Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 053 til 48 077 av totalt 50 282 spørsmål «forrige neste»
Tiur i flokk
Hei
Den 13/01-08 kom jeg og min familie over flokk(er) av tiur. Det startet med at vi kom til ei furu hvor det satt 5 stk. og beitet. Da vi kom nær tok de ut, og fløy 200 m til neste furupull. Vi fulgte etter, og fikk kontakt med fuglene på nytt. Noen oppe trærne, andre beitende på bakken. Da vi nærmet oss tok de ut, og vi kunne telle 9 fugl. De fløy på nytt et par hundre meter. Vi fulgte etter, og på nytt tok de ut. Denne gang i puljer. Da vi kom fram dit de sist hadde vært, var alle borte. Plutselig kom en overflyver på 10 m. hold og satte seg uanfektet i toppen av ei furu like ved. Mine to gutter manøvererte seg fram til furuleggen, og fikk se fuglen på 5 m. hold der den satt og beitet i toppen av treet. Til slutt ble den lei av oss og for. Mens vi var der var det et titalls overflyvere på litt lengre hold. Det virket som om fuglene letet etter hverandre, eller sjekket om stedet snart ble "ledig". Fugler sluttet seg til overflygerne, og etter ei stund var det en flokk på 5 tiurer som forlot dalsida i stor høyde.
Fuglene oppførte seg som en kråke flokk.
Jeg har ferdes en del skog og mark, både med og uten børse, men har aldri opplevd maken. Mitt spørsmål er enkelt. Er dette normal adferd for tiur ? Gi gjerne et fyldig svar.
T.P. (14.01.2008)
Svar:
Dette er nok et uttrykk for at det har vært god ungeproduksjon hos storfuglene der du ferdes! Når det er mye ungfugl, vil de unge tiurene kunne flokkes og oppføre seg slik du beskriver. Hvis det er "fullt" med gamle tiurer, så har de lagt beslag på egne vinterterritorier omkring en leikplass, og et er ikke plass til de unge fuglene. Da må de føre en mer flokk/omstreifer-tilværelse. i tidligere, store skogsfuglår er det beskrevet steder hvor slike ungtiurer nærmest opptrådte i store "flokker", men det er ikke ofte at folk ser slike i dag. Så du har definitivt kommet over en sjeldenhet!
Roar Solheim (15.01.2008)
Fuglekasser
Hei!
Har en del fuglekasser i ubehandlet trevirke som skal henges opp til våren.
Hva er det best å behandle treverket med for at det skal holde en stund?
Viktor
V. (08.01.2008)
Svar:
Fuglekasser av tre (planker) kan enklest behandles med oljebeis av grå/brun farge. Fest takpapp oppå lokket, så holder det lenger. Kassa behøver ikke å behandles innvendig, men det er mulig å beise nede i bunnen hvis du vil gi den ekstra beskyttelse. Kasser som skal henge på husvegg kan behandles med samme materiale som huset (beis/maling).
Roar Solheim (15.01.2008)
Hvem tror du vil besoke fuglekassen min?
Hei. Jeg gaar paa Glasgow School of Art, og vi holder paa med ett prosjekt hvor vi skal lage fuglekasser til en hage. Vi skal prove aa integrere hagens uttrykk i fuglekassene vaare. Jeg har planer om aa lage en fuglekasse som ser ut som en babyslynge(slik som stammer fra afrikansk tradisjon), og tenkt materialle er never. Tror du never vil fungere som materiale, og tror du fugler vil benytte seg av den? Hvis ja, evntuelt hvilke fugler?
R. (08.01.2008)
Svar:
En slik hekke"kurv" vil ikke være av interesse for vanlige hullrugere, men den kan kanskje utnyttes av fugler som bygger egne reir i trær, greinkløfter o.l. Kråke, skjære, hornugle, troster m. f. kan kanskje utnytte noe slikt, men det er nok lite erfaringsmateriale på denne typen reirplasstilbud.
Roar Solheim (15.01.2008)
Alder på ryper
Hvor gammel kan rypene i norge bli?
S. (03.01.2008)
Svar:
Basert på gjenfunn av ringmerkete fugler i Norge så ble den eldste lirypa 6 år og 2 måneder. Materialet består av 58 gjenfunn av totalt 616 ringmerkete individer.
Frode Falkenberg (14.01.2008)
Verdens VIRKELIG raskeste fugl?
Har søkt en del nå etter hvilken fugl som er verdens raskeste, og finner selvfølgelig side opp og ned om vandrefalken som stuper så fort. Men mitt spørsmål er: Hvilken fugl FLYR fortest? Altså horisontal flukt...
K. (20.12.2007)
Svar:
De fleste mener at vandrefalken er verdens raskeste fugl også i horisontal flukt. Den er målt i nærmere 100 km/t i slik flukt, men som du nevner er hastigheten betraktelig høyere i stup.
Frode Falkenberg (14.01.2008)
Spurvehauk
Er det lov å skyte spurvehauk?
S.S. (13.01.2008)
Svar:
Spurvehauken er totalfredet i Norge. Det er derfor ulovlig å skyte arten, i likhet med alle andre rovfugler og ugler, og man kan få streng straff om man gjøre det.
Frode Falkenberg (14.01.2008)
sjøkonge
Jeg oversetter Bergkunst i Noreg til engelsk. I kap. 8 er vi i en hule i Nord-Trøndelag brukt av steinalderfolket. Der finner den moderne arkeologen benrester etter en "sjøkonge". Jeg har konsultert mange nettsider, inkludert fugldatabaser, men finner ikke denne skapning.
Vet du hva den heter på engelsk, eller det latinske navnet?
T.C. (14.01.2008)
Svar:
Jeg er ikke sikker, men alkekongen (Alle alle) - Little Auk på engelsk, kalles søkonge på dansk. Om du vet mer om størrelsen på disse beinrestene så kanskje det kan hjelpe. Alkekongen er en liten sjøfugl (alkefugl) som hekker på Svalbard og overvintrer blant annet langs kysten av Norge. Mer informasjon om og bilder av alkekongen finner du på følgende lenker: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3281 og http://fuglar.no/galleri/spesial/20041119.php.
Frode Falkenberg (14.01.2008)
Egg
Hvorfor finnes det brune og hvite egg
M. (04.01.2008)
Svar:
For å få svar på det anbefaler jeg deg å se på "Naturens former" på NRK1 i kveld. Da skal det handle om nettopp egget!
Frode Falkenberg (13.01.2008)
størrelse på vipen
hei prøver å finne ut hvor stor vipa er, har en oppgave om dette på skolen, og finner ikke noe om str på viper
F.T. (10.01.2008)
Svar:
Vipa er i overkant av 30 cm. lang og har en vekt som ligger mellom 170 gram og 260 gram. Hannene er i snitt noe større enn hunnene. Mer informasjon om vipa finner du på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=236.
Frode Falkenberg (11.01.2008)
Biekolibri
Hvor stor er biekolibrien?
S. (10.01.2008)
Svar:
Bikolibri (Mellisuga helenae) er verdens minste fugleart, og finnes bare på Cuba. Den veier mindre enn to gram i gjennomsnitt, og er bare 5 cm .lang!
Frode Falkenberg (11.01.2008)
ugler...
Hei, for en god stund siden, mener jeg å ha hørt at hvis en så ugle så skulle en ta kontakt med noen, for at fuglene skulle bli registrerte......
Stemmer dette eller har jeg bare hørt feil?? hvis det stemmer , hvm skal jeg kontakte?? bor forresten i skien. Vi har sett mange kattugler(mener vi) , og i dag så vi en bitte bitte liten ugle på greina uttafor her, . etter litt søk på internett fant vi ut at det var en spurvugle ;)
Håper på svar snart ;)
I.N. (10.01.2008)
Svar:
Hei Irene! Det var spennende med dine ugleobservasjoner. Det aller beste er at du legger inn observasjonene i dette systemet: http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln11/. Da velger du "legg inn data" litt nede sentralt på siden og skaffer deg passord. Disse observasjonene blir lagret og Fuglevennen/NOF får tilgang til de i sine systemer.
Frode Falkenberg (11.01.2008)
nattergal
hvorfor har nattergalen fått navnet sitt?
N.N (10.01.2008)
Svar:
Nattergalen synger først og fremt om natten, derfor navnet nattergal.
Frode Falkenberg (11.01.2008)
Fjær fra tibet
På en busstur i høylandet rundt Lhasa i Tibet,fant jeg en fjær som er ca. 10 cm lang og 8 mm. bred og noe buet i enden.
Den er svart innerst hele veien,og sterkt rød! ytterst.
Jeg undrer meg på hva slags fugl dette kan komme fra,da jeg ikke vet nok om fugler i Asia og Tibet.
På turen ellers så vi både ørner,gribb og kråkefugler.
U. (04.01.2008)
Svar:
Artsbestemming av fuglefjær er ikke enkelt, og bare få fuglefolk har erfaring med dette. For å kunne klare det, må man i det minste ha et foto av fjær med målestokk, men oftest må man ha selve fjærene for hånd for eksaminasjon. Jeg har selv jobbet mye med fjærbestemming, og kan kanskje hjelpe.
Roar Solheim (08.01.2008)
tårnfalk
har i dag hengt opp en tårnfalkkasse ,lurer på om jeg bør fylle på litt bark eller lingnende på samme måte som til ugler..
N.N (05.01.2008)
Svar:
Ja! Tårnfalken vil gjerne ha et underlag å grave en grop i til eggene. Men bruk helst oppsmuldret tørr stubbeflis - det blir det beste underlaget. Legg i ca 10 cm tykt lag med flis. Kutterspon etter motorsaging kan også gå an dersom du ikke finner en morken stubbe som du kan smuldre opp. Tårnfalkkassa bør henge 6-7 meter over bakken, og helst med god åpning og utsikt foran kassa (frittstående frøfuruer er ypperlige kassetrær).
Roar Solheim (07.01.2008)
Fant en død Hønsehauk
Hei jeg fant en død Hønsehauk og lurte på om det er noen man skal kontakte og fortelle det til og om det er lov og stoppe ut dyr som er fredet?
Jeg så den fløy rett i en bil.
A. (07.01.2008)
Svar:
Hønsehauken er totalfredet vilt, og døde individer av rovfugler tilhører Viltfondet. Dersom du ønsker å beholde denne fuglen for utstopping, må du ta den med til en autorisert preparant (taksidermist) slik at han kan søke for deg om tillatelse for utstopping (det er bare de autoriserte taksidermistene som har lov til å gjøre dette). Hvis du vil finne ut hvem som er autoriserte til å gjøre slikt i ditt fylke, kan du kontakte Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen (spør etter viltforvalteren).
Roar Solheim (07.01.2008)
hvordan fugl har jeg i hagen??
Hei, Jeg har en liten fugl som jeg har som fast gjest i hagen året rundt. Den er liten og utrolig kjapp, gjemmer seg under plankehauger og vedstabler og står omtrent ikke stille når den ikke er i skjul av noe. den flyr tett mot bakken og oppfører seg som en mus når den ikke flyr. Er omtrent umulig å få tatt bilde av den. Den minner mye i utseende og størelse som en Gransanger, men den er her hele året.
Hvordan type fugl er dette. håper dere kan svare meg da ingen andre har noen fornuftige svar til meg.
N.S. (06.01.2008)
Svar:
Det høres ut som om du har besøk av en gjerdesmett. Det er en art som kan overvintre mange plasser i landet. Arten er liten og kvikk, og er ofte vanskelig å studere da den beveger seg mye og hurtig. Du kan lese mer om den på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=42, og se et bilde på http://cyberbirding.no/photo/t_troglodytes_01.php.
Frode Falkenberg (06.01.2008)
Sverige
Hvilke plasser i Sverige finnes det mest fugler?
S. (28.12.2007)
Svar:
I Sverige er det påvist flest arter i Skåne (Sør-Sverige). Mer enn 400 forskjellige arter har blitt observert her.
Frode Falkenberg (01.01.2008)
Måsen
Er det forskjel på mann og dame ?
C. (01.01.2008)
Svar:
Hannene er i snitt større enn hunnene hos måkene. Hannenes proporsjoner er også mer kantete og robuste.
Frode Falkenberg (01.01.2008)
Ser du hva slags fugl dette er?
Vi tok bilde av denne fuglen utenfor Storslåttøya, Kråkvåg, Ørland, Sør-Trøndelag lørdag 29. desember. Vi tok bildet fordi vi ikke vet hva det er, og lurte på om du kan se det. Dessverre ble bildet ganske dårlig. Håper vi har lov til å spørre selv om vi er voksne. Vh, Kristin
K.W. (01.01.2008)
Svar:
Bildene viser en teist i vinterdrakt. Teisten er en liten alkefugl som er helt svart med hvite felt på vingen om sommeren. Du kan lese mer om den på disse to nettsidene: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=208 og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3279.
Frode Falkenberg (01.01.2008)
Hvilken fulg?
Hei, vi fant idag en fugl som vi lurer på hva er for noe.
Den er litt større enn en spurv og er svart og hvit. Også har den svømmehud mellom "tærne". Kan du hjelpe? Se bilde.
Det ser ut til at den ikke kan fly, eller ikke vil.. Kanskje det er en fugleunge? Tenkte med en gang på teist da jeg så den, men syntes den var litt for liten. Bor forresten i finnmark, rett i nærheten av Hammerfest.
K.A. (24.12.2007)
Svar:
Dere har funnet en alkekonge. Kanskje er den utmattet. Forsøk å sette den ut i saltvann hvor det er litt skjermet (ikke høye bølger). Den kan være utsultet, men da er det ikke mye dere kan gjøre (alkekonger spiser små krepsdyr, og er vanskelige å fore i fangenskap). Hvis den kan svømme selv på vannet, kan den klare å dykke og finne mat.
Roar Solheim (24.12.2007)
Foring av fugl
Hva kan man fore sjura evt. kråker med?
Bruker å gi dem brødskalker som jeg river i biter, er dette bra for dem?
Har du et forslag til noe man kan henge i trærne som sjura klarer å spise av?
B.F. (23.12.2007)
Svar:
Kråkefuglene er altetere, så de kan du fore med nesten hva det skal være - gamle middagsrester, hele brød, fiskeavfall etc. Fett i metallnett på en trestamme vil bli spist av skjærene, mens kråker trolig helst vil ha mat som de kan plukke opp på bakken.
Roar Solheim (23.12.2007)
kakariki
hei
trenger mest mulig informasjon om kakariki papegøyene jeg.
Fint om jeg får svar på mail.
J.H. (20.12.2007)
Svar:
Jeg vil anbefale deg å sjekke ut denne nettsiden for å finner mer informasjon om kakarikiene: http://en.wikipedia.org/wiki/Kakariki. Norske navn på artene i denne slekta er: Gulkroneparakitt (Cyanoramphus auriceps). Norfolkparakitt (Cyanoramphus cookii). Chathamparakitt (Cyanoramphus forbesi). Maoriparakitt (Cyanoramphus malherbi). Rødkroneparakitt (Cyanoramphus novaezelandiae). Skarlagenkroneparakitt (Cyanoramphus saissetti). Raiateaparakitt (Cyanoramphus ulietanus). Antipodeparakitt (Cyanoramphus unicolor). Tahitiparakitt (Cyanoramphus zealandicus).
Frode Falkenberg (21.12.2007)
stærmat
hva kan man fore stæren med nå vinterstid og hvordan.
S.G. (21.12.2007)
Svar:
Stær kan spise små kake- og brødsmuler, og de er veldig glade i frukt. Hvis du har epler eller pærer som er i ferd med å bli dårlige (er myke), så kan du dele disse i to og legge dem på bakken. Fruktene kan også spiddes på en kvist. Fett kan også være god stærmat. Hvis det er kaldt, må ny frukt legges ut hver dag slik at den ikke er stivfrossen.
Roar Solheim (21.12.2007)
hvor mange fugler finnes det i norge?
hvor mange fugler finnes det i norge?
T. (20.12.2007)
Svar:
Det er påvist minst 473 arter i Norge, men bare 200 arter hekker hos oss. Se den fullstendige lista her: http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/norgeslisten.php
Frode Falkenberg (20.12.2007)
Lundefugl på Sola
Hei!
Jeg kom over en død Lundefugl på Solastranden idag. Har sett Lundefugl kun en gang før på disse trakter, da på Orre. Er det vanlig at disse fuglene holder seg på disse kanter?
S.S. (19.12.2007)
Svar:
Om vinteren er det vanlig at lundefugler holder seg langs kysten av hele Norge. Men lunder som dør på havet kan ha drevet et stykke før de blir skyllet i land akkurat der du finner den. For å finne hekkende lunder må du trolig så langt nord som til øya Runde (selv om det kanskje kan hekke enkelte lunder lenger sørover også).
Roar Solheim (19.12.2007)