Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 27 881 til 27 905 av totalt 49 949 spørsmål


#Fuglekasser

Rugekasser for meiser og spurv

Jeg kjøpte 3 rugekasser, ikke av tre, men en sort som ikke kan ødelegges av større fugler. Jeg har satt disse på forskjellige sted på huset, men det er ikke kommet noen fugler enda. Jeg har matestasjon i hagen og der kryr det av meiser og spurver, trost og skjære. Er det for tidlig at de går i rugekassen. Jeg ser skjærene bygger for fullt. mvh Eva Hausken

N.N (04.04.2017)

Svar:

Fuglekasser er alltid et lotterispill. Noen kasser kan være veldig ettertraktet, mens andre aldri blir tatt i bruk. Som regel kan det ha noe å gjøre med selve plasseringen, uten at det er innlysende for oss mennesker.

Roar Solheim (05.04.2017)


#Diverse

Hvorfor er kråkene borte?

Jeg observerer kun 2 stk kråker denne våren. _Jeg kjører langs jernbanelinje fra Mjøndalen til Drammen daglig og ser kun 1 stk . og 2 stk kråker , om jeg ser noen i det hele tatt. Ingen kaier heller . . Det har desverre gitt signaler om muligheter for lovlig jakt på disse .. Jeg undres på om det legges ut gift på dyrket mark slik at gjess, kråker m.flere dør ut.. ? Håper at det ikke er tilfelle
Vennligst Hilsen Wilma

W. (03.04.2017)

Svar:

Dessverre ikke mulig å si hva som kan være årsaken, men det kan jo dessverre hende at det drives lokal kråkejakt.

Roar Solheim (05.04.2017)


#Sykdom og skader

Kjøttmeis med svulst?

Bilde vedlagt spørsmålet

Me har ein kjøttmeis som ser ut som om den har ein svulst på hodet. Det ser ikkje veldig bra ut og det ser ut som det blør litt. Han flyg omkring heilt normalt og tek seg mat på fuglemataren. Lurer på om de kan sjå kva dette er?

S.B. (04.04.2017)

Svar:

Dette er nok en sykdom som kalles fuglekopper - ikke uvanlig å se på kjøttmeiser. Vet ikke om det kan leges, men slike fugler har nok en større sjanse for å bli spist av rovfugl.

Roar Solheim (05.04.2017)


#Økologi og atferd

Hørselen til fugler

hvordan er hørselen til fugler i forholdtil oss mesnker? kan de høre bedre? har de flere øredeler en oss?

E.B.O.P. (04.04.2017)

Svar:

Noen fugler hører nok adskillig bedre enn oss mennesker, spesielt noen av uglene, som bruker hørselen til å oppdage mus som beveger seg.

Roar Solheim (05.04.2017)


#Økologi og atferd

GjØk

hva spiser gjøken

M. (04.04.2017)

Svar:

Den spiser insektlarver og insekter.

Roar Solheim (05.04.2017)


#Diverse

Grågåsfamilie i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. De siste tre årene på rad har det i begynnelsen av mai dukket opp en gåsefamilie med nyklekkede unger på parkeringsplassen til sameiet der vi bor. Det er et tett bebygget område med flust av hunder og barn, og flere tungt trafikerte veier mellom oss og sjøen (blant annet E18). Det første året ble både politiet, Falck og Viltnemda tilkalt, men ingen kunne gjøre noe med saken før familien evt ble påkjørt eller skadet på annet vis. Derfor tok vi saken i egne hender, og guidet familien på den nesten 2km lange veien ned til stranda. Dette var altså i 2014, og siden har familien dukket opp igjen i både 2015 og 2016.

Vi tror at gjessene er av typen grågås, stemmer det (se bilde)? Vi antar også at det må være det samme paret som kommer tilbake til oss år etter år ettersom dette har vært så konsistent, hva tror dere? Selv om dette flere ganger har tuklet litt med morgenrutinene våre og fått oss rimelig sent på jobb de dagene gåsefamilien har dukket opp synes vi jo det hele er litt morsomt, og i år har vi en slags forventning om av de vil dukke opp igjen.

Dersom det er det samme paret som kommer hit hvert år, hvor lenge kan vi anta at de vil holde på slik? Altså i hvor mange år er de normalt produktive? Og hvor spesielt er dette egentlig, er dette normal adferd av slike gjess? Vi skulle jo tro at de ville trives bedre nærmere sjøen...

Vi håper at vi har gjort det rette med å følge de ned til stranda. Parkeringsplassen vår er gjerdet inn bak en støyvegg, så de holder seg normalt i ro hos oss til vi er klare for tur, og åpner porten for dem. Vi har inntrykk av at de vet hvilken vei de skal, det er en slags retningssans der som gjør at selve kursen er veldig enkel å stake ut (selv om vi selvfølgelig må hjelpe de til å velge riktig vei gjennom mylderet av hager, rekkehus, nysgjerrige hunder og skolebarn, trikkeovergang, undergang ved E18, etc). De virker også til å bli mer "oppglødde" så fort de kan se/lukte/sanse at vi nærmer oss havet. Så snart vi når stranda går de rett ut i vannet og legger på svøm.

Datoene har vært rimelig konsistente frem til nå. De dukket opp 8.mai i 2014, 5.mai i 2015, 4.mai i 2016. Vil dette trolig holde seg like stabilt, eller vil det også avhenge av været og klimaet hvor tidlig de kommer og legger egg? Vi må jo nesten planlegge med å holde oss hjemme i denne perioden for å passe på at de kommer seg trygt ned til sjøen :) Selv om vi gleder oss over å kunne hjelpe, og har fått en slags tradisjon i å gå på tur med verdens nydeligste gåseunger er vi også litt bekymret for denne familien. Hva skjer med de dersom vi flytter og naboene ikke er like oppmerksomme, eller de skulle dukke opp en dag vi ikke er hjemme, eller om de havner på naboens parkeringsplass i stedet for vår? Er det ikke litt lite hensiktsmessig adferd av dette gåseparet å legge eggene sine midt blandt hunder, biler og barn?

Håper på svar :)

M.Ø. (04.04.2017)

Svar:

Dette er grågjess. De kan bli gamle (mer enn 20 år), så det kan godt hende at de fortsetter med denne "tradisjonen" i mange år fremover. Veldig flott at dere har tatt dere tid til å følge dem på veien til vann, men underlig at de velger å hekke så langt unna vann.

Roar Solheim (05.04.2017)


#Diverse

Innpåsliten kjøttmeis

Vi har en kjøttmeis som de siste ukene har gått løs på vinduene våre, jeg regner med at den ser sitt eget speilbilde. Vi har prøvd å dekke til vinduene våre, uten at det hjalp. Har du noen andre tips? Jeg har ikke lyst til å ta livet av den (og vet heller ikke om det er lovlig). Vil derfor prøve alt mulig annet først

S.B. (02.04.2017)

Svar:

Har dessverre ikke andre råd enn tildekking av vindu.

Roar Solheim (05.04.2017)


#Fuglekasser

stærbur plassering.

Kan stærbur henges opp i bjørkeskog

A.I. (04.04.2017)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (05.04.2017)


#Sykdom og skader

Fant en gråtrost i skogen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Fant en skadet gråtrost i skogen for noen timer siden. Tok den med hjem. Den har drukket vann og spist et halvt blåbær. Det ser ut til at det kun er det venstre benet som er skadd/brukket, men det virker også veldig trøtt. Hvis det bare er benet som er brukket, kan den da komme seg igjen? Evt hvor lang tid? Noen andre tips?

N.S. (04.04.2017)

Svar:

Denne fuglen så veldig sliten ut, så det spørs om ikke den har indre skader som den til slutt vil dø av. Veldig vanskelig å gjøre annet enn å gi en slik fugl skjul og beskyttelse inntil et par dager og se om den kommer seg eller ikke.

Roar Solheim (05.04.2017)


#Økologi og atferd

Hvor fort kan en ærfugl fly?

N.N (02.04.2017)

Svar:

Vet ikke sikkert, men siden en laksand kan fly i ca 90 km/t, tror jeg en ærfugl kan fly i 80-100 km/t.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hegre eller skarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne majestetiske store karen ble observert på Skøyen i Oslo, litt dårlig bilde men kan dere se hva slags fugl dette er?

S. (01.04.2017)

Svar:

Dette er en gråhegre.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Diverse

Hvor mange fjær har en kråke?

Hvor mange fjær har en kråke?

S. (02.04.2017)

Svar:

Det har vi dessverre ikke talt opp, og jeg vet ikke om noen har gjort det heller.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Fuglekasser

Hull i kasse

Hvor stort hull skal borres til eks. Flue snapper

N.N (02.04.2017)

Svar:

Svarthvit fluesnapper kan du bruke 32 mm hull til.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Diverse

Ugle i Telemark

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en ugle i dag til morgenen, som satt fast i en snor. Den hadde surret seg fast med beinet og vingen. Og hadde nok hengt der hele natten. Vi fikk klipt den løs og satt den fri. Den var veldig sliten, men kom seg heldigvis raskt på vingene. Hvordan type ugle er dette? Den var utrolig flott.

G. (03.04.2017)

Svar:

Dette er en kattugle. Så flott at dere fikk berget fuglen!

Roar Solheim (04.04.2017)


#Fuglekasser

Blåmeis

Hei

Nå har jeg oppservert Fugler i kassa, betyr det att de kan bygge

Reir det når den tiden kommer

T.E.B. (03.04.2017)

Svar:

Det kan hende, men det er ikke alltid sikkert. Fuglene sjekker reirplasser før de velger hvor de vil bygge reir.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Fuglekasser

rensing av fuglekasser

jeg er litt forvirret når det gjelder rensing av fuglekasser

Jeg så et program på tv. for litt side ( ut i naturen) at den viktigste grunnen til at man renser kassene er at det ikke skal bli fullt av reirmateriale oppi kassen, det blir jo en helt annen lære eeenn den som sier at vi må rense kassene hvert år ellers så vil ikke nye kull flytte inn å hekke.
jeg har hatt hekking i mine kasser i mange sesonger, men har aldri renset dem......dere kan forstå at jeg er litt forvirret over hva som er rikttig her.....Skal jeg rense kassene hver vår eller holder det å rense de og sjekke de så dett ikke er fullt av gamle reir materiale oppi kassa ?

N.N (03.04.2017)

Svar:

Hullrugere bygger reir oppå gamle reir, men det er alltid en fordel å renske ut fuglekassene. Både fordi det ikke skal bli for mye reirmateriale i kassene, men mest fordi gamle reir kan inneholde lopper og parasitter. Mange meiser sover inne i kassene om vinteren, og de foretrekker faktisk kasser uten gamle reir i, siden det da er mindre sannsynlig at fuglene kan få på seg fuglelopper. Rens ut gamle reir på høsten. Bruk gjerne en gummihanske når du plukker ut reirrestene.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Diverse

Viper

Hei. Har alltid hatt selskap av 2-4 viper hver vår de siste årene. I år teller jeg imidlertid 18 stykker. Er det slik at disse er trofaste og kommer tilbake til samme sted år etter år, og er det sjeldent at det er en så stor flokk? Dette er i innlandet.

N.N (03.04.2017)

Svar:

Det er ikke nødvendigvis uvanlig med mange viper sammen i en flokk, men dersom de slår seg ned og hekker der det tidligere bare har vært noen få individer, så er det kanskje litt uvanlig. Særlig fordi vipene har gått tilbake i antall de fleste steder i Norge.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser pingviner

N.N (03.04.2017)

Svar:

Fisk, krepsdyr, blekksprut.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Diverse

Skarv utbredelse

Hei
Hjemme i Fredrikstad ser jeg en tydelig økning i Skarv.
Har derfor noen sp.mål som jeg håper dere vil svare meg på.

1. Er det mye mer Skarv nå enn tidligere?
2. Har bestanden økt betraklig de seneste årene?
3. er det på n"normal" stand nå?

S.H. (03.04.2017)

Svar:

På de kanter er det nok den sydlige underarten av storskarv som øker, den kalles mellomskarv. Men det er svært vanskelig å se forskjell på denne og vår nordlige storskarv ute i naturen.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Fuglekasser

Kattugle

Er det tidlig og sjekke uglekassene nå?

R.H. (03.04.2017)

Svar:

Nei, det kan du gjerne gjøre.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk? Hauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne satt i skogkanten 1/4 og kikka inn i stova vår. Vhar spurt og elite i alle slags tilgjengelige bøker. aftenfalk og spurvehauk har vore foreslått. Eg har fleire bilder, det hjelp om du har mulighet til å zoome :)

T.K. (04.04.2017)

Svar:

Dette er en spurvehauk.

Roar Solheim (04.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stillits i Gausdal?

Bor i Øverbygda i Østre Gausdal.Så nettopp to nydelige fugler på foringsbrettet. Disse to har jeg ikke sett før, og etter litt let og bildesøk på nettet tror jeg nokså sikkert det må være stillits. Kan dette stemme? Prøvde å ta bilde, men det ble for uklart til å kunne brukes.

L.D. (01.04.2017)

Svar:

Absolutt mulig, siden stillitsene har økt kraftig i utbredelse og forekomst de senere år. De blir sett på forplasser over det meste av Sør-Norge.

Roar Solheim (01.04.2017)


#Trekkfugler

Gåsetrekk over Tromsø 31.3.2017?

Hei
Vi var på en skitur her oppe i Tromsø i går og opplevde å se et stort fugletrekk i V-form på vei nordover. De fløy meget høyt så det var vanskelig å se hva det var. Kan ikke huske å se slike trekk så tidlig på året, og hvor skulle de?

N.N (01.04.2017)

Svar:

Vanskelig å si så lenge en ikke vet sikkert hvilken art dette dreier seg om. Mens grågjess kan flytte seg lokalt her i Norge, trekker kortnebbgjess nord til Svalbard. Det er imidlertid for tidlig for dem å trekke så langt nord allerede nå.

Roar Solheim (01.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette? Den satt på ein stein ved elefanten.

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (01.04.2017)

Svar:

De mener vel at den satt på en stein ved "elvekanten" (?), siden dette dreier seg om en fossekall.

Roar Solheim (01.04.2017)


#Diverse

Grønnsisik/gråsisik

Er det mer grønnsisik iforhold til gråsisik?

T. (01.04.2017)

Svar:

Det tror jeg dessverre ingen kan gi deg noe svar på, fordi antallet av disse fuglene varierer med tid og sted.

Roar Solheim (01.04.2017)

««første 27 881 - 27 905 av 49 949 siste»»