Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 797 til 28 821 av totalt 50 265 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en vanlig trost. Hørtes slik ut på lyden men jeg synes den er veldig lys i brystet til å være en vanlig trost.

T.A.H. (31.12.2016)

Svar:

Dette er en gråtrost, og det er kanskje en av de som kan gå under benevnelsen "vanlig".

Roar Solheim (31.12.2016)


#Fuglekasser

Hva ?

Bilde vedlagt spørsmålet

29 april lå det i denne kassen som vist 2 egg av kvinand samt et egg av kattugle . En uke senere var antall kvinand-egg det samme , kun disse to . Men kattugle-egget var borte . Noen formening om hvem som har fjernet egget og hvordan ? Og hvorfor avsluttet kvinanda eggleggingen ?

Per Beverfjord
Tingvoll

N.N (31.12.2016)

Svar:

Dessverre ikke mulig å gi deg noen forklaring på dette. Anda kan ha avsluttet leggingen på grunn av ugla, mern det er ikke mulig å vite hvorfor ugleegget forsvant. Vanligvis forsvinner egg i så store kasser fordi de blir spist av mår, men hvis mår har tatt ugleegget, er det litt underlig at den ikke også har tatt de to andeeggene.

Roar Solheim (31.12.2016)


#Diverse

Hvordan skille mellom kråke og rovfugler

Hei
Jeg har i en del tilfeller vanskeligheter å finne ut om det er en kråke eller en rovfugl som flyr i luften. Dette er spesielt nå når det er dårlige lysforhold og ikke kan se kråkens gråfarge.I rett flukt, feks i motvind, bruker kråka vingene hele tiden. Men det gjør vel rovfugler av noenlunde lik størrelse også?
Kråken har jo også glideflukt, som rovfuglene.
Er det forskjellig utforming av stjerten som kan brukes for identifikasjon? Jeg så en mørk fugl i dårlig lys som hadde vifteformet stjert, kanskje ravn-stor. Men ravn oppgis til å ha kileformet stjert. Hvilken fugl kunne det ha vært?
Hvilken form har kråkens stjert?
Har stjerten forskjellig utforming, feks spredd i forbindelse med manøvrering?
Det ville være fint å få godt tips om identifikasjon av kråke slik at jeg dermed lett kan eliminere om det er en rovfugl.

K.S. (30.12.2016)

Svar:

Du har oppdaget en av de irriterende likhetene mellom ulike fuglearter, ser jeg. Ja, kråker hr faktisk en utrolig evne til å ligne på ulike rovfugler når en ikke ser dem under helt optimale forhold. Det eneste som kan hjelpe deg her, er økt felterfaring med de ulike fuglene. Det er ingen særpregede kjennetegn som vil kunne avsløre en kråke under alle mulige observasjonsforhold. Observasjon og artsbestemmelse av fugler en ser i felt, vil alltid inneholde en viss grad av tolkning av de tegnene du ser, og da vil du en del ganger ikke kunne komme til noen sikker konklusjon.

Roar Solheim (30.12.2016)


#Diverse

Foring av måker fra veranda i lite sameie

Hei Bare lurer på om det kan være ulovlig å mate sultne måker fra egen veranda i et sameie der dette av andre oppfattes som en uting og til ubehag (tilgrising av yttervegger, vinduer etc.)?

N.N (30.12.2016)

Svar:

Det finnes nok ingen nasjonale lover som sier noe om dette forholdet, så dette er faktisk noe de enkelte sameier selv må håndtere.

Roar Solheim (30.12.2016)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen fant vi død etter å ha sett den i hagen noen dager. Har en slags klump som har mange små pigger. Nesten som på undersiden av en sjøstjerne.

S. (30.12.2016)

Svar:

Dette er en bokfink med en sykdom på føttene, noe en av og til ser hos spurvefugler. Her er det såpass omfattende at det kan ha ført til at fuglen døde.

Roar Solheim (30.12.2016)


#Økologi og atferd

Dykkender og fordøyelse.

Heisan, jeg har et spørsmål om f.eks kvinender eller andre dykkender fordøyer hele blåskjell og muslinger .. eller hva gjør de for å få tak i bløtmaterialet ?

E.R. (29.12.2016)

Svar:

Jeg VET ikke, men jeg mistenker at de faktisk svelger små muslinger hele, og at de knuses i stykker i fuglenes muskelmage. I tillegg svelger de små steiner/grus som hjelper til å male opp slik mat. Stokkender svelger hele eikenøtter, som magen klarer å hamle opp med, og da klarer nok dykkendene å takle småskjell også.

Roar Solheim (29.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En som har glemt å dra sørover?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei så denne i Hoffselva på Skøyen i Oslo i dag. Vet dere hva det er?

K. (29.12.2016)

Svar:

Ja. Dette er en gråhegre.

Roar Solheim (29.12.2016)


#Fugleforing

Spettmeisa jager vekk kjøttmeis og blåmeis

Spettmeisa er nokså hissig på foringsplassen - den jager vekk de andre småfuglene og forsyner seg godt av solsikkefrø og meiseboller. I våres opplevde jeg også at spettmeisa jagde vekk kjøttmeis og blåmeis fra fuglekassene. Er det noe jeg evt. kan gjøre med dette?

I.I. (28.12.2016)

Svar:

Spettmeiser kan være ganske territorielle og hissige, men vanligvis er det andre artsfrender de nøyer seg med å jage vekk. Det er nok ikke så mye du kan foreta deg i denne situasjonen, annet enn f. eks. å henge mat på flere steder, litt unna hverandre. Da vil ikke spettmeisen kunne forsvare mer enn en av foringspunktene om gangen.

Roar Solheim (29.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser gjennom gamle bilder, og fant denne som jeg aldri har identifisert. Sett 22.07.14 litt sørvest for Åsdalstjørna ved Friisvegen i Hedmark. Det er oppi fjellet, med litt myrlendt terreng i nærområdet. Bildet er gjort lysere og fått litt mer kontrast. Mener den var omtrent på størrelse med en gulspurv.

L. (28.12.2016)

Svar:

Dette er helt tydelig en piplerke, men litt vanskelig å se sikkert hvilken art. Stedet tatt i betraktning, så kan det dreie seg om en heipiplerke.

Roar Solheim (29.12.2016)


#Diverse

Hjort som spiser fuglemat

Hei,

Jeg har fått besøk i hagen min av en hjort som spiser fuglemat! Jeg har et tre i hagen der jeg har foringsautomater med solsikkefrø og jordnøtter. Disse 2 automatene er blitt rivet ned av treet 3 ganger den siste tiden, og der er tydelige spor etter hjort rundt treet. Er dette vanlig? Jeg har ikke sett hjorten da dette forgår i mørket, og ei har jeg noe viltkamera. Viss det er noen i bergensområdet som vil sette opp kamera i hagen min så er de velkommen :)

K.E.A. (27.12.2016)

Svar:

Dette er faktisk første gang jeg hører om hjortedyr som aktivt forsøker å få tak i fuglemat. Vanligvis er det vegetasjon og greiner av frukttrær som hjortene går etter.

Roar Solheim (28.12.2016)


#Trekkfugler

Vannrikse

Hei
Er det vanlig at vannrikser overvintrer i innlandet?
Observerte en en stund i formiddag ved naturreservatet ved fiskumvannet.

N.N (28.12.2016)

Svar:

Det overvintrer oftest vannrikser langs kysten, men vi ser også at de kan prøve overvintring inne i deler av Sør-øst-Norge. Dette er kanskje vanligst i vintre med lite snø, som i år. I Agder overvintrer vannrikser som kommer fra de Baltiske landene (!).

Roar Solheim (28.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Såg idag ein ukjend fugl i hagen, lik ei svarttrast,men med kvite fjører på sidene, ei miniskjor. Kva fugl kan det vera?
Med helsing Torunn Aarre

N.N (27.12.2016)

Svar:

- en svarttrost med mange hvite fjær, ganske enkelt. Dette er et nokså vanlig fenomen hos mange spurvefugler (særlig hos troster), og skyldes et genetisk avvik som forårsaker at enkelte fjær ikke tar opp fargestoff under utvekst, blir fargeløse (hvite).

Roar Solheim (27.12.2016)


#Fugleforing

Foring av fugler

Er det lurt å gi småfugler havregryn? Havregryn sveller i magen, iallefall hos mennesker. Skjer dette også hos fugler? Er det farlig for småfugler å spise havregryn?

A.B. (27.12.2016)

Svar:

Et gjengangerspørsmål besvart mange ganger. NEI - det er ikke noe problem å gi fugl havregryn - de males tydeligvis ned i magen på fuglene før det blir noe svelle-problem.

Roar Solheim (27.12.2016)


#Diverse

Spurv

Da jeg vokste opp på 60- 70 tallet var det veldig mye spurv i byen. (Mo i Rana) . Det kom ofte store flokker på verandaen som vi matet med brødsmuler. Men nå har jeg ikke sett en spurv på mange år. Er det mindre av den generelt nå enn før, eller hva kan årsaken være?

I.M. (26.12.2016)

Svar:

Gråspurven går mange steder tilbake i antall, men vi har ikke noen sikre årsaker til dette. Ofte ser vi at de holder stand på landsbygda der de holder husdyr, samt inne i byer og tettsteder. Noen steder øker pilfinken mens gråspurven avtar, selv om fuglene kan finne masse mat på forplasser og andre steder.

Roar Solheim (26.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fjæra i området mellom Stikkvannskollen og Skavmyrfjellet ca 340moh i Hurum kommune. Ser de ligner på spurvehaukfjærene avbildet her i mai, men her er det det hvite som er flekkene. Hvilken fugl?

I.A.L. (26.12.2016)

Svar:

Dette er en av de indre håndsvingfjærene fra en flaggspett.

Roar Solheim (26.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent and

Bilde vedlagt spørsmålet

Beklager min uvitenhet, men denne dukket opp mellom alle stokkendene ved bekken. Bildevaliteten er ikke bra, men klokken var halv 4 og solen var gått ned.

O.C.B. (26.12.2016)

Svar:

Dette er en stokkandvariant som enten kan være en rømt tamand, eller en krysning mellom en rømt tamand og en stokkand.

Roar Solheim (26.12.2016)


#Sykdom og skader

Skadet skjære

hei, det havnet akkurat en skjære ute på plenen min, aner ikke hvordan, ikke kræsjet med mitt vindu så vidt jeg vet. Jeg ringte veterinær som kun ville avlive, helst ønsket hun ikke å kjøre ut selv, så anbefalte å ringe viltnemda, få de til å avlive. Jeg syntes det er fryktelig drastisk, da den helt klart er skadet, men usikker på omfanget. Den klarer å flakse litt, men har litt vondt i vingen, mest av alt virker den ustødig og svimmel. Jeg har lagt den i en stor boks, og gitt den mat(kattemat) og vann så nå virker den til å slappe av i stua mi.. av og til tester den litt motorikk, som ikke går så bra stakkars.. Hva gjør jeg? Er det best å avlive, eller skal jeg holde den inne boksen noen dager? Hva bør den få å spise egentlig? det var veterinæren som anbefalte kattemat.

S. (25.12.2016)

Svar:

Hvis den spiser selv, kan du godt holde den i esken noen dager og se om den kommer seg - da kan du slippe den. Dersom den ikke blir bedre etter 3-4 dager, er det kanskje best å avlive den.

Roar Solheim (25.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har observert denne fuglen i november i en dal/skogsområde utenfor Tromsø. Har aldri sett den før. Den er ganske stor, på størrelse med sjura (skjære), flott rustrød farge. Opptrådte alene. Sjy. Derfor måtte vi ta bilde innenfra (beklager dårlig bildekvalitet!). Hadde vært artig å få vite hvilken fugl det er.

G.H.H. (24.12.2016)

Svar:

Dette er en nøtteskrike.

Roar Solheim (25.12.2016)


#Trekkfugler

Gråhegre til jul?

Hei! Står og venter på bussen til julemiddag,og ser den lett gjenkjennelige siluetten til en gråhegre. Vi har jo flere her på Bærums Verk om sommeren, men juleaften? Er det virkelig så mildt at de overvintrer her? Forøvrig: God Jul :-)

N.N (24.12.2016)

Svar:

Ja, gråhegrer overvintrer mange steder, selv når det er snø og kaldt og bare såvidt noen åpne råker hvor de kan jakte fisk.

Roar Solheim (24.12.2016)


#Trekkfugler

Gjess i desember?

Hei og god jul!
Det for en flokk gjess over meg, ca. 50 meter over, for et par minutter siden (16:35) på Karmøy. Det var en flokk på 30-50 fugler og lagde enorm lyd (som gjess gjør). Formasjonen var som en W, men litt i uorden. Sikkert på grunn av veldig kraftig vind. De for nordover. Spørsmålet mitt blir derfor; Er det "normalt" på denne tiden med gjess?

B. (24.12.2016)

Svar:

Ja, det er faktisk en del gjess som overvintrer nær kysten. I Aust- og Vestagder har vi flere steder flokker med tundragjess, iblandet sædgjess og hvitkinngjess.

Roar Solheim (24.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

EN SPESIELL FUGEL

jeg har fått en fugel med gul stripe på hode den er veldig liten.

N.N (24.12.2016)

Svar:

Hva mener du med "fått"? Hvis dette er en fugl du har i besittelse, så send bilde av den, ellers klarer vi ikke å finne ut hva dette kan være.

Roar Solheim (24.12.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stær som overvintrer?

Hei. Har en fugl i hagen jeg tror er en stær. Den kommer daglig for å spise av eplene jeg samlet i høst. Men nå er det lille julaften. Skulle ikke denne ha trekke sørover for lenge siden?

N.N (23.12.2016)

Svar:

Noen stær overvintrer i kystnære strøk, så det spørs hvor i landet dette er. Det KAN hende at det er en annen art du har i hagen, litt vanskelig å vurdere uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (23.12.2016)


#Diverse

flokk, fugl og flygning

jeg lurer på, kaller man en gjeng med fugler en flokk? eller er det en sverm, eller annet?

så lurer jeg også på, kan høner fly, og hva med påfugler?

hva er din favorittfugl? og hvorfor?

T.B. (23.12.2016)

Svar:

Mange fugler sammen kalles alltid en flokk, ikke noe annet. Både høner og påfugler kan fly, men de foretrekker ofte å holde seg på bakken og løpe unna mulige farer. Selv store påfugl hanner flyr opp i trær når de overnatter (India).

Roar Solheim (23.12.2016)


#Økologi og atferd

Svaler

Jeg lurer på om svaler bæsjer i flukt.
Vi har mange hekkende svalepar på hytta, og omkring redene ( oppunder mønet ) er det uhyggelig mengder avføring om høsten. Jeg ser jo at de gjør fra seg der, men også i flukt, tro?

B.T. (23.12.2016)

Svar:

Ja, alle fugler skiter også mens de er i lufta.

Roar Solheim (23.12.2016)


#Diverse

hagefugltellingen 2017

Takk for svar på det ene spørsmålet, men når er hagefugltellingen 2017?

I.V. (20.12.2016)

Svar:

Den er vanligvis siste helg i Januar, og i år er dette 27.-29.1.

Roar Solheim (22.12.2016)

««første 28 797 - 28 821 av 50 265 siste»»