Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 498 til 28 522 av totalt 50 241 spørsmål


#Fuglekasser

Ugler på nøtterøy

Hei,
har lyst til å henge opp fuglekasse for ugle i hagen i sommer.
Har to mulige trær, en furu og en eik, hvilken ville du anbefalt å henge opp kasse i? Og hvilken ugle-art ville du anbefale meg å satse på kasse til?

På forhånd takk.
Mvh Adrian

A. (11.02.2017)

Svar:

På Nøtterøy er kattugle den mest aktuelle arten. Treslaget spiller ikke noen rolle, det viktigste er at kassa henger 4-5 meter over bakken, gjerne i skogkant med noen tette gran- eller bartrær i nærheten hvor uglene kan sitte skjult.,

Roar Solheim (12.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Hørte en fuglelyd nå i januar Lillehammer
den var ti-ti , ti , ti , ti , ti
Skarpe og tydelige pip'er
Litt pipende som avstandssensor på bil

M.S. (28.01.2017)

Svar:

Klarer dessverre ikke å finne hva det er du kan ha hørt.

Roar Solheim (11.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråtrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Et uklart bilde, men er det en gråtrost?

A.O. (11.02.2017)

Svar:

Ja, dette er tydelig en gråtrost, og det er nok en hann på grunn av de kraftige (store) mørke flekkene på hver brystfjær.

Roar Solheim (11.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulspurv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen holder seg sammen med en flokk Gulspurv, og har samme størrelse og fasong som dem. Den er vakkert lysegul og har mørke felt på oversiden. Er det en Gulspurv med pigmentflekker eller en annen art?

N.N (11.02.2017)

Svar:

Dette er nok bare et individ med unormalt lyse fjær. Bildet er for dårlig til at jeg kan se art, men hvis den holder seg sammen med gulspurver, så er det nok en gulspurv med noe pigmentfeil. Dette er ikke uvanlig hos en del spurvefugler.

Roar Solheim (11.02.2017)


#Fugleforing

Hele Cashewnøtter og mandler

Kan jeg mate fuglene med hele Cashewnøtter og mandler. Jeg har liggende ca en kg av hver. Ikke saltet. I hovedsak skjæer og kråker her.

Har ekorn i trærne på sommeren. Har valnøttre i hagen. Dette tømmer de fullstendig for nøtter i oktober. Antar de hamstrer dem. Ser dem ikke vinterstid. Har mye valnøtter etter Jul, tror du de finner dem dersom jeg kaster dem rundt treet med skall?

M.B. (10.02.2017)

Svar:

Disse nøttene kan du fint legge ut som mat til fugler og ekorn.

Roar Solheim (10.02.2017)


#Diverse

Skjære

Hei
Har problem med at pynte telysene blir borte utenfor huset. Er skjæra aktiv etter skumring ? og er dette noe som er typisk for skjæra å gjøre (stjele telys osv) ? (skylder på den, hehe)

L.I. (10.02.2017)

Svar:

Nei, det er ikke typisk. Men hvis det er stearin i lysene, kan det hende at forskjellige fugler (både skjære og meiser) hakker på dette for å spise det.

Roar Solheim (10.02.2017)


#Diverse

Snøspurv

Nå har det kommet litt snø i Mandal men ingen snøspurver og se på forringsbrettet?

K.U. (09.02.2017)

Svar:

Det vil du heller ikke se - snøspurv er ikke en typisk forplassart. Og den følger heller ikke etter snøen!

Roar Solheim (10.02.2017)


#Sykdom og skader

KOLS

ER KOLS VANLIG FOR ENDER

M.H. (10.02.2017)

Svar:

Ikke kjent som sykdom hos fugl.

Roar Solheim (10.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Vi har den siste måneden hatt besøk av en fugl som vi først trodde var en svarttrost. Men vi oppdaget at den hadde hvitt felt på begge sider av kroppen, og da bel vi usikre.Vi finner ikke noe som stemmer i fugleboka vi har.

V.R. (10.02.2017)

Svar:

Dette ER en svarttrost, et eksemplar med noen hvite fjær. Dette fenomenet er vanlig blant mange troster.

Roar Solheim (10.02.2017)


#Diverse

Jakt på måser

I et program på NRK driver noen mennesker jakt på måker;

https://www.nrk.no/troms/_-friaret-i-havgapet-har-endret-livet-vart-1.13365269

Er dette lovlig?

F. (09.02.2017)

Svar:

Gråmåke og svartbak var jaktbare ut 2016, men med den nye forskriften med jakttidsrammer fra april 2017 er ikke lenger noen måker jaktbare. Derfor var nok dette lovlig da filmopptakene ble gjort.

Roar Solheim (09.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn i Oslo?

Jeg bor på Ljan i Oslo med nydelig utsikt over sjøen. For noen dager siden la jeg merke til store flokker av kråker som jaget hit og dit. Mellom dem var en usedvanlig stor fugl. Jeg tok kikkerten og kan ikke forstå annet enn at dette var en havørn. Plutselig stupte den og grep en måke som lå på vannet. Dette var nok ikke første angrep for måken klarte ikke å forsøke flukt. Kråkene forstyrret og jaget ørna så den mistet måken. Dette gjentok seg tre ganger, men da ørna var på vei ned i sitt fjerde angrep så det ut som om måken sank og ble borte. Etter dette forsvant ørna igjen. Har jeg virkelig sett hva jeg tror? Jeg bor jo rett sør for badestranden Katten - altså nært Oslo sentrum

S.T. (09.02.2017)

Svar:

Ja, dette er nok mest sannsynlig en havørn. Ikke noe unaturlig å se den inne i Oslofjorden. Havørn kom tilbake til ytre del av Oslofjorden for noen år siden, og hekker nå regelmessig der.

Roar Solheim (09.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fiskeørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg tror dette er en fiskeørn, kan dette stemme?
Før den satte seg i treet så jeg den lange smale stjerten så jeg tenkte først på Glente men stjerten er spiss så det er ikke det.
Den ble observert i tettbebyggelse på ånnerud i Asker.

N.N (09.02.2017)

Svar:

Nei, dette er nok en hauk. Bildet er veldig mørkt og uskarpt, så jeg er ikke sikker, men mistenker at det kan være en ung spurvehauk. Fiskeørn er en trekkfugl, og de befinner seg nok i Afrika på denne tiden av året.

Roar Solheim (09.02.2017)


#Diverse

Hubro

Heisann!
Så på tidligere svar at første halvdel av april er fin tid for å lytte etter hubro. Vet omtrent av en hekkeplass hvor den holder til. Kan jeg spille av hubrolyd for å få den til å svare eller er det dumt da den mest sannsynligvis er midt i hekkinga?
Kan jeg dra til hekkeplassen (om jeg finner den) på dagtid når den tid kommer og kan den da sky hekkeplassen? Bør jeg vente til evt unger vokser opp?
Har lite erfaring med hubro, men vil gjerne se/fotografere den. samtidig vil jeg ikke gjøre noe feiltrinn som kan ødelegge for arten.

N.N (08.02.2017)

Svar:

Du kan lokke på hubro ved å spille noen få rop, gjerne midt i mars. Du KAN få svar, og fuglene kan også ti stille selv om de er der og hører deg. Du bør helst ikke gå inn til reirplassområdet før mot slutten av juni når det er store unger i reiret. Tidlig i hekkesesongen er prosedyren at man lar hubroene være uten forstyrrelse.

Roar Solheim (08.02.2017)


#Trekkfugler

Trekkfugl til Latvia

Hei. Har prosjekt i en barnehage, og lurer på om det er noen fugler i norge som trekker til Latvia?

K. (08.02.2017)

Svar:

Det kjenner jeg ikke til, men jeg vet at vannrikser som hekker i de Baltiske landene, faktisk kan fly til Agderkysten og overvintre der! Dette er avslørt ved å sette såkalte lysloggere på vannrikser, og gjenfange dem etter ett år, ta av loggeren og så lese dataene samlet inn gjennom et helt år.

Roar Solheim (08.02.2017)


#Fugleforing

Frokostblanding

Kan vi mate småfuglene med frokostblanding? Det er litt sukker i den, men ellers mye havre og noe frukt. Ellers mater vi med selvlaget frø/fettklomp,jordnøtter, villfuglfrø og solsikke.

N.N (08.02.2017)

Svar:

Det går nok helt fint!

Roar Solheim (08.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne holdt seg rundt huset mitt i Folldal i helesommer og høst, men jeg har ikke sett den siden før jul. Pleier arten å komme tilbake eller er den trolig borte for godt?

M.K. (08.02.2017)

Svar:

Dette er en haukugle. De er på invasjon i store deler av Sør-Norge nå i høst og vinter. Hvis musetilgangen endrer seg, flytter uglene på seg.

Roar Solheim (08.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om du klarer å se hvilken fugl dette er? Den landet i busken rett ved huset vårt.

G. (08.02.2017)

Svar:

Tror helst det er en spurvehauk, men bildet er såpass uklart at jeg ikke med sikkerhet kan si om det er spurvehauk eller voksen hønsehauk.

Roar Solheim (08.02.2017)


#Ringmerker

Due

Har funnet en due med tre ringer. Gul blå på en labb.
Hvit ring på den andre
nummer 2015 393 014
Kan noen komme å hente den, den dauer ute i kulda i Arendal
Munkestø 18 4823 Nedenes

H.L. (08.02.2017)

Svar:

Dette er nok en brev/tammdue. Ta kontakt med Norges brevdueforbund.

Roar Solheim (08.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hei

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurte på om dette er en grå eller polarsisik, tatt i Trondheim idag den 8.februar 2017.
Mvh Pål Lothe

P.L. (08.02.2017)

Svar:

Den er veldig lys, men en trenger helst å se overgumpen (som skal være helt hvit) for å være sikker på bestemmelse til polarsisik. Det er mulig dette helst er en litt lys gråsisik.

Roar Solheim (08.02.2017)


#Diverse

Måseegg

Som grunneiers sønn til et gammelt fraflyttet handelssted der alle grunneierne er med å opprettholde tradisjon med Måseggplukking, har jeg spørsmål/tanker vedr. dette.
Jeg mener å erfart, og lærer ungene, at vi kan alltid ta egg der det er et eller to egg i reiret, måsen vil fortsatt forsøke å få tre egg. Idet måsen har rukket å legge tre egg, avslutter den videre "parring", og plukkes disse eggene, vil måsen trolig ikke legge flere egg den sesongen - er jeg på villspor? Tre egg tilsier også fare for "strøppen" egg! Videre virker eggsankingen å være med på å opprettholde måsens tilstedeværelse på holmen vi sanker egg på. Nærliggende holmer, der tradisjonen er borte, har mistet mye av måsen, mens vår holme "yrer" av liv! Kommentarer til dette?

P.J. (07.02.2017)

Svar:

Selve tilstedeværelsen av mennesker KAN tenkes å skremme vekk andre eggspisere, og det kan i så fall forklare at måkene hekker selv om folk plukker noen av eggene. De fleste fugler har evnen til å kunne legge et erstatningskull dersom første eggkull går tapt under egglegging eller kort etter. Senere i rugetiden klarer ikke fuglene å legge nytt kull (det blir for kort tid til å få fram ungene før høsten). Evnen til å kunne legge et erstatningskull avhenger av fuglenes næringsstatus. Er de feite og har god mattilgang, klarer de dette, men dersom det er lite mat å finne, kan det være vanskelig å legge flere enn de tre første eggene.

Roar Solheim (07.02.2017)


#Diverse

hjelp

hvilke fugler har lang hals

S. (07.02.2017)

Svar:

Dette er en skoleoppgave som du kan finne svar ved å lete selv på nettet! Dessuten er det svært mange fuglearter som har lang hals, så det kan vi ikke ramse opp her.

Roar Solheim (07.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tiur eller Orrfugl spor??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei !
Hvilken fuglespor er dette? Orrfugl eller Tiur?

T.H.Å. (07.02.2017)

Svar:

I forhold til mynten ser dette ut til å være orrfuglspor.

Roar Solheim (07.02.2017)


#Diverse

Lundefugl på Runde

Når klekkes ungene til Lyndefuglen på Runde

H.M. (07.02.2017)

Svar:

Send henvendelse til Seapop. Forsøk Tycho Anker-Nilssen, NINA Trondheim - han vet det meste om lundene.

Roar Solheim (07.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rosa skjære

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvorfor er denne skjæra sjokkrosa...?
Observert 30.november Gangveien 4. 4100Jørpeland

K.L. (07.02.2017)

Svar:

Vet dessverre ikke hva dette skyldes- Vi har fått bilder av (trolig samme) denne fuglen tidligere.

Roar Solheim (07.02.2017)


#Økologi og atferd

Maten til rødstrupen

Hva spiser Rødsrupen?

I. (07.02.2017)

Svar:

Den spiser insekter om sommeren, bær og det det kan finne av småkryp om vinteren. På forplasser hakker den gjerne på meiseboller (fett).

Roar Solheim (07.02.2017)

««første 28 498 - 28 522 av 50 241 siste»»