Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 27 775 til 27 799 av totalt 50 018 spørsmål


#Diverse

"Uværsfuggelen" Hvilken fuggel er det?

Er uværsfuggelen en hakkespett?

E.G. (19.04.2017)

Svar:

Tro svartspett har blitt forbundet med regnvær når den roper (noe den gjør hver eneste dag om våren, så det er neppe noe godt værtegn!).

Roar Solheim (19.04.2017)


#Trekkfugler

Tårnseilen

Hvor lever tårnseilen om vinteren?

O. (19.04.2017)

Svar:

Da jakter de insekter over regnskog i Tropisk Afrika (Kongo).

Roar Solheim (19.04.2017)


#Økologi og atferd

Ekorn

Spiser ekorn kjøtt.?

N.N (19.04.2017)

Svar:

Ja, det gjør de nok, men neppe særlig ofte. De fleste gnagere kan spise noe kjøtt og fett, dvs animalske proteiner.

Roar Solheim (19.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi er litt uenige her i huset om hvilken fugl dette er.

E.S.N. (19.04.2017)

Svar:

Dette er en ung havørn - flott og klart bilde!

Roar Solheim (19.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Asurmei

Mener jeg så asurmeis på grua i dag. Fikk tatt noen bilder av den hvor skal jeg sende de. Den hadde veldig lang stjert og slankere en snøspurven.

N.N (19.04.2017)

Svar:

Nei, det har du nok neppe sett. Derimot høres det ut som at du kan ha sett en stjertmeis.

Roar Solheim (19.04.2017)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Skal man rengjøre fuglekasser

N.N (19.04.2017)

Svar:

Ja, etter hekking på ettersommer/tidlig høst.

Roar Solheim (19.04.2017)


#Fugleforing

Kjøp av "nyger / niger" frø for fugler

Hei, jeg har de siste dagene fått flere besøk av 3 stillits som kommer sammen i tillegg til de mange andre typer småfugl. Ser att i England att disse ofte blir foret med såkallte nyger seeds. Går det å kjøpe disse i Norge (Oslo/Akershus området helst) og i så fall hvor?

B.E. (19.04.2017)

Svar:

Tror dette kan være små, sorte solsikkefrø. Vet ikke om du får dem i Norge, men dersom du gjør det er det bare å prøve.

Roar Solheim (19.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ørn?

Hei. jeg observerte en stor fugl, som jeg ikke kan skjønne annet enn å være en ørn. Den lå og seilet ikke så veldig høyt over meg. Det som var veldig spesielt var at den var veldig mørk brun på undersiden, og vingene var veldig avrundet i spissen.
Jeg tenkte først kongeørn, men så ingen lyse flekker. Den spesielt mørke undersiden har jeg aldri sett før. Kan det ha vært noe annet enn ørn?

M. (19.04.2017)

Svar:

Veldig vanskelig å si uten angivelse av størrelse eller andre beskrivelser. Det KAN ha vært en voksen kongeørn, men sivhauk hunn/ungfugl og ravn er også mulige ut i fra det lille du har beskrevet.

Roar Solheim (19.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurvevariant

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne tassen kom på terrassen vår i dag, og spiste brødsmuler.
Jeg synes fargene virker ukjente, og den ligner ikke helt en vanlig gråspurv. Kan det være en hybrid, eller er den helt vanlig likevel?

B.K.M.F. (18.04.2017)

Svar:

Dette er en jernspurv. Den tilhører en egen familie, og er ikke i familie med gråspurv og pilfink. Dette er dens normale utseende, dvs med veldig grått hode.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Økologi og atferd

Orrfugl-hunn

Bilde vedlagt spørsmålet

Idag opplevde jeg en merkelig opplevelse av Orrfugl-hunn. Orrfugl kom inn i en barnehage og var helt tam. Bar den inn i skogen to ganger, men den kom tilbake.
Hva kommer dette av?

T.H.Å. (18.04.2017)

Svar:

Dette er ikke en orrhøne, men ei røy (hunn av storfugl). Det er ikke uvanlig at røyer oppfører seg slik, vi sier at de blir spillegale, det samme kan tiurene gjøre, men da angriper de mennesker. I dette tilfellet legger røya seg ned for å bli parret, omtrent som at hun er på en tiurleik. Når røyene opptrer slik, oppsøker de veldig ofte skolegårder og steder der barn leker og støyer.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Økologi og atferd

Blåmeis og fuglekasse

Hva er det blåmeisen driver med når han hakker som besatt inne i fuglekassa den sannsynligvis skal "bosette" seg i? Jeg har aldri opplevd det før. Høres ut som det er en hakkespett der inne.

E..G.M. (18.04.2017)

Svar:

Det vet jeg ikke, dessverre, men det KAN hende at dette er del av naturlig oppførsel, siden meisene fra naturens side er tilpasset å utnytter spettehull. Da kan det være naturlig for dem å hakke til eller utbedre bunnen i et eldre reir.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Vi har en blåmeis som stadig kommer på vinduene. Vi har sprosser og den setter seg der. Den prøver hele tiden å fly gjennom glasset. Jeg har fjerna ting som står i vinduet som den kanskje den tror er mat. I et bjørketre like ved har jeg hengt opp mye fulgle mat. Føler denne fuglen har en unormal adferd. Vi har innvendig persienner som jeg tar ned og det hjelper noe. Hva kan jeg gjøre for at dette kan opphøre?

R.F. (18.04.2017)

Svar:

Det KAN være at fuglen prøver å jage vekk sitt eget speilbilde. I så fall må du dekke til vinduet på utsiden noen uker til fuglen holder opp med denne oppførselen.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Diverse

Spørsmål fra en forfatter

Jeg har lyst å ha med meg en skjær i min roman, og det har oppstått en diskusjon om hvorvidt dette er mulig. Jeg lurer ganske enkelt på om du forstyrrer et skjærerede og en skjære-familie om natten, vil de da lage et lurveleven da eller vil de bare sitte stille og vente til personene har passert. Jeg har fått høre at fuglene er nesten blinde om natten, og da faller de bare til ro. Stemmer det? Eller lager de et lurveleven om noen kommer for nærme?
Har ikke lyst til å gå ut og vekke om fuglene om natten, så det er best å bare få et svar her.

L.B.K. (18.04.2017)

Svar:

Veldig vanskelig å gi deg et absolutt svar her. Det er sjeldent helt bekmørkt, og dersom det er litt svakt lys (f. eks månelys), kan det godt hende at skjærer ville varsle dersom noen kom for nær redet deres i hekketiden nattestid.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Økologi og atferd

Kaldblodig eller varmblodig

Er fugler varmblodig eller kaldblodig?

K. (18.04.2017)

Svar:

Fugler er varmblodige, dvs de opprettholder en jevnt høy temperatur ved egen forbrenning.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Trekkfugler

ender og brød.. hovedsaklig grovbrød

Når vi mater stokkender , svaner med grovt brød og frø, samt det de finner i naturen på vinteren kan dette skade dem helsemessig...

E.B. (18.04.2017)

Svar:

Dette kommer trolig mest an på om endene også finner og spiser mer naturlig mat, eller om de blir foret med brød i overflod. I siste tilfelle er det kanskje ikke så heldig.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent besøk under fuglebrettet vårt i Holmestrand i påskehelgen.

Hei,
Sammen med en haug av bokfinker som satt på bakken under fuglebrettet (vanlig en kort periode hos oss om våren) satt det plutselig et par som var litt større, som en grønnfink i kontur. Hannen hadde en oransje hette med en hvit panneflekk, samt to separate store, sorte felter nedover ryggen. Det var også litt hvitt på haletippen. Ganske sikkert en hun som også satt der, som manglet den godt synlige hvite flekken i pannen. Hun var også hvit på halefjærene, helt ytterst. Begge så ellers grå og brune ut. Vi finner ikke disse i en nokså omfattende fuglebok.

N.N (18.04.2017)

Svar:

Jeg klarer dessverre ikke å finne en fugleart som passer til denne beskrivelsen. Det naturlige ville være at du kanskje hadde hatt besøk av bjørkefink, men beskrivelsen med hvit panneflekk passer ikke med den.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Økologi og atferd

Merkelig skjæreoppførsel

Hei
Vi kom over ei skjære i skogen i dag som ikke lettet når vi nærmet oss, men gikk rundt. Den reagerte på brå bevegelser, men hoppet bare en meter eller to bort, før det ruslet rundt oss igjen.
Litt etter kom vi over en til med lik oppførsel. Det kunne virke som om at de ikke så helt godt, til tross for at de hoppet vekk hvis en armbevegelse ble for brå.
Hva kan det være med disse to?

H. (18.04.2017)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å si noe om uten selv å ha observert fuglene. Det høres nokså uvanlig ut, siden skjærer normalt er mer forsiktige i forhold til mennesker.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan fugler være albino?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Denne fugelen har vært på besøk hos oss flere ganger. Den var sammen med spurver, men er mye lysere enn de vanlige spurvene. Hvis det ikke er en albino utgave av spurv, hva kan den da være?
Bildene er tatt 17.03. i Hillevåg / Stavanger
PS Det var veldig vanskelig å få tatt bilde av den da den var veldig sky.

R.B. (18.04.2017)

Svar:

Det hender at fugler er albinoer, men det er meget sjeldent (da er bl. a. øynene røde). Denne fuglen er IKKE albino, men har en genfeil som gjør at (i dette tilfellet mange) fjær ikke tar opp farge under utvekst. Dette fenomenet er ganske vanlig hos mange spurvefugler.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Diverse

levetid på due?

Katten har tatt en due unge inn, med gul håre. at det har overlevert i 10 dager, og er fortsatt veldig i liv. Jeg lurer på hvor lang tid kan den leves?

G.T. (18.04.2017)

Svar:

Vanskelig å si. Dersom den fores riktig, kan nok en due kanskje bli 10 år eller mer.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Fugleforing

Foring av småfugl

Jeg har foret fugler i hele vinter med en vanlig clas olson fuglemater, solsikkefrø. Finnes det noe tall på hvor mange som kan overleve en Oslovinter med og uten foring? Hvor lenge bør jeg legge ut mat?

P. (18.04.2017)

Svar:

Dessverre, slike tall finnes ikke, annet enn at vi ser effektene av vinterforing på økt forekomst og utbredelse hos frøspisere som spettmeis, kjernebiter og stillits.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Diverse

Kråkefelle

Har du noen tegniger/mål for bygging av kråkefelle?

T.H. (18.04.2017)

Svar:

Det må du henvende deg til jegerforeninger om. Norsk Ornitologisk Forening arbeider for vern av fuglene, ikke jakt og forfølgelse.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Økologi og atferd

Befruktet egg

Høna legger både befruktede og ubefruktede egg. gjelder dette også andre fugler eller må de parre seg før de legger egg?

G.H. (18.04.2017)

Svar:

Også ville fugler kan legge egg uten at de er parret først. Ofte mislykkes parringen, slik at en del egg i et kull kan være ubefruktet. Dette skjer oftest hos fugler ved første gangs hekking, spesielt hos arter hvor paret lever lenge og holder sammen hele livet.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

spurvefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne stakkars krabaten utenfor vinduet mitt i Risør i påsken og synes det er vanskelig å artsbestemme den. Den er en slags fink, tenker jeg, kanskje en bokfink? Men har litt for mange avvikende farger ...

P.M. (18.04.2017)

Svar:

Dette er en bokfink hann.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Diverse

Fossekall

Har denne fugl hule knokler og skjelett?

O.L.H. (18.04.2017)

Svar:

Den har nok skjelett likt de andre spurvefuglene, dvs at deler av knoklene (f. eks. overarmsknokkelen) er hul.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Økologi og atferd

klagesang eller bønn om avløsning. - kattugle

Har stor glede av kattugla i kassa. Den kommer igjen år etter år. Nå i april er den svært anonym på dagtid. Men noen tidlige morgener like etter dagslys og soloppgang kan en høre noen klynkende lyder fra kassa. Kan dette være lyder ugla lager i forbindelse med egglegginga jmfr.høna? Eller er det hunnen som ber om mat fra hannen? Roger. Nordvestlandet

N.N (18.04.2017)

Svar:

Det er nok helst tiggelyder fra hunnen, som tigger hannen om mat.

Roar Solheim (18.04.2017)

««første 27 775 - 27 799 av 50 018 siste»»