Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 27 617 til 27 641 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl ?
Hører fuglen på kvelden og morgenen ved en liten innsjø i ei elv. Har etterlignet fuglen i håp om at det er mulig å gjenkjenne🤔🤔
I. (02.05.2017)
Svar:
Veldig bra imitasjon! Det høres ut som om du har hørt en storlom. Sjekk storlomens lyd på http://www.fuglevennen.no/arter/?side=syst&or_id=893
Frode Falkenberg (04.05.2017)
Artbestemmelse mulig?
Er på Kreta, Soudabukten. I dag så jeg fuglen på bildet jage en tånfalk. Elendig bilde dessverre. Fuglen virket vesentlig større enn de her vanlige musvåkene. Kan det være en fiskeørn?
N.N (01.05.2017)
Svar:
Bildet viser ei kråke.
Frode Falkenberg (04.05.2017)
Heipiplerke?
Hei,
Denne fuglen (se vedlegg) gikk rundt i vegetasjonen ved Nitelva i Lillestrøm (30. april). Dessverre, fikk jeg ikke se beina. Er den en heipiplerke? Den så ganske fargeløs/gråaktig ut.
M.P. (02.05.2017)
Svar:
Jepp, korrekt. Heipiplerke.
Frode Falkenberg (04.05.2017)
Musvåk?
Hvilken fugl er dette?
M. (02.05.2017)
Svar:
Musvåk er korrekt.
Frode Falkenberg (04.05.2017)
Våk? HauK?
Et skrekkelig dårlig bilde, - men hva slag kan disse to være? Veldig spesielt med med ytterste halve vingen hvit helt ut, og med tydelig mørk flekk i framkant på den nederste. De ble sett ved Vadsø i påska.
N.F. (03.05.2017)
Svar:
Dette ser ut til å være brev-/byduer.
Frode Falkenberg (04.05.2017)
Ugle
Observerte ugle rett ved Fredheim torsdag morgen 4/5 kl 08.25. Lurer på hva slags type?
H.G. (04.05.2017)
Svar:
Vi trenger litt mer beskrivelse av fuglen eller lyden for å hjelpe deg.
Frode Falkenberg (04.05.2017)
Stær
Når legger stæren egg og hvor lenge ruger den?
I.S. (26.04.2017)
Svar:
Stær legger egg fra slutten av april og helt til begynnelsen av juni (avhenger litt av hvor tidlig våren er, og hvor i landet dette er). Har dessverre ikke noen håndbøker tilgjengelig nå, slik at jeg kan finne eksakt rugetid, men tror det kan være snakk om ca 14 dager (maks 20).
Roar Solheim (28.04.2017)
Snodig kjøttmeis
Trenger hjelp av noen med peiling på fugler og "oppførsel".
Har den siste uken hatt besøk av en ung kjøttmeis som kommer på terassedøren hver morgen. Den hakker i vinduet og flyr opp og ned v glassdøren, setter seg litt på grillen også hakker den og flyr litt opp og ned igjen. Dette gjør den hver morgen i 7-8 tiden. Jeg trodde først det var fordi det var tomt for mat i fuglemateren som henger der ute. Men nå er den fylt på, og den kommer likevel på døren om morgenen :p
Noen som vet hvorfor? Virker nesten som den vil inn. Men med tre hunder, baby og allergi tror jeg ikke det er ett sjakktrekk 😂 Den virker ikke agressiv eller irritert i måten den oppfører seg på mår den gjør dette. Går jeg birt til døren, setter den seg opp på terrassegelenderet. Så veldig sky er den heller ikke.
A.L.D. (28.04.2017)
Svar:
Vanligvis flyr fugler mot vinduer på denne måten fordi de ser sitt eget speilbilde i vinduet, og sannsynligvis prøver å jage vekk en innbilt rival.
Roar Solheim (28.04.2017)
Hvor lenge kan blåmeis-egg være alene uten å dø?
Vi er så heldige at blåmeis har flyttet inn i kamerakassen vår. Nå har det kommet ett egg, men fuglen er ute lenge av gangen, flere timer. Jeg blir bekymret for egget i kulden.
M.I.B. (28.04.2017)
Svar:
Siden meisene ikke starter å ruge før alle eggene er lagt, og blåmeis kan legge 12-14 egg, så kan nok et uruget egg ligge i minst to uker før rugingen må starte, uten at det tar skade av det. Dersom det er kaldt, hender det at hunnen står over eggene for å hindre at de fryser, men uten å ruge på dem slik at fosterutviklingen starter
Roar Solheim (28.04.2017)
Blåmeis
Hei.
1. Kommer de samme blåmeisene tilbake år etter år?
2. Hvorfor hakker de på hullet? (holdt på i tre uker)
R.R. (28.04.2017)
Svar:
De KAN komme tilbake, men slett ikke alltid. Kjenner dessverre ikke årsaken til at de driver med slik hakking.
Roar Solheim (28.04.2017)
Tjeld
Hei. Så denne på Storøya i Hole konmune i dag. Hva kan ha skjedd?
A.O. (28.04.2017)
Svar:
Dette er en tjeld med misdannet nebb. Det hender av og til at noen individer for slike forlengede eller forvokste nebb, men jeg kjenner ikke til hva som er årsaken til dette. For denne tjelden må det være et handicap, siden den ellers bruker nebbet til å åpne muslinger.
Roar Solheim (28.04.2017)
STILLITS PPÅ FÔRINGSPLASSEN!
Har fått besøk av den fargerike stillitsen og lurer på hvor utbredt den er. Hadde besøk av den for to år siden også, og nå er den her på fôringsplassen igjen, sikkert på grunn av det jade været. Jeg bor i Sauherad kommune, mildt-Telemark. Hekker den her?
N.N (28.04.2017)
Svar:
Det vet jeg ikke, bortsett fra at stillits hekker spredt her og der i Sør-Norge. Men arten har økt i antall og utbredelse som forplassgjest de siste tiårene, og ses nå regelmessig over det meste av Sør-Norge.
Roar Solheim (28.04.2017)
And som ruger i bymiljø
Vi har et andepar som kommer vært år. Noen ganger med 2 hanner. I fjor ble det andeunger som fikk et par hektiske dager i byen sammen med sine forldrer. Tror til sist at dem måtte gi vika for sultne aggresive måker. Er det noen organisasjon el.som kan omplassere den rugende andemoren. til et mer naturlig miljø? Eller skla naturen bare gå sin gang?
O.J. (28.04.2017)
Svar:
Rugende ender kan dessverre ikke omplasseres, og de må egentlig få lov til å fullføre rugingen der de har valgt å plassere eggene. Dersom ungene går tapt, er dette en del av det naturlige utvalget - fugler som velger gode hekkeplasser får fram unger, mens de som velger mindre gode hekkeplasser vil mislykkes.
Roar Solheim (28.04.2017)
Spettmeis
Vi har 3 par spettmeis på hytta.De flyttet inn inn våre fuglekasser for 3 år siden.Hytten ligger i Sverige ved grensen fra Brekken v Røros.Vi ligger på 910 moh.De stortrives og er rundt oss hele året.Uvanlig at de er her og så høyt??
N.N (28.04.2017)
Svar:
Ikke i dag, men for 20-30 år siden ville dette ha vært en stor sensasjon. Spettmeisen har økt i antall og utbredelse, sannsynligvis pga god tilgang på solsikkefrø på forplasser om vinteren.
Roar Solheim (28.04.2017)
Manglende ruging
Vi er en barnehage som har fuglekasse med kamra.Et blåmeispar har lagt 7 egg, de første fire ble lagt for 2 uker siden. Vi har sett bare 1 gang at de har ruget. De kommer innom kassen av og til og rydder litt.Kan noe være feil og bør vi fjerne eggene?
N.N (28.04.2017)
Svar:
Blåmeisene kan legge opptil 12-14 egg, og de starter ikke med rugingen før alle eggene er lagt. Derfor må dere la det gå minst to uker før dere eventuelt fjerner et mislykket reir.
Roar Solheim (28.04.2017)
Blåmeis
Hvor lang tid tar det før Reiret er
Ferdig:)
T.B. (26.04.2017)
Svar:
Meisereir kan bli bygget ferdig i løpet av en uke. Byggetiden avhenger nok litt av vær og andre forhold.
Roar Solheim (27.04.2017)
Hjelp fra kråke
Kan kråker forstå at mennesker er i nød?
Jeg fikk en gang hjelp av en kråke da min husky satte opp en voldsom fart i en bratt nedoverbakke. Jeg var sikker på at jeg kom til å falle og brekke alle bein i kroppen. En kråke må ha sett at dette sto ille til, for den satte seg på ryggen til huskyen min før den fløy videre igjen. Min hund stoppet og berget meg fra knall og fall.
N.N (26.04.2017)
Svar:
Veldig vanskelig å vite. Kråka KAN ha oppført seg slik ut i fra helt andre grunner, og så har utfallet tilfeldigvis vært veldig positivt for deg. Eksperimenter har vist at ravn kan vite hvilken tilstand andre individer er i, DVs de har grunnlag for det vi kaller empati, men om kråkefugler lar dette komme mennesker til del, er kanskje heller lite sannsynlig.
Roar Solheim (27.04.2017)
Kan artbestemmes?
Jeg hadde blikket rettet ut over Kalandsvannet ved Bergen i går, da jeg for sent tittet opp og så “denne” – se bildet. Mulig å artsantyde ut fra noe så utydelig?
E.E. (26.04.2017)
Svar:
Ja, dette er en musvåk.
Roar Solheim (27.04.2017)
Hvilken fugl har lagt egg?
Vi lurer på hvilken fugl som har lagt dette egget? Det har svarte prikker, er ca 2 cm langt, og ble funnet i en veikant ved skog/boligstrøk.
H.K. (27.04.2017)
Svar:
Dette er et vadefuglegg, men jeg er ikke sikker på art siden jeg for øyeblikket ikke har noe referanselitteratur for hånden. Det kan kanskje være strandsnipe, men de pleier ikke å komme så tidlig. I forhold til tidspunkt på våren er rugde den mest sannsynlige.
Roar Solheim (27.04.2017)
Svaler
Hei. Sitter ofte på stranda å våren/ sommeren. Har ett (sikkert dumt) spørsmål. I fjor satt jeg og frua og kikket på svaler som fløy (lavt) rundt der vi satt. Da la vi merke til at flare av svalene plukket opp fjær fra bakken, tok de med seg opp i luften, slapp fjærene for så å fange de igjen. Dette gjentok seg mange ganger. Det så ut som om de "lekte". Hva kommer dette av? Og er dette vanlig adferd?
Underholdende var det hvertfall.
På forhånd takk for svar
K.E. (27.04.2017)
Svar:
Fjærene plukket de sikkert opp for å bruke dem i reiret, men det er vanskelig å vite om de slapp dem med vilje for å plukke dem opp, eller tilfeldig mistet dem. Det KAN tenkes at "slipp og fang fjæra" er en del av et kurtiserituale.
Roar Solheim (27.04.2017)
Hva heter fuglen
Er i område i nærheten av Torrevieja. Her er det en fugl som lager fallende plystretone. Hva kan det være for en fugl? Har ikke hørt den i Norge.
T.F. (26.04.2017)
Svar:
Vanskelig å si. Hadde dette vært i Norge, ville jeg tippet på gråspett. Vet ikke om den finnes i Spania.
Roar Solheim (27.04.2017)
Ukjent fugl
Hei jeg så en fugl som jeg aldri har sett før på Rykkinn i Bærum, den var sammen med svart trosten og den lignet veldig på svart trost men hadde en hvit ring rundt øynene som dekket nesten hele hodet og fra øynene gikk det ut ca 3-4 sorte streker med lik avstand og i panna hadde den 3 tykke hvite striper. Har du en formening om hva dette kan være
J.H.T. (27.04.2017)
Svar:
Dette høres ut som en svarttrost med enkelte hvite fjær, en tilstand som er nokså ofte å se blant troster og en del andre spurvefugler. Dette skyldes en genfeil.
Roar Solheim (27.04.2017)
Spørsmål:
Observert en gråspette i Kvannkjosen. Den har vært her i flere år. Vil det si at den hekker her?
N.N (27.04.2017)
Svar:
Vet ikke hvor dette er i landet, men hvis den er på stedet nå, er det store muligheter for at den også hekker i området.
Roar Solheim (27.04.2017)
Grågås
Vi har fått ei grågås i furua vår 5m over bakken i det gamle skjærereiret andre året på rad. I fjor hoppet det 6 unger ut 9.Mai.Er dette helt normalt?
J.N. (27.04.2017)
Svar:
Ikke veldig, men både grågås, kanadagås og stokkand kan hekke i kvistreir i trær! Det er nok en trygg måte å unngå at eggene blir spist av f. eks. rødrev.
Roar Solheim (27.04.2017)
2 døde kjøttmeiser i fuglekasse
Hei Jeg har en kasse med kamera. Jeg måtte opp i kassen for å bytte kameranå i slutten av mars. Fant 2 døde kjøttmeiser der, jeg fjernet disse og satt inn kamera. Nå har jeg sett at en spurv sover der om natta, men nå de siste dagene har ett blåmeispar begynnt å ta fugleskitt ut av kassa, synes dette virker litt merkelig og lurer på om de er iferd med å etablere seg de har ikke tatt med noe inn enda. Hva skjer ?
F. (27.04.2017)
Svar:
De døde kjøttmeisene kan enten ha dødd naturlig under nattesøvn, eller de kan ha blitt tatt av spurveugle og blitt lagret i fuglekassa (kommer an på hvor stort inngangshullet er). Blåmeisene høres ut som å være interessert i kassa som hekkeplass.
Roar Solheim (27.04.2017)