Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 27 944 til 27 968 av totalt 50 265 spørsmål «forrige neste»
STILLITS PPÅ FÔRINGSPLASSEN!
Har fått besøk av den fargerike stillitsen og lurer på hvor utbredt den er. Hadde besøk av den for to år siden også, og nå er den her på fôringsplassen igjen, sikkert på grunn av det jade været. Jeg bor i Sauherad kommune, mildt-Telemark. Hekker den her?
N.N (28.04.2017)
Svar:
Det vet jeg ikke, bortsett fra at stillits hekker spredt her og der i Sør-Norge. Men arten har økt i antall og utbredelse som forplassgjest de siste tiårene, og ses nå regelmessig over det meste av Sør-Norge.
Roar Solheim (28.04.2017)
And som ruger i bymiljø
Vi har et andepar som kommer vært år. Noen ganger med 2 hanner. I fjor ble det andeunger som fikk et par hektiske dager i byen sammen med sine forldrer. Tror til sist at dem måtte gi vika for sultne aggresive måker. Er det noen organisasjon el.som kan omplassere den rugende andemoren. til et mer naturlig miljø? Eller skla naturen bare gå sin gang?
O.J. (28.04.2017)
Svar:
Rugende ender kan dessverre ikke omplasseres, og de må egentlig få lov til å fullføre rugingen der de har valgt å plassere eggene. Dersom ungene går tapt, er dette en del av det naturlige utvalget - fugler som velger gode hekkeplasser får fram unger, mens de som velger mindre gode hekkeplasser vil mislykkes.
Roar Solheim (28.04.2017)
Spettmeis
Vi har 3 par spettmeis på hytta.De flyttet inn inn våre fuglekasser for 3 år siden.Hytten ligger i Sverige ved grensen fra Brekken v Røros.Vi ligger på 910 moh.De stortrives og er rundt oss hele året.Uvanlig at de er her og så høyt??
N.N (28.04.2017)
Svar:
Ikke i dag, men for 20-30 år siden ville dette ha vært en stor sensasjon. Spettmeisen har økt i antall og utbredelse, sannsynligvis pga god tilgang på solsikkefrø på forplasser om vinteren.
Roar Solheim (28.04.2017)
Manglende ruging
Vi er en barnehage som har fuglekasse med kamra.Et blåmeispar har lagt 7 egg, de første fire ble lagt for 2 uker siden. Vi har sett bare 1 gang at de har ruget. De kommer innom kassen av og til og rydder litt.Kan noe være feil og bør vi fjerne eggene?
N.N (28.04.2017)
Svar:
Blåmeisene kan legge opptil 12-14 egg, og de starter ikke med rugingen før alle eggene er lagt. Derfor må dere la det gå minst to uker før dere eventuelt fjerner et mislykket reir.
Roar Solheim (28.04.2017)
Blåmeis
Hvor lang tid tar det før Reiret er
Ferdig:)
T.B. (26.04.2017)
Svar:
Meisereir kan bli bygget ferdig i løpet av en uke. Byggetiden avhenger nok litt av vær og andre forhold.
Roar Solheim (27.04.2017)
Hjelp fra kråke
Kan kråker forstå at mennesker er i nød?
Jeg fikk en gang hjelp av en kråke da min husky satte opp en voldsom fart i en bratt nedoverbakke. Jeg var sikker på at jeg kom til å falle og brekke alle bein i kroppen. En kråke må ha sett at dette sto ille til, for den satte seg på ryggen til huskyen min før den fløy videre igjen. Min hund stoppet og berget meg fra knall og fall.
N.N (26.04.2017)
Svar:
Veldig vanskelig å vite. Kråka KAN ha oppført seg slik ut i fra helt andre grunner, og så har utfallet tilfeldigvis vært veldig positivt for deg. Eksperimenter har vist at ravn kan vite hvilken tilstand andre individer er i, DVs de har grunnlag for det vi kaller empati, men om kråkefugler lar dette komme mennesker til del, er kanskje heller lite sannsynlig.
Roar Solheim (27.04.2017)
Kan artbestemmes?
Jeg hadde blikket rettet ut over Kalandsvannet ved Bergen i går, da jeg for sent tittet opp og så “denne” – se bildet. Mulig å artsantyde ut fra noe så utydelig?
E.E. (26.04.2017)
Svar:
Ja, dette er en musvåk.
Roar Solheim (27.04.2017)
Hvilken fugl har lagt egg?
Vi lurer på hvilken fugl som har lagt dette egget? Det har svarte prikker, er ca 2 cm langt, og ble funnet i en veikant ved skog/boligstrøk.
H.K. (27.04.2017)
Svar:
Dette er et vadefuglegg, men jeg er ikke sikker på art siden jeg for øyeblikket ikke har noe referanselitteratur for hånden. Det kan kanskje være strandsnipe, men de pleier ikke å komme så tidlig. I forhold til tidspunkt på våren er rugde den mest sannsynlige.
Roar Solheim (27.04.2017)
Svaler
Hei. Sitter ofte på stranda å våren/ sommeren. Har ett (sikkert dumt) spørsmål. I fjor satt jeg og frua og kikket på svaler som fløy (lavt) rundt der vi satt. Da la vi merke til at flare av svalene plukket opp fjær fra bakken, tok de med seg opp i luften, slapp fjærene for så å fange de igjen. Dette gjentok seg mange ganger. Det så ut som om de "lekte". Hva kommer dette av? Og er dette vanlig adferd?
Underholdende var det hvertfall.
På forhånd takk for svar
K.E. (27.04.2017)
Svar:
Fjærene plukket de sikkert opp for å bruke dem i reiret, men det er vanskelig å vite om de slapp dem med vilje for å plukke dem opp, eller tilfeldig mistet dem. Det KAN tenkes at "slipp og fang fjæra" er en del av et kurtiserituale.
Roar Solheim (27.04.2017)
Hva heter fuglen
Er i område i nærheten av Torrevieja. Her er det en fugl som lager fallende plystretone. Hva kan det være for en fugl? Har ikke hørt den i Norge.
T.F. (26.04.2017)
Svar:
Vanskelig å si. Hadde dette vært i Norge, ville jeg tippet på gråspett. Vet ikke om den finnes i Spania.
Roar Solheim (27.04.2017)
Ukjent fugl
Hei jeg så en fugl som jeg aldri har sett før på Rykkinn i Bærum, den var sammen med svart trosten og den lignet veldig på svart trost men hadde en hvit ring rundt øynene som dekket nesten hele hodet og fra øynene gikk det ut ca 3-4 sorte streker med lik avstand og i panna hadde den 3 tykke hvite striper. Har du en formening om hva dette kan være
J.H.T. (27.04.2017)
Svar:
Dette høres ut som en svarttrost med enkelte hvite fjær, en tilstand som er nokså ofte å se blant troster og en del andre spurvefugler. Dette skyldes en genfeil.
Roar Solheim (27.04.2017)
Spørsmål:
Observert en gråspette i Kvannkjosen. Den har vært her i flere år. Vil det si at den hekker her?
N.N (27.04.2017)
Svar:
Vet ikke hvor dette er i landet, men hvis den er på stedet nå, er det store muligheter for at den også hekker i området.
Roar Solheim (27.04.2017)
Grågås
Vi har fått ei grågås i furua vår 5m over bakken i det gamle skjærereiret andre året på rad. I fjor hoppet det 6 unger ut 9.Mai.Er dette helt normalt?
J.N. (27.04.2017)
Svar:
Ikke veldig, men både grågås, kanadagås og stokkand kan hekke i kvistreir i trær! Det er nok en trygg måte å unngå at eggene blir spist av f. eks. rødrev.
Roar Solheim (27.04.2017)
2 døde kjøttmeiser i fuglekasse
Hei Jeg har en kasse med kamera. Jeg måtte opp i kassen for å bytte kameranå i slutten av mars. Fant 2 døde kjøttmeiser der, jeg fjernet disse og satt inn kamera. Nå har jeg sett at en spurv sover der om natta, men nå de siste dagene har ett blåmeispar begynnt å ta fugleskitt ut av kassa, synes dette virker litt merkelig og lurer på om de er iferd med å etablere seg de har ikke tatt med noe inn enda. Hva skjer ?
F. (27.04.2017)
Svar:
De døde kjøttmeisene kan enten ha dødd naturlig under nattesøvn, eller de kan ha blitt tatt av spurveugle og blitt lagret i fuglekassa (kommer an på hvor stort inngangshullet er). Blåmeisene høres ut som å være interessert i kassa som hekkeplass.
Roar Solheim (27.04.2017)
Kjøttmeis som oppfører seg veldig rart
Hei, har en kjøttmeis som flyr på vinduet dag ut og dag inn. Det er ikke så den skader seg på noen måte men den flyr inn i vinduet så sklir den ned på vannbrettet og står der og hakker på ruta. Dette gjentar den mange ganger på en dag. Det har pågått i over 2 uker og virker ikke som om det kommer til å gi seg med det første. Vet du noe om dette er normal oppførsel fra den slags fugl?
L. (27.04.2017)
Svar:
Det virker som at den prøver å jage vekk en innbilt rival som den oppfatter sitt eget speilbilde å være. Dette skjer ofte.
Roar Solheim (27.04.2017)
Mystisk gjest
Hva slags fugl er dette mon tro, den har holdt til rundt hytta på Slåstad i Odalen i dag. Flotte og uvanlige farger, appelsinfarget bryst og blålig hode, men ligner ei ugle?
O. (27.04.2017)
Svar:
Dette er en tårnfalk hann. Så selv en i dag i Flisdalen, østre Hedmark. Det er en del smågnagere i fylket nå, og da kan en forvente noen av disse musespiserne.
Roar Solheim (27.04.2017)
Måltrost?
Tror dette er en måltrost.
A.O. (27.04.2017)
Svar:
Ja, dette er en måltrost.
Roar Solheim (27.04.2017)
Hvilken fugl er dette
Hei, jeg og bestefar var på kjøkkenet så så vi en rar fugl som vi ikke vet hva er?
N.N (27.04.2017)
Svar:
Dette er en ringtrost hann.
Roar Solheim (27.04.2017)
Hva spiser strutsen?
Hva spiser strutsen?
M.R. (25.04.2017)
Svar:
Har ikke litteratur for hånden for å lete opp dette, men jeg vil i utgangspunktet tro at en struts spiser frø og frukter, plantedeler og småkryp som insekter og små øgler/firfisler.
Roar Solheim (25.04.2017)
Kan et borettslag forby fuglemating
Kan et borettslag forby fuglemating? Det står ingenting om dette i vedtektene for borettslaget, men en nabo klaga til meg å sa de hadde blitt "enige" om at her skulle de ikke mate fugler fodi de "grisa" slik til. Må jeg "bøye" meg for dette eller har man rett på sin egen veranda å mate.
A. (25.04.2017)
Svar:
Dersom tilgrising er problemet, kan du foreslå å mate med halve kokosnøtter, fett og meiseboller. Slik mat blir det lite søl fra, lik ved solsikkemating. Borettslag står fritt til å bestemme egne vedtekter, og dersom dere er flere som ønsker å mate fuglene, kan dere foreslå dette tatt opp igjen på neste borettslagsmøte. Forsøk da å få mer nøye svar å hva problemet består i, og foreslå slike alternativer som kan redusere eller fjerne problemet. Det er vel så mange som gleder seg over fuglenes nærvær, og dere har like stor rett til å bli hørt i et borettslag.
Roar Solheim (25.04.2017)
Stokkand på terassen i 3. etasje.
Vi har fått en stokkan på terrassen. vi bor I Skienselva og har disse rundt oss til daglig. Vi bor I 3. etasje og kona mi oppdaget dette I dag. Den ligger fint og trykker/ruger på egg. Den har valgt seg "hus" I en stor høy blomsterurne. terrassen er heldigvis stor, ca 50m2. Hva gjør vi. Det er normalt hekkeplass rett bortenfor leiligetene. Må vi bare la den være I fred? Hva med mating?
N.N (25.04.2017)
Svar:
Ja, la anda få ruge i fred. Men du må gjerne prøve å sette fram mat til den og se om den vil ha dette. Hønsefor bør være fint for en rugende stokkand. Hvis ungene kan komme seg av terrassen ved egen hjelp når de klekkes, kan dere la andemor lokke dem med seg. Dersom det er høye kanter slik at ungene ikke kommer ut ved egen hjelp, må dere FØRST fange andemor med en hov og deretter ungene, slik at dere kan slippe løs alle på samme sted sammen. Hvis dere forsøker å flytte ungene uten å ha kontroll på andemor, risikerer dere at hun ikke forstår hvor det har blitt av ungene, og forsvinner.
Roar Solheim (25.04.2017)
Ved øverste vanntårnet i Furuberget på Hamar søndag 23.4.17
Fuglen er noe større enn nøtteskrike, brunspettet, hvit under/ bak magen med hvit rand ytterst på stjerten som ellers var svart. Virket lite sky. Var fuglen ca.20 cm.lang, var nebbet kanskje 3 cm langt, smalt og svart.
N.N (25.04.2017)
Svar:
Dette er nok en nøttekråke. Den holder ofte til der det finnes hasselkjerr, og det er det vel noe av på Mjøssiden av Furuberget.
Roar Solheim (25.04.2017)
hva slags fugl
fugl på str.som rødstrupe. grått hode og brunspraglet rundt øynene og litt bakenfor. markert skille mellom hode og rygg, som er brunstripete bakover.mulig hvitt under stjert.
sitter igjen alene og spiser,når de andre er dratt fra matfatet. finner den ikke i vanlige fuglebøker.
N.N (25.04.2017)
Svar:
Dette høres mest ut som en jernspurv.
Roar Solheim (25.04.2017)
Miljøproblem.?
Jeg så i fjor høst en flokklinerler som beitet på en kunstgressbane. Det så unaturlig ut og jegkom til at de måtte spise gummigranulatet som legges i kunstgresset. Hvis det er tilfelle, kan de fordøye det. Hvis ikke blir det liggende i kråsen? Vil vekten gjøre dem flyve-udyktig?
H.J.G. (25.04.2017)
Svar:
Jeg tviler på at de spiste disse gummikulene, men heller at de plukket små insekter mellom de kunstige gresstustene.
Roar Solheim (25.04.2017)
Hvem sin fjær?
Hvem er denne fra? Måse?
K.L. (25.04.2017)
Svar:
Dette er stjertfjær fra en ungfugl av en av de store måkene (gråmåke, svartbak eller sildemåke).
Roar Solheim (25.04.2017)