Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 845 til 28 869 av totalt 50 338 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (06.01.2017)

Svar:

Dette er en fasan høne.

Roar Solheim (06.01.2017)


#Økologi og atferd

Måker

Står ikke måker i trær? Hvorfor?

N.N (06.01.2017)

Svar:

Jo, måker kan sitte oppe i trær - særlig fiskemåker, som kan bygge reir i trær.

Roar Solheim (06.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due

Hva slags due er dette? Oppholder seg på Øra i Fredrikstad.

M.H. (06.01.2017)

Svar:

Her mangler det et bilde, så det er umulig å gi deg noe svar...

Roar Solheim (06.01.2017)


#Fugleforing

Forring !

Hei har hørt at om man ønsker og gi bla rødstrupe og andre små fugler litt X godt så kan man gi Magot, stemer det ? forer ellers med fett,solsikkekjærner , nøtter,frøblanding og epler.Koser meg veldig med alle som kommer på besøk daglig ! og det er mange :)

N.N (05.01.2017)

Svar:

Maggot (fiskefor) og melbillelarver (for som selges i dyrebutikker) er insektlarver, og er ekstra ettertraktet både for rødstruper og troster, men også for meiser og mange andre fugler. Hvis du vil gi slikt til rødstrupene, bør du nok sette det på bakken innunder en busk eller kratt- det er steder hvor rødstrupene liker å oppholde seg.

Roar Solheim (06.01.2017)


#Økologi og atferd

Havørn

hva jakter havørnen på om vinteren

N.N (06.01.2017)

Svar:

De er veldig raske til å finne kadavere som de kan spise av - altså åtseleting. Men ellers jakter de fisk og sjøfugl.

Roar Solheim (06.01.2017)


#Økologi og atferd

Når spiser småfuglene

Spiser bare fuglene om morgenen

N.N (05.01.2017)

Svar:

Nei, de spiser hele dagen. Men enkelte fugler fyller kroposen nederst i halsen med mat, og sitter så stille og fordøyer dette, noe som kan ta fra noen timer til et par dager (kjøttspisere). Meiser og finkefugler vil ha stort behov for å spise om morgenen om vinteren, fordi de har forbrent mye fett i løpet av en lang, kald natt.

Roar Solheim (06.01.2017)


#Fuglekasser

vintervern for fugler

Hei, jeg har så vondt av fuglene i sprengkulda. Ser her at det går an å henge opp fuglekasser så de har et sted å overnatte. Har lyst å gjøre det. Problemet er at det er så mye katter i nabolaget, at jeg er redd for at de skal begynne å bygge reir og få unger der, for da vil kattene sitte klar om ungene ramler ned!
Kan man henge opp fuglekasser som kun er ute om vinteren, og så ta de ned på vårparten, eller kan det gjøre noen slags skade jeg ikke vet om?
Dersom man kan gjøre det, når bør kassene henges ut, og når bør de tas inn?

Jeg har også tenkt at dersom jeg hang fuglekassene på en vegg over verandaene mine (i 2.etg.), så ville ungene ikke ramle på bakken, men på verandaen, slik at kattene ikke får tak i de. Da kunne de hengt ute om våren og sommeren også. Men jeg er jo selv litt på verandaene om sommeren, og det vil sikkert forstyrre fuglene for mye?

Tips til ivaretakelse av småfuglene om vinteren tas imot med mange, mange takk!
(PS; jeg har både meiseboller hengt i trærne og solsikkefrø uten skall på et fuglebrett hele året, og matfett uten salt.)

A.K.E. (04.01.2017)

Svar:

Det viktigste for fuglene om vinteren er tilgang på mat, ikke nødvendigvis et hulrom å sitte i om natta. Det er også bare meisene som liker å overnatte inne i kasser, de fleste andre sover gjemt i busker og trær. Det er ingen god ide å ta ned fuglekasser som henger oppe om vinteren. Hullrugere kan ha lagt beslag på dem som mulig hekkeplass lenge før du ser at de starter reirbygging i april, så da vil de plutselig miste en mulig hekkeplass.

Roar Solheim (04.01.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Drikker svaner saltvann??

N.N (04.01.2017)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke, og har helkler ikke noe litteratur som kan avklare ditt spørsmål.

Roar Solheim (04.01.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser snøugla

N.N (04.01.2017)

Svar:

Den spiser hovedsakelig lemen og smågnagere i hekketiden, men dersom det minker med disse dyrene, tar den forskjellige fugler. Om vinteren er fugl viktigste byttedyr, enten ryper i fjelltrakter/tundra, eller ender og sjøfugl ute i drivisen langs arktiske kyster (eller i våtmarksområder lenger mot sør).

Roar Solheim (04.01.2017)


#Diverse

trenger hjelp!

hvor vokser den befruktede eggcellen hos fugler?

J.B. (04.01.2017)

Svar:

Inne i egget selvfølgelig. Det er derfor fuglene må ruge på eggene, slik at eggcellen skal utvikles til et ferdig foster.

Roar Solheim (04.01.2017)


#Økologi og atferd

Hvorledes skjer fargeskifte av vingefjær?

Hos f.eks. en ørn: Faller en eller flere hele fjærskaft (med fjærfaner) helt av? Eller skiftes fjærstråler ut? Kan fjærstråler skifte farge? (Jeg sitter med en fuglebok foran meg som gir meg disse begrepene.)
Hvor raskt vokser fjær? Om ender mister mange hele fjærfaner og så igjen er flygedyktige igjen allerede etter uker, må voksehastigheten være STOR, i hvert fall hos ender?

E.E. (03.01.2017)

Svar:

Fargeskifte skjer ved at vingefjærene skiftes, og hele, nye fjær vokser ut. Siden ørner skifter bare noen få vingefjær hvert år, kan de klare å fly og jakte mens de nye fjærene vokser ut. Fjæra er dødt materiale når den er ferdig utvokst (lik våre negler og hår), og det kan ikke vokse noe ute på et fjærskaft dersom deler av fjærfanet slites vekk. Det er grunnen til at hele fjær må byttes ut med jevne mellomrom. Vet ikke nøyaktig hvor lang tid det tar fra en kongeørn misre en vingefjær og til den nye er helt utvokst igjen, men antar at det kan dreie seg om et sted mellom 2 og 4 uker.

Roar Solheim (03.01.2017)


#Økologi og atferd

Fargeskifte, alder, territorie etc.

Bilde vedlagt spørsmålet

Fargeskifte, alder, territorie etc.
Traff plutselig på denne (ref bilde) øst i Voss kommune i Hordaland i går, da jeg var ute og luftet bikkja.
Bare noen 100 meter herfra sendte jeg inn et bilde i november dere fastslo at var en ung havørn.
Igjen: 1) Kan en si hvor gammel denne ørna er? Forstår at den skal være «utfarget» ved ca 5-6 års alderen. Hvorledes resonnerer dere? Mister den litt hvitfarge gradvis? Hvor ofte skjer dette?
Jeg har vært oppom her (fra Bergen) et par ganger tidligere i høst, og er nokså sikker på å ha hilst på denne ørna tidligere. 2) Innebærer dette (den har ikke blitt jaget) at den unge ørna kanskje har fått et territorie her?
3) Hvor gamle er de når de søker en make?
Jeg «registrerer ved dette» at både hav- og kongeørn kan sameksistere i samme område.
4) Det er mye sau på sommerbeite her i området. Kan ørna ta lam som er så stor, at de er sluppet ut på beite? 5) Jeg har en nabo som er redd ørna skal ta den lille hunden deres. Er det noen som helst grunn til bekymring?

E.E. (03.01.2017)

Svar:

Dette er en helt ung kongeørn med ungfuglfjær i stjert og vinger (hvite innerst, mørke ytterst). Ørnene starter å skifte vingefjær når de er ett år gamle, men de skifter bare noen av fjærene i vingen hvert år. Det tar kanskje 4-5 år før alle vingefjærene er skiftet ut minst en gang. Andre generasjons vingefjær har mindre eller ikke noe hvitt, mens fjær hos gamle fugler er gråbrune med mørke tverrbånd. Derfor ser du ikke hvite felter i vinger eller stjert hos en helt gammel kongeørn. Ungfuglene finner seg som regel ikke et fast hekkeområde (territorium) før de er noen år gamle, så dette er nok en fugl på vinteropphold. Hvis den finner nok mat (bl. a. kadavere) vil den neppe forsøke å ta så store byttedyr som katter eller små hunder. Men en utsultet ung kongeørn KAN i sjeldne tilfeller forsøke å slå ned på hunder på størrelse med f. eks. grevlinghund. Selv om kongeørn kan ta kalver/lam av sau, geit eller hjortedyr, så er de enda raskere til å oppdage selvdøde ungdyr, og da er de raskt på plass for å spise av dem. Derfor er det ingen innlysende sammenheng mellom at en kongeørn spiser på et dødt pattedyr, og selve dødsårsaken.

Roar Solheim (03.01.2017)


#Fuglekasser

Spurvuglekasse

Hei! Hva bør målene på en spurvuglekasse være?
Og bør uglekasser ha trespon i bunn av kassene?
i Hvilket type skog bør en sette opp kasser til:
Spurv, Perle og Kattugle kasser?

T.H.Å. (03.01.2017)

Svar:

En spurveuglekasse kan lages ca 35-45 cm høy, med indre mål ca 15 x 15 cm. Det viktigste er at fronten der hullet bores er minst 5 cm tykk, og at hullet er ca 4,5 cm i diameter. Da blir hullet som en liten gang inn, noe som ser ut til å være gunstig for spurveugler. Spurveuglekasser kan henges 2-3 meter over bakken i eldre barskog eller barblandingsskog. Granskog nær kulturmark ser ut til å være bra. Alle uglekasser må ha flis i bunnen (5-8 cm er bra).

Roar Solheim (03.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Største fugl

Hei vi gik på på fløyen i bergen og fikk se en giga fugl vi trodde det hvar ørn og så lurte jeg på hva som hvar deb største fuglen

K.S. (03.01.2017)

Svar:

Havørn og kongeørn er nok de største som du kanskje kan se rundt Bergen, men det er umulig å si hva du virkelig har sett uten nærmere beskrivelse.

Roar Solheim (03.01.2017)


#Økologi og atferd

Ugler

Hvilke ugler jakter på dagen?

K.7.A. (03.01.2017)

Svar:

Haukugle og spurveugle jakter ofte om dagen, det samme gjør snøuglene. Jordugle kan jakte på dagtid, men er mest aktiv sen kveld og tidlig morgen, fordi mus er mest aktive om natta.

Roar Solheim (03.01.2017)


#Fugleforing

Hvor er småfuglene?

De siste vintrene har småfuglene forsvunnet fra foringsstasjonen vår oppe under Grefsenkollen i Oslo noe før Jul, og så dukker de først opp igjen på senvinteren. Det er en del pilfinker og noen få meiser det er snakk om. Hva skjer?

B. (02.01.2017)

Svar:

Det er nesten umulig å forstå hvorfor fugler noen steder forsvinner fra forplasser, mens de andre steder fortekommer i rikelige mengder. I fjor (2015-16)var det veldig lite fugl på mange forplasser, trolig som følge av en elendig hekkesesong i 2015. Denne vinteren bør det være bedre, da mange fugler fikk fram unger i 2016.

Roar Solheim (02.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Granmeis med langt nebb?

Så en fugl på meisebollene våre på fjellet i Etnedal som så ut akkurat som en granmeis i fargene, størrelse som en stor kjøttmeis, men nebbet var langt. Finner den ikke i vinterfugleboken vår

B.B. (02.01.2017)

Svar:

Det KAN ha vært en granmeis med misdannet nebb. Det hender noen ganger at meisenes nebb vokser ukontrollert og blir mye lengre enn normalt. Har sett bilde av en slik granmeis en gang, men dette er temmelig uvanlig.

Roar Solheim (02.01.2017)


#Økologi og atferd

Nærflygende kråker

Hei!
Jeg er veldig fascinert og interessert i kråker. Jeg går tur i samme område nesten hver dag. Der har jeg truffet noen kråker som jeg tidlig i vår begynte og mate. Det startet med og legge fra meg maten for så å gå et stykke bort fra matplassen før de turte komme bort og forsyne seg. Slik holdt jeg på noen uker til et par mmd. Frem til for noen mnd. siden der jeg har sett dem ankomme seilende i det jeg parkerer bilen hver eneste dag. Deretter følger de etter meg og hunden hele turen og tilbake til bilen igjen til vi tar turen hjem:) hvorfor gjør de dette?

Det jeg har lurt litt på er når vi er på tur, kan de plutselig komme flygende rett over hodet på meg, så nærme at jeg kjenner luft i håret, så setter de seg på det første de finner rett foran meg og ser på meg. Hva kan dette bety? Tenkte i og med at de er blitt litt vant til at jeg er der ute og gir dem mat, om dette er en slags truende atferd eller om det bare er tilfeldig. For de hekker jo ikke på denne tiden i tillegg til at jeg har lest noen steder at de kan hakke på folk i det de suser forbi.
Så hva kan dette bety?

N.N (01.01.2017)

Svar:

Kråkene kjenner igjen både deg og bilen, og VET at dette betyr mat! De fleste fugler er utmerket i stand til å gjenkjenne individer blant oss mennesker, og noe som betyr mat oppfanger de svært raskt. Derfor kommer de nær deg fordi de forventer at det kommer mat snart.

Roar Solheim (01.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?
Bildet er tatt ved Langesund i dag

M. (01.01.2017)

Svar:

Dette er en svartand, trolig en ungfugl.

Roar Solheim (01.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Var på fisketur utenfor Sandefjord i dag, og fant restene etter det jeg antar er en rovfugl. Kan du se hva det har vært?
Vennlig hilsen Ranveig

N.N (01.01.2017)

Svar:

Bildet er dessverre noe uskarpt, men dette ser mest ut som ryggfjær fra en ungfugl av en av de store måkene (gråmåke eller svartbak<).

Roar Solheim (01.01.2017)


#Økologi og atferd

Hegre

Lever hegrene sammen med en fast partner i monogami?

N.N (01.01.2017)

Svar:

Nei, det gjør de nok ikke, siden de ikke er territorieholdere eller holder seg sammen i par i vinterhalvåret.

Roar Solheim (01.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en rakkelhane?

O.K.S. (01.01.2017)

Svar:

Nei, dette er en flott, ung tiur (kanskje 1 1/2 år gammel).

Roar Solheim (01.01.2017)


#Diverse

Hakkespett

hvordan hindre hakkespett i å hakke i stykker et rognetre ( tuntre )Har en hakkespett familie som nå har gått løs på et rognetre som vi har i hagen. er det noe råd for å forhindre at hakkespetten ødlegger treet

T. (01.01.2017)

Svar:

Det KAN hende spettene hakker på treet fordi det lever billelarver under barken. Da gjør det ikke noe at de faktidsk hakker i treet for å spise larvene, fordi treet allerede er skadet av billene (eller råte). Hvis de hakker i et "friskt" tre, er det nok ikke lett å hindre dem i å fortsette, annet enn å kle inn de aktuelle delene av trestammen med finmasket metallnetting.

Roar Solheim (01.01.2017)


#Diverse

Svane på Steinsfjorden

Senest i går så kom den single svanen tilbake og satte seg i overvannet på isen rett utenfor sivet i Åsa. Trodde først det var svaneungen som hadde vokst opp her, men det ser mer ut som en ung sangsvane eller dvergsvane pga det svarte på nebbet.Men hvorfor kommer den? Det er ikke mat der og jeg er redd den skal fryse fast.

E.S.G. (01.01.2017)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å forsøke å gi noen forklaring på, så lenge jeg ikke er kjent på stedet og har observert forholdene direkte.

Roar Solheim (01.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ørnelignenden fugl

Heia
Har observert stor svart ørnelignende fugl med en hvit flekk midt på vingen / under vingen .Ligger å flyter på vinden høyt der oppe .Har sett den flere ganger siste året.svart som en ravn , men stor som en ørn .

N.N (01.01.2017)

Svar:

Ja, da er det godt mulig at det er kongeørn du har sett.

Roar Solheim (01.01.2017)

««første 28 845 - 28 869 av 50 338 siste»»