Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 504 til 28 528 av totalt 50 296 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken sanger kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt nær Trøgstad i Østfold i mai 2016. Påfallende tydelig øyenbrynstripe og brunlig tone ellers.

A.A. (18.02.2017)

Svar:

Dette er nok en løvsanger.

Roar Solheim (18.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Hvilken fugl er dette?

N.N (18.02.2017)

Svar:

Dette er en lappspurv hann. Flott bilde!

Roar Solheim (18.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette? Bildet er tatt i Alta sist sommer.

N.N (18.02.2017)

Svar:

Dette er to knekkand hanner. Flott bilde av to meget vakre ender. De er ikke så ofte å se her i Norge.

Roar Solheim (18.02.2017)


#Sykdom og skader

skadd/syk Ærfugl

Heisann.
I går på tur fant jeg og datteren min en syk/skadd Ærfugl nede i fjæra. Det var tydelig at den var så dårlig at den holdt på å dø. Hun klarer ikke svømme ,holde hodet opp og ligger å kaver nesten helt inne ved land. Kaver voldsomt for å så gi litt opp og puste tungt med hodet hengende .. Dette skjedde av og på i noen minutter. Jeg holder meg alltid i utgangspunktet unna ville dyr ,da jeg mener det er riktig for å ikke påføre dyret stress med mindre det er livsviktig. Etter å ha observert henne litt blir jeg sikker på at dette er en fugl med alvorlige problemer .
Jeg løper ut i vannet og plukker den opp og den gjør ingen motstand og lager ikke en lyd . Noe som overrasket meg litt.(dette er ikke fugl jeg ofte får sett tett på) Jeg løper hjem med den(går max 10 min) legger den på badet og leiter etter et nr å ringe for hjelp. Fugelen dør .. Nå er jeg så redd for at jeg drepte den? Burde jeg latt den bli?? Kan stresset ved at jeg plukket henne opp ta livet hennes? For de hører jo hjemme på havet/kysten. Er der noe annet jeg burde gjort.? Finner ingenting på nett om ærfugl og den situasjonen vi hadde med fuglen. Og jeg er så redd jeg er ansvarlig for at det gikk gale. Men som sagt jeg fulgte magefølelsen min og den sa at fuglen hadde alvorlig problemer og jeg valgte å gripe inn..
Blir veldig glad for noe svar.
Mvh M

M. (18.02.2017)

Svar:

Du kan ta det helt med ro - du forårsaker aldri en fugls død ved å forsøke å hjelpe på den måten du gjorde! Det å gi en skadet fugl beskyttelse, er alltid det beste. Men i dette tilfellet høres det ut som at fuglen var i siste stadium før døden, og da er det som regel ikke noe vi mennesker kan gjøre, annet enn å gi fuglen beskyttelse, eller raskt å avlive den. Hva som forårsaket fuglens død er det ikke mulig å si uten nærmere undersøkelse. Den kan ha vært utsultet, skadet fysisk (påkjørsel, skadet i angrep fra rovfugl), eller den kan ha vært syk.

Roar Solheim (18.02.2017)


#Fugleforing

Munk

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne har hatt tilhold i Rørvik sentrum (Vikna) en måneds tid. Regner med at dette er en Munk (hann)?

P.J.B. (18.02.2017)

Svar:

Helt riktig, dette er en munk hann. Munken trekker normalt ut av landet, men noen få, for det meste hanner, prøver å klare seg gjennom den norske vinteren. Under Hagefugltellingen siste helga i januar fikk vi påvist munk på 72 (1 %)foringsplasser av de 6872 foringsplassene som rapporterte, i et antall av 110. Disse var for det meste spredt rundt om i lavlandet i Sør-Norge, men det var også noen få observasjoner fra Nord-Norge, helt opp til Lofoten. Her er link til tellingen: http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?periode=hagefugl/2017&side=arter

Morten Ree (18.02.2017)


#Fuglekasser

Kasse med glass på vindu

Hei, er dette blitt testet, i så tilfelle funker det?
Jeg tenker å bygge en kasse der bakveggen er av glass, å henge på stuevinduet så en kan følge med på evt hekking.
Reagerer fuglene på det? Funker dette?
Er det bedre med en enveis film så fuglen ikke ser inni i stua?

A. (17.02.2017)

Svar:

Dette lar seg gjøre. Men jeg ville ha satt en plate på vinduet inntil fugl har etablert seg i kassa, slik at lys ikke slipper inn før etter at fuglene er på plass.

Roar Solheim (18.02.2017)


#Diverse

Toppmeis

Jeg har bodd nær skogen i Ås kommune på hjemstedet mitt i 72 år, og har i de siste 30 årene vært opptatt av fugler i nærområdet.
På fôringsplassen har jeg hver vinter sett 3 - 5 toppmeiser, men hverken i år eller de to foregående årene er de blittt observert.
Er det registrert en tilbakegang på denne arten?
(Fikk sett isfuglen innerst i Bunnefjorden!)

P.S. (17.02.2017)

Svar:

Vanskelig å¨si. Dette kan skyldes lokale forhold. Toppmeis er ofte knyttet til furuskog, og dersom mengden eldre furu i nærheten minsker pga hogst, kan kanskje toppmeisene forsvinne.

Roar Solheim (18.02.2017)


#Spor og sportegn

Spor i snøen - dyret lever under veranda

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Det er et dyr som lever under verandaen vår, også nå på vinterstid. Det er stadig spor i snøen og det forlater aldri hagen. Det beveger seg kun rundt det som nå har blitt et stort hull ned under verandaen. Jeg har ikke klart å tyde hvilket dyr det er. Det er små spor og jevnlig med "groper" der det virker som at dyret har lagt seg ned. Nå i det siste har det også blitt gravd i snøen slik at det er gravd opp en del gress som ligger spredt i snøen rundt. Dette skjer også på dagtid, så det er ikke et dyr som kun er aktivt om natten. Vet ikke hvem jeg kan kontakte angående dette, så håper dere kan hjelpe. Det er også noen kattespor innimellom.

B. (17.02.2017)

Svar:

Dette ser ut som spor etter fugl, mest sannsynlig kråkefugl. Det kan også stemme med gravesporene i snøen.

Roar Solheim (18.02.2017)


#Diverse

stjertmeis

En dag fløy en stjertmeis i vinduet og døde. Da jeg så nærmere på den, la jeg merke til mange små liksom fjærkledde tær ,mellom de store tærne. Er det bare stjertmeisen som har det ?

F. (17.02.2017)

Svar:

Forstår ikke hva du har sett da. Stjertmeisene har fire tær lik alle andre spurvefugler, og de er fjærløse.

Roar Solheim (18.02.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Puster ugler med nebbet?

N.N (17.02.2017)

Svar:

ALLE fugler puster gjennom neseborene som sitter øverst på nebbet nær kraniet.

Roar Solheim (18.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn?

Kom kjørende forbi Ilene naturreservat, Tønsberg i dag ved 14 tiden. Så en rovfugl sittende på en av gatelyktene, der den satt og fulgte med trafikken. Den var sjokoladebrun og fikk en følelse av at den var et relativt ungt eksemplar. Et fantastisk syn. Kan det være en Kongeørn jeg så? Er ikke det uvanlig at den setter seg så trafikkert til? Kan jo hende den hadde fått øye på et skadet påkjørt dyr. Den tar vel ikke dødt føde?

T.A. (16.02.2017)

Svar:

Nei, dette er ikke noen oppførsel for kongeørn. Derimot er det helt typisk for musvåk å sitte slik og jakte langs veikanter og enger. Musvåken er også veldig mørk.

Roar Solheim (17.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags rovfugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok bilder av denne flotte fuglen idag. Er det en hønsehauk eller spurvhauk, eller rett og slett en annen art? :) Takk for svar!

M. (16.02.2017)

Svar:

Dette er en ung hønsehauk.

Roar Solheim (16.02.2017)


#Diverse

haren

kva spiser haren

N.N (16.02.2017)

Svar:

Vegetasjon! Søk på hare på wikipedia eller Store norske leksikon.

Roar Solheim (16.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor fugel med gult nebb

Hva var dette?
Ikke skarv.
Melsomvik Vestfold

R.R. (16.02.2017)

Svar:

Denne beskrivelsen er dessverre altfor mangelfull til at en kan artsbestemme hva du har sett. Voksen havørn har gult nebb, gråhegre har gult på nebbet osv. Du må beskrive hva fuglen gjorde og hvordan du observerte den (flyvende i lufta, sittende på bakken, i tre, eller var det en fugl som svømte på vann?). Alt dette er med og snevrer inn mulighetene for aktuelle arter.

Roar Solheim (16.02.2017)


#Fuglekasser

Kattuggle

Hei,
Naboen har i flere år hatt en fuglekasse for kattugle hengende i nærheten av huset. Den har så langt ikke vært besøkt, men i løpet av den siste måneden har vi hørt kattugla hver natt, så nå håper vi den slår seg til. Hvor nærme huset kan en kasse for kattugle settes opp? Det skog helt inntil hus/hage. Kan den henge i skogkanten?

P. (16.02.2017)

Svar:

Kattugler kan hekke tett inn på hus, men fordi kattuglene kan forsvare ungene sine mot nærgående mennesker når ungene er i ferd med å hoppe ut, bør en henge kattuglekasser litt unna hus (50-100 m kanskje).

Roar Solheim (16.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ringelyd

Hver morgen/formiddag hører jeg en fugl med en meget spesiell ringende lyd, omtrent som en telefon. Hvilken fugl kan det være? Det er ganske tett blandingsskog (ingen hus eller telefoner!)vennlig hilsen

M.B. (16.02.2017)

Svar:

Jeg tipper at du hører trillene fra en spettmeis. De er ganske kraftige.

Roar Solheim (16.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergfalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en voksen hunn eller ung dvergfalk?

N.N (15.02.2017)

Svar:

Ungfugl av dvergfalk og voksen hunn er svært vanskelig å skille. Hos ungfugl er stjerten og vingens hånddekkere en smule grovere båndet, og ryggen hos ungfugl er varmere brun uten noen gråtone.
På bildet er det vanskelig å se disse fargetonene, og det kan virke som en voksen hunn, men du kan selv se etter disse trekkene som jeg beskrev.
Et annet poeng er lengden. En hann er mindre enn hunnen, som hos alle rovfugler og ugler. Målene hos dvergfalk er fra 26 cm hos de minste hannene og opp til 33 cm hos de største hunnene.
Denne fuglen har ingen lyse bremmer på fjærene på ryggen, så den ser voksen ut. Det er et spørsmål når den døde. Er den død på høsten, så er dette en voksen hunn, men hvis den er død på våren, kan det være en ungfugl fra årtet før når de lyse bremmene er slitt vekk.

Morten Ree (16.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dårlig bilde, men er det mulig å identifisere fuglen? Har form som en linerle men hvitt hode og vipper ikke med stjerten på samme måte. Er ett par her på fuglebrettet sammen med blåmeis og kjøttmeis.

H.A. (15.02.2017)

Svar:

Det er ikke helt lett å se hva slags art dette er, siden bildet er av så dårlig kvalitet. Når det forstørres i fotoshop blir det for mye pixellert til at en kan artsbestemme fuglen. Men en kan mistenke at det kan være en gulspurv eller annen buskspurv/finkefugl med unormalt farget (hvitt) hode. Slik hvitfarge er ikke uvanlig hos mange spurvefugler.

Roar Solheim (16.02.2017)


#Fugleforing

Endre rapportering?

Hei,
sikkert ikke riktig adressat, men går det an å endre rapportering? Den 31. januar rapporterte jeg 5 stillits, i dag så jeg 21!

Mvh

M.A. (03.02.2017)

Svar:

NOF ønsker å få Hagefugltellingen mest mulig konsentrert til siste helg i januar. Mange opplever lite fugl på selve tellehelgen og ønsker å justere tallene etter hvert som det dukker opp nye arter og flere fugler. Men for at tellingen skal gi et mest mulig korrekt bilde av fuglebestanden på samme tid hvert år så anbefaler vi at det ikke justeres.

Morten Ree (16.02.2017)


#Fugleforing

Fugletelling

Jeg hadde ment å delta i fugletellingen i år, men føler det ikke er noen vits nå når alle fuglene har forsvunnet.
I høst og fram til jul gikk det ca 4 kg solsikkefrø daglig, men nå etter jul er det ingen fugl i det hele tatt. En og annen kjøttmeis med lange mellomrom.
Dette synes jeg er merkelig.
Mvh Ranveig Fagervold

R.F. (30.01.2017)

Svar:

For oss som arrangerer Hagefugltellingen er null fugler et like viktig resultat som 50 fugler, statistisk sett. Vi prøver å påvise endringer i bestanden av vinterfugler og da er det viktig at alle legger inn sine resultater selv om antall fugler er mindre enn vanlig. Personlig hadde jeg kun en kjøttmeis i løpet av lørdag/søndag på tellehelgen. Selv om mange i år har opplevd lite fugl på foringen så har nok dette ikke noe å gjøre med tilbakegang, men har værmessige årsaker. En januar hvor det mange steder i landet er plussgrader i gjennomsnitt og ingen eller lite snø, så sier det seg selv at fuglene finner mat også i skogen, i forhold til en januar med -20 og meterdyp snø. Fint om du kan gå inn på Fuglevennen sin hjemmeside, under Fugleforing, og legge inn dine resultater fra tellehelgen.

Morten Ree (16.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
er det mulig å artsbestemme denne ?
3 ender som leika seg i fjøra for nokre dagar sidan..
på førehand takk.

R.S. (15.02.2017)

Svar:

Dette er en siland hann.

Roar Solheim (15.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl tilhører fjæren?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fjæra funnet av en kollega i Sunndalsøra (Møre og Romsdal) i fjor sommer, men vi klarer ikke skjønne hvilken fugl den kommer fra.. Noen gode forslag der ute? :)

E.D.S. (15.02.2017)

Svar:

Ja. Dette er en stjertfjær fra en ungfugl av gjøk!

Roar Solheim (15.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongørn??

Hei.

Som ivrig fugletitter med mange døgn i telt på årsbasis, fikk jeg oppleve rovfuglangrep på ekorn 20 m fra foringsplassen min vest for sognsvann siste tredelen av oktober for noen år siden.
Kongørn var min førsteobservasjon, ungfugler da det ikke var snakk om noe vingespenn på 2 m. Med sikkerhet kan jeg si at det var to som hvilte/jaktet i felleskap. Når den ene, på bakken satte kloa i ekornet, fløy den vekk fra stolen min. !0 sekunder senere kom den andre flyene i retning meg for så å snu(uten bytte i klørne).

Hvor store er de i 4-5 års alderen ift vekstrate og når er de fullvoksne hva størrelse angår. Kan det ha vært noe annet som også har denne brunfargen som karakteristika!

Håper på svar.

Mvh Vegard

V.H. (15.02.2017)

Svar:

Dette høres absolutt ikke ut som kongeørn, men mer som to hønsehauk som kanskje har jaktet sammen. Kongeørn er utvokst i størrelse i august-september, men får ikke voksen fjærdrakt (farge) før etter 5-6 år.

Roar Solheim (15.02.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Bildet ble tatt på Hornøya i fjor sommer.

N.N (15.02.2017)

Svar:

Dette er en lappiplerke.

Roar Solheim (15.02.2017)


#Diverse

Voksen eller ungfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Har litt utstoppede fugler og har to kongeørner som selvføgelig er godkjente og har chip, men lurer på om denne store hunnen er voksen eller en ungfugl? jeg mener det er en voksen, mens min bror er uenig.. Hvem har rett?

N.N (15.02.2017)

Svar:

Dette er i alle fall ikke noen ungfugl, men det er ikke mulig å se om den er ferdig utfarget eller kan ha noen ungfuglfjær igjen i vingene. Begge kongeørnene ser gamle ut.

Roar Solheim (15.02.2017)

««første 28 504 - 28 528 av 50 296 siste»»