Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 314 til 28 338 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Kvinand
Har fem veldig aktive kvinand hanner ved Stend Mølle innerst i Fanafjorden. Er ikke det uvanlig?
N.N (05.02.2017)
Svar:
Nei, dette høres nokså normalt ut.
Roar Solheim (05.02.2017)
Hvilken fugl?
Ca. kl. 10 i formiddag hadde vi en spesiell opplevelse. Vi sto ute på trappa, og da kom en nokså liten og helt grå rovfugl flygende rett forbi oss, maks en meters avstand, og tok en kjøttmeis i lufta! Det hele gikk veldig fort. Hvilken rovfugl er det som er så lite sky at den kommer så tett innpå hus og mennesker midt på lyse dagen? Vi bor nord i Akershus.
N.N (05.02.2017)
Svar:
Dere har høyst sannsynlig sett en spurvehauk på vellykket jakt.
Roar Solheim (05.02.2017)
stjertmeis?
Disse lille fugler er siden i går i hagen på Jevnaker. Det er en flokk av 4 eller 5 stykke som forsyner seg på fuglebrett og jager meise.
I.G. (05.02.2017)
Svar:
Dette er stjertmeis. De kommer av og til på forplasser, og meiseboller ser ut til å være fin mat for disse. Men jeg har ikke hørt før at de er såpass hissige at de klarer å jage vekk andre meisearter.
Roar Solheim (05.02.2017)
Spørsmål:
Vi har tatt vare på en ring fra en ringmerka kjøttmeis som lå død utenfor huset. Hva gjør vi med den?
L.M.M. (05.02.2017)
Svar:
Send beskjed til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum. Gå inn på denne nettsiden:http://www.museumstavanger.no/museene/stavanger-museum-naturhistorie/ringmerkingssentralen/
Roar Solheim (05.02.2017)
Foringsplass
Hei. Vi lurer på n ting rundt foring av småfugl. På hytta på fjellet hvir det er uker mellom hver gang vi er så mater vi fugl når vi er der. Fra vi fyller mat til de kommer går det ikke lang tid. Hvordan oppdager fugler at det er mat til de? Og de kommer jo i flokk når maten er der
N.B. (05.02.2017)
Svar:
Det KAN være så enkelt som at fuglene har koblet mat med deres tilstedeværelse, og de merker umiddelbart når mennesker kommer til stedet, Da flyr de for å sjekke forplassen. Fugler er ikke dumme når det gjelder muligheten til å finne mat, spesielt i vinterharde klimaer.
Roar Solheim (05.02.2017)
Haukugle
Hei,
Jeg er ikke medlem i ornitologisk forening men har for første gang hatt befatning med haukugle denne vinteren og vil rapportere det. En flott og spennende fugl.
21. november fløy det en haukugle i vinduet hos min datter og døde. I Vågsbygd, Kristiansand.
Lørdag 28. januar så min man og jeg en haukugle på Flystveit i Åseral. Satt i en furutopp midt på lyse dagen og var ikke ærlig redd for oss.
Jeg kan også rapportere om at vi fant en spurvehauk som hadde fløyet inn i drivhuset vårt i Mandal med en svarttrost i klørne 20. november. Spurvehauken er nå stoppet ut og henger på veggen i stua vår. En flott fugl!
K.R. (05.02.2017)
Svar:
Det er en tydelig invasjon av haukugler i hele Agderregionen nå i vinter, mange har fått se dem.
Roar Solheim (05.02.2017)
Skadet ringdue/skogsdue.
Hei. Jeg har fange inn en skadet due. Den ser ut til å være ille kvestet i høyre vinge, som den slepte etter seg. Ser ut som den kan være angrepet av hund.
Er det mulighet for hjelp hos en dyreklinikk eller vil de mest sannsynlig avlive den? Evt hvordan kan man rehabilitere den selv?
N.N (04.02.2017)
Svar:
Du må få en veterinær eller fuglekyndig person til å vurdere skaden. Det er ikke alle vingeskader som kan leges (hvis det er kompliserte brudd eller ødelagte muskler), og da MÅ fuglen avlives. Hvis fuglen har et enkelt brudd i en av de to knoklene i underarmen kan dette ofte gro og bli brukbart igjen.
Roar Solheim (05.02.2017)
Ungmåkef i flokk
Jeg har en gang hørt at måker holder sammen i gjenger når de er unge, stemmer dette. Jeg har iallfall en flokk ung måker her jeg bor som virker å holde sammen.
T.H. (04.02.2017)
Svar:
Måker samler seg ofte i flokker, men om det er fordi individene kjenner hverandre, er i slekt med hverandre, eller bare søker til artsfrender, vet vi ikke. Men det er vanlig for de fleste fuglearter å samles i flokker eller mindre grupper.
Roar Solheim (04.02.2017)
Hvilken fugl kan dette være
Hei. Denne fuglen satt ved Holmenbekken på Smestad, men vi har aldri sett den tidligere, og aner ikke hva det er. Han var ca 30 - 40 cm høy, og satt rolig og tittet på oss.
På forhånd takk!
H.L. (04.02.2017)
Svar:
Dette er en gråhegre.
Roar Solheim (04.02.2017)
Toppdykkerpar "begraver" egg
Kom over et Toppdykkerpar der egget hadde blitt tatt av rovdyr/fugl og bare skallet lå igjen i redet. Begge svømte langt ut på vannet der de dykket ned med skallet.
Jeg har observert Toppdykkere både ved Hemnessjøen og Østensjøvannet i mange år, men aldri sett noe lignende.
Er dette vanlig?
S.E.M. (03.02.2017)
Svar:
Dette var kanskje en noe uvanlig hendelse, men den følger trolig naturlig adferd hver gang et egg klekkes naturlig. Går ut i fra at dykkerne da fjerner eggeskallene slik mange andre fugler gjør, for at reiret ikke skal bli så lett å oppdage for egg- og ungespisere. Men jeg kjenner ikke til hva de vanligvis gjør, om de bare svømmer vekk med det, eller om de faktisk også dykker ned i vannet med eggeskallet. Her har det nok skjedd en oversprangshandling. Kanskje var eggene nær klekketidspunktet, og fuglene fulgte "normalt" adferdsmønster.
Roar Solheim (03.02.2017)
Haukuglehekking
Tror du vi i sør (vest-Agder) har sjanse til Haukuglehekking til våren?
Er mye mus i skogene ser jeg....
H.S. (03.02.2017)
Svar:
Ja, det ligger absolutt an til at vi kan få haukugle hekkinger i både Aust- og Vest-Agder, kanskje i Rogaland og Hordaland også. I alle fall i Agder ser det ut til å være bra museforekomster, og haukuglene ser ut til å holde seg lenge på ett og samme sted.
Roar Solheim (03.02.2017)
Svarttrost
Er dette en svarttrost med hvit stjert ? Har sett den flere ganger i hagen vår i Molde. Bildet er ikke godt men eneste jeg har.
T.H. (02.02.2017)
Svar:
Ja, det stemmer. Dette fenomenet er ganske vanlig å se hos mange troster. Denne har både sorte og (minst en) hvit stjertfjær.
Roar Solheim (02.02.2017)
Hvilken fugl er dette?
Hei!
Denne fuglen så vi i Trolla 15. Januar. Den fløy inn og ut av en einebusk, kanskje den spiste einebær? Hvilken fugl kan det være?
G.J. (02.02.2017)
Svar:
Dette er en gråtrost. Noen prøver alltid å overvintre her i landet.
Roar Solheim (02.02.2017)
Ukjent spurvefugl
I ca en uke i begynnelsen av november 2016 hadde vi jevnlig besøk på fuglebrettet av en for oss ukjent spurvefugl. Sted: Polmak, 9845 Tana.
Fuglen oppholdt seg sammen med en flokk grønnfink.
Størrelse: Som en grønnfink.
Beskrivelse: Hode med mørk hette, lys gult bryst, gul rygg, hvitt (mulig svakt lys gult) bånd rundt nakken og grå/brune vinger med hvite felter.
Vedlagte bilder er tatt i tiden 1-8. november 2016.
J.P. (02.02.2017)
Svar:
På dette bildet ser det mest ut som en grønnfink med avvikende tegninger, bl. a. noen hvite fjær øverst på vingen.
Roar Solheim (02.02.2017)
Ukjent spurvefugl
I ca en uke i begynnelsen av november 2016 hadde vi jevnlig besøk på fuglebrettet av en for oss ukjent spurvefugl. Sted: Polmak, 9845 Tana.
Fuglen oppholdt seg sammen med en flokk grønnfink.
Størrelse: Som en grønnfink.
Beskrivelse: Hode med mørk hette, lys gult bryst, gul rygg, hvitt (mulig svakt lys gult) bånd rundt nakken og grå/brune vinger med hvite felter.
Vedlagte bilder er tatt i tiden 1-8. november 2016.
J.P. (02.02.2017)
Svar:
Denne var vanskelig å finne ut av. Har du bilde som viser ryggsiden på fuglen også?
Roar Solheim (02.02.2017)
Grønnfink
Tok bilde av en fugl som tror er grønnfink på Mølen ved juletider 2016, ser ut som den har et svart bånd rundt halsen, er det noe forklaring på dette ?
E. (02.02.2017)
Svar:
Av en eller annen grunn bruses fjærene opp slik at det dannes en glipe fra bakhodet til under undernebbet. Det er denne glipa i fjærene som ser ut som en mørk stripe. Hvorfor fjærene ligger så uordnet, er ikke godt å si, men det ser noe unormalt ut.
Roar Solheim (02.02.2017)
Svaler
Hva er svalens døgnrytme? Stemmer det at den ikke er særlig aktiv før ut på dagen, eller er den å regne som en morgenfugl?
S.F. (02.02.2017)
Svar:
Dette vet jeg dessverre ikke svaret på, men det KAN hende at de ikke er spesielt morgenaktive, siden insektene de jakter på kanskje er mest aktive i den delen av døgnet når temperaturen er høyest, og det er gjerne fra midten av dagen og utover.
Roar Solheim (02.02.2017)
Fuglekasser
Vi bor nær grensen til Sverige. Har kjøpt fuglekasser som jeg monterer selv. Passer til meister og andre spurvearter. Hva skal jeg legge i bunnen av kassene,for å gjøre det litt komfortabelt for fuglene.
E.E.O. (02.02.2017)
Svar:
Småfuglkasser trenger du ikke å legge noe inn i, siden fuglene selv bygger reir inne i kassene. Det er viktig å rense ut disse brukte reirene til høsten, fordi de kan inneholde parasitter som lopper. Siden fuglene ofte sover i kasser om vinteren, foretrekker de kasser uten gamle reir i.
Roar Solheim (02.02.2017)
Hva er dette?
Hei. Kan dere hjelpe meg, er dette en “kjernebiter”, eller hvilken fink er det? Synes nebbet er for lyst til å være en bokfink. Bor i Nord Trøndelag,Sparbu.
J. (02.02.2017)
Svar:
Dette er en kjernebiter. Den observeres nå helt nord til og med Nordland fylke.
Roar Solheim (02.02.2017)
kaie
Er det jakt tid på kaie?
O.T. (02.02.2017)
Svar:
Så langt jeg klarer å finne ut, er det ikke det. Det er kun jakttid for kråke, ravn, skjære og nøtteskrike her i Norge.
Roar Solheim (02.02.2017)
Spørsmål:
Hvor mange timer sover fugler i døgnet?
M.O. (02.02.2017)
Svar:
Kan ikke besvares med ett tall, fordi det nok varierer mye fra art til art.
Roar Solheim (02.02.2017)
Hvor er fuglene blitt AV?
Jeg had I mange år foret småfuglene fra et fuglebrettet ca 5 meter ut på plenen. Det går i meiseboller og solsikkefrø med skall. I høst har det vært mye meiser kjøtt og blåmeis pluss en spent meis i ny og ne. Omtrent fra juletider har det vært helt dødt. Ingen fugler å se. Har kastet solsikkefrø fra foringsautomaten et par ganger siden den er våt. Ingenting forsvinner fra brettet. Ikke solsikke eller meiseboller. Fôringsplassen er litt utsatt dvs på plenen uten noen busker å gjemme seg i. Men har aldri opplevd dette før. Jeg klaget på solsikkene der jeg kjøpte de 20 kg sekk men de hadde ikke fått andre klager. Noen forklaring?
N.N. (02.02.2017)
Svar:
Nei, dessverre. Slike observasjoner er det vanskelig å finne forklaringer på.
Roar Solheim (02.02.2017)
Hvilken fugl
Takk for svar på tidligere spørsmål i dag. Du foreslo lavskrike og nøttekråke, men lavskriken blir for liten og jeg mener nøttekråken ville vi kjent igjen pga fargene/spraglingen på sidene. Dessuten er stjerten til denne fuglen lengre og bredere, mer distinkt. Så vidt jeg kan se er den også mer ensfarget brun. Vi bor i Tydal og ser denne fuglen i høyder mellom 400 og 600 meter.
L.E.M. (01.02.2017)
Svar:
Dessverre klarer jeg ikke å finne hva dette kan ha vært fort slags fugleart.
Roar Solheim (02.02.2017)
Rar dompap?
Hei,
tok dette bildet i dag 02.02.2017 i nærheten av Borsæ i vest-Telemark. Har den en slags feil?
A.H. (02.02.2017)
Svar:
Denne dompapen har mistet fjær i nedre del av halsen. Den KAN ha kollidert med et vindu - da skjer ofte dette. Fjærene vokser ut igjen.
Roar Solheim (02.02.2017)
Sjøfugler
Hvordan er situasjonen for sjøfuglarter som hekker på fastlandsnorge?
G.S.H. (02.02.2017)
Svar:
Søk på "seapop" på nettet og les selv hva som skrives - det er mange arter og lange vurderinger, og ulike forhold alt etter hvor langs kysten en ser på bestandene.
Roar Solheim (02.02.2017)