Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 156 til 28 180 av totalt 50 198 spørsmål «forrige neste»
Spurvehauk ?
Fann denne rovfuglen død på bakken, Den hadde nok fløyet på lavspentlinja som gjekk like ved. Øyene var allerede oppspist ! På størrelsen ser det ut til å vere ein ung hann av Spurvehauk eller kva seier ornitologen ? Har fleire bilder av fuglen om det trengs. Funnsted Nesjestranda i Molde Kommune, 29.03.17.
A.R. (01.04.2017)
Svar:
Ja, dette er en ung spurvehauk, og det ser ut til å kunne være en hann siden den ikke virker spesielt stor. Det er også mulig at den er et sultoffer - mange ungfugler dør i løpet av den første vinteren fordi de ikke mestrer jakten godt nok.
Roar Solheim (01.04.2017)
Kattugle
Hørte en kattugle nettene for to uker siden ved hytta i skogen i Skee socken i Strømstad kommune. Langt inne i skogen er jeg- tidligere har jeg hatt perleugle men aldri kattugle. Var den på frierferd? Hadde svartspett mange år i et stort veldig gammelt lindetre. Det var vel dit perleuglen som var hos meg midtvinters prøvde å lokke en make. (Det ble ingenting tror jeg, for den forsvant. MEN - kan kattugle hekke i et rede etter svartspett? Er det ikke for dypt? Og kanskje for smalt?
Håper jo kattuglen blir i området- det er mye vånn og mus.
Å.A.M. (01.04.2017)
Svar:
Kattugla kan gjerne hekke i et svartspetthull, og den kan absolutt hekke inne i skog i det ormådet du nevner. Langs Agderkysten finner vi kattugler langt inn i barskogsområder, steder hvor man på Østlandet bare ville forvente å finne perleugle.
Roar Solheim (01.04.2017)
Svanefamilien
Hvilke svane er dette bildet som er vedlagt her?
B.I.P. (01.04.2017)
Svar:
Dette er en årsunge av knoppsvane
Roar Solheim (01.04.2017)
Spørsmål:
Hvilken fugl er mest kjent i april mnd?
K.U. (31.03.2017)
Svar:
Umulig å besvare, dersom det da ikke har en litterær henvisning som undertegnede ikke er kjent med.....
Roar Solheim (31.03.2017)
Hvilken fugl? Sort med sort topp...
Hei, jeg så en fugl (3-4 stk sammen) på jordet i går. De fløy før jeg fikk tatt bilde av dem. Størrelse mellom svarttrost og skjære. Sort med en sort topp på hodet. Under var de hvite med sort markert kant på underside vinge daa de fløy. Klarer ikke finne dem i vår lille fuglebok. Hadde vært gøy å finne ut hva som var på jordet vårt ☺️
N.N (31.03.2017)
Svar:
Det høres ut til at du kan ha sett noen viper.
Roar Solheim (31.03.2017)
Trost ?
Takk for kjapp identifisering av grønnsisik - det avbildete eksemplaret i felthåndboka av hann-grønnsisik er nesten ikke svart på hodet og heller ikke småspettete i brystet, men det fint å få fastslått vilken fugl det var.
Håper vedlagte foto har god nok oppløsning til å få identifisert antatt trost.
K.H. (31.03.2017)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (31.03.2017)
Kattugle med reir i pipe
Hei! Den siste tiden har det vert bra med kattugle aktivitet rundt huset. Spesielt rundt solnedgang har det vore mykje uling i det siste. I går satt eine i ei høg ask og ulte. Den brydde seg ikkje alt for mykje med at eg stod rett nedom tredet. Samtidig høyrte eg noko pipelyd mellom ulinga med retning fra naboen si pipe. I dag prøvde eg ta eit lydopptak, men på litt avstand. I lydklippet høyrer du svakt pipelyden.
Eg tok kontakt med huseigar og dei kunne fortelle at pipa hadde blitt brukt jevnlig. Men etter å ha sjekka ut kunne dei bekrefte at der måtte ver ein liten unge i pipehatten. Dei ville selfølgelig stoppe å fyre i ovnen til den evt har vokse seg stor. Hvor lenge tar det normalt før ungen flytter ut, og hvordan klarer dei seg med tanke på røykeksponeringa?
P. (30.03.2017)
Svar:
Jeg tviler sterkt på at det er noen ugleunge i pipehattren. Det finnes ikke underlag for at en ugle kan legge egg og ruge i en pipehatt - da ville ugla ha havnet i bunnen av pipa, og trolig ikke klart å komme opp igjen. Det er også for tidlig for kattuglene å ha unger nå. Det er mer sannsynlig at den voksne kattugla har sittet på dette stedet på dagtid. Dersom det fremdels fyres, ville ugla aldri ha holdt seg der mens røyken kommer ut.
Roar Solheim (31.03.2017)
Trost og ukjent småfugl
Hei,
Trost: jeg så flere av samme type på bakken under fuglehuset samtidig med svarttrost som har mørkere fjærdrakt og utpreget gult nebb. Hvilken type trost kan dette være ?
Fotografert Åmot i Modum uke 12 2017.
Ukjent småfugl på blåmeisstørrelse: den fløy inn i glasset i terassedøra så jeg berget den fra å bli kattemat og satte den opp på fuglehuset i håp om at den ville komme seg - noen den gjorde etter noen minutter og fløy videre. Flokker av disse invaderte området under to av fuglehusene mine i ettermiddag men jeg er ikke i stand til å bestemme hvilken fugl det er - hjelp !
K.H. (30.03.2017)
Svar:
Her kommer bare fram bildet av en grønnsisik hann. Hvis du har lagt inn flere bilder, så vises bare ett. Send derfor trostespørsmål på nytt med bare trostebildet.
Roar Solheim (30.03.2017)
Tårnseilere
Vi har et fuglepar som har reir oppunder mønet på hytta, under trepanelet (tretak) helt øverst på mønet. Hytta ligger i Hedalen, Sør Aurdal kommune, på 820 meter over havet. Kan dette være tårnseilere? De sirkler gjerne en stund før de i tur og orden stuper ned mot plattingen og så opp igjen de 2 meterene til mønet. Bruker de redet år etter år? Vi vil gjerne beholde fuglene, men erstatte reirets plassering med noe annet - har vi noen alternativer?
E.H. (30.03.2017)
Svar:
Dette høres ut til å kunne være tårnseilere. De kan bli veldig gamle (minst 20 år), og er også veldig stedtro, dvs at de kommer tilbake til samme hekkeplass år etter år dersom hekkingen har vært vellykket foregående år.
Roar Solheim (30.03.2017)
Stjertmeis
Hei
Jeg hadde i vinter besøk av to fine stjertmeis. Dette er første gang jeg har registrert denne fuglearten ved foringsbrett i Løten. De ble registrert bare to dager, og siden har jeg ikke sette de. Hvor vanlig er det at denne fuglen forekommer i disse traktene?
T.P.T. (30.03.2017)
Svar:
Stjertmeisen finnes i bjørke- og oreskog på Østlandet, særlig i elvekant- og sumpskog, men den er ikke ofte å se på fuglebrettet. Sist høst var det invasjon av stjertmeis i Sør-Norge, og da var det uvanlig mange som besøkte forplasser.
Roar Solheim (30.03.2017)
Rugetid kattugle
Hei! Vi har en kameraovervåket uglekasse, og 21. februar oppdaget vi at vi hadde fått en leieboer som allerede hadde lagt 3 egg. Dvs. at vi egentlig ikke vet når den la eggene, men vi er litt bekymret over at eggene ennå ikke er klekket, minst 1 uke "over tiden". Hunnen ruger ufortrødent, og får mat (mus) av hannen nå og da. Vil hun "forstå" om de ikke vil klekkes, og evt. legge nye egg eller bare forlate kassa? Vi er litt bekymret:-)
E. (30.03.2017)
Svar:
Vanskelig å si hva som har skjedd. det hender av og tilk at egg er ubefruktet, kanskje spesielt hvis det er unge fugler som hekker for første gang. Dersom ikke eggene klekkes innen 1-2 uker, vil nok hunnen forlate dem. Da prøver hun ikke å hekke før til neste år. Da må kassa renses for de uklekte eggene (vent til slutten av april for sikkerhets skyld).
Roar Solheim (30.03.2017)
Blåmeis
Nå har jeg hengt opp fuglekassa
Og når i April Begynner de å Hekke
T.E.B. (30.03.2017)
Svar:
Meisene starter gjerne reirbygging i lavlandet i Sør-Norge i slutten av april (20-30/4). Noen år kan de starte egglegging omkring 25.4.
Roar Solheim (30.03.2017)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette? Bildet er tatt i Hafrsfjord, Stavanger 29/03.
N.N (30.03.2017)
Svar:
Dette er en teist i vinterdrakt.
Roar Solheim (30.03.2017)
Spørsmål:
hvordan hører slangen
N.N (30.03.2017)
Svar:
Les på egen hånd her:
http://www.nhm.uio.no/fakta/zoologi/andre-dyr/slanger/sanser/Roar Solheim (30.03.2017)
Ugle(?) med hvite flekker på vingene
På en løpetur utenfor Tønsberg ble jeg plutselig overrasket av en fugl som fløy opp når jeg øyensynlig kom for nær. Den må ha vært 2-3 meter fra meg når den fikk hetta og flyktet. Min første tanke var ugle, da den hadde den typiske fasongen til en ugle. Fargen var brun/gråbrun, men det mest markante var to hvite flekker på vingene som "lyste mot meg". Den var både alt for stor (ca dobbelt så stor) og hadde feil fasong til å være ringdue. Det var ikke akkurat tid til å studere fuglen nøye, langt mindre fotografere den.
Fuglen ga ikke fra seg noe lyd utover vingeslagene når den fløy avgårde.
Det store spørsmålet er, kan det faktisk ha vært en ugle, og i så fall hvilken?
O.K.V.B. (30.03.2017)
Svar:
Ut i fra denne beskrivelsen er det ikke mulig å si hva du kan ha skremt opp. Fløy fuglen opp fra bakken, eller fra tre/busk? Og skjedde dette på dagtid, kveld eller natt?
Roar Solheim (30.03.2017)
Spørsmål:
Fakta om trost
N.N (30.03.2017)
Svar:
Søk på trost på google, så finner du nok mye bakgrunnsstoff. Prøv også gråtrost, svarttrost osv.
Roar Solheim (30.03.2017)
linerle
Hvor er det linerlen reiser når den drar sørover
J.F. (30.03.2017)
Svar:
Linerlene overvintrer i tropisk Afrika. Du kan treffe på linerler fra kysten av Vest-Afrika og til de indre deler av kontinentet.
Roar Solheim (30.03.2017)
Fugler i kassa
Kan fugler stjele kassen som en er begynt å bygge i?
N.N (30.03.2017)
Svar:
Spørsmålet ditt er uklart. Dersom du lurer på om en fugl eller fugleart kan overta en kasse hvor en annen har startet å bygge rede, så er svaret ja. Det er en pågående kamp om gode reirplasser, og flere kan sloss om retten til å bruke et bestemt reirhull eller fuglekasse.
Roar Solheim (30.03.2017)
Spørsmål:
hvilken fugl har lang hals
N.N (30.03.2017)
Svar:
Besvart tidligere! En lang rekke arter, så her finnes ikke noen kort svar!
Roar Solheim (30.03.2017)
Dompapkjempe i Varmbu i Melhus 29. mars 2017
Jeg ser av tidligere spørsmål om hvor mye en dompap spiser. Vedlagte bilder viser en ekstra stor dompap som har oppholdt seg her i Varmbu i Melhus noen dager. Spørsmålet er om den har spist for mye solsikkefrø eller om den er syk eller har andre skavanker fra fødselen? Den er flyvedyktig ser jeg.
H.D. (30.03.2017)
Svar:
Fugler pleier ikke å forspise seg, i alle fall ikke småfugler. En fugl vil kunne bruse opp fjærene for å holde mer luft mellom fjærene. Dette gjør de noen ganger når de er syke, så dersom en fugl blåser seg opp mer enn andre rundt omkring, kan det være tegn på at nettopp dette individet er sykt.
Roar Solheim (30.03.2017)
lundefugl
når tid trekker di nordover---- til runde
N.N (25.03.2017)
Svar:
Lundene trekker ikke nordover, men innover fra havet til kysten. Kjenner dessverre ikke til når de begynner å dukke opp på Runde, men i løpet av første halvdel av april er nok mange på plass.
Roar Solheim (30.03.2017)
Spørsmål:
har slanger ører
M. (29.03.2017)
Svar:
Dette kan du søke opp stoff om på nettet selv:
Her er en mulig side:
http://www.nhm.uio.no/fakta/zoologi/andre-dyr/slanger/sanser/Roar Solheim (30.03.2017)
Spørsmål:
hvor er ørene til slangen?
N.N (28.03.2017)
Svar:
Dette kan du søke opp stoff om på nettet selv:
Her er en mulig side:
http://www.nhm.uio.no/fakta/zoologi/andre-dyr/slanger/sanser/Roar Solheim (30.03.2017)
gråspurven , hvor er den blitt av?
I vinter og i vår har jeg knapt sett en gråspurv i hagen vår. Tidligere brukte det å " skvaldre, pipe" i hekken og buskene våre. Kaster ut brød rester og henger oss meisekuler. Meiser ser og hører vi, men hvor er gråspurven blitt av? Endel måser, kråker og skjor som kommer og henter brødrestene.
Det er endel katter i området. Nærmeste nabo har på gift på veien for å få vekk ugresset, men i vår hage bruker vi aldri giftstoffer. Savner virkelig gråspuven!
M.R.S.R.9.6.M. (28.03.2017)
Svar:
Dessverre ikke mulig å gi noen forklaring på hvorfor gråspurv kan forsvinne lokalt. Det kan tenkes mange forskjellige årsaker, og det blir i alle fall ikke annet enn rene spekulasjoner.
Roar Solheim (30.03.2017)
Sirkler rundt over jordet
Hva slags fugl er dette?
Hørt den en del i fjor men nå virker det som det er flere, ihvertfall 2. De sirkler og dykker ned i skumringstid. Både kveld og i de tidligste morgen timene.
Hadde ikke noen god mikrofon men fikk kjørt opp lyden en god del via EQ og Limiter. De lager veldig rare lyder synes jeg noen ganger, fikk desverre ikke ett godt opptak av akkurat det men håper det er nok til å identifisere de.
N.N (28.03.2017)
Svar:
Dette er opptak av fluktspill-lydene fra vipe.
Roar Solheim (30.03.2017)