Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 176 til 28 200 av totalt 50 357 spørsmål


#Økologi og atferd

ender og svaner

er det bevis for ved å mate ender om vinteren kan gjøre de tamme. Vi fikk over 400 ender som hadde vært importert fra Sverige via Cappelen jernverket i vårt bygd. de hadde blitt plassert inn i område for å jakte på... når innsjøene frøs om vinteren 2014/15 fikk vi nesten 400 av de på bandak kanalen i ulefoss... vi pleide å mate noen ender og svaneparet som ligger her om vinteren men når de kom så begynte marerittet... de begynte å ligge i veien , gå i land, spise alt... oppsøkte mennesker og når hekke tiden kom la de legg overalt uten å ha pleiling om hva dette var.... vi har blitt beskjyldt for at det er kun pga at vi har mattet fuglene at de har bitt tamme og at hvis vi slutter så går de sin vei. vi matter ikke noe fugler på denne tida av året men de ligger i veien enda og oppfører seg mot normal av andre fugler... nå har en facebook gruppe blitt opprettet med hensikt til at vi må slutte med mating noe som er allerede gjort fra vår side. pga årstiden... vi blir heksejakt pga at endene er et problem... vi er hobby ornitolog begge oss og har mye kunnskap om dyr men vi har aldri opplevde disse type fugler... de er svensk importerte og er helt spesielle.... de oppsøker mennesker og har ingen vanlig rymte eller redsel for trafikken eller annet.... vi har IKKE temme endene med å mate de... hvordan eller kan du hjelpe meg med en utallese mht dette....

E.B. (14.04.2017)

Svar:

Disse utslipte fuglene er IKKE typiske for adferden til ville fugler. Siden de var drettet opp av mennesker, var de nok i utgangspunktet tilvendt at mennesker betydde mat, og oppførte seg deretter. Ville fugler kan fort venne seg til å forbinde mennesker med mat når de mates, men neppe i en grad lik disse frislepte tamfuglene.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Økologi og atferd

Hvordan Sjur parer seg

Min samboer + venninne så 2 sjur de trodde sloss. Ved å gå nærmere så de noe annet. Den ene lå på rygg med vingene ut til siden og den andre oppå! Det var ingen tvil, det var paring. Min samboers mor hadde sett det samme gjentatte ganger der hun bodde. Noen har det kanskje på video?

O.V. (14.04.2017)

Svar:

Nei, dette er definitivt en feiltolkning. Fugler parrer seg ALLTID ved at hannen sitter oppå ryggen til hunnen. Skjærene sloss ofte ved at de klorer seg fast i hverandre, og da som regel buk mot buk, og forsøker å hakke eller bite hverandre.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Økologi og atferd

Tåler Linerla minusgrader?

Linerla er tilbake, men det er kommet nysnø som er blitt liggende et par dager og om natten har det vært 2 minusgrader. jeg legger ut brødsmuler til den siden det ikke finnes insekter ennå.Kan den overleve i kuldegrader?

S. (14.04.2017)

Svar:

Temperaturen er ikke linerlas største problem, men hvorvidt den finner mat eller ikke. Dersom bakken dekkes med snø i mange dager, kan linerlene sulte ihjel. Da er små smuler av brød eller søte kaker ofte kjærkommen mat.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Trekkfugler

grønnsisik

Har en stor flokk i hagen nå, er det bare en "hvileplass" før de reiser igjen?

T.H.V. (14.04.2017)

Svar:

Flokker av grønnsisik er ikke stasjonære, så de er nok bare innom en kort tur.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Diverse

Kjøttmeis med snedig nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Viser til bildet som min tante tok av det vi mener er en kjøttmeis, men nebbet er litt spesielt. Hva kan dette komme av. Fuglen er observert i Bjørnli, Løkken Verk

O.S. (14.04.2017)

Svar:

Dette er en misdannelse som en av og til kan se hos enkelte fugler, nemlig at overnebbet (eller både over- og undernebb) vokser til unormal lengde. Vet dessverre ikke hva det skyldes.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulerle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Traff på denne karen i skogen i dag. Og vi lurer på om det kan være en Gulerle. Bildet er tatt på Bjoa i Nord-Rogaland

T.H. (14.04.2017)

Svar:

Nei, dette er en vintererle hann. Gulerlene er ikke kommet ennå.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl kan dette være

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bildet av denne fuglen i dag, men vi greier ikke å artsbestemme den - Den har litt spesielt nebb og øyeparti. Bildet er tatt på Bjoa i Nord-Rogaland

T.H. (14.04.2017)

Svar:

Det ser ut til å være en hunn av grankorsnebb.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvsanger

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en løvsanger?

A.O. (14.04.2017)

Svar:

Dette er nok helst en gransanger, og spesielt hvis den er fotografert nå, fordi gransangeren er ankommet mens løvsangeren først kommer i slutten av april.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Lurer på hva slags fugl som har lagt disse eggene🐣
De ligger ute i skogen bak hytta vår.
Under et tre.

C.D.F. (14.04.2017)

Svar:

Kan du angi noe om hvor store eggene er, og hvor i landet dette er? Det er nesten bare rugde som kan ha lagt slike fargede egg på bakken allerede nå, men jeg trenger mer informasjon for å kunne gi et sikkert svar.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugl rød i brystet

Så en fugl med knallrødt bryst. Mener at fargen skiftet til noe lillalignende etter en tid. Det var to andre fugler i treet (noe mindre). De hadde ikke rødfarge i brystet. Mener fuglene hadde en hvit flekk på stjerten. Kanskje to hunfugler og en hanfugl. Hanfuglen var større enn en dompap.

N.N (14.04.2017)

Svar:

Sjekk om du kan ha sett kjernebiter - den er større enn dompap. Ellers passer fargebeskrivelsen kanskje til bokfink.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Diverse

Lerke i myrdes i havgapet Sotra?

Nokså sikker på det er legge pga flukt IG SSBV men hvilken?sjbd ikkedjlrtes ut dom heipipelerke men eg ikke god på lyder.

N.N (14.04.2017)

Svar:

Her er ikke noe lyd med, og du bør sjekke hva du har skrevet før du sender spørsmålet - setningen over er ganske uforståelig.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Diverse

Lokale fuglenavn

Her sitter vi og prøver å finne en oversikt på nettet, på lokale navn av norges fugler. Det finnes muligens et sted, har dere noe tips.

H.R. (14.04.2017)

Svar:

Det står en del i Svein Haftorns store fuglebok "Norges Fugler" fra 1971. Den er ikke lenger i salg, men bør finnes i et bibliotek.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Fuglekasser

humlebi i fuglekassen

hei har fuglekasse fra siste år hvor meisen bodde der. Iår er det en humle som kommer inn og blir borte lenge under redematerialet.
skal jeg fjerne den, siden jeg jo gjerne vil ha fugler i kassen.
er en kasse med camera derfor ser jeg det.
vet vi humlen skal passes på. har insekthotell i et tre

L.T. (14.04.2017)

Svar:

Humlene bygger ofte bol i gamle fuglereir. Hvis du helst vil ha fugl i kassa, bør du kaste ut reirmaterialet når humledronningen er ute. Hvis ikke vil humlene etablere seg.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Jeg har desverre ikke noe bilde.
Flere ganger i år har det være en fugl på matbrettet og spist solsikkefrø. Den ligner veldig på en svarttrost, muligens litt mindre ellers samme form og adferd. Har ikke utpreget gult nebb, er veldig mørk men kanskje ikke kølsvart. Den har en hvit stripe (4-5cm lang og 5-6 mm bred) på ryggen eller kanskje den er på kanten av vingen, ser bare en stripe. Observert i Granittvegen på Fjerdingby i Akershus. Har lett mye på nettet men ingen har denne hvite stripen. Om dere har et tips blir jeg glad.

N.N (14.04.2017)

Svar:

Jeg tipper at du har hatt en svarttrost på besøk, enten en ung hann (som har mørkt nebb), eller en hunn. Det hender ganske ofte at svarttroster har en eller flere hvite fjær som ikke har tatt opp fargestoffer under utveksten, og jeg tipper at det er et slikt individ du har hatt besøk av.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ringtrost

Vi observerte ringtrost - unge - 8. april på Vegglifjell, 900 m.o.h., i Rollag kommune. Den var såvidt flyvedyktig. Kan det være barn av overvintret ringtrost, eller kan det være barn av allerede returnert (fra sør) ringtrost?
Svært snøfattig vinter her, tildels høye vårtemperaturer.

T.V. (14.04.2017)

Svar:

Dette må være en feiltolkning. For det første har ringtrostene bare såvidt ankommet, og de har ikke unger før om minst 5-6 uker. Ungfugler fra i fjor er like store som de voksne. Kan dere ha sett en fossekall?

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyder

Hei.Jeg har et par opptak av fuglelyder (på iphone) som jeg har prøvd å finne ut av via div.fuglelydbøker, men uten hell. Finnes det noen "app" e.l. hvor det er mulig å avspille lyden og så få et mulig svar på hvilke arter det kan være (jeg vet det finnes en slik app for musikk) ..?
Hvis ikke, hvor/hvordan kan jeg evnt. få bistand på annen måte, til å finne ut av hvilke arter det kan være?
Mvh Bent Bolstad

N.N (13.04.2017)

Svar:

Det skal være mulig nå å legge ved lydfiler til denne spørsmålssiden, slik at vi som besvarer spørsmålene kan høre lydene.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Diverse

Spørsmål:

hvor langt mot nord lever tranen

N.N (13.04.2017)

Svar:

Traner finner du hekkende over det meste av Norge.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ærfugl i Glomma?

Hei!
Kan jeg ha sett riktig når jeg mener å ha sett en liten flokk (10-12) med ærfugler nedenfor Bingsfossen på Sørumsand? Så på dem i kikkert og hannene lignet ærfugler. Vi har vanligvis laksender her, så det var ikke det.

S.S.F. (14.04.2017)

Svar:

Det ER mulig, selv om vi vanligvis basre ser enkeltindivider av ærfugl en sjelden gang i innlandet. Mistenker derfor at dette kanskje kan være en annen type ender, men vanskelig å si mer enn som så uten bilde eller nærmere beskrivelse.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Fuglekasser

Fuglekasse med kamera, blåmeis

Vi har en fuglekasse med kamera inni, her har en blåmeis flyttet inn og er nå i full gang med å gjøre klart rede. Men utenfor hullet på kassen sitter det en stålring, og blåmeisen driver å hakker på denne hele tiden. Nesten som at den vil ha ringen vekk. Vet du hvorfor den gjør det?

C. (14.04.2017)

Svar:

Nei, det vet jeg dessverre ikke. Kanskje den opplever det som noe kunstig, og at den prøver å hakke det vekk. Dersom dette er en hullbeskyttelse mot spetter, bør den likevel få være på kassa.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi fikk besøk i fugleklassa av to fugler som minner oss om nøttekråke. Det som skiller de ut er at føttene er rødoransje og at nebbet er gulig i farge. Ut fra det vi har lest oss til skal nøttekråka ha svart nebb. Hvilken fugl er dette?

S.K.T. (14.04.2017)

Svar:

Dette er en stær. Nøttekråke hekker ikke i fuglekasser.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Fuglekasser

Kasse til kattugle

Hei! Vi har hus inntil ei eng, med granskog hundre meter unna. Det er mye rotter og mus i jordekantene og hagene omkring oss, og vi har lyst til å sette opp ei kasse for å se om vi kunne fått ei kattugle hit. Problemet er at det bor en forhatt hauk i skogen (antakelig hønsehauk), som hyppig forsyner seg av småfuglene i hagen. Er det stor sjanse for at hauken vil ta ei ugle som er bosatt i samme område, og er det noe vi kan gjøre for å unngå det? Vil det være best å plassere kassa med utsikt over enga, eller lengre inni skogen?

I. (13.04.2017)

Svar:

Selv om hønsehauk KAN klare å ta kattugler, er ikke dette det største problemet for uglene med hensyn til hvor en rugekasse henger. Derimot hender det at mår spiser ugleeggene. Det beste er kanskje å henge kassa i kanten av skogen, og gjerne i et tre som står litt vekk fra andre trær. Slår dere da en metallplate på 50-60 cm høyde rundt hele treet (ca 2 meter opp fra bakken), så kan ikke en mår klatre opp og komme til kassa.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Vi har erstattet den forrige fuglekassen vi hadde (og som vi to ganger hadde reir i) men rakk ikke henge den opp før i slutten av mars, var det litt seint? Når bør en henge dem opp? Foreløpig har vi ikke sett noe der inne, er det da for seint å håpe at noen vil ta den i bruk? Vi brukte den minste diameteren på hullet, er det da flere aktuelle kandidater enn blåmeisen? , dette er i oslo?

hilsen Tordis Hoem

T.H. (14.04.2017)

Svar:

Det kan fremdeles komme fugl i denne kassa. Svarthvit fluesnapper er en aktuell art.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Diverse

Barlind

Nordre Aker budstikke, februar 2015:
– De siste to ukene har fire rådyr blitt funnet døde i Oslo, tre i Gulleråsen/Gråkammen-området og ett på Linderud. Dyrene ble rutinemessig sendt til obduksjon hos Veterinærinstituttet, og det ble i alle tilfellene påvist barlindforgiftning, sier Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten og Viltnemda.

B. (14.04.2017)

Svar:

Dette var ny og overraskende informasjon. Likevel kan det ikke være spesielt vanlig der barlind forekommer naturlig (og det gjør jo denne planten på sine steder). Dyr spiser vanligvis ikke planter som er giftige for dem når planten og dyrearten forekommer naturlig sammen.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Sett en stor fugl/and på fjellet i Tinn i Telemark .Den var stor, hvit kropp, svart stjert og hode, gult nebb. Kunne se ut som lundefugl, men de skal vel kun være ved kysten. Svømte på et tjern

E.H.L. (13.04.2017)

Svar:

Klarer dessverre ikke å finne noen som kan passe til denne beskrivelsen.

Roar Solheim (14.04.2017)


#Diverse

norda vind snipo

Er det en fugl som heter nora vind snipa, lurte på om det var en hakkespett?

M.P. (14.04.2017)

Svar:

Har aldri hørt denne betegnelsen brukt om noen fugl.

Roar Solheim (14.04.2017)

««første 28 176 - 28 200 av 50 357 siste»»