Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 214 til 28 238 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
savner småfuglene mine
Hvor er de? Har tidligere hatt masse småfugler i hagen.Vi bytter på forskjellige frø,nøtter!Savner småfuglene!!
I.K.H. (20.02.2017)
Svar:
Dessverre umulig å svare på.
Roar Solheim (20.02.2017)
Spørsmål:
Bor på lista og ser store flokker med ringduer og stær.
Er det trekkfugler som kommer fra Skottland?
H.K. (20.02.2017)
Svar:
Det er kanskje tidlige trekkfugler, men det er ikke sikkert at de kommer akkurat fra Skottland.
Roar Solheim (20.02.2017)
Ugler
hvormange anger i ett minutt flakser uglen
N.N (20.02.2017)
Svar:
Det er omkring tre hundre uglearter i verden, så hurtigheten på vingeslagene varierer enormt. Men jeg har ikke noen tall å referere til, dessverre.
Roar Solheim (20.02.2017)
Snøugle
Jeg gjorde en observasjon av snøugle her i sommer, det var stort for min del.
Er dette en sjelden observasjon, eller noe som er vanskelig å få se i løpet av livet?
T.E.D.B. (20.02.2017)
Svar:
Det kommer veldig an på hvor i Norge du så fuglen. Det er stor forvekslingsfare med noen andre arter, så omstendighetene rundt hele observasjonsforløpet er avgjørende for å avklare om det er snøugle eller en annen art du har sett.
Roar Solheim (20.02.2017)
Hvor mye spiser meiser, finker og sisik pr dag eller uke?
Har en foringsautomat på hytta, og der går det ca 4 kg solsikkefrø pr uke.Hvor mange småfugler gir dette mat til? Grana ved siden av foringsautomaten er stapp full av fugler hele tiden.
N.N (19.02.2017)
Svar:
Dette har jeg dessverre ikke noen tall for.
Roar Solheim (19.02.2017)
Rype på Jevnaker Vestås?
Så en hvit hønsefugl med noe svart på stjerten og bakkant på vingene i dag. Størrelse tilsvarende en fjellrype. Fløy opp ca 50 m foran meg og skar raskt av gårde i lav høyde inn i skogen. Terrenget er ca 450 moh med furuskog, løvskog og innslag av åpne myrer. Fotsporene tyder på rype men stedet er helt feil. Langt til nærmeste fjell.
I.C.A. (19.02.2017)
Svar:
Det hender at liryper trekker ned i lavereliggende skog, og ut mot kysten (f. eks i Agder). En lirype dukket opp i Oslo for et par år siden, så dette er ikke noen umulighet.
Roar Solheim (19.02.2017)
Kasse med glass på vindu
"Dette lar seg gjøre. Men jeg ville ha satt en plate på vinduet inntil fugl har etablert seg i kassa, slik at lys ikke slipper inn før etter at fuglene er på plass.
Roar Solheim (18.02.2017 01:51)"
Takk for svar, men mener du til de har lagt seg på eggene, før en fjerner plata? å tror du de bryr seg om det blir ut mot hagen, da etterhvert mer aktivitet som plenklipping osv?
har fugleforing ikke langt unna heller.
mvh Anonym/sunnmøre
A. (19.02.2017)
Svar:
Ja, fuglene bør få legge seg til å ruge før du forsøker å ta vekk plata. Hvis fuglen flyr av, må du sette den tilbake, og vente noen timer til neste forsøk. Fuglene pleier ikke å forlate en fuglekasse selv om det er støy som plenklipping utenfor.
Roar Solheim (19.02.2017)
Spørsmål:
Fugleburkamera vil ikkje virka lenger, det er fem år gamalt. Kan du tenkja deg kva som galt?
med helsig Torunn Aarre
N.N (19.02.2017)
Svar:
Dette er et teknisk spørsmål som du nok bør henvende deg til forhandler for å få svar på.
Roar Solheim (19.02.2017)
Manglende småfugler
Hei,
Til tross for forskjellig type fuglemat i flere fasonger, kommer det ikke fugler.
Hva gjør jeg feil?
K.H. (19.02.2017)
Svar:
Mange opplever lite fugl i vinter noe også den årlige hagefugltellingen viste oss siste helga i januar. Dette skyldes i stor grad vinterens milde klima hvor fuglene finner nok mat i skog og mark grunnet mangel på snødekke.
Morten Ree (19.02.2017)
Ugle sett på Løvstakken i Bergen
Hei
Jeg finner ikke ut av hvilken ugle dette er. Hadde vært kjekt å vite da det ikke er så ofte jeg treffer på.
Takker for hjelpen
T.M.N. (19.02.2017)
Svar:
Dette er en haukugle. Det har siden i høst vært en invasjon østfra av haukugler så de opptrer i relativt store antall i Sør-Norge denne vinteren.
Her kan du lese mer om haukugle: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5771Morten Ree (19.02.2017)
fugler som stiller
Hei. Så en stillende fugl i dag, Slagendalen ved Tønsberg, svart bak, skikkelig hvit front, lang stjert, kanskje trostestørrelse, mener det var et rett, sort nebb. Noen ide om hva det kan ha vært? Trodde det bare var lerka og tårnfalken som stiller her i landet, men dette var da ingen av dem?
B.H. (19.02.2017)
Svar:
Det er mange fugler som kan klare å stille i lufta, men det er bare tårnfalken som bruker denne teknikken regelmessig under jakt. Derfor er det ikke lett å vite hva du kan ha sett.
Roar Solheim (19.02.2017)
Ukjent fugl
Kom en fugl innom fuglebrettet forleden. Jeg har ikke klart å finne ut hva slags fugl det var.
Svart fugl størrelse mellom en stær og en svarttrost. Den hadde rødbrunt bryst:
K. (18.02.2017)
Svar:
Ikke helt lett å se hva dette kan ha vært. Svarttrost hunn er en mulighet kanskje.
Roar Solheim (18.02.2017)
Hvilken måke er dette?
Bildet er tatt på Sotra i Hordaland for noen uker siden. Synes den har svært hvitt hode og bryst. (Dessverre noe utydelig bilde pga dårlige lysforhold.)
A.A. (18.02.2017)
Svar:
Dette er mest sannsynlig en svartbak ungfugl i sin andre vinterdrakt. Dvs. at fuglen da er klekket sommeren 2015.
Roar Solheim (18.02.2017)
Hvilken sanger kan dette være?
Bildet er tatt nær Trøgstad i Østfold i mai 2016. Påfallende tydelig øyenbrynstripe og brunlig tone ellers.
A.A. (18.02.2017)
Svar:
Dette er nok en løvsanger.
Roar Solheim (18.02.2017)
Hvilken fugl
Hei! Hvilken fugl er dette?
N.N (18.02.2017)
Svar:
Dette er en lappspurv hann. Flott bilde!
Roar Solheim (18.02.2017)
Hvilken fugl
Hvilken and er dette? Bildet er tatt i Alta sist sommer.
N.N (18.02.2017)
Svar:
Dette er to knekkand hanner. Flott bilde av to meget vakre ender. De er ikke så ofte å se her i Norge.
Roar Solheim (18.02.2017)
skadd/syk Ærfugl
Heisann.
I går på tur fant jeg og datteren min en syk/skadd Ærfugl nede i fjæra. Det var tydelig at den var så dårlig at den holdt på å dø. Hun klarer ikke svømme ,holde hodet opp og ligger å kaver nesten helt inne ved land. Kaver voldsomt for å så gi litt opp og puste tungt med hodet hengende .. Dette skjedde av og på i noen minutter. Jeg holder meg alltid i utgangspunktet unna ville dyr ,da jeg mener det er riktig for å ikke påføre dyret stress med mindre det er livsviktig. Etter å ha observert henne litt blir jeg sikker på at dette er en fugl med alvorlige problemer .
Jeg løper ut i vannet og plukker den opp og den gjør ingen motstand og lager ikke en lyd . Noe som overrasket meg litt.(dette er ikke fugl jeg ofte får sett tett på) Jeg løper hjem med den(går max 10 min) legger den på badet og leiter etter et nr å ringe for hjelp. Fugelen dør .. Nå er jeg så redd for at jeg drepte den? Burde jeg latt den bli?? Kan stresset ved at jeg plukket henne opp ta livet hennes? For de hører jo hjemme på havet/kysten. Er der noe annet jeg burde gjort.? Finner ingenting på nett om ærfugl og den situasjonen vi hadde med fuglen. Og jeg er så redd jeg er ansvarlig for at det gikk gale. Men som sagt jeg fulgte magefølelsen min og den sa at fuglen hadde alvorlig problemer og jeg valgte å gripe inn..
Blir veldig glad for noe svar.
Mvh M
M. (18.02.2017)
Svar:
Du kan ta det helt med ro - du forårsaker aldri en fugls død ved å forsøke å hjelpe på den måten du gjorde! Det å gi en skadet fugl beskyttelse, er alltid det beste. Men i dette tilfellet høres det ut som at fuglen var i siste stadium før døden, og da er det som regel ikke noe vi mennesker kan gjøre, annet enn å gi fuglen beskyttelse, eller raskt å avlive den. Hva som forårsaket fuglens død er det ikke mulig å si uten nærmere undersøkelse. Den kan ha vært utsultet, skadet fysisk (påkjørsel, skadet i angrep fra rovfugl), eller den kan ha vært syk.
Roar Solheim (18.02.2017)
Munk
Denne har hatt tilhold i Rørvik sentrum (Vikna) en måneds tid. Regner med at dette er en Munk (hann)?
P.J.B. (18.02.2017)
Svar:
Helt riktig, dette er en munk hann. Munken trekker normalt ut av landet, men noen få, for det meste hanner, prøver å klare seg gjennom den norske vinteren. Under Hagefugltellingen siste helga i januar fikk vi påvist munk på 72 (1 %)foringsplasser av de 6872 foringsplassene som rapporterte, i et antall av 110. Disse var for det meste spredt rundt om i lavlandet i Sør-Norge, men det var også noen få observasjoner fra Nord-Norge, helt opp til Lofoten. Her er link til tellingen: http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?periode=hagefugl/2017&side=arter
Morten Ree (18.02.2017)
Kasse med glass på vindu
Hei, er dette blitt testet, i så tilfelle funker det?
Jeg tenker å bygge en kasse der bakveggen er av glass, å henge på stuevinduet så en kan følge med på evt hekking.
Reagerer fuglene på det? Funker dette?
Er det bedre med en enveis film så fuglen ikke ser inni i stua?
A. (17.02.2017)
Svar:
Dette lar seg gjøre. Men jeg ville ha satt en plate på vinduet inntil fugl har etablert seg i kassa, slik at lys ikke slipper inn før etter at fuglene er på plass.
Roar Solheim (18.02.2017)
Toppmeis
Jeg har bodd nær skogen i Ås kommune på hjemstedet mitt i 72 år, og har i de siste 30 årene vært opptatt av fugler i nærområdet.
På fôringsplassen har jeg hver vinter sett 3 - 5 toppmeiser, men hverken i år eller de to foregående årene er de blittt observert.
Er det registrert en tilbakegang på denne arten?
(Fikk sett isfuglen innerst i Bunnefjorden!)
P.S. (17.02.2017)
Svar:
Vanskelig å¨si. Dette kan skyldes lokale forhold. Toppmeis er ofte knyttet til furuskog, og dersom mengden eldre furu i nærheten minsker pga hogst, kan kanskje toppmeisene forsvinne.
Roar Solheim (18.02.2017)
Spor i snøen - dyret lever under veranda
Hei. Det er et dyr som lever under verandaen vår, også nå på vinterstid. Det er stadig spor i snøen og det forlater aldri hagen. Det beveger seg kun rundt det som nå har blitt et stort hull ned under verandaen. Jeg har ikke klart å tyde hvilket dyr det er. Det er små spor og jevnlig med "groper" der det virker som at dyret har lagt seg ned. Nå i det siste har det også blitt gravd i snøen slik at det er gravd opp en del gress som ligger spredt i snøen rundt. Dette skjer også på dagtid, så det er ikke et dyr som kun er aktivt om natten. Vet ikke hvem jeg kan kontakte angående dette, så håper dere kan hjelpe. Det er også noen kattespor innimellom.
B. (17.02.2017)
Svar:
Dette ser ut som spor etter fugl, mest sannsynlig kråkefugl. Det kan også stemme med gravesporene i snøen.
Roar Solheim (18.02.2017)
stjertmeis
En dag fløy en stjertmeis i vinduet og døde. Da jeg så nærmere på den, la jeg merke til mange små liksom fjærkledde tær ,mellom de store tærne. Er det bare stjertmeisen som har det ?
F. (17.02.2017)
Svar:
Forstår ikke hva du har sett da. Stjertmeisene har fire tær lik alle andre spurvefugler, og de er fjærløse.
Roar Solheim (18.02.2017)
Spørsmål:
Puster ugler med nebbet?
N.N (17.02.2017)
Svar:
ALLE fugler puster gjennom neseborene som sitter øverst på nebbet nær kraniet.
Roar Solheim (18.02.2017)
Kongeørn?
Kom kjørende forbi Ilene naturreservat, Tønsberg i dag ved 14 tiden. Så en rovfugl sittende på en av gatelyktene, der den satt og fulgte med trafikken. Den var sjokoladebrun og fikk en følelse av at den var et relativt ungt eksemplar. Et fantastisk syn. Kan det være en Kongeørn jeg så? Er ikke det uvanlig at den setter seg så trafikkert til? Kan jo hende den hadde fått øye på et skadet påkjørt dyr. Den tar vel ikke dødt føde?
T.A. (16.02.2017)
Svar:
Nei, dette er ikke noen oppførsel for kongeørn. Derimot er det helt typisk for musvåk å sitte slik og jakte langs veikanter og enger. Musvåken er også veldig mørk.
Roar Solheim (17.02.2017)
Hva slags rovfugl er dette?
Jeg tok bilder av denne flotte fuglen idag. Er det en hønsehauk eller spurvhauk, eller rett og slett en annen art? :) Takk for svar!
M. (16.02.2017)
Svar:
Dette er en ung hønsehauk.
Roar Solheim (16.02.2017)