Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 598 til 28 622 av totalt 50 366 spørsmål «forrige neste»
Voksen eller ungfugl
Har litt utstoppede fugler og har to kongeørner som selvføgelig er godkjente og har chip, men lurer på om denne store hunnen er voksen eller en ungfugl? jeg mener det er en voksen, mens min bror er uenig.. Hvem har rett?
N.N (15.02.2017)
Svar:
Dette er i alle fall ikke noen ungfugl, men det er ikke mulig å se om den er ferdig utfarget eller kan ha noen ungfuglfjær igjen i vingene. Begge kongeørnene ser gamle ut.
Roar Solheim (15.02.2017)
Hva gjør vi med skadet fugl?
I løpet av et år har vi kommet over to skadede fugler. Først ei måke som satt i veikanten og nesten ble blåst over ende hver gang det passerte en bil. Så ingen skader. Tok den med til dyrlegen, men der var det stengt. Satt den forsiktig ut i skogen, lenger unna veien. Vanskelig!
Den andre ei hettemåke som kom "seilende" forbi båten var med den ene vingen hengende i vannet.
Jeg ble veldig fortvilet og maktet ikke å gjøre noe!
Hadde det beste for fuglene vært om jeg vred hodet rundt, og er det noe jeg hadde vært i stand til med middels styrke i armene? Hvis jeg hadde maktet dette!
T.E.F.V.D. (14.02.2017)
Svar:
Skader må alltid vurderes av noen som har kunnskap om mulighetene for leging. Vingeskader kan være så kompliserte at de ikke kan leges, og da bør fuglen avlives. Men mange ganger kan et enkelt vingebrudd gro og fuglen komme seg igjen. Prøv å finne tak i fuglekyndige folk som kan se på slike skadde fugler dersom de dukker opp.
Roar Solheim (14.02.2017)
Slagugle tar hare
Hei har alltid vært fascinert av Slagugla, men at den kunne ta hare er utrolig imponerende med tanke på at den ikke er større enn musvåk som ikke er i nærheten av å kunne ta et slikt bytte (sett dem mye sammen på Jæren) jeg ville veddet mye på at lappugle ikke kunne klart det heller! Undervurdert og hissig fugl
N.N (14.02.2017)
Svar:
Slagugla er stasjonær og har måttet tilpasse seg o kunne ta det som måtte finnes i barskogsområdene om vinteren. Selv om den KAN klare å ta såpass store byttedyr, gjør den nok sjelden dette. Om musvåk ikke klarer å ta harer, så fanger den i alle fall kaniner lenger sørover i Skandinavia.
Roar Solheim (14.02.2017)
Hvilken vadefugl
Hvilken vadefugl er dette? Grønnstilk? Jeg synes den likner, men kroppsformen er litt mer klumpete....
N.N (14.02.2017)
Svar:
Dette er en myrsnipe.
Roar Solheim (14.02.2017)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette? Bildet ble tatt i fjor høst.
N.N (14.02.2017)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (14.02.2017)
Fuglemøkk på verandagulvet
Hei. Vi har en forholdsvis stor (40 kvm) utendørs veranda med tregulv. Etter at vi har foret småfuglene i høst og vinter er gulvet nå fullstendig neddriti av fuglebæsj. Hva kan vi bruke for å fjerne det, uten å ødelegge gulvet?
R.L. (14.02.2017)
Svar:
Jeg ville ha spylt med vann (helst høyttrykkspyler), og deretter vasket med skrubb og varmt grønnsåpevann
Roar Solheim (14.02.2017)
Nye hekkefugler
Hei er det noen fugler som evt kan etablere seg som hekkefugler i Norge? Har sett glenter veldig nært Norske grensen sist sommer så det kan vel være en art som kan etablere seg? Også Isfugl og tårnugle kan vel være en mulighet?
N.N (13.02.2017)
Svar:
Isfugl har hekket i Norge i mange år, men fåtallig. Det skjer stadig endringer i fuglefaunaen, og mange arter kan være aktuelle hekkearter i kommende tiår. Tårnugla er imidlertid neppe en av disse.
Roar Solheim (14.02.2017)
Spørsmål:
Hvordan blir man gynekolog/ornitolog- utdannelse?
E.H. (14.02.2017)
Svar:
Her blander du sammen to betegnelser som ikke har noe med hverandre å gjøre. Ornitologutdannelse er en universitetsutdannelse i biologi, gynekolog er medisinsk (!).
Roar Solheim (14.02.2017)
Nasjonalfugl i Island
Hva heter nasjonalfuglen i Island
H. (13.02.2017)
Svar:
Hvis du hadde søkt selv på Google på verdens nasjonalfugler, ville du fått opp denne siden:
https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_nasjonalfugler
Der finner du alle verdens nasjonalfugler. Island har jaktfalk.Roar Solheim (13.02.2017)
Bølgestift
Når man skal sette sammen flere bord (som eks. and eller ugle)til fuglekasser så vet jeg det fins bølgestift(Bølgespiker) Hvor får man tak i dette.
R.L. (13.02.2017)
Svar:
Dette må du lete etter i en jernvareforretning. Det er nok litt spesielle ting som du kanskje må lete en stund for å finne noen som fører.
Roar Solheim (13.02.2017)
Hva er dette....?
Lurer på hva dette er ? Den ble sett fredag 10. feb og lørdag 11. Feb på Gausel, Stavanger.
S. (13.02.2017)
Svar:
Dette er en moskusand - rømt tamfugl.
Roar Solheim (13.02.2017)
Stillits
Hva kan man fore med for og få stillits på fuglebrettet?
H.K. (13.02.2017)
Svar:
De spiser gjerne både solsikkefrø og andre, mindre frø, men de er såpass fåtallige at du ikke kan være garantert at de kommer akkurat på ditt fuglebrett.
Roar Solheim (13.02.2017)
Ukjent fugl
Såg denne i parkeringshuset på Flesland flyplass i går. Den virka utilpass og svolten. Lite redd for folk.
N.N (13.02.2017)
Svar:
Dette er en svarttrost med mye hvite fjær - en ikke uvanlig tilstand hos mange trostefugler.
Roar Solheim (13.02.2017)
Hvem drepte orrhanen?
Ved ankomst hytta på krokskogen på ski om kvelden ble jeg "kjeftet på" av en ganske stor fugl i topp av en gran, og som fulgte meg ca 100 meter ved å flytte seg videre i tretoppene. Det var mørkt så jeg så den bare i silhuett mot himmelen, fikk inntrykk av brede vinger og en stor fugl som bakset litt i den litt tette skogen. Den hadde en varsellyd jeg aldr har hørt før ( skal ikke så mye til..) ikke typisk rovfuglskrik og ikke ugle uhu-lyd. Men et slags skrik først og så litt trillende.. iallfall veldig variert ( vanskelig å huske og å forklare) Det viste seg at mannen min hadde hørt fuglen da han kom dit i skumringen, og hadde funnet en intakt men død orrhane i lia ca 50 meter bak hytta. Neste morgen var det bare fjær igjen, rovfuglen har mao spist orrhanen mens det var mørkt. Terrenget er gammel skog, relativt tett.
Hvilken fugl kan det være?
C.R. (13.02.2017)
Svar:
Vanskelig å si sikkert, men det kan ha vært en hønsehauk. Lydbeskrivelsen kan stemme. En kongeørn ville nok ha tatt med seg fuglen, mens en hønsehauk kanskje ville ha latt den ligge (hvis det f. eks. var en hønsehauk hann, ville den kanskje ikke klart å lette med den døde orrfuglen).
Roar Solheim (13.02.2017)
Hønsefugl/fasan?
Hei. En venn av meg i Stavanger sendte meg dette bildet i går, og lurte på om jeg kunne hjelpe til å finne ut hvilken fugl det er. Den hadde fløyet mor et vindu, og slik fikk de tatt bilde av den. Jeg klarer ikke å finne ut av det, men synes den ligner mest på en slags fasan. Antar den kan ha rømt fra fangenskap?
C.B. (13.02.2017)
Svar:
Dette er en gullfasan hann - rømt burfugl.
Roar Solheim (13.02.2017)
ørn
Fiende
N.N (12.02.2017)
Svar:
Dette er dessverre ikke et spørsmål! Skriv en fullstendig setning slik at det går an å forstå hva du ønsker svar på!
Roar Solheim (12.02.2017)
Ravn med blå øyne?
Jeg så en svart fugl med lyse blå øyne. Den var litt større og kraftigere enn en kråke. Jeg har søkt litt rundt på nettet og synes det kan minne veldig om en ravn. Finnes det ravn med blå øyne? Jeg så fuglen i Våler i Østfold. Hva slags fugl kan det ha vært?
H. (12.02.2017)
Svar:
Den eneste mørke kråkefuglen som har lyse, ikke svartbrune øyne, er kaia, men den er mindre enn en kråke. Dersom en ravn blunker, vil øyet se blågrått ut (kan ses på fotografier i det fuglen blunker).
Vi kjenner til at enkelte fugleindivider kan ha avvikende øyefarge, så spørsmålet er om dette også kan skje hos f. eks. ravn. Har oikke sett noen dokumentasjon på slike tilfeller, men det utelukker ikke at det kanskje kan skje.Roar Solheim (12.02.2017)
Kråkefugl
Kråker samler seg på sotrabrua om kvelden, setter seg opppå wirene til brua om kvelden. Sitter der hele natten, og etter morgengry flyr de tilbake samme rute som de kom fra. Har du noen forklaring på dette?
P.M.M. (12.02.2017)
Svar:
Ikke valg av sted, men det at de samles til felles soveplass er en strategi for å beskytte seg mot rovfugler og ugler på jakt.
Roar Solheim (12.02.2017)
Pingviner
Føder de levende unger
N.N (12.02.2017)
Svar:
Nei, det gjør ingen fugler. Alle klekker kyllinger fra egg.
Roar Solheim (12.02.2017)
Spesiell bokfink
I slutten av april 2013 hadde jeg besøk av denne spesielle bokfinken i Vennesla. Jeg synes den ligner på underarten africana, men vet ikke helt. Kan noen si noe om den?
K.M. (12.02.2017)
Svar:
Denne var uvanlig, ja, men det er nok en "norsk" bokfink med avvikende farge.
Roar Solheim (12.02.2017)
oversikt merkede svaner
Hei! Her ved Bygdøy Sjøbad i Oslofjorden finnes det en svanefamilie som er ringmerket.Stemmer det at det er en nettside hvor jeg kan lese mer om svanene? Vet du i så fall hva den siden heter
S.S. (12.02.2017)
Svar:
Prøv denne siden: http://www.ringmerking.no/cr/
Hvis du ikke finner fram der, kontakt da Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.Roar Solheim (12.02.2017)
Svarttrost
Hei. Observerte en fugl på fuglebrettet den 11.02.17 her i Alta som jeg er sikker på var en svarttrost, sort med gul/Orange nebb. Kan dette stemme? Fikk tatt ett bilde fra stua men for dårlig til å legge ved melding.
M.S. (12.02.2017)
Svar:
Ja, dette høres ut til å være en svarttrost hann.
Roar Solheim (12.02.2017)
Hvilken fugl??
Hei!
Jeg tok dette bildet i elva Vigda i Buvika. Det minner meg litt om en kvinand, men jeg ble litt usikker, derfor trenger jeg litt hjelp til å avgjøre hvilken fugl dette er og håper dere kan hjelpe meg med det.
L. (12.02.2017)
Svar:
Dette er en kvinand, tror det må være en ung hann siden den ikke er helt ren i fargene.
Roar Solheim (12.02.2017)
Spørsmål:
Hei. Hadde i dag, 11.02.2017., besøk av 12 stillits ved foringsbrettet på Voss. Er dette normalt for disse kanter ?
I.H. (11.02.2017)
Svar:
Vet dessverre ikke hvor alminnelig stillitsen er på Voss, men arten har økt kraftig i antall og utbredelse de senere år, trolig på grunn av vinterforing. I dags ses stillitsen over det meste av Sør-Norge, uten at den kan sies å være spesielt tallrik.
Roar Solheim (12.02.2017)
"Ka fugl e detta?"
Hei
Fikk dette bildet(av et bilde) på snapchat, og blir ikke helt klok på det.
Tatt i Fusa kommune(Hordaland) i september/oktober.
Ser dere hva det er?
N.N (12.02.2017)
Svar:
Dette er en ung kjerrhauk. Det kAN værer en steppehauk, alternativet er en ung myrhauk., men bildet er av dårlig kvalitet, dessverre.
Roar Solheim (12.02.2017)