jeg har ikke sett de her tidligere. Er det uvanlig med stilits i denne delen av landet på denne årstiden?
B.G. (16.12.2016)
Svar:
Stillitsen har økt kraftig i forekomst og utbredelse de senere år, kanskje som følg av vinterforing med solsikkefrø. Den ses nå over det meste av Sør-Norge, men kan likevel ikke sies å være spesielt vanlig.
Roar Solheim (16.12.2016)
Ørn?
Hei,
Lurer på om bildene er klare nok til å se om det er en ørn og i såfall hva type det er? Den virker mye mer spraglete enn de havørnene jeg har sett flygende over området her til nå. Kan det være en ungfugl? Har sett den et par ganger på samme sted i det siste, men ikke fått frem kamera klar raskt nok til å få et skikkelig nærbilde. Bildene ble tatt 10.12.2016 i Rennesøy kommune.
E.W. (14.12.2016)
Svar:
Dette er ingen ørn, men en musvåk. Merk det hvite feltet på brystet.
Roar Solheim (15.12.2016)
Stillits
Hei!
Jeg så denne stillitsen utenfor vinduet her jeg bor, i Bergen (Straumesvingen) idag (07.12.16 ca. kl. 14:00) Lurte på om de er vanlige fugler å se?
mvh.
Maria Haukaas
M.H. (07.12.2016)
Svar:
Flott bilde! Stillitsen har økt kraftig i forekomst og utbredelse de senere år, kanskje som følg av vinterforing med solsikkefrø. Den ses nå over det meste av Sør-Norge, men kan likevel ikke sies å være spesielt vanlig.
Roar Solheim (15.12.2016)
støyende skjærer som spiser spurvemat
er det en måte å bli kvitt disse støyende fuglene på?
N.N (13.12.2016)
Svar:
Skjærene er en del av fuglefaunaen rundt oss mennesker, og en art vi må lære oss til å leve med. Det finnes heller ikke noen gode metoder til å holde skjærer unna bestemte områder, når de først har funnet ut at det er levelig (Dvs nok mat) på stedet.
Roar Solheim (14.12.2016)
Gåsetrekk?
Den 6. november, tidlig på morgenen, så jeg et gåsetrekk. Det var vel sent på året, men skjønner at har de tilgang på mat så venter de med å dra. Det var -7 gr. og kl. 8. på morgenen. Er dette uvanlig? I dag, den 12. desember hører jeg den samme lyden av gåsetrekk. Jeg ser dem og de flyr i formasjon, ca. 7 stk. I dag kl. 10.30, -10 gr og klarvær over Trondheim. Kan det virkelig være gås? Tenkte at det kunne være svaner, men flyr de i formasjon? Så også 2 gråtrost i treet i dag, hvor de spiste rognebær. De skulle vel også ha reist sørover? Takknemlig for svar.
B.M.S. (12.12.2016)
Svar:
Gråtrost kan overvintre når de finner mat. Det spørs om gjessene er lokale grågjess eller kanadagjess som holder seg i området der du bor, hele året. Vanskelig å si noe mer enn dette uten bilde av fuglene for å avklare art.
Roar Solheim (14.12.2016)
Hvem leder flokken og bestemmer retning
Hei, i en fugleflokk er det ofte en fugl som leder an. ER denne guglen utvalgt på noen måte, eller går dette på skift. Flyr den rett, eller svinger den på veien sydover? Tusen takk for svar :)
C.D. (12.12.2016)
Svar:
I en småfuglflokk er det ikke en fugl i teten, der reagerer fuglene på bevegelsene til de som flyr nærmest. Store fugler som flyr i plog, bytter på å fly forrest, siden det er tyngst. En fugl som flyr bak vingespissen til en annen, reduserer energiforbruket betraktelig.
Roar Solheim (14.12.2016)
Fuglemat
Kan en gi småfuglene fett/smult som det er kokt smultringer i ?
T. (14.12.2016)
Svar:
Ja, det tror jeg ikke er problematisk.
Roar Solheim (14.12.2016)
hønsehauk
Skal prøve og fange en hønsehauk som tar høner på gården når hønene er ute og lufter seg.
Er det lov og bruke ei levende høne som lokke mat i ei felle?
T.N.H. (14.12.2016)
Svar:
Nei, det er det nok ikke. Du har heller ikke lov til å fange en viltlevende fugl uten at du er autorisert til å gjøre det.
Roar Solheim (14.12.2016)
Mat og stell av skadet svane.
Fant den i kveld og ringde veterinær....skal til han i morgen...svanen er på badet med dempet belysning...litt skivebiter i en bolle vann......er det ok??
N.N (13.12.2016)
Svar:
I lengden bør kanskje en svane fores med mer næringsrikt for. Tror hønsefor bør kunne egne seg bra.
Roar Solheim (14.12.2016)
Fuglekopper
Ser ut som om en av kjøttmeis ene
Jeg har på besøk på fuglebrettet
har en byll/ kul under nebbet.
Har mange fugler her . Av typen kjøttmeis blåmeis . Bør jeg slutte å gi dem mat ? Kan denne fuglen smitte de andre?
N.N (13.12.2016)
Svar:
Det er trolig en kjøttmeis med fuglekopper. Bare la den være, det er ikke noe du kan gjøre med dette. Vet dessverre ikke hvor smittsomt dette er blant fuglene, men det kan ikke være altfor håpløst, for en ser ofte mange friske fugler og bare 1-2 med disse symptomene på en forplass.
Roar Solheim (14.12.2016)
Spørsmål:
Kan jeg gi fuglene walnøtter som har blitt harske?
E. (12.12.2016)
Svar:
Du kan prøve, og se om de spiser dem eller ikke.
Roar Solheim (14.12.2016)
Rapphøne
Jeg bare lurer på om det er av interesse å vite at jeg observerte rapphøne i går? Leser at det er sjelden i Norge nå.
Den satt musestille og "trykket", og fløy opp en halv meter i fra meg ved et tjern i Larvik kommune.
R.F. (12.12.2016)
Svar:
Det er absolutt av interesse. Vi fikk inn et foto av en rapphøne til denne siden tidligere i høst. Dette er mest sannsynlig rømte burfugler, og ikke viltlevende, spontant forekommende rapphøner.
Roar Solheim (14.12.2016)
Fasan
Hei. Kom over en flokk fasaner i dag. Dette er i Ringsaker. Aldri sett fasan herover før jeg......vanlig/uvanlig?
A.S. (14.12.2016)
Svar:
Ringsaker hører til den delen av Hedmark hvor en kan forvente å se fasaner, men det er nok ikke så mange av dem nå som for 40-50 år siden, da de ble sluppet ut i større mengder på Helgøya for jaktformål.
Roar Solheim (14.12.2016)