Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 388 til 28 412 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
Rustand?
Er denne vanlig i Norge. Fant denne på Østensjøvannet nå 12. Mars 2017. Den var alene (ikke i par) men gikk sammen med en Canadagås hele tiden.
H. (13.03.2017)
Svar:
Denne rustanda har vært i området mer enn et år nå. De rustendene som opptrer i Norge, er rømte tamt-/parkfugler.
Roar Solheim (13.03.2017)
Finnes det blå fasaner i Norge...?
Hei!
Denne vandret gjennom hagen vår på Jåttå øst i Stavanger i går.
Ville gjerne høre med noen fuglespesialister om disse skal finnes her til lands?
Kanskje den har stukket av fra fugleparken på Hove i Sandnes?
Katten vår Tarzan prøvde seg, men da lettet fasanen elegant....
M.T.T. (13.03.2017)
Svar:
Dette er en "vanlig" fasan, men med uvanlig farge. Har aldri sett bilder av SÅ mørke hanner av fasan i Norge tidligere. Antar at den har rømt fra fangenskap.
Roar Solheim (13.03.2017)
lomvi
Kor gamal kan ein lomvi bli?
spiser lomvi bare fisk??
H. (13.03.2017)
Svar:
Lomvi kan bli mer enn 30 år (kan ikke gi deg eksakt alder på eldste ringmerkede fugl fra hvor jeg nå befinner meg). Tror ikke lomviene spiser annet enn fisk.
Roar Solheim (13.03.2017)
Perleugle, Kattugle: avstand fra gulv til nedre kant av hull
Hei,
Hva skal være faktisk avstand fra 'gulvet' til nedre kant av innflyvingshull i kasser til Perleugle og Kattugle?
Om man bygger en Kattuglekasse som er 60cm høy, avstand fra topp til hull er 10cm, hullet er 10cm i dia. Det er da 40cm fra nedre kant av hull til bunnen av kassen. Er det OK og fylle med 20cm flis til Kattugle (det er da 20cm fra flis-gulvet til nedre kant av hull) og 30cm flis til Perleugle (det er da 10cm fra flis-gulvet til nedre kan av hull)?
J.B. (13.03.2017)
Svar:
Avstanden fra bunn av uglekassa til flyvehullet har ingen avgjørende betydning for uglene, derfor angis målene med ca. Viktigste mål er diameter på innflygingshull. Det er helt OK å fylle et godt lag med flis i bunnen, men ca 10 cm holder for alle de hullrugende ugleartene.
Roar Solheim (13.03.2017)
Linerla som trekkfugl
Kommer linerla tilbake til de samme områdene i Norge år etter år? Jeg forstår det slik at de kan bli inntil 6 år gamle? Drar de også sørover til de samme områdene år etter år?
C.T. (12.03.2017)
Svar:
Stort sett kommer de fleste spurvefugler tilbake til de samme områdene hvor de hekker, og også på samme vinterkvarter.
Roar Solheim (13.03.2017)
fuglekasser
har 10 fuglekasser, som kvar seinhaust tatt ned vaska,rydda, rensa,lufta og opphengd medio febr,(omtrent berre kjøttmeis/blåmeis) Men i år vart ikkje dette gjort. No har eg nyleg sjekka alle kassane, dei ser OK ut, og i fleire er det besøk, kjøttmeis/blåmeis.
Treng eg ikkje ta ned kassane kvart år. Er snart 70 år - so denne kassevaskinga den begrenser seg snart sjølv.
T.I. (12.03.2017)
Svar:
Nei, dette er nok å overdrive rengjøringen. Det holder dersom du tar på det gummihanske og plukker ut/kaster ut reirrestene sent på høsten (oktober). Mange hullrugere, og spesielt meiser, sover gjerne inne i kassene om vinteren.
Roar Solheim (13.03.2017)
I skymningstimen
Bildet viser noe av "fangsten" etter en kveldstur på Åsahøgda her på Hovin. Like ved stien lå det en konsentrasjon av fjær og det som antakelig var kattespor som forsvant inn i krattskogen. Hvilken fugleart har måttet bøte med livet?
K.A.B. (12.03.2017)
Svar:
Dette ser ut til å være kroppsfjær fra en jerpe. Hvis den ar tatt av noe, dreier det seg sannsynligvis om hønsehauk som jeger.
Roar Solheim (13.03.2017)
Viper
Hei!
Jeg er bekymret for en flokk viper som om ikke lenge ankommer her jeg bor
på Hvasser. Bonden her har i vinter gravet opp et stort jorde for å anlegge drenering.
Er nå redd for at etterarbeidet med å grave igjen rendene og planeringen vil ødelegge alle redene om ikke dette skjer før vipene kommer. Er det noen vi kan melde fra om dette til?
Med vennlig hilsen
Nina borgenvik
N.B. (08.03.2017)
Svar:
Ta kontakt med miljøvernavdeling 9i fylket og spør om noen forebyggende tiltak kan gjøres.
Roar Solheim (12.03.2017)
Ringmerket trane
Hei
Jeg har de siste 2 år hatt et hekkende tranepar ved hytta. Hannen er merket med 3 plastringer på hver fot; Høyre fot gul, hvit og rød ovenfra og ned. Venstre for rød, rød og svart ovenfra og ned. I tillegg en metallring rundt høyre fot. Plastringene er over "kneet", metallringen nede ved foten. Er det mulig å si noe om hvor/når den er ringmerket?
R.L. (09.03.2017)
Svar:
Send meldingen din til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (12.03.2017)
Kråkeunge og foring
hvor ofte skal en kråkeunge ha mat og hva er det beste å gi den?
K. (11.03.2017)
Svar:
Kråker spiser nesten alt mulig, å så mye som de orker når de tigger etter mat.
Roar Solheim (12.03.2017)
Hvilken fugl er dette?
Lurer på hvor disse fjærene stammer fra.
N.N (11.03.2017)
Svar:
Dette er fjær fra en jordugle. Trolig tatt av en annen rovfugl.
Roar Solheim (12.03.2017)
Kongeørn eller Våk?
Hei. Denne fuglen var stor og lang mellom vingespennene. Den seilet på vinden høyere og høyere helt til den nesten forsvant i horisonten.
H.J. (11.03.2017)
Svar:
Dette er en musvåk.
Roar Solheim (12.03.2017)
Spørsmål:
Hvorfor finner jeg døde dompapper rundt hytta.har funnet 3 stk
P.Ø. (11.03.2017)
Svar:
Umulig å besvare uten å se stedet eller fuglene. Enten flyr de på vinduer, eller så er de døde pga sykdom.
Roar Solheim (12.03.2017)
Ubuden gjest på foringsplassen SPURVEHAUK
Hei,jeg liker og ha småfuglene runt meg, har vel hatt de fleste småfugle arter på besøk på foringsplassen vår, har bodd her i15 år.Nå i vinter har denne jegeren dukket opp,har et lite tre som står 3-4 meter i fra huset.Forer med solsikkefrø,meiseboller,usaltet jordnøtter,spekk med mere.Hva kan en gjøre her? Er takknemlig for løsninger.
N.N (07.03.2017)
Svar:
Spurvehauken er en naturlig del av faunaen, og den spiser andre, mindre fugler. Dette er noe vi må akseptere. På en forplass kan haukens jakt være med å redusere faren for sykdomsspredning, siden syke fugler ofte er de som først blir tatt (siden de gjerne er tregere enn friske fugler).
Roar Solheim (11.03.2017)
Kråker og mat.
Hei!
Her i Honningsvåg plages vi av et økende antall kråker år for år. Nå om vinteren tilbringer de nettene i hagetrær o.a. og skjiter ned alt omkring. Når det blir flere og flere av disse har jeg begynt å undres; hva lever de av nå om vinteren hvor alt er tildekket av sne? Fra fiskefabrikkene slippes det ikke ut noe nå for tida og vanlig søppel er ikke tilgjengelig hverken fra private eller firma. Den eineste muligheten jeg ser er diverse småkryp o.a. som dukker opp ved fjære sjø. Kan de leve av det de finner der? Og hvor mye må ei kråke spise i snitt hver dag for å klare seg vinterstid?
F.K. (09.03.2017)
Svar:
Vet dessverre ikke hvor mye mat en kråke trenger hver dag, men det er åpenbart noe tilgjengelig siden fuglene trives og øker i antall. Kråkene er altetere, så det kan være veldig mange alternativer.
Roar Solheim (11.03.2017)
Ørner
Hei lurte på en ting angående Ørna.Bruker dei å samle seg nå i slutten av mars,observerte 10-11 stk her på Godøya i Giske komune.
O.K. (07.03.2017)
Svar:
Unge, ikke-hekkende havørner kan samles der det er mye mat å finne, og antallet fugler kan bli høyere enn det du rapporterer. Spørsmålet er hva slags matkilde som kan være tilgjengelig.
Roar Solheim (11.03.2017)
Forbudt å mate fugler !
Jeg er kjent med at flere og flere borettslag nekter sine beboere å mate fugler. Flere av oss som er glad i, og forstår nytten av fuglene stiller spørsmålet. Er det lov å nekte at fuglene skal få mat?
N.N (10.03.2017)
Svar:
Det kan det nok være i slike bofellesskap. Prøv å overbevise at dersom dere forer med halve kokosnøtter, meiseboller eller fett, så faller det ikke masse mat på bakken som når en forer med frø. Det kan løse aktuelle eller antatte problemer.
Roar Solheim (11.03.2017)
Spørsmål:
Hvor drar gjøken om høsten?!
L. (09.03.2017)
Svar:
Den flyr til sentral-Afrika.
Roar Solheim (11.03.2017)
Dompapper
Vi har hatt besøk av 14 dompaper på foringsplassen de siste 2 mnd og de er artige å følge med på. 7 par som alltid opptrer samlet. De har en fast plass i hagen de spiser. Vi har 6 foringsplassen men de besøker kun denne ene og da kun på bakken nedenfor foringsplassen. De har i tillegg 2 faste trær de sitter i. Det virker også som om en av hannene "holder vakt " til enhver tid og kommer først til "foringstreet" deres og gir klarsignal til de andre som kommer etter en liten stund etterpå. De er også veldig skvetne i vårt nærvær. Vi må være veldig stille ellers flyr de fort vekk til "stamtreet" sitt.
Er dette typisk dompapp-oppførsel?
M.G.O.S. (10.03.2017)
Svar:
Det kan jeg dessverre ikke si, da det finnes få slike beskrivelser av adferd på forplass som kan vise om dette er noe typisk, eller uvanlig i ditt tilfelle.
Roar Solheim (11.03.2017)
Skjærerede.
Har en stor gran i hagen med et stort rede i som bli brukt hvert eneste år, må har de begynt oppussing for årets unger.
Men nå har huseier bestemt seg for at han skal få en venn til og hugge det ned i april/mai, midt i hekketiden.. er det noen jeg kan kontakte for og stoppe hugging av et tre med et stort gammelt aktivt rede?
T. (11.03.2017)
Svar:
Ta kontakt med Statens Naturoppsyn SNO - lokal representant. Dette er nok ikke lovlig hvis skjærene er i gang med hekkingen.
Roar Solheim (11.03.2017)
Spørsmål:
Hvit fugl med orange dusk på hodet-på størrelse mellom due og stær-- sett på Tananger i Rogaland. Navn?
N.N (11.03.2017)
Svar:
Klarer dessverre ikke å finne noen som kan passe med denne beskrivelsen.
Roar Solheim (11.03.2017)
" telefonen" ringer
Bor i Oslo like ved Ljanselva. Hører en fugl som høres ut som plystre telefonen som var svært populær på 70 tallet. Finner ikke ut hvilken fugl det er. Kan du hjelpe?
N.N (11.03.2017)
Svar:
Du hører sannsynligvis en rask trille fra en spettmeis.
Roar Solheim (11.03.2017)
Hvilke fugler?
Der er havelle, men hva er de andre?
Dette bildet er fra Herdla, Askøy
N.N (08.03.2017)
Svar:
Fugl nr 2 fra venstre ser ut til å være en kvinand hunn (hvite felter på skuldrene).
Roar Solheim (11.03.2017)
opphenging av fuglekasse
Hvilken side av et tre bør fuglekassen plasseres på?
L.B.E. (11.03.2017)
Svar:
Det spiller ikke noen rolle, annet enn at store kasser bør ha fri innflyging for fuglene foran hullet.
Roar Solheim (11.03.2017)
Ugle
Hvilken ugle er dette ?
R.H.K. (11.03.2017)
Svar:
Dette er en haukugle.
Roar Solheim (11.03.2017)