Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 27 844 til 27 868 av totalt 49 926 spørsmål «forrige neste»
Stjeler mose
Vi har fått oss fuglekasse med kamera! Nå har det kommet mose inni der...litt...
Nå er det en fugl som driver og stjeler mosen???
K. (07.04.2017)
Svar:
Det ser ut som at det er en kjøttmeis som er i kassa. Kanskje en nabo som stjeler reirmateriale i stedet for å lete det opp i naturen selv?
Roar Solheim (07.04.2017)
Under ripsbuskene i hagen i Hovet.
Hva er navnet på et par med "spurvenebb" gråbrun kropp med en karakteristisk svart flekk på kinnet rødbrun spettete nakke med islett av mørke striper.Ca. 12 cm lang, avrundete halefjør og ganske rolige. sitter lenge stille og begge er ganske like å se til.
T.L. (07.04.2017)
Svar:
Dette høres ut som pilfink.
Roar Solheim (07.04.2017)
spurveugle
Når tid hekker spurveugla på våren?
H.O. (07.04.2017)
Svar:
Den legger vanligvis egg i overgangen mars-april.
Roar Solheim (07.04.2017)
Hva er dette?
Har hatt besøk av denne fuglen noen ganger i vår. Fikk tatt noen bilder men ikke så god kvalitet. Så også at den var ringmerket.
N.N (07.04.2017)
Svar:
Dette er en nøttekråke.
Roar Solheim (07.04.2017)
langt nebb
Hei!
Jeg skulle ta et bilde med en nyinnkjøpt linse og da var det nærliggende å ty til foringsplassen. Så dukket denne blåmeisen opp med et heller langt overnebb. Er det en logisk forklaring på dette?
R.T. (07.04.2017)
Svar:
Dette er en misdannelse (forvokst/forlenget nebb) som av og til kan skje hos noen fugler. Vet ikke hva det skyldes, men det ser ut til at de i alle fall, kan leve en stund med dette problemet.
Roar Solheim (07.04.2017)
Hva skal jeg gjøre med en fugl som blør
Hei!
Vi passer en rosella, som er veldig sky av seg, holder seg i det mørkeste hjørnet av buret og blir superred når vi bare skifter mat, og den er helt oppe i hjørnet, og maten er helt nede i bunn. Vi oppdaget nå at den hadde satt seg fast og greide å få den løs, men vi har nå oppdaget at den blør fra foten. Skal vi gjøre noe med det, eller kan kroppen lege det selv?
S. (05.04.2017)
Svar:
Dette må du spørre en veterinær eller burfuglholdere om.
Roar Solheim (06.04.2017)
Fugleforing i april
Fuglene i hagen viser lite interesse for foringsplassen nå(med meiseboller, nøtter mm.). Med unntak av en mengde grønnsisik, som plutselig ankom for en uke siden. De spiser store mengder solsikkefrø uten skall. De er her fra morgen til kveld. Bør jeg avslutte foringen nå som det nærmer seg egglegging? Denne flokken er kanskje trekkfugler, selv om mange overvintrer i Norge. De virker utsultet.
K.S. (05.04.2017)
Svar:
Dersom fuglene slutter å besøke forplassen, har det lite for seg å legge ut mat, men det er ikke noe i veien for å fore hele året til de artene som kommer og spiser.
Roar Solheim (06.04.2017)
blåmeis
hvor har den reiret sitt?
A.K. (05.04.2017)
Svar:
Blåmeisen er en hullruger som hekker i spettehull og i fuglekasser.
Roar Solheim (06.04.2017)
hakkestetter
Hvor mange egg legger hakkespetten ?
V.O.M. (05.04.2017)
Svar:
Varierer med hvilken av de åtte spetteartene som finnes i Norge en ser på. Varierer mellom 4 og 10.
Roar Solheim (06.04.2017)
Hvordan fugl?
Hei, fikk denne på fuglebrettet på Hovin i Gauldal i Sør Trøndelag i dag. Er dette bokfink? Eller er det en annen art? Litt dårlig bilde:-/
J.I. (05.04.2017)
Svar:
Dette er en grønnsisik.
Roar Solheim (06.04.2017)
Fugl på besøk
Kva slags fugl er dette.
Har symjefot. Lite redd.
Biletet tatt isdag 5.4.2017 på Hompland i Sirdal.
R.H. (05.04.2017)
Svar:
Dette er en moskusand - rømt tamfugl.
Roar Solheim (06.04.2017)
foring sommer
Hei, hva er best å fore med om våren/sommeren?
har laget meiseboller sjøl igjennom vinteren, men er det noe som er nødvendig nå å fremover?
holder det med solsikkefrø,jordnøtter å litt frukt/brød innimellom?
Mvh
A. (05.04.2017)
Svar:
Du kan fortsette å fore med det samme som om vinteren.
Roar Solheim (06.04.2017)
Fuglekongen
Kor gammal kan fuglekongen bli
S. (03.04.2017)
Svar:
Små spurvefugler kan leve opp mot 5-8 år.
Roar Solheim (05.04.2017)
Spørsmål:
hva spiser brushanen
M. (03.04.2017)
Svar:
Den spiser småkryp som den finner i mudder (småmark og andre virvelløse dyr), men også noe frø. Tror de kan beite ris i vinterkvarterene.
Roar Solheim (05.04.2017)
Rugekasser for meiser og spurv
Jeg kjøpte 3 rugekasser, ikke av tre, men en sort som ikke kan ødelegges av større fugler. Jeg har satt disse på forskjellige sted på huset, men det er ikke kommet noen fugler enda. Jeg har matestasjon i hagen og der kryr det av meiser og spurver, trost og skjære. Er det for tidlig at de går i rugekassen. Jeg ser skjærene bygger for fullt. mvh Eva Hausken
N.N (04.04.2017)
Svar:
Fuglekasser er alltid et lotterispill. Noen kasser kan være veldig ettertraktet, mens andre aldri blir tatt i bruk. Som regel kan det ha noe å gjøre med selve plasseringen, uten at det er innlysende for oss mennesker.
Roar Solheim (05.04.2017)
Hvorfor er kråkene borte?
Jeg observerer kun 2 stk kråker denne våren. _Jeg kjører langs jernbanelinje fra Mjøndalen til Drammen daglig og ser kun 1 stk . og 2 stk kråker , om jeg ser noen i det hele tatt. Ingen kaier heller . . Det har desverre gitt signaler om muligheter for lovlig jakt på disse .. Jeg undres på om det legges ut gift på dyrket mark slik at gjess, kråker m.flere dør ut.. ? Håper at det ikke er tilfelle
Vennligst Hilsen Wilma
W. (03.04.2017)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si hva som kan være årsaken, men det kan jo dessverre hende at det drives lokal kråkejakt.
Roar Solheim (05.04.2017)
Kjøttmeis med svulst?
Me har ein kjøttmeis som ser ut som om den har ein svulst på hodet. Det ser ikkje veldig bra ut og det ser ut som det blør litt. Han flyg omkring heilt normalt og tek seg mat på fuglemataren. Lurer på om de kan sjå kva dette er?
S.B. (04.04.2017)
Svar:
Dette er nok en sykdom som kalles fuglekopper - ikke uvanlig å se på kjøttmeiser. Vet ikke om det kan leges, men slike fugler har nok en større sjanse for å bli spist av rovfugl.
Roar Solheim (05.04.2017)
Hørselen til fugler
hvordan er hørselen til fugler i forholdtil oss mesnker? kan de høre bedre? har de flere øredeler en oss?
E.B.O.P. (04.04.2017)
Svar:
Noen fugler hører nok adskillig bedre enn oss mennesker, spesielt noen av uglene, som bruker hørselen til å oppdage mus som beveger seg.
Roar Solheim (05.04.2017)
GjØk
hva spiser gjøken
M. (04.04.2017)
Svar:
Den spiser insektlarver og insekter.
Roar Solheim (05.04.2017)
Grågåsfamilie i hagen
Hei. De siste tre årene på rad har det i begynnelsen av mai dukket opp en gåsefamilie med nyklekkede unger på parkeringsplassen til sameiet der vi bor. Det er et tett bebygget område med flust av hunder og barn, og flere tungt trafikerte veier mellom oss og sjøen (blant annet E18). Det første året ble både politiet, Falck og Viltnemda tilkalt, men ingen kunne gjøre noe med saken før familien evt ble påkjørt eller skadet på annet vis. Derfor tok vi saken i egne hender, og guidet familien på den nesten 2km lange veien ned til stranda. Dette var altså i 2014, og siden har familien dukket opp igjen i både 2015 og 2016.
Vi tror at gjessene er av typen grågås, stemmer det (se bilde)? Vi antar også at det må være det samme paret som kommer tilbake til oss år etter år ettersom dette har vært så konsistent, hva tror dere? Selv om dette flere ganger har tuklet litt med morgenrutinene våre og fått oss rimelig sent på jobb de dagene gåsefamilien har dukket opp synes vi jo det hele er litt morsomt, og i år har vi en slags forventning om av de vil dukke opp igjen.
Dersom det er det samme paret som kommer hit hvert år, hvor lenge kan vi anta at de vil holde på slik? Altså i hvor mange år er de normalt produktive? Og hvor spesielt er dette egentlig, er dette normal adferd av slike gjess? Vi skulle jo tro at de ville trives bedre nærmere sjøen...
Vi håper at vi har gjort det rette med å følge de ned til stranda. Parkeringsplassen vår er gjerdet inn bak en støyvegg, så de holder seg normalt i ro hos oss til vi er klare for tur, og åpner porten for dem. Vi har inntrykk av at de vet hvilken vei de skal, det er en slags retningssans der som gjør at selve kursen er veldig enkel å stake ut (selv om vi selvfølgelig må hjelpe de til å velge riktig vei gjennom mylderet av hager, rekkehus, nysgjerrige hunder og skolebarn, trikkeovergang, undergang ved E18, etc). De virker også til å bli mer "oppglødde" så fort de kan se/lukte/sanse at vi nærmer oss havet. Så snart vi når stranda går de rett ut i vannet og legger på svøm.
Datoene har vært rimelig konsistente frem til nå. De dukket opp 8.mai i 2014, 5.mai i 2015, 4.mai i 2016. Vil dette trolig holde seg like stabilt, eller vil det også avhenge av været og klimaet hvor tidlig de kommer og legger egg? Vi må jo nesten planlegge med å holde oss hjemme i denne perioden for å passe på at de kommer seg trygt ned til sjøen :) Selv om vi gleder oss over å kunne hjelpe, og har fått en slags tradisjon i å gå på tur med verdens nydeligste gåseunger er vi også litt bekymret for denne familien. Hva skjer med de dersom vi flytter og naboene ikke er like oppmerksomme, eller de skulle dukke opp en dag vi ikke er hjemme, eller om de havner på naboens parkeringsplass i stedet for vår? Er det ikke litt lite hensiktsmessig adferd av dette gåseparet å legge eggene sine midt blandt hunder, biler og barn?
Håper på svar :)
M.Ø. (04.04.2017)
Svar:
Dette er grågjess. De kan bli gamle (mer enn 20 år), så det kan godt hende at de fortsetter med denne "tradisjonen" i mange år fremover. Veldig flott at dere har tatt dere tid til å følge dem på veien til vann, men underlig at de velger å hekke så langt unna vann.
Roar Solheim (05.04.2017)
Innpåsliten kjøttmeis
Vi har en kjøttmeis som de siste ukene har gått løs på vinduene våre, jeg regner med at den ser sitt eget speilbilde. Vi har prøvd å dekke til vinduene våre, uten at det hjalp. Har du noen andre tips? Jeg har ikke lyst til å ta livet av den (og vet heller ikke om det er lovlig). Vil derfor prøve alt mulig annet først
S.B. (02.04.2017)
Svar:
Har dessverre ikke andre råd enn tildekking av vindu.
Roar Solheim (05.04.2017)
stærbur plassering.
Kan stærbur henges opp i bjørkeskog
A.I. (04.04.2017)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (05.04.2017)
Fant en gråtrost i skogen
Hei
Fant en skadet gråtrost i skogen for noen timer siden. Tok den med hjem. Den har drukket vann og spist et halvt blåbær. Det ser ut til at det kun er det venstre benet som er skadd/brukket, men det virker også veldig trøtt. Hvis det bare er benet som er brukket, kan den da komme seg igjen? Evt hvor lang tid? Noen andre tips?
N.S. (04.04.2017)
Svar:
Denne fuglen så veldig sliten ut, så det spørs om ikke den har indre skader som den til slutt vil dø av. Veldig vanskelig å gjøre annet enn å gi en slik fugl skjul og beskyttelse inntil et par dager og se om den kommer seg eller ikke.
Roar Solheim (05.04.2017)
Hvor fort kan en ærfugl fly?
N.N (02.04.2017)
Svar:
Vet ikke sikkert, men siden en laksand kan fly i ca 90 km/t, tror jeg en ærfugl kan fly i 80-100 km/t.
Roar Solheim (04.04.2017)
Hegre eller skarv?
Denne majestetiske store karen ble observert på Skøyen i Oslo, litt dårlig bilde men kan dere se hva slags fugl dette er?
S. (01.04.2017)
Svar:
Dette er en gråhegre.
Roar Solheim (04.04.2017)