Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 029 til 28 053 av totalt 50 019 spørsmål


#Spor og sportegn

Er det hakkespett som har maltraktert rota her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hullet var ganske kubisk i februar og ca 8 cm hver retning. Har på en drøy måned blitt ca 20 bred og 30 dyp. Jeg mistenker jo at det er en spettefugl, men lager de så store hull (midtvinters)? Og hvilken er det? Takk!

S.B. (24.03.2017)

Svar:

Ja, dette er nok spor etter at en svartspett har hakket seg inn til stokkmaur inne i grantreet.

Roar Solheim (24.03.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skjestork ?

Såg ein stor kvit fugl på størrelse som ein sildemåke, vengene og flukten var og lik men den hadde ein lang krum hals

L.E.,. (23.03.2017)

Svar:

Litt for lite informasjon dessverre til å si hva du kan ha sett, men skjestork var det nok temmelig sikkert ikke.

Roar Solheim (24.03.2017)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei, jeg har hengt opp fuglekasser til Spettmeis og Kjøttmeis ol. Jeg har sett de har vært der og inspisert hullene. Men jeg har ikke fylt kassene med noe ennå. Fyller de opp kassene med det de vil selv, eller burde jeg ha halm eller noe lignende i? Takk så mye for svar :)

G.T. (24.03.2017)

Svar:

Disse fuglene bygger selv reir, så her skal du IKKE fylle noe i kassene.

Roar Solheim (24.03.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Grå kropp hvitt bryst langt spisst nebb rustrød på buken
mørk stripe på hodet

T.L. (24.03.2017)

Svar:

Størrelse? Hvor så du fuglen (i tre, på bakken, på vann?)

Roar Solheim (24.03.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags dykker er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne dykkeren på Lista 21.mars, og lurer på hvilken art det er.

N.A.T. (23.03.2017)

Svar:

Dette er en gråpstrupedykker.

Roar Solheim (24.03.2017)


#Økologi og atferd

Stær, stjeler de andres fuglekasser?

Forrige sesong fikk jeg stær i fuglekassen. Det kunne se ut som om det var kamp om kassene da en (eller flere) stær stadig ble jaget av andre stær.Jeg fant 4-5 nyklekkede fugleunger på plenen som lå helt inntil hverandre. Kan det tenkes at ett stærpar har kastet ut fugleungene? -og deretter stjålet kassen?

N.N (23.03.2017)

Svar:

Jeg har ikke hørt om at stær kan kaste ut andre stærers unger, Det KAN tenkes at det er andre fugler eller pattedyr som har vært på ferde. Vendehals kan kaste ut beboere for å overta en hekkeplass, mens flaggspett kan forsøke å ta med seg fugleunger for å spise dem. Både ekorn og røyskatt kan kanskje også ta med seg unger, men da ville du ikke ha funnet dem sammen på bakken.

Roar Solheim (23.03.2017)


#Økologi og atferd

Kiwi

Hvorfor har ikke kiwi fuglen vinger?

J. (23.03.2017)

Svar:

Kiwien og mange andre fugler som har mistet evnen til å fly, har utviklet seg på steder hvor de ikke har vært jaktet på av mange ulike rovpattedyr eller rovfugler. De har ikke hatt behov for å fly, og har over lang tid mistet denne venen.

Roar Solheim (23.03.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok dette bildet i november i fjor, og tenkte at det var en gråspurv. Men når jeg så nøyere på bildet, får jeg ikke tegningene i ansiktet til å stemme. (Bildet er tatt i Nord-Spania)

W. (22.03.2017)

Svar:

Dette er en klippespurv, en fugl i buskspurvfamilien (samme familie som gulspurv).

Roar Solheim (23.03.2017)


#Diverse

Hekketider samt periode for revirdanning

Hei,
I Nesseby holder vi på med planlegging av snøscooterløyper. I denne forbindelse ligger det en plikt til å vurdere innvirkning på bl. annet naturmangfold. Ved våre løyper er det gjennom flere år en del observasjoner av fugler.
Vi er litt usikker på hekketider for vårt område. Er det mulig å for noen opplysninger hos NOF mht. hekketider og perioder for revirbygging. Legger ved en oversikt over de observasjonene som ligger i naturdatabasen.

A.L. (22.03.2017)

Svar:

Dette bør du kontakte lokale ornitologer i Finnmark om. Her besvarer vi mer generelle spørsmål om fuglenes liv, og dette er spørsmål som krever en utredning på konsulentnivå.

Roar Solheim (22.03.2017)


#Fuglekasser

Fuglekasse med kamera i barnehage

Barna i vår barnehage har vært så heldige å få en fuglekasse med kamera. Jeg lurer på hvordan vi skal plassere den? På husvegg eller på et tre, hvor høyt over bakken, himmelretning og slike ting? Er det spesielle hensyn vi bør ta (for fuglene og/eller barna?) med tanke på at fuglekassen skal henge i en barnehage?

I.G. (22.03.2017)

Svar:

Kassen kan plasseres ca 2-3 m over bakken. Himmelretning er ikke avgjørende. Både tre og på husvegg går, dere må bare sørge for at kassen er nær nok slik at ledningen rekker inn til en PC.

Roar Solheim (22.03.2017)


#Økologi og atferd

Homofugler?

Går det an at fugler er homo?

X. (22.03.2017)

Svar:

Homoseksualitet blant fugl er kjent hos flere arter, spesielt ved at hanner danner par. Adferdsforskeren Konrad Lorentz beskrev dette hos grågjess, og det er siden kjent bl. a. både hos pingviner og måker.

Roar Solheim (22.03.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lerkefalk?

Hei. I dag da jeg var ute med hunden, fikk jeg øye på en spesiell fugl ved veigrøfta. Den falt ned fra en busk, men kom seg rask opp igjen. Nå prøver jeg å finne ut hvilken type fugl det er, og det nærmeste jeg har kommet til er lerkefalk.Men blir litt usikker når jeg leser at det er en veldig sjeldig fugl i Norge, og at jeg bor i Tromsø.
Kan det være en annen fugl som ligner på en lerkefalk? Eller kan det faktisk en?

M. (22.03.2017)

Svar:

Send bilde slik at fuglen kan vurderes. Lerkefalk er trekkfugl og pleier ikke å ankomme før i begynnelsen av mai.

Roar Solheim (22.03.2017)


#Sykdom og skader

Skadet skjære

Vi fant en skadet skjære på plenen. Så den sloss med en annen. Blør over stjerten i festet. Renset med pyrisept. Virker helt gåen.prøvd å tvinge litt vann inn i nebbet. Ligger for tiden på varmekablene på badet.

A. (21.03.2017)

Svar:

Dere har gjort det mest fornuftige dere kan gjøre, nemlig å ta fuglen inn og gi den beskyttelse. Kanskje kommer den seg, og kanskje dør den av skadene. Dersom den kommer seg og slippes ut på samme sted, kan det være fare for at de andre skjærene angriper den igjen. Ikke godt å vite hva som ligger til grunn når slike sammenstøt/kamper inntreffer.

Roar Solheim (22.03.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl?

Hei, vi sov ute i et skogholt i Buskerud. Før klokka 5 startet en fugl å lage lyder som hørtes ut som en serie monotone blokkfløytestøt. Lyden var lik første «støtet» i denne videoen:
https://www.youtube.com/watch?v=ZW5z37EYsWw .

«støtet» ble gjentatt ca hvert tredje sekund, men uten noen kortere varianter i mellom som i videoen. det holdt på i en halvtime.

Kan det ha vært kattugle?

M.B. (21.03.2017)

Svar:

Mistenker at dere enten har hørt en spurveugle, eller kanskje en ropende hornugle. Den lager enkeltstøt omtrent i samme takt som vi puster.

Roar Solheim (22.03.2017)


#Økologi og atferd

Kråke Hekking

Hei,
Jeg lurte på en ting. På Mosvatnet i Stavanger er jo som kjent et stort sted for kråkenes fellesovernatting. Det samles flere tusen der hver kveld. Det sies at de overvintrer der. Men kom til å tenke på om de holder seg der også gjennom vår-sommer halvåret. Noen hekker vel også på overnattingsstedet eller er det lite vanlig i og med at de i første omgang samler seg til felles overnattinger for å hindre fiender adgang?
Isåfall, hvor er det vanlig at de trekker?

ved Mosvatnet her i Stavanger er det kråker og kaier som overnatter. Jeg har lurt litt på de andre kråkefuglene, hvor er det vanlig de finner overnattingssted. Og samles de på samme måte?

N.N (21.03.2017)

Svar:

Spørsmålet ditt kjenner jeg dessverre ikke svar på. Men jeg vil anta at kråker også kan hekke nær en slik overnattingsplass som benyttes i vinterhalvåret. Der det finnes kornkråker, kan også de inngå i blandede overnattingsflokker smamen med kråker og kaier.

Roar Solheim (22.03.2017)


#Økologi og atferd

Hubro

Hvor lenge ligger hubro barn i reiret???

A. (21.03.2017)

Svar:

Hubroungene holder seg i reirgropa i 6-7 uker. Deretter begynner de å vandre vekk fra selve reirgropa, og er flygedyktige etter ca 2 måneder.

Roar Solheim (21.03.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken type And?

Bilde vedlagt spørsmålet

Anda på bildet ligner jo på Stokkand men den er ulik andre ender i vatnet. Er det en annen type eller en variant av stokkand?

A.H. (21.03.2017)

Svar:

Dette er enten en rømt tamand, eller en krysning mellom en slik og en stokkand.

Roar Solheim (21.03.2017)


#Diverse

Havørn - kroppstemperatur

Hva er kroppstemperaturen til havørn?
Hvor lav kan temperaturen på et egg under klekking bli uten å ta skade?

A. (21.03.2017)

Svar:

Har dessverre ingen litteratur som angir verdier som kan besvare dine spørsmål.

Roar Solheim (21.03.2017)


#Ringmerker

Død ringmerket svane Fuglevik, 1570 Dilling

Skal dette rapporteres noe sted?

K.T.E. (20.03.2017)

Svar:

Ja. Les av ringen og send melding til ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (21.03.2017)


#Økologi og atferd

mat

hei.jeg lurer på hvorfor ikke fugler spiser opp gulrot og agurk når man kaster matrester ut til dem?

N.N (21.03.2017)

Svar:

Det vet jeg ikke, men det kan tenkes at disse ikke er spesielt næringsrike. Har selv høner, og de ser heller ikke ut til å bry seg spesielt mye om kokte gulerotrester når de får servert slike.

Roar Solheim (21.03.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Var ved østensjøvannet og fotograferte en ringgås i dag. Da jeg gikk gjennom bildene lurte jeg på hvilken gås som er til høyre for ringgåsen i bildet

S.L. (20.03.2017)

Svar:

Gåsa til høyre i bildet er en hybrid mellom Kanadagås og grågås.

Roar Solheim (20.03.2017)


#Fugleforing

Kråke med hvite fjær

Har ei kråke som er litt skadet. Den har litt hvite fjær. Hva pleier de å mangle av næringsstoff når de får slik? Noe spesielt den bør ha ekstra tilskudd på? Gir den kattemat for steriliserte katter, og endel nøttemiks og egg

L. (19.03.2017)

Svar:

Det du gir den bør være mer enn bra nok. Kråker er altetere, men mat beregnet på katter dekker nok de fleste næringsbehovene også for en kråke.

Roar Solheim (20.03.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvordan fugel?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har ikke sett denne skye fuglen på foringsplassen min før. veldig sky og det er to stk som kommer. Finner den ikke når jeg leter på nettet heller, men lurer på om det kan være grønnsisik.

M.B.B.Ø. (20.03.2017)

Svar:

Fuglen med ryggen til er en grønnfink. Bak den sitter en blåmeis. Grønnfinkene pleier ikke å være mer sky enn andre brettgjester, så dette høres litt uvanlig ut.

Roar Solheim (20.03.2017)


#Diverse

Ender

Skal ha ender i er famliepark i sommer og lurer på type ender som kan anbefales. De vil bo ved en dam, og ha tilgang på det som gror der. Men det vil ikke være fisk i dammen. Og er det å anbefale mating av ender for gjestene?

N.N (20.03.2017)

Svar:

Dette bør du spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (20.03.2017)


#Økologi og atferd

mat!!!

hva spiser toppskarven, jeg vil gjerne bli svart i detaljer

T. (20.03.2017)

Svar:

Kan ikke gi deg mer detaljer enn at den spiser en lang rekke ulike fiskeslag.

Roar Solheim (20.03.2017)

««første 28 029 - 28 053 av 50 019 siste»»