Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 677 til 28 701 av totalt 50 284 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette (svartstrupetrost?)

Bilde vedlagt spørsmålet

dette bildet tok jeg tidlig på sommeren på Hvaler i Østfold. har lurt på hva det er i noen år nå. jeg har tenkt på svartstrupetrost, men den er så slank slik som en piplerke. området bildet ble tatt var det hugsflater og skog. så ingen andre fugler i nærheten.

M.T. (27.01.2017)

Svar:

Bildet er for mørkt til at jeg klarer å artsbestemme fuglen, men nebbet ser altfor spinkelt ut til at det kan dreie seg om en trost - det er mer piplerke-preg over det.

Roar Solheim (27.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråsisik/Polarsisik/Brunsisik

Bilde vedlagt spørsmålet

har lurt lenge på om dette har vært en polarsisik, hørte nettopp om brunsisiken og lurer på om den kan være det? den var sammen med andre gråsisiker og en rosenfink. bildet er tatt på Hvaler. de andre gråsisikene var tydelig grå, mens denne er brun i brystet.

M.T. (27.01.2017)

Svar:

Dette ser for meg ut som en ordinær gråsisik. Polarsisiker er mye lysere, men en må også så rygg og overgump for å klassifisere dem.

Roar Solheim (27.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hybrid

Bilde vedlagt spørsmålet

Så en fugl jeg ikke kjenner til i dag. Ser ut som en mix av skjære og trost. Svart hode og stjert, og svart nebb som ei skjære, og gråspettet kropp som på en trost. Størrelsen var som veldig stor trost eller liten skjære. Ble dårlig bilde med full zoom på en mobil, men håper du kan løse mysteriet. Dette er i Ringsaker, Hedmark.

M.H. (26.01.2017)

Svar:

Dette er en nøttekråke. Det finnes en del nøttekråker på Hedemarken, bl. a. der det er gode forekomster av hasselkjerr (og det er det her og der i Ringsaker).

Roar Solheim (26.01.2017)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Går det an å få tegning på kattuglekasse tegning som er målsatt i mm
Og hvor stort det skal være og hvor langt fra bunnen og opp til senter av hullet

N.N (25.01.2017)

Svar:

Har dessverre ikke mulighet for å sende tegning, og mål er omtrentlige. En kattuglekasse bør ha inngangshull som er ca 12 cm i diameteer, kassa kan være 50 cm høy, og 25-30 cm bredde på sideveggene. Det må fylles litt grov flis i ca 10 cm tykkelse i bunnen.

Roar Solheim (26.01.2017)


#Fugleforing

Mating av fugler

Vi har i alle år hatt et lite hus hvor vi mater fuglene hver høst og vinter. Tidligere år har det vært et yrende liv med opptil ni arter, men i år er det færre fugl og færre arter. Meisene, blåmeis og kjøttmeis, er det flest av, fire troster og enkelte bokfink og spurver kommer også. I år har vi også ekorn inneimellom, på andre siden av huset har vi meisekuler hvor også pilfink og spurv kommer. Vi mater med brød, rosiner og solsikkefrø. Kan vi ha forgiftet fuglene med brød som kanskje er for salt, rosiner som er for søtt. Alt av dette forsvinner hver dag. Med vennlig hilsen Åse Meinicha

N.N (26.01.2017)

Svar:

Nei, dere har nok ikke forårsaket dette med foringen. Men det er en snøbar/snøfattig og mild vinter, og da er det ofte at fuglene finner mat selv ute i naturen. Det KAN hende at dette er grunnen til at dere ser færre fugler på forplassen.

Roar Solheim (26.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som kvitrer om natten

Jeg bor midt i Oslo og blir stadig vekket midt på natten av en fugl utenfor vinduet som høres ut som en vekkeklokke. Det er ikke noe koselig sang, men en mer rytmisk - og veldig høy - tvit-tvit-tvit-tvit-tvit-tvit. Den holder på i timesvis. Jeg trodde ikke fugler kvitret om natten, så hva kan det være? Har søkt og sett at noen har spurt om liknende tidligere, men etter å ha hørt på fuglelyder, så er det hverken gjerdesmett eller rødstrupe.

N.N (26.01.2017)

Svar:

Da vet jeg dessverre ikke hva det er du kan høre. Slike tikkelyder er mest typisk for rødstrupe, men ikke så lenge i strekk.

Roar Solheim (26.01.2017)


#Diverse

Sjøfugler

Hva er årsaken til at sjøfuglene sliter?

S.H.O. (26.01.2017)

Svar:

Viktigste årsak er nedgang i fiskeressurser, oftest på grunn av at vi mennesker overfisker ressursene.

Roar Solheim (26.01.2017)


#Økologi og atferd

Havhest

Hei jeg lurer på hvor havhesten hekker, hvor mange egg den legger (ca.), rugetid (ca.) foreldreansvar,utfordringer og tilbakegang. Takk.

G.S.H. (26.01.2017)

Svar:

Du spør om noe som krever en liten utredning, som du kan lese om selv ved å søke på havhest på ulike nettsteder. Havhesten legger bare ett egg om året.

Roar Solheim (26.01.2017)


#Diverse

vindmøllen

jeg synes å ha sett en artikkel om at vindmøller truer et utvalg fugler, men jeg er ikke helt sikker. kan du si noe om det? er vindmøller en stor trussel for de ulike artene?

T.B. (25.01.2017)

Svar:

Det er gjort mange studier på vindmøller og fugledød, så her finnes det mange artikler og rapporter. Har dessverre ikke referanser tilgjengelig.

Roar Solheim (25.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig fugl på besøk.

Hei. Nylig observerte jeg en fugl på foringsstasjonen som jeg aldri har sett maken til. Hele kroppen var gul, sånn kanarigul nesten. oppå vingene hadde den lysegrå farge. På størrelse med en grønnfink og var sammen med en flokk grønnfink. Den skilte seg veldig ut og jeg så den bare den ene gangen.

J.Ø. (25.01.2017)

Svar:

Sjekk om du kan ha sett en gulspurv hann med veldig kraftig gult hode.

Roar Solheim (25.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag fant jeg denne under stuevinduet, like ved foringsplassen.
Den er ca 11 cm fra hodetopp til ytterst på halefjærene. Jeg har sett flere av de her i vinter men finner de ikke i fugleboka. Svart oppå hode og under nebbet. På ryggen er den spraglete. Trodde det var en slags fink eller spurv men er usikker. Takk for evt. svar.

Mh. Torstein

T.J.D. (25.01.2017)

Svar:

Dette er en gråsisik.

Roar Solheim (25.01.2017)


#Økologi og atferd

Kråke

Hvor mange kull legger kråka i året

C.W. (25.01.2017)

Svar:

Tror kråkene bare klarer ett kull per år.

Roar Solheim (25.01.2017)


#Økologi og atferd

meisene

blåmeis og kjøttmeis , som stort sett holder til i min hage ,ser ut til å ha slått seg sammen i flokk og er borte mye av dagen. De er innom korte stunder. Er dette vanlig på denne tid av året? Det var slik i fjor også.

F. (25.01.2017)

Svar:

Hvis det er like mildt og snøbart der du holder til som langs kysten av Sør-Norge, vil fuglene ofte også kunne finne mat ute i naturen. Dernest kan det hende at fuglene flyr vekk innimellom fordi de starter kurtise og territoriemarkering. I Agder synger flere av meisene vårsang allerede.

Roar Solheim (25.01.2017)


#Fugleforing

Ringdue og diverse.

Er noe over middels interessert og opptatt av fuglers væremåte og ve og vel.
Bor på søndre Nesøya i Asker Kommune.
Her har vi i nærheten, på vår og sommer en del ring duer, ca 6-8 individer. De forsvinner ca slutten av september. Men nå har en kommet tilbake til fuglebrettet. Opp-servert første gang i år, 15 januar. Er dette uvanlig?
Foring: Tidligere, ca 8-10 år siden var disse berømte meisbollene svært nyttige og populære blant småfuglene (og skjærer). De man får kjøpt i dag er det ingen interesse for!! Har produsentene begynt "å jukse"?
Så, foreløpig til sist. Jeg ligger i en fakta "krangel" med naboer her som har såkalt huskatt. Jeg ser jo at de legger seg i buskene og tar småfugl. Selv har jeg brett på påle, uten skjul for katten og med hekk like ved for skjul. Leste en gang i Vår FUGLE FAUNA at katter tar noe uhorvelig med småfugl. Er det noen tall på dette.
Takknemlig for svar.
Vh
Per Ola Høgmo. 64 år.

P.O.H. (24.01.2017)

Svar:

Ringduer overvintrer mange steder i Sør-Norge, så det er ikke uvanlig å få dem som vintergjester på forplasser. JA, det er nok mye svindel med fuglemat, og de beste meisebollene får du nok ved å lage dem selv av Flott matfett blandet med solsikkefrø, jordnøtter, havregryn o.l. Katter kan ta en del fugl, men de kan ofte stoppes ved å sette et 50-60 cm høyt nettinggjerde rundt forplassen. De fleste katter er nokså late, og vil heller prøve å gå rundt slike stengsler enn å hoppe over dem.

Roar Solheim (24.01.2017)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei. Jeg bor på landet sammen med to katter og tenker å sette opp noen fuglekasser - på trestammer,på uthusveggen og ev på stativ. Har du en ide om hva jeg kan gjøre så ikke kattene får tak i fuglene?
På forhånd mange takk.
Mvh
Kaia

N.N (23.01.2017)

Svar:

Hvis du setter fuglekassene minst 2 meter opp i trær, kan du enten slå en glatt flate på 50-60 cm høyde rundt trestammen oppunder kassa (plast eller metall) - da klarer ikke katter å få tak med klørne. Eller du kan feste en bit metallnetting flatt rundt stammen (klipp hull lik stammens diameter i en nettingplate, og klipp deretter et ca 20 cm bredt bånd utenfor hullet) slik at dette stær som en krage rett ut rundt stammen. Dette hindrer også katter i å klatre opp.

Roar Solheim (24.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Besøk på forplassen

Fikk desverre ikke tatt ilde, men i dag hadde vi besøk av 6 små fugler, antar at det ar tre par. Har ikke sett idisse fuglene før, så skal prøve å beskrive. Det jeg antar er hannfugl har svart isse/hette, blek rustfarget bryst, hele vingens lengde hadde et hvitt bånd i nederkant. Det jeg antar er hunnen hadde de samme tegningene, men ikke så klare farger. Ca på str med blåmeis. På forplassen mates det med solsikkefrø, villfuglblanding og talgboller. Håper at det er mulig å kjenne igjen beskrivelsen. Første jeg tenkte på var bokfink, men den er jo ikke her nå, og tegningen på vingen stemte ikke.

A.S. (24.01.2017)

Svar:

Klarer dessverre ikke å finne en art som passer helt med din beskrivelse, men sjekk bilder av bjørkefink og stillits for å se om det kan ha vært en av disse.

Roar Solheim (24.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Noen som vet hvilken fugl dette er? Lå død på en strand.

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (24.01.2017)

Svar:

Dette er hodet av en ung gråmåke.

Roar Solheim (24.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Jeg så en fugl på foringsplassen i dag som var ukjent for meg, men jeg fikk desverre ikke tatt bilde av den. Den var større enn en kjøttmeis. Grå overside og markert svart hette. Virka aggressiv og jaga meisene. Hva kan det være?

O.E.R. (24.01.2017)

Svar:

Kan det ha vært en dompap hunn? Den er temmelig aggressiv på forplassen, og jager de fleste andre.

Roar Solheim (24.01.2017)


#Diverse

Statistikk på hagefugltellingene?

Hei,

er det nokon stad på nettet ein kan lese dei oppsamla data (statistikk) over Hagefugltellinga?
Interessant å sjå utvikling frå 2008 og til no, både mtp kor mange som faktisk sender inn svar, kva fuglar det er mest av, ser ein endringar innan visse artar etc etc

L.J. (24.01.2017)

Svar:

Resultatene fra tidligere hagefugltellinger er omtalt i tidsskriftet Fuglevennen. Du finner tidligere hefter her:
http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/

Roar Solheim (24.01.2017)


#Fuglekasser

Fuglekasser i Oslo sentrum

Hei,
Vi ønsker å henge opp fuglekasser i Oslo sentrum. Hvilke fugler er det mest aktuelt å lage kasser til, hvilke størrelse på kasse og hull bør lages til disse?

Hilsen Kjersti og Johanne

K. (23.01.2017)

Svar:

I Oslo kan dere henge opp kasser for småfugler som meiser og fluesnapper (32 mm inngangshull) og stær (45 mm). Er det mindre skogholt, kan dere også henge opp kasser for kattugle. Kvinand kan også komme til å hekke bynært (vet de har hekket i kasser i Maridalen).

Roar Solheim (23.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei😀 Vi har overtatt nylig overtatt ny hytte på nytt hyttefelt på Gravset på Hemsedal. Jeg har flere ganger observert en type fugl som jeg tidligere ikke har kjennskap til. Jeg lurer på om du kan se hvilke type det er-har noen bilder.
Er interessert i å finne ut om det er en sjelden fugl da det blir viktig at det ikke bygges ut mer i området der den ferdes!
Hilsen fugleinteressert☺️

B.R. (23.01.2017)

Svar:

Dette er en lavskrike. Den er avhengig av gammel barskog, og trues mest av moderne skogsdrift. Når skogen blir erstattet med plantefelter og unge grankratt, forsvinner lavskrikene.

Roar Solheim (23.01.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Svartrødstjerten hekker den i samme området der rødstjerten hekker?

O.T. (23.01.2017)

Svar:

Nei. Svartrødstjerten er en klippe-hekker som har tilvendt seg å kunne hekke i byer, mens rødstjerten er en skoglevende art som hekker i hultrær eller fuglekasser.

Roar Solheim (23.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødhodevarsler

Hei! For noen dager siden oppdaget jeg en ny fugl på foringsplassen vår. En jeg aldri har sett før. Googlet litt og fant ut at det må være en rødhodevarsler. En dag var det 4 stykker av dem. Er det en sjelden fugl jeg observerte? Er takknemlig for svar.

L.B. (23.01.2017)

Svar:

Nei, du har GARANTERT ikke hatt rødhodevarslere på forplassen! For det første er dette en meget sjelden gjest med enkeltindivider i Norge, dernest er den en trekkfugl, så denne arten ville du 1. Ikke finne her om vinteren, og 2. aldri mer en et enkeltindivid. I tillegg er ikke varslere fugler som besøker forplasser. Forsøk å få tatt bilde av fuglene, så kan vi hjelpe deg med å finne ut hva dette er. Hvor i landet så du dem?

Roar Solheim (23.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artbestemmelse av and.

Bilde vedlagt spørsmålet

Var på tur rundt Østensjøvannet 22.01.17 da jeg så denne anden.

A.A. (22.01.2017)

Svar:

Dette er en rustand. Den har vært i Oslo-regionen i mer enn ett år.

Roar Solheim (22.01.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Besøk ved meisekulene.

Fikk besøk av litt større fugler. Trodde først at det var dompapp er, men disse er større lengere nebb lengere stjert. Når de fløy utvidet stjerten seg og var rødlig. Det er også litt rødlig kropp.
Dette er i Sør Trøndelag ca 600 meter over havet.
Hilsen Rolf Tore. Rolf.t.jensen@gmail.com

N.N (22.01.2017)

Svar:

Dette høres ut som lavskrikebesøk.

Roar Solheim (22.01.2017)

««første 28 677 - 28 701 av 50 284 siste»»