Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 549 til 28 573 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Hva slags rovfugl er dette?
Jeg tok bilder av denne flotte fuglen idag. Er det en hønsehauk eller spurvhauk, eller rett og slett en annen art? :) Takk for svar!
M. (16.02.2017)
Svar:
Dette er en ung hønsehauk.
Roar Solheim (16.02.2017)
haren
kva spiser haren
N.N (16.02.2017)
Svar:
Vegetasjon! Søk på hare på wikipedia eller Store norske leksikon.
Roar Solheim (16.02.2017)
Stor fugel med gult nebb
Hva var dette?
Ikke skarv.
Melsomvik Vestfold
R.R. (16.02.2017)
Svar:
Denne beskrivelsen er dessverre altfor mangelfull til at en kan artsbestemme hva du har sett. Voksen havørn har gult nebb, gråhegre har gult på nebbet osv. Du må beskrive hva fuglen gjorde og hvordan du observerte den (flyvende i lufta, sittende på bakken, i tre, eller var det en fugl som svømte på vann?). Alt dette er med og snevrer inn mulighetene for aktuelle arter.
Roar Solheim (16.02.2017)
Kattuggle
Hei,
Naboen har i flere år hatt en fuglekasse for kattugle hengende i nærheten av huset. Den har så langt ikke vært besøkt, men i løpet av den siste måneden har vi hørt kattugla hver natt, så nå håper vi den slår seg til. Hvor nærme huset kan en kasse for kattugle settes opp? Det skog helt inntil hus/hage. Kan den henge i skogkanten?
P. (16.02.2017)
Svar:
Kattugler kan hekke tett inn på hus, men fordi kattuglene kan forsvare ungene sine mot nærgående mennesker når ungene er i ferd med å hoppe ut, bør en henge kattuglekasser litt unna hus (50-100 m kanskje).
Roar Solheim (16.02.2017)
Ringelyd
Hver morgen/formiddag hører jeg en fugl med en meget spesiell ringende lyd, omtrent som en telefon. Hvilken fugl kan det være? Det er ganske tett blandingsskog (ingen hus eller telefoner!)vennlig hilsen
M.B. (16.02.2017)
Svar:
Jeg tipper at du hører trillene fra en spettmeis. De er ganske kraftige.
Roar Solheim (16.02.2017)
Dvergfalk
Er dette en voksen hunn eller ung dvergfalk?
N.N (15.02.2017)
Svar:
Ungfugl av dvergfalk og voksen hunn er svært vanskelig å skille. Hos ungfugl er stjerten og vingens hånddekkere en smule grovere båndet, og ryggen hos ungfugl er varmere brun uten noen gråtone.
På bildet er det vanskelig å se disse fargetonene, og det kan virke som en voksen hunn, men du kan selv se etter disse trekkene som jeg beskrev.
Et annet poeng er lengden. En hann er mindre enn hunnen, som hos alle rovfugler og ugler. Målene hos dvergfalk er fra 26 cm hos de minste hannene og opp til 33 cm hos de største hunnene.
Denne fuglen har ingen lyse bremmer på fjærene på ryggen, så den ser voksen ut. Det er et spørsmål når den døde. Er den død på høsten, så er dette en voksen hunn, men hvis den er død på våren, kan det være en ungfugl fra årtet før når de lyse bremmene er slitt vekk.Morten Ree (16.02.2017)
Hvilken fugl?
Dårlig bilde, men er det mulig å identifisere fuglen? Har form som en linerle men hvitt hode og vipper ikke med stjerten på samme måte. Er ett par her på fuglebrettet sammen med blåmeis og kjøttmeis.
H.A. (15.02.2017)
Svar:
Det er ikke helt lett å se hva slags art dette er, siden bildet er av så dårlig kvalitet. Når det forstørres i fotoshop blir det for mye pixellert til at en kan artsbestemme fuglen. Men en kan mistenke at det kan være en gulspurv eller annen buskspurv/finkefugl med unormalt farget (hvitt) hode. Slik hvitfarge er ikke uvanlig hos mange spurvefugler.
Roar Solheim (16.02.2017)
Endre rapportering?
Hei,
sikkert ikke riktig adressat, men går det an å endre rapportering? Den 31. januar rapporterte jeg 5 stillits, i dag så jeg 21!
Mvh
M.A. (03.02.2017)
Svar:
NOF ønsker å få Hagefugltellingen mest mulig konsentrert til siste helg i januar. Mange opplever lite fugl på selve tellehelgen og ønsker å justere tallene etter hvert som det dukker opp nye arter og flere fugler. Men for at tellingen skal gi et mest mulig korrekt bilde av fuglebestanden på samme tid hvert år så anbefaler vi at det ikke justeres.
Morten Ree (16.02.2017)
Fugletelling
Jeg hadde ment å delta i fugletellingen i år, men føler det ikke er noen vits nå når alle fuglene har forsvunnet.
I høst og fram til jul gikk det ca 4 kg solsikkefrø daglig, men nå etter jul er det ingen fugl i det hele tatt. En og annen kjøttmeis med lange mellomrom.
Dette synes jeg er merkelig.
Mvh Ranveig Fagervold
R.F. (30.01.2017)
Svar:
For oss som arrangerer Hagefugltellingen er null fugler et like viktig resultat som 50 fugler, statistisk sett. Vi prøver å påvise endringer i bestanden av vinterfugler og da er det viktig at alle legger inn sine resultater selv om antall fugler er mindre enn vanlig. Personlig hadde jeg kun en kjøttmeis i løpet av lørdag/søndag på tellehelgen. Selv om mange i år har opplevd lite fugl på foringen så har nok dette ikke noe å gjøre med tilbakegang, men har værmessige årsaker. En januar hvor det mange steder i landet er plussgrader i gjennomsnitt og ingen eller lite snø, så sier det seg selv at fuglene finner mat også i skogen, i forhold til en januar med -20 og meterdyp snø. Fint om du kan gå inn på Fuglevennen sin hjemmeside, under Fugleforing, og legge inn dine resultater fra tellehelgen.
Morten Ree (16.02.2017)
Hvilken and ?
Hei,
er det mulig å artsbestemme denne ?
3 ender som leika seg i fjøra for nokre dagar sidan..
på førehand takk.
R.S. (15.02.2017)
Svar:
Dette er en siland hann.
Roar Solheim (15.02.2017)
Hvilken fugl tilhører fjæren?
Fjæra funnet av en kollega i Sunndalsøra (Møre og Romsdal) i fjor sommer, men vi klarer ikke skjønne hvilken fugl den kommer fra.. Noen gode forslag der ute? :)
E.D.S. (15.02.2017)
Svar:
Ja. Dette er en stjertfjær fra en ungfugl av gjøk!
Roar Solheim (15.02.2017)
Kongørn??
Hei.
Som ivrig fugletitter med mange døgn i telt på årsbasis, fikk jeg oppleve rovfuglangrep på ekorn 20 m fra foringsplassen min vest for sognsvann siste tredelen av oktober for noen år siden.
Kongørn var min førsteobservasjon, ungfugler da det ikke var snakk om noe vingespenn på 2 m. Med sikkerhet kan jeg si at det var to som hvilte/jaktet i felleskap. Når den ene, på bakken satte kloa i ekornet, fløy den vekk fra stolen min. !0 sekunder senere kom den andre flyene i retning meg for så å snu(uten bytte i klørne).
Hvor store er de i 4-5 års alderen ift vekstrate og når er de fullvoksne hva størrelse angår. Kan det ha vært noe annet som også har denne brunfargen som karakteristika!
Håper på svar.
Mvh Vegard
V.H. (15.02.2017)
Svar:
Dette høres absolutt ikke ut som kongeørn, men mer som to hønsehauk som kanskje har jaktet sammen. Kongeørn er utvokst i størrelse i august-september, men får ikke voksen fjærdrakt (farge) før etter 5-6 år.
Roar Solheim (15.02.2017)
Hvilken fugl
Hvilken fugl er dette? Bildet ble tatt på Hornøya i fjor sommer.
N.N (15.02.2017)
Svar:
Dette er en lappiplerke.
Roar Solheim (15.02.2017)
Voksen eller ungfugl
Har litt utstoppede fugler og har to kongeørner som selvføgelig er godkjente og har chip, men lurer på om denne store hunnen er voksen eller en ungfugl? jeg mener det er en voksen, mens min bror er uenig.. Hvem har rett?
N.N (15.02.2017)
Svar:
Dette er i alle fall ikke noen ungfugl, men det er ikke mulig å se om den er ferdig utfarget eller kan ha noen ungfuglfjær igjen i vingene. Begge kongeørnene ser gamle ut.
Roar Solheim (15.02.2017)
Hva gjør vi med skadet fugl?
I løpet av et år har vi kommet over to skadede fugler. Først ei måke som satt i veikanten og nesten ble blåst over ende hver gang det passerte en bil. Så ingen skader. Tok den med til dyrlegen, men der var det stengt. Satt den forsiktig ut i skogen, lenger unna veien. Vanskelig!
Den andre ei hettemåke som kom "seilende" forbi båten var med den ene vingen hengende i vannet.
Jeg ble veldig fortvilet og maktet ikke å gjøre noe!
Hadde det beste for fuglene vært om jeg vred hodet rundt, og er det noe jeg hadde vært i stand til med middels styrke i armene? Hvis jeg hadde maktet dette!
T.E.F.V.D. (14.02.2017)
Svar:
Skader må alltid vurderes av noen som har kunnskap om mulighetene for leging. Vingeskader kan være så kompliserte at de ikke kan leges, og da bør fuglen avlives. Men mange ganger kan et enkelt vingebrudd gro og fuglen komme seg igjen. Prøv å finne tak i fuglekyndige folk som kan se på slike skadde fugler dersom de dukker opp.
Roar Solheim (14.02.2017)
Slagugle tar hare
Hei har alltid vært fascinert av Slagugla, men at den kunne ta hare er utrolig imponerende med tanke på at den ikke er større enn musvåk som ikke er i nærheten av å kunne ta et slikt bytte (sett dem mye sammen på Jæren) jeg ville veddet mye på at lappugle ikke kunne klart det heller! Undervurdert og hissig fugl
N.N (14.02.2017)
Svar:
Slagugla er stasjonær og har måttet tilpasse seg o kunne ta det som måtte finnes i barskogsområdene om vinteren. Selv om den KAN klare å ta såpass store byttedyr, gjør den nok sjelden dette. Om musvåk ikke klarer å ta harer, så fanger den i alle fall kaniner lenger sørover i Skandinavia.
Roar Solheim (14.02.2017)
Hvilken vadefugl
Hvilken vadefugl er dette? Grønnstilk? Jeg synes den likner, men kroppsformen er litt mer klumpete....
N.N (14.02.2017)
Svar:
Dette er en myrsnipe.
Roar Solheim (14.02.2017)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette? Bildet ble tatt i fjor høst.
N.N (14.02.2017)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (14.02.2017)
Fuglemøkk på verandagulvet
Hei. Vi har en forholdsvis stor (40 kvm) utendørs veranda med tregulv. Etter at vi har foret småfuglene i høst og vinter er gulvet nå fullstendig neddriti av fuglebæsj. Hva kan vi bruke for å fjerne det, uten å ødelegge gulvet?
R.L. (14.02.2017)
Svar:
Jeg ville ha spylt med vann (helst høyttrykkspyler), og deretter vasket med skrubb og varmt grønnsåpevann
Roar Solheim (14.02.2017)
Nye hekkefugler
Hei er det noen fugler som evt kan etablere seg som hekkefugler i Norge? Har sett glenter veldig nært Norske grensen sist sommer så det kan vel være en art som kan etablere seg? Også Isfugl og tårnugle kan vel være en mulighet?
N.N (13.02.2017)
Svar:
Isfugl har hekket i Norge i mange år, men fåtallig. Det skjer stadig endringer i fuglefaunaen, og mange arter kan være aktuelle hekkearter i kommende tiår. Tårnugla er imidlertid neppe en av disse.
Roar Solheim (14.02.2017)
Spørsmål:
Hvordan blir man gynekolog/ornitolog- utdannelse?
E.H. (14.02.2017)
Svar:
Her blander du sammen to betegnelser som ikke har noe med hverandre å gjøre. Ornitologutdannelse er en universitetsutdannelse i biologi, gynekolog er medisinsk (!).
Roar Solheim (14.02.2017)
Nasjonalfugl i Island
Hva heter nasjonalfuglen i Island
H. (13.02.2017)
Svar:
Hvis du hadde søkt selv på Google på verdens nasjonalfugler, ville du fått opp denne siden:
https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_nasjonalfugler
Der finner du alle verdens nasjonalfugler. Island har jaktfalk.Roar Solheim (13.02.2017)
Bølgestift
Når man skal sette sammen flere bord (som eks. and eller ugle)til fuglekasser så vet jeg det fins bølgestift(Bølgespiker) Hvor får man tak i dette.
R.L. (13.02.2017)
Svar:
Dette må du lete etter i en jernvareforretning. Det er nok litt spesielle ting som du kanskje må lete en stund for å finne noen som fører.
Roar Solheim (13.02.2017)
Hva er dette....?
Lurer på hva dette er ? Den ble sett fredag 10. feb og lørdag 11. Feb på Gausel, Stavanger.
S. (13.02.2017)
Svar:
Dette er en moskusand - rømt tamfugl.
Roar Solheim (13.02.2017)
Stillits
Hva kan man fore med for og få stillits på fuglebrettet?
H.K. (13.02.2017)
Svar:
De spiser gjerne både solsikkefrø og andre, mindre frø, men de er såpass fåtallige at du ikke kan være garantert at de kommer akkurat på ditt fuglebrett.
Roar Solheim (13.02.2017)