Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 600 til 28 624 av totalt 50 282 spørsmål «forrige neste»
Rar dompap?
Hei,
tok dette bildet i dag 02.02.2017 i nærheten av Borsæ i vest-Telemark. Har den en slags feil?
A.H. (02.02.2017)
Svar:
Denne dompapen har mistet fjær i nedre del av halsen. Den KAN ha kollidert med et vindu - da skjer ofte dette. Fjærene vokser ut igjen.
Roar Solheim (02.02.2017)
Sjøfugler
Hvordan er situasjonen for sjøfuglarter som hekker på fastlandsnorge?
G.S.H. (02.02.2017)
Svar:
Søk på "seapop" på nettet og les selv hva som skrives - det er mange arter og lange vurderinger, og ulike forhold alt etter hvor langs kysten en ser på bestandene.
Roar Solheim (02.02.2017)
Flokker med kaier
Dette er ikke et konkret spørsmål. jeg vil bare si at jeg bøler med familien fra Kongsvinger som har hundrevis av kaier som naboer. Vi er i samme situasjon med en bjørkelund som nabo. Kaiene holder et lurveleven fra kl. 22-23 på kveldstid og utover natta med en kort pause før de begynner igjen ved 3-4 tiden på sommeren. Jeg har telt opp til 300.
Jeg spør, hvorfor er det lov å jakte på svarttrost og måltrost, som har så vakker sang, og som, i alle fall jeg, sjelden har i hagen eller i skogen når en ikke har lov til å jakte på denne maren, som også i tillegg skiter ned alt av hagemøbler og verandarekkverk. Disse flokkene fortrenger også alt annet fugleliv. Jeg ser nesten ikke en kråke lenger. Kråkene er jo rene engelen i forhold. Og småfuglene er skeptiske til å bygge i nærheten av denne horden.
P.T. (02.02.2017)
Svar:
Du har feil med hensyn ti måltrost og svarttrost. Det ble FORESLÅTT å innføre jakttid på disse, men forslaget ble heldigvis skrinlagt på grunn av massive protester. Hvis kaiene er et helsemessig problem, er det en sak for kommunelege.
Roar Solheim (02.02.2017)
Byduer eller klippeduer?
Vi har noen duer som vi lurer på om kan være klippeduer. Se vedlagte bilder. (Vi får tilsynelatende kun lagt ved 1 bilde. Sender der for kopi av spørsmålet, med et annet bilde)
S.R. (02.02.2017)
Svar:
Dette er nok også en vanlig bydue. Men mange av disse har helt likt utseende med klippeduene, så de lar seg ikke skille på utseende. Men her i Norge har de opprinnelige klippeduene forsvunnet eller blitt "oppslukt" i bestanden av byduer.
Roar Solheim (02.02.2017)
Byduer eller klippeduer - nytt bilde
Vi har noen duer som vi lurer på om kan være klippeduer. Se vedlagte bilder. (Vi får tilsynelatende kun lagt ved 1 bilde. Sender der for kopi av spørsmålet, med et annet bilde)
S.R. (02.02.2017)
Svar:
Dette er vanlige byduer.
Roar Solheim (02.02.2017)
Stor flokk kaier
En flokk kaier som for etpar år siden slo seg ned på en ubebygget nabotomt grensende til min datters hus og hage i Kongsvinger, har nå vokst til 100-200 individ.
De fører et svært lurveleven til alle døgnets tider, kommunen gjør ikke noe, så hva kan de selv gjøre - uten å skyte fuglene - for å bli kvitt dem?
B.T. (01.02.2017)
Svar:
Tror ikke det er noe du kan gjøre - fuglenes forekomst er faktisk noe vi må klare å leve med på en eller annen måte.
Roar Solheim (01.02.2017)
Tjelden
hvorfor har tjelden røde øyner?
M. (01.02.2017)
Svar:
Det er det ikke mulig å gi deg noen forklaring på, dessverre. Det er like lite forklarlig som at vi mennesker har grønne, blå eller brune øyne, og ikke røde eller gule.
Roar Solheim (01.02.2017)
Tårnseglar
Hei ! Eg har laga ein spesialkasse for tårnseglarar etter modell og mål som eg har sett i ei bok om slikt. Vi hengde han opp ca. 5 m over bakken på ein husvegg. Eg hadde spon på botn av kassen så egga ikkje skulle rulla. Det var fri innflyging til kassen. Men, tårnseglaren kom ikkje. Det gjorde derimot staren, noko som nok har med det å gjera at eg har nærare 20 kassar rundt omkring på tomta her på Jæren, dei fleste av dei for staren. Kva skal eg gjera for å få tårnseglaren til å hekka i kassen ? Eg ser jo denne fuglen ellers dagstøtt om sumaren driva luftakrobatikk av høgste slag her. Berre flaggermusa kan konkurrera med den i oppvising av avansert flygeteknikk. Med venleg helsing Øyvind Nordsletten, Hognestad, Jæren.
Ø.N. (01.02.2017)
Svar:
Det kan ta flere år før seilerne slår til i en kasse. Seilerne lever i mange år, og hvis de først velger å hekke i denne kassa, kommer de trolig tilbake år etter år.
Roar Solheim (01.02.2017)
Fuglesang
Fuglen synger før lysing av dag. Kl. 0630 i januar
Tror det må være en spurv.
N.N (31.01.2017)
Svar:
Umulig å si ut i fra manglende beskrivelse. Men nå om dagen synger rødstrupene i demringslyset på morgenen.
Roar Solheim (01.02.2017)
Hvilken fugl
I familien har vi i snart ett år forsøkt å finne ut hvilken type fugl vi stadig ser i (gran)skogen. Den er på størrelse med en gjøk, virker som den har en utpreget stor/bred stjert, er brun av farge og det virker som den ofte opptrer i par. Kan ikke huske å hørt noen lyd fra den, men den/de dukker opp ganske nært oss når vi er på tur. Trodde en stund det kunne være en nøtteskrike, men fargene på vingene stemmer ikke. Mener jeg for noen år siden så et naturprogram på NRK om denne fuglen.
L.E.M. (01.02.2017)
Svar:
Det hadde hjulpet om du hadde opplyst hvor i landet dette er, hva slags skog og høyde over havet. Det KAN dreie seg om lavskrike. Nøttekråke er også et alternativ, men begge disse har begrenset utbredelse.
Roar Solheim (01.02.2017)
And med skadet fot
Hei,
Observerte en haltende stokkand (i en flokk som ble matet) langs Akerselven. Anden forsøkte å gå på den skadde foten, men haltet veldig, og beveget seg ikke langt før den la seg ned. Haltet litt videre, la seg fort ned igjen. Fortsatte slik. At den stadig la seg ned, gav meg inntrykk av at den hadde vondt. Vil så gjerne hjelpe, og hindre at anden plages, men vet ikke hva som er riktig å gjøre. Burde jeg kontakte noen som kan undersøke fuglen (eventuelt hvor henvender jeg meg?), eller er det best å bare la den være i fred?
Setter stor pris på svar!
M. (01.02.2017)
Svar:
På dette stedet blir trolig stokkendene matet ganske ofte av mennesker, og da vil den nok klare seg best på egen hånd. Selv om fuglen halter, så kan den trolig både fly og svømme. Da er det bedre at den er ute i det fri enn at noen forsøker å fange den inn. Det er utrolig hvordan skader kan leges hos ville fugler.
Roar Solheim (01.02.2017)
Oppblåste dompapper
Tidligere i vinter var det veldig mange dompapper i hagen her. Jeg forer for det meste med solsikkefrø med skall. Villfuglblanding har ikke vært populært hos noen fugler. Så oppdaget jeg av og til en enslig dompapp som så ut som en ball sitte helt i ro, enten på bakken eller på ei grein i en hekk. Jeg har sett det flere ganger, og har lurt på om det er noe med maten den har spist. At den har blitt syk. Eller har den forspist seg???? Det har gått veldig mye solsikkefrø i hagen fram til nå. Jeg har ikke funnet døde fugler i hagen.
B.A. (31.01.2017)
Svar:
Vanskelig å si. Når fugler sitter merkbart mye stille, og blåser seg mer opp enn andre fugler rundt omkring, kan det være et tegn på at de er syke. Dompap kan bli smittet av salmonella, så det KAN hende at disse dompapene har vært rammet av denne sykdommen.
Roar Solheim (31.01.2017)
Ukjent fuglelyd
Hørt i Bergen mellom Store Lungegårdsvann og Haukeland sjukehus igår kl 2030. Har hørt denne fuglen flere ganger om natten i det siste. På lydklippet høres også en kattugle, men det er den andre fuglen som er ukjent.
K. (31.01.2017)
Svar:
De skarpe "ee-itt" ropene er en kattugle hunn, de lange, skjelvende og svakere ropene i bakgrunnen er en kattugle hann.
Roar Solheim (31.01.2017)
Spurv
Vi har byttet tak og nå er det ikke lenger mulighet for spurven til å lage reir under taksteinen. Finnes det noe vi kan montere for at de fortsatt kan hekke der? Kommer til å savne sangen på våren.
E.J. (30.01.2017)
Svar:
Du kan sette opp fuglekasser med 32 mm inngangshull på veggen, oppunder takskjegget.
Roar Solheim (31.01.2017)
Låvesvale
I sumar var eg so kry av å ha min. 3 reir inne på låven,men då ungane var flygedyktige so gjekk noko gale. Eg plukka opp 15 daude ungar på låvegolvet. Er det nokon enkel forklaring?
H.S. (31.01.2017)
Svar:
Nei, det er det dessverre ikke. Her spørs det om de voksne har blitt utsatt for noe og omkommet, slik at ungene har dødd av sult.
Roar Solheim (31.01.2017)
Overvintrer fiskeørn?
Om sommeren ser jeg ofte fiskeørn over Vansjø i Østfold.
Men nå på søndag 29. januar tror jeg også at det var en fiskeørn jeg så. Størrelse og farge passet, den lagde kortre lyder, en dyp alvorlig tone.
Er det registrert fiskeørn i januar?
T.S. (31.01.2017)
Svar:
Nei, det er nok helst en lys musvåk du har sett. Alle fiskeørner trekker til tropisk Afrika om høsten.
Roar Solheim (31.01.2017)
Hvilken ugle?
Hvilke uglesorter fins i Sogn og Fjordane/Hordaland? Så en i dag (ettermiddag 31.1.) på størrelse med en kråke. Den var lys og hadde hvit krage. Fikk tatt et bilde, men det var ekstremt dårlig. Stjerten går ned i en spiss. Siluetten av fuglen var som en opp-ned dråpe.
T.U. (31.01.2017)
Svar:
Det er mest sannsynlig en kattugle, som er den mest vanlige arten på denne størrelsen i Sogn og Fjordane.
Roar Solheim (31.01.2017)
Giftstoffer i fuglemat?
Er det noe kontroll med all fuglematen vi kjøper fra de store kjedene De konkurrerer jo og sier at de har den billigste fuglematen men er det noe kontroll på om de legger inn alt mulig rart som for eksempel mat som er for mye sprøytet til at det kan gå til menneskeføde. Det kan jo være en grunn til at småfuglebestanden går kraftig tilbake mange steder spesielt når det fores med meiseboller. Det er foresten utrolig at fugler klarer å spise med det tynne nebbet sitt av en klump med mat når den er pakket inn i tynne grønne plastiktråder.Trådene må jo sette seg fast bakerst på tunga?
B.S.E. (30.01.2017)
Svar:
Det er dessverre ikke noen systematisk kvalitetskontroll av fuglemat her i Norge. Meiseboller bør fores til fugl ved at man tar av plastnettet og leggere bollen i en metallautomat som er laget til dette (groct metallnett som fuglene får tak i meisebollen gjennom).
Roar Solheim (31.01.2017)
Ugle?
Hei,
Jeg plages av det jeg tror er ei ugle som tuter sånn hver natt at jeg ikke får sove. Vi har skogsduer i skogen hjemme hos foreldrene mine, og det er en helt annen lyd enn dette. De siste nettene har den begynt i 01:30 tiden, og holdt det gående til morgenen. Det er såpass sjenerende at det ødelegger nattesøvnen, er det noe man kan gjøre med dette?
L. (30.01.2017)
Svar:
Dessverre, nei, ikke annet enn å bruke ørepropper, tror jeg.
Roar Solheim (31.01.2017)
Kongeørn???
Foto tatt ved innsjø, men ikke langt fra kysten. Observerte det jeg med ganske stor sikkerhet er en ung kongeørn like ved. Ble i tvil om dette kunne være Havørn??? Ser at noen ørner er svart på tuppen av nebbet. Er dette tilfeldig?
A. (31.01.2017)
Svar:
Dette er en havørn, ikke noen kongeørn.
Roar Solheim (31.01.2017)
Hva slags fugl?
Foto i Brekkestø 12.07.16, så på avstand ut som en litt stor ærfugl, men nebbet er spesielt. Heller ikke som grågås. Uenighet da jeg viste bildet på møte i NOF, men de fleste helte nok mot grågås.
T.A.G. (30.01.2017)
Svar:
Dette ER en gås, men det er vanskelig å se hvilken art fordi det er så mye motlys. Jeg er også enig i at det mest sannsynlig dreier seg om en grågås.
Roar Solheim (30.01.2017)
Hvilken fugl
Hver morgen i grålysningen hører jeg en svak klagende monoton fuglelåt høyt oppe i samme bjerketre, men klarer ikke å spotte den. Hva kan dette være? Lokalitet Bygdøy.
E.K. (30.01.2017)
Svar:
Ikke godt å si. Kanskje spettmeis, men beskrivelsen er ikke nok til sikkert å kunne finne hvilken art dette dreier seg om.
Roar Solheim (30.01.2017)
Artsbestemme Due
Hei. Jeg bor på Stjørdal og så 2 Duer? De var lys grå og var helt hvit (ca 1,5cm?) på tuppen av halefjærene. Da jeg så de bakfra, var det en markant hvit stripe nederst. Jeg kan ikke finne noen bilder som ligner på disse og er veldig interessert i vite navnet. På forhånd takk.
P.I.G. (30.01.2017)
Svar:
Sjekk om det kan ha vært tyrkerduer. Hvis ikke er det mange fargevarianter av tamduer, og da er det ikke lett uten bilde av fuglene.
Roar Solheim (30.01.2017)
Solsikke med skall
Ser på meisene at de "strever" med å knekke skallene på solsikkefrøene jeg henger ut til dem. Jeg lurer nesten på om det ikke går med mer energi på dette strevsomme arbeidet enn det de får i seg med å spise frøene. Jeg henger også ut brød, men meiseboller har jeg sluttet med siden det ser ut til at det er frøene som er favoritten.
I.J. (30.01.2017)
Svar:
De får nok netto energi inn selv om de må jobbe noe med å åpne solsikkefrøene. Hvis det hadde kostet mer enn de fikk igjen, hadde de ikke rørt solsikkefrøene. Men du kan prøve jordnøtter - de er skallfrie og et veldig fint tilbud til meiser.
Roar Solheim (30.01.2017)
Hvit fugl med mørk underside
Så en ukjent fugl i dag, den var i flukt. Oversiden var helt hvit og undersiden mørk. Den var på str med en hønsehauk tror jeg og så ut som en kraftig fugl. Den fløy sakte og veldig lavt over jordene, sirklet rundt og sto et par ganger nesten stille i lufta. Jeg bor i nærheten av Strömstad. Hva slags fugl kan det ha vært?
M. (30.01.2017)
Svar:
Du kan kanskje ha sett en myrhauk hann? Men det er vanskelig å bestemme art ut i fra din beskrivelse.
Roar Solheim (30.01.2017)