Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 27 916 til 27 940 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Hvor mange fjær har en kråke?
Hvor mange fjær har en kråke?
S. (02.04.2017)
Svar:
Det har vi dessverre ikke talt opp, og jeg vet ikke om noen har gjort det heller.
Roar Solheim (04.04.2017)
Hull i kasse
Hvor stort hull skal borres til eks. Flue snapper
N.N (02.04.2017)
Svar:
Svarthvit fluesnapper kan du bruke 32 mm hull til.
Roar Solheim (04.04.2017)
Ugle i Telemark
Fant en ugle i dag til morgenen, som satt fast i en snor. Den hadde surret seg fast med beinet og vingen. Og hadde nok hengt der hele natten. Vi fikk klipt den løs og satt den fri. Den var veldig sliten, men kom seg heldigvis raskt på vingene. Hvordan type ugle er dette? Den var utrolig flott.
G. (03.04.2017)
Svar:
Dette er en kattugle. Så flott at dere fikk berget fuglen!
Roar Solheim (04.04.2017)
Blåmeis
Hei
Nå har jeg oppservert Fugler i kassa, betyr det att de kan bygge
Reir det når den tiden kommer
T.E.B. (03.04.2017)
Svar:
Det kan hende, men det er ikke alltid sikkert. Fuglene sjekker reirplasser før de velger hvor de vil bygge reir.
Roar Solheim (04.04.2017)
rensing av fuglekasser
jeg er litt forvirret når det gjelder rensing av fuglekasser
Jeg så et program på tv. for litt side ( ut i naturen) at den viktigste grunnen til at man renser kassene er at det ikke skal bli fullt av reirmateriale oppi kassen, det blir jo en helt annen lære eeenn den som sier at vi må rense kassene hvert år ellers så vil ikke nye kull flytte inn å hekke.
jeg har hatt hekking i mine kasser i mange sesonger, men har aldri renset dem......dere kan forstå at jeg er litt forvirret over hva som er rikttig her.....Skal jeg rense kassene hver vår eller holder det å rense de og sjekke de så dett ikke er fullt av gamle reir materiale oppi kassa ?
N.N (03.04.2017)
Svar:
Hullrugere bygger reir oppå gamle reir, men det er alltid en fordel å renske ut fuglekassene. Både fordi det ikke skal bli for mye reirmateriale i kassene, men mest fordi gamle reir kan inneholde lopper og parasitter. Mange meiser sover inne i kassene om vinteren, og de foretrekker faktisk kasser uten gamle reir i, siden det da er mindre sannsynlig at fuglene kan få på seg fuglelopper. Rens ut gamle reir på høsten. Bruk gjerne en gummihanske når du plukker ut reirrestene.
Roar Solheim (04.04.2017)
Viper
Hei. Har alltid hatt selskap av 2-4 viper hver vår de siste årene. I år teller jeg imidlertid 18 stykker. Er det slik at disse er trofaste og kommer tilbake til samme sted år etter år, og er det sjeldent at det er en så stor flokk? Dette er i innlandet.
N.N (03.04.2017)
Svar:
Det er ikke nødvendigvis uvanlig med mange viper sammen i en flokk, men dersom de slår seg ned og hekker der det tidligere bare har vært noen få individer, så er det kanskje litt uvanlig. Særlig fordi vipene har gått tilbake i antall de fleste steder i Norge.
Roar Solheim (04.04.2017)
Spørsmål:
Hva spiser pingviner
N.N (03.04.2017)
Svar:
Fisk, krepsdyr, blekksprut.
Roar Solheim (04.04.2017)
Skarv utbredelse
Hei
Hjemme i Fredrikstad ser jeg en tydelig økning i Skarv.
Har derfor noen sp.mål som jeg håper dere vil svare meg på.
1. Er det mye mer Skarv nå enn tidligere?
2. Har bestanden økt betraklig de seneste årene?
3. er det på n"normal" stand nå?
S.H. (03.04.2017)
Svar:
På de kanter er det nok den sydlige underarten av storskarv som øker, den kalles mellomskarv. Men det er svært vanskelig å se forskjell på denne og vår nordlige storskarv ute i naturen.
Roar Solheim (04.04.2017)
Kattugle
Er det tidlig og sjekke uglekassene nå?
R.H. (03.04.2017)
Svar:
Nei, det kan du gjerne gjøre.
Roar Solheim (04.04.2017)
Falk? Hauk?
Denne satt i skogkanten 1/4 og kikka inn i stova vår. Vhar spurt og elite i alle slags tilgjengelige bøker. aftenfalk og spurvehauk har vore foreslått. Eg har fleire bilder, det hjelp om du har mulighet til å zoome :)
T.K. (04.04.2017)
Svar:
Dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (04.04.2017)
Stillits i Gausdal?
Bor i Øverbygda i Østre Gausdal.Så nettopp to nydelige fugler på foringsbrettet. Disse to har jeg ikke sett før, og etter litt let og bildesøk på nettet tror jeg nokså sikkert det må være stillits. Kan dette stemme? Prøvde å ta bilde, men det ble for uklart til å kunne brukes.
L.D. (01.04.2017)
Svar:
Absolutt mulig, siden stillitsene har økt kraftig i utbredelse og forekomst de senere år. De blir sett på forplasser over det meste av Sør-Norge.
Roar Solheim (01.04.2017)
Gåsetrekk over Tromsø 31.3.2017?
Hei
Vi var på en skitur her oppe i Tromsø i går og opplevde å se et stort fugletrekk i V-form på vei nordover. De fløy meget høyt så det var vanskelig å se hva det var. Kan ikke huske å se slike trekk så tidlig på året, og hvor skulle de?
N.N (01.04.2017)
Svar:
Vanskelig å si så lenge en ikke vet sikkert hvilken art dette dreier seg om. Mens grågjess kan flytte seg lokalt her i Norge, trekker kortnebbgjess nord til Svalbard. Det er imidlertid for tidlig for dem å trekke så langt nord allerede nå.
Roar Solheim (01.04.2017)
Hvilken fugl er dette? Den satt på ein stein ved elefanten.
N.N (01.04.2017)
Svar:
De mener vel at den satt på en stein ved "elvekanten" (?), siden dette dreier seg om en fossekall.
Roar Solheim (01.04.2017)
Grønnsisik/gråsisik
Er det mer grønnsisik iforhold til gråsisik?
T. (01.04.2017)
Svar:
Det tror jeg dessverre ingen kan gi deg noe svar på, fordi antallet av disse fuglene varierer med tid og sted.
Roar Solheim (01.04.2017)
buskspurv
hei, har lenge lurt på hva slags fugl dette kan vær, har vært innom ung sivspurv, men jeg er ikke helt sikker. bildet er tatt på høsten i Øyer. den var sammen med en liten flokk med gulspurv. jeg så ingen andre sivspurver i nærheten.
N.N (01.04.2017)
Svar:
Dette er nok en lappspurv, hunn eller ungfugl.
Roar Solheim (01.04.2017)
Spurvehauk ?
Fann denne rovfuglen død på bakken, Den hadde nok fløyet på lavspentlinja som gjekk like ved. Øyene var allerede oppspist ! På størrelsen ser det ut til å vere ein ung hann av Spurvehauk eller kva seier ornitologen ? Har fleire bilder av fuglen om det trengs. Funnsted Nesjestranda i Molde Kommune, 29.03.17.
A.R. (01.04.2017)
Svar:
Ja, dette er en ung spurvehauk, og det ser ut til å kunne være en hann siden den ikke virker spesielt stor. Det er også mulig at den er et sultoffer - mange ungfugler dør i løpet av den første vinteren fordi de ikke mestrer jakten godt nok.
Roar Solheim (01.04.2017)
Kattugle
Hørte en kattugle nettene for to uker siden ved hytta i skogen i Skee socken i Strømstad kommune. Langt inne i skogen er jeg- tidligere har jeg hatt perleugle men aldri kattugle. Var den på frierferd? Hadde svartspett mange år i et stort veldig gammelt lindetre. Det var vel dit perleuglen som var hos meg midtvinters prøvde å lokke en make. (Det ble ingenting tror jeg, for den forsvant. MEN - kan kattugle hekke i et rede etter svartspett? Er det ikke for dypt? Og kanskje for smalt?
Håper jo kattuglen blir i området- det er mye vånn og mus.
Å.A.M. (01.04.2017)
Svar:
Kattugla kan gjerne hekke i et svartspetthull, og den kan absolutt hekke inne i skog i det ormådet du nevner. Langs Agderkysten finner vi kattugler langt inn i barskogsområder, steder hvor man på Østlandet bare ville forvente å finne perleugle.
Roar Solheim (01.04.2017)
Svanefamilien
Hvilke svane er dette bildet som er vedlagt her?
B.I.P. (01.04.2017)
Svar:
Dette er en årsunge av knoppsvane
Roar Solheim (01.04.2017)
Spørsmål:
Hvilken fugl er mest kjent i april mnd?
K.U. (31.03.2017)
Svar:
Umulig å besvare, dersom det da ikke har en litterær henvisning som undertegnede ikke er kjent med.....
Roar Solheim (31.03.2017)
Hvilken fugl? Sort med sort topp...
Hei, jeg så en fugl (3-4 stk sammen) på jordet i går. De fløy før jeg fikk tatt bilde av dem. Størrelse mellom svarttrost og skjære. Sort med en sort topp på hodet. Under var de hvite med sort markert kant på underside vinge daa de fløy. Klarer ikke finne dem i vår lille fuglebok. Hadde vært gøy å finne ut hva som var på jordet vårt ☺️
N.N (31.03.2017)
Svar:
Det høres ut til at du kan ha sett noen viper.
Roar Solheim (31.03.2017)
Trost ?
Takk for kjapp identifisering av grønnsisik - det avbildete eksemplaret i felthåndboka av hann-grønnsisik er nesten ikke svart på hodet og heller ikke småspettete i brystet, men det fint å få fastslått vilken fugl det var.
Håper vedlagte foto har god nok oppløsning til å få identifisert antatt trost.
K.H. (31.03.2017)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (31.03.2017)
Kattugle med reir i pipe
Hei! Den siste tiden har det vert bra med kattugle aktivitet rundt huset. Spesielt rundt solnedgang har det vore mykje uling i det siste. I går satt eine i ei høg ask og ulte. Den brydde seg ikkje alt for mykje med at eg stod rett nedom tredet. Samtidig høyrte eg noko pipelyd mellom ulinga med retning fra naboen si pipe. I dag prøvde eg ta eit lydopptak, men på litt avstand. I lydklippet høyrer du svakt pipelyden.
Eg tok kontakt med huseigar og dei kunne fortelle at pipa hadde blitt brukt jevnlig. Men etter å ha sjekka ut kunne dei bekrefte at der måtte ver ein liten unge i pipehatten. Dei ville selfølgelig stoppe å fyre i ovnen til den evt har vokse seg stor. Hvor lenge tar det normalt før ungen flytter ut, og hvordan klarer dei seg med tanke på røykeksponeringa?
P. (30.03.2017)
Svar:
Jeg tviler sterkt på at det er noen ugleunge i pipehattren. Det finnes ikke underlag for at en ugle kan legge egg og ruge i en pipehatt - da ville ugla ha havnet i bunnen av pipa, og trolig ikke klart å komme opp igjen. Det er også for tidlig for kattuglene å ha unger nå. Det er mer sannsynlig at den voksne kattugla har sittet på dette stedet på dagtid. Dersom det fremdels fyres, ville ugla aldri ha holdt seg der mens røyken kommer ut.
Roar Solheim (31.03.2017)
Trost og ukjent småfugl
Hei,
Trost: jeg så flere av samme type på bakken under fuglehuset samtidig med svarttrost som har mørkere fjærdrakt og utpreget gult nebb. Hvilken type trost kan dette være ?
Fotografert Åmot i Modum uke 12 2017.
Ukjent småfugl på blåmeisstørrelse: den fløy inn i glasset i terassedøra så jeg berget den fra å bli kattemat og satte den opp på fuglehuset i håp om at den ville komme seg - noen den gjorde etter noen minutter og fløy videre. Flokker av disse invaderte området under to av fuglehusene mine i ettermiddag men jeg er ikke i stand til å bestemme hvilken fugl det er - hjelp !
K.H. (30.03.2017)
Svar:
Her kommer bare fram bildet av en grønnsisik hann. Hvis du har lagt inn flere bilder, så vises bare ett. Send derfor trostespørsmål på nytt med bare trostebildet.
Roar Solheim (30.03.2017)
Tårnseilere
Vi har et fuglepar som har reir oppunder mønet på hytta, under trepanelet (tretak) helt øverst på mønet. Hytta ligger i Hedalen, Sør Aurdal kommune, på 820 meter over havet. Kan dette være tårnseilere? De sirkler gjerne en stund før de i tur og orden stuper ned mot plattingen og så opp igjen de 2 meterene til mønet. Bruker de redet år etter år? Vi vil gjerne beholde fuglene, men erstatte reirets plassering med noe annet - har vi noen alternativer?
E.H. (30.03.2017)
Svar:
Dette høres ut til å kunne være tårnseilere. De kan bli veldig gamle (minst 20 år), og er også veldig stedtro, dvs at de kommer tilbake til samme hekkeplass år etter år dersom hekkingen har vært vellykket foregående år.
Roar Solheim (30.03.2017)
Stjertmeis
Hei
Jeg hadde i vinter besøk av to fine stjertmeis. Dette er første gang jeg har registrert denne fuglearten ved foringsbrett i Løten. De ble registrert bare to dager, og siden har jeg ikke sette de. Hvor vanlig er det at denne fuglen forekommer i disse traktene?
T.P.T. (30.03.2017)
Svar:
Stjertmeisen finnes i bjørke- og oreskog på Østlandet, særlig i elvekant- og sumpskog, men den er ikke ofte å se på fuglebrettet. Sist høst var det invasjon av stjertmeis i Sør-Norge, og da var det uvanlig mange som besøkte forplasser.
Roar Solheim (30.03.2017)